Botezul copiilor
Autor: Posted by: Daniel Ioan Notar  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de danielnotar in 26/12/2012
    12345678910 9/10 X
Media 9 din 1 vot
Botezul copiilor

Botezul copiilor
 



Doar niste observatii, ca baza de pornire. Botezul vine ca urmare a marturisirii pacatelor (la Ioan Botezatorul) si ca urmare a credintei (in Faptele Apostolilor). Oamenii care isi marturiseau pacatele erau botezati de Ioan (Ev. Matei 3:6). Un copil de cateva luni nu putea sa isi marturiseasca pacatele, deci nu a fost botezat. Cei ce s-au pocait (Fapte 2:38- exista cuvantul asta si in Biblia ortodoxa) si au crezut din toata inima (Fapte 8: 37), au fost botezati. Fapte 8:12 spune clar cine s-a botezat: cei care au crezut, atat barbati cat si femei. Nu copii.
Biserica ortodoxa a incercat sa gaseasca justificari pentru schimbarea doctrinei cu privire la botez. De fapt, discutia a pornit pe la sfarsitul sec 2, cand unii teologi s-au intrebat ce se va intampla cu copiii nebotezati. Pana atunci nu gasim nici un exemplu de copil botezat. Scrisa la inceputul sec 1, Didahiile ne ofera informatii despre cum sa se pregateasca un om pentru botez. Exista sfaturi despre curatia inimii, post etc. Dar nu pomeneste un cuvintel macar despre cum sa botezi copiii.
Biserica ortodoxa a gasit cateva explicatii "biblice" pentru botezul copiilor mici. Una este alaturarea conceptului circumciziei din V.T. celui al botezului crestin. Doar o observatie fac: circumcizia se facea doar barbatilor. Cum ramane cu fetele?
O alta explicatie se leaga de faptul ca au fost botezati cei din "casa lui x si y". Argumentul este atat de subtire incat nici nu prea merita atentie. De exemplu, Fapte 16:32-34, unde scrie ca temnicerul din Filipi a fost botezat cu cei din casa lui. Textul ne spune ca Evanghelia a fost vestita tuturor celor din casa lui. Iar la sfarsit, s-a bucurat cu toata casa lui. In Fapte 18:8, Crispus a crezut, cu toata casa sa. Daca aveau in casa copii, care au auzit Cuvantul Domnului, au crezut, au fost botezat si apoi s-au bucurat de aceasta decizie, eu nu am nici o problema ca ei sa fi fost botezati. Numai ca trebuiau sa fie suficient de maturi pentru a intelege ce s-a predicat acolo.
Cand s-a botezat Domnul Hristos? cand avea 30 de ani...nu ca El nu ar fi avut capacitate de intelegere mai mare decat orice om...in orice circumstanta a vietii Lui...nu din aceasta cauza nu a fost botezat mai repede...ci ca sa ne fie exemplu in toate si sa fie intaiul nascut din apa si Duh, Intaiul inviat din morti...sa ne fie conducator in toate.
Si apoi ca exemplu de oameni botezati maturi (nu ca ar mai fi nevoie din moment ce stim ca insusi Domnul s-a botezat matur) iata:



Fapte 2:

38.    Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt.        
39.    Căci vouă este dată făgăduinţa şi copiilor voştri şi tuturor celor de departe, pe oricâţi îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.        
40.    Şi cu alte mai multe vorbe mărturisea şi-i îndemna, zicând: Mântuiţi-vă de acest neam viclean.        
41.    Deci cei ce au primit cuvântul lui s-au botezat şi în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete   
Fapte 8
12. Iar când au crezut lui Filip, care le propovăduia despre împărăţia lui Dumnezeu şi despre numele lui Iisus Hristos, bărbaţi şi femei se botezau. 
Cap. 18
8. Dar Crispus, mai-marele sinagogii, a crezut în Domnul, împreună cu toată casa sa; şi mulţi dintre corinteni, auzind, credeau şi se botezau.
Botezul este un act constient si benevol...pe care un copilas nu-l poate face.
Popii si calugarii ortodocsi si catolici se tem si fug ca de foc cand e vorba sa demonstreze teologia lor specifica... Si fug pe buna dreptate...nu pot sa demonstreze cu Biblia ceea ce cred...pe cand sectarii, asa cum foarte urat ii numesc unii, se bazeaza pe Bibile si intotdeauna vor veni cu un verset care sa demonstreze punctul lor de vedere.
Nu spun... multi dintre acesti protestanti... la care unii foarte urat se refera ca sectari, sunt rataciti si cred rataciri la fel cum si bisericile Ortodoxa ci Catolica sunt pline si ele de rataciri. Dar mai exista si unii care au adevarul.
Anyway ce voiam sa precizez este ca am intalnit conducatori spirituali ai bisericii ortodoxe care mai bine iti dau cu o cadelnita plina cu carbuni si tamaie in cap decat sa inceapa o disputa doctrinara cu orice protestant...pentru ca stiu ca vor pierde disputa... pentru ca teologia ortodoxa nu este fundamentata pe Bibile ci pe traditii omenesti.
Si mai voiam sa spun ca secta, conform definitiei din dictionar este un cult nerecunoscut prin lege...tare as vrea sa stiu daca tu cunosti ca toate cultele acestea protestante: baptisti, metodisti, adventisti...sunt recunoscute prin lege ca egale in drepturi cu orice alta biserica. Sau consideri tu secta biserica ortodoxa din Statele Unite?...pentru ca nu-i asa SUA e protestanta.
Pace!
Scrie in Biblie ca: cine crede si se va Boteza va fi mantuit.Mai scrie intr-un loc: cine va auzi Cuvantul va crede...Astfel eu cred ca din moment ce copii mici nu inteleg nimic, deci nu au cum sa creada, sunt pur si simplu luati la Domnul. Pentru ca El este un Dumnezeu drept, si in plus de aceasta el isi iubeste copii (oamenii) cu atat mai mult o fiinta mica care nu a apucat sa faca pacate. Domnul ii pastreaza pe copii mici care mor pentru inviere sa-i ia la cer.
De acord cu ca traditia include si aici-doar in parte invataturile biblice,dar Biblia nu include traditia,pt ca nicaieri nu am intilnit in Biblie ca apostolii sa fi respectat vreio traditie omeneasca in afara a ceea ce era si este scris.Hai sa vedem ce spune Biblia privitor la unele chestiuni legate de:



                                                                     BOTEZUL-

Botezul este un act,o porunca a Domnului Isus prin care cel care este pacatos se pocaieste de pacatele sale si se "ingroapa,moare impreuna cu Hristos si invie".Cei care se botezau erau adulti,oameni constienti de starea lor de pacatosenie,nu copii abia adusi pe lume cum se practica la ortodocsi...Biblia spune:"Cine VA CREDE si se va boteza,va fi mintuit!".Deci este un act constient,facut de o persoana matura.Chiar Biblia afirma in F.apostolilor ca "au fost botezati atit barbati cit si femei".Nu scrie nimic despre copii...De unde atunci alta interpretare??

IMGINI SI ICOANE-

Nicaieri in Biblie nu am intilnit vreun pasaj,care sa specifice intr-un context dat ca apostolii s-au inchinat la icoane sau dupa moartea lui Isus si invierea Sa,sa fi lasat alternativa asta celor care urmau sa vina la credinta...Dimpotriva,chiar in Cele 10 porunci este interzisa orice inchinare la vreo imagine sau idol,fie el animal sau  om!!


Sint multe invataturi care astazi au luat o alta infatisare datorita traditiei si a interpretarii eronate de catre preoti si cei din afara clerului bisericesc..Discutam cu Biblia deschisa,nu dupa ce am apucat sau ce ne spun altii!

Atit timp cit primii crestini nu practicau ceea ce se practica astazi in bisericile ortodoxe si catolice,in ce priveste botezul si cultul icoanelor,etc,nu am nici un motiv sa respect ceea ce nu au respectat EI mai intii,ca si crestini!Apostolul Pavel a scris f limpede:"Ceea ce ati vazut in mine si ceea ce am facut,aceea sa faceti si voi!".Nimic mai mult nimic mai putin!Prefer sa ramin la ceea ce spune Biblia,nu la o traditie care a suferit "n" transformari si evolutii de a lungul secolelor,pt ca tot apostolul Pavel scrie:"Pentru ca prin noi insine sa va invatati sa nu treceti peste ceea ce ESTE SCRIS".Erau unii crestini si anume,din Berea,care verificau daca ceea ce li se propovaduia de catre apostoli era adevarat si confruntau spusele acestora cu Scripturile...Arata-mi DIN SCRIPTURA un verset care sa imputerniceasca si sa justfice inchinarea la imagini facute de miini omenesti,ca botezul este un act la care pot participa si copiii mici si ca un copil ar merge in iad daca nu este botezat!Copiii mici nu au nevoie de botez,pt ca nu au pacate!!Dumnezeu judeca faptele comise constient si nu natura pacatoasa mostenita de la Adam si Eva!!Nu stiu cum de pot fi unii atit de orbi si sa nu citeasca toate astea in Bibliile lor???Puneti mina fratilor si cititi Cuvintul pt ca de asta se ratacesc atitia de la Adevar!Isus insusi a spus:"Va rataciti pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile,nici puterea lui Dumnezeu!".

 

https://www.facebook.com/groups/200601546742497/ http://www.facebook.com/megapower1976
http://www.facebook.com/pages/Gott-Ist-Die-Liebe-God-is-Love-Dumnezeu-Ai-Dragoste/201097400027703

 

 

[email protected]
Postet By : Notar Daniel Ioan
 Adaugă comentariu
Raportează o problemă
God bless you today

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4173
Opțiuni