Scrisoare către doctorul Luca
Autor: Petru Lascau  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 28/08/2010
    12345678910 0/10 X

 

Mult stimate frate Luca,

Am primit cărţile pe care intenţionezi să le publici sub titlurile Evanghelia după Luca, respectiv Faptele apostolilor. Apreciez foarte mult încrederea pe care mi-o acorzi de a revizui aceste manuscrise înainte ca ele să vadă lumina tiparului.

Mărturisesc că sunt deosebit de impresionat de munca uriaşă pe care ai făcut-o, cercetând arhivele imperiale, de interviurile luate martorilor oculari şi de sintetizarea datelor culese de tine, în legătură cu evenimentele care stau la baza credinţei noastre. Indiscutabil, adevărurile puse de tine pe pergament vor încuraja credinţa multora şi vor răspândi până la marginile pământului Vestea Bună a mântuirii prin jertfa Domnului Isus Cristos.

Îmi permit, ca prieten, să fac câteva observaţii lucrărilor tale, într-o chestiune care pare secundară, dar care poate produce efecte nebănuite. Este vorba de cazul trădării lui Iuda Iscarioteanul. Cred că ar trebui să analizezi mai îndeaproape raţionamentul care a stat în spatele deciziei tale de a publica detaliile acestui caz atât de nefericit. Mă gândesc la câteva lucruri de care cărţile tale nu ţin cont, lucruri pe care le voi enumera mai jos. Bine ai face dacă le-ai lua în considerare înainte ca forma finală a cărţii tale sa vadă lumina tiparului.

1. Iuda este acum un om mort. Încet, încet se aşterne uitarea peste numele şi faptele lui mizerabile. Crezi că mai are importanţă pentru el să se dezvăluie detaliile acestei trădări ruşinoase? Soarta lui este în mâinile lui Dumnezeu şi nu mai putem face nimic în legătură cu ea. Ce rost mai are sa vorbim de morţi? „De morţi… numai de bine”… nu-i aşa?

2. Mă gândesc că lucrările tale vor ajunge să fie traduse în mai toate limbile imperiului. Cum vor interpreta alte neamuri acest adevăr atât de dureros despre începutul credinţei noastre? Nu se va ştirbi din prestigiul crezului nostru, dacă alegerea lui Iuda între cei doisprezece apostoli va fi interpretată ca o lipsă de discernământ a Domnului Isus în alegerea ucenicilor Săi? Cum vor interpreta păgânii acest adevăr stânjenitor, anume că unul dintre cei doisprezece stâlpi ai credinţei noastre era un colaborator tăinuit al sistemului anticristic care L-a răstignit pe Mântuitorul? Ar trebui să te gândeşti la imaginea pe care cărţile tale o vor crea, despre noi, ca popor, în mintea altor popoare şi culturi.

3. Ar trebui luată în calcul şi tânăra generaţie, copiii noştri. Ce impresie va crea lucrările tale în mintea lor atât de fragilă? Ce vor spune de credinţa noastră, dacă unul dintre stâlpii ei a fost un colaborator al imperiului şi al preoţimii corupte? Ce respect vor mai avea ei pentru înaintaşii credinţei noastre? Nu se vor poticni oare şi nu le vom da astfel motive să abandoneze credinţa părinţilor lor?

4. Dacă ne gândim numai şi omeneşte, Iuda are şi el o familie: soţie şi copii, care sunt extrem de afectaţi emoţional de destinul tragic al soţului şi tatălui lor. Cred că povestea şi detaliile trădării lui Iuda vor deschide noi răni în inima devastată de durere a copiilor, care vor vedea acum, negru pe alb, din cărţile tale, faptele lui. N-ar trebui oare să le menajam pe aceste suflete care au suferit deja atât de mult? Poate ca ar trebui să ţinem cont şi de aceste implicaţii sentimentale ale scrierilor tale asupra descendenţilor lui Iuda.

5. Iuda a fost casierul grupului de ucenici şi cred că a fost ales tocmai pentru mintea sa organizată şi pentru grija faţă de banii comuni. A fost un om econom şi a condamnat risipa, cu toate că sunt indicii că mai lua uneori din pungă pentru interese personale. Cu siguranţă, există mulţi oameni pe care Iuda i-a ajutat financiar din resursele ucenicilor. Oamenii aceştia vor crede cu greu realitatea informaţiilor tale. Se ştie că Iuda a fost un bun patriot. Cred că a ajutat pe unii să scape de persecuţiile imperiului roman. A făcut şi lucruri bune la viata lui. Poate că nu este corect să fie amintită doar fapta aceasta atât de dezgustătoare, fără să fie pomenite, în egală măsură, şi faptele sale bune.

6. Relatarea ta referitoare la trădarea lui Iuda va da apă la moară celorlalte culte din ţară, care şi aşa nu văd cu ochi buni religia noastră. Vrând-nevrând, suntem în competiţie cu ele. Ce vor spune atunci când vor citi în cărţile tale că printre fondatorii credinţei noastre au fost oameni care au trădat cauza noastră şi l-au vândut autorităţilor pe Domnul nostru Isus Cristos, pentru 30 de arginţi? Nu ne vom discredita şi mai mult în ochii lor?

Dragă Luca! Observaţiile mele, pe care le împărtăşesc şi alţii, nu sunt neapărat cele mai profunde şi, poate că nu cuprind toate obiecţiile posibile cu privire la relatarea acestui caz. Poţi ţine cont de ele sau nu. Oricum, tu vei decide ce scrii în cartea ta. Bunul nostru Tată ceresc să te lumineze în finalizarea acestui proiect atât de important!

Cu mult drag, prietenul tău,

Nicodim

 

Sursa: http://rascumparareamemoriei.wordpress.com/2010/08/28/scrisoare-catre-doctorul-luca-de-petrica-lascau/

Nu tot ce e frumos este si bun...
Va rog citit comentariile sursei (intrati pe link-ul sursei). Nu vreau sa intru in polemici, dar fiti intelepti. Sa nu va fie greu sa puneti mana pe Biblie si sa studiati VOI... Apoi verificati valoarea acestei scrisori...
Dumnezeu sa va binecuvinteze.
Adăugat în 29/08/2010 de xminush
Foarte tare articolul................Noi am vrea sa acoperim orice lucru, sa nu cumva sa ne strice imaginea noastra a pocaitilor....Insa, cum spunea Isus: exista si lupi imbracati in haine de oi intre noi.
Adăugat în 31/08/2010 de BenHur
Nationala de sfinti...cautam antrenor
Am citit link-ul de mai sus si mi-a aruncat pe jos toate ideile pe care le aveam ...e clar ca nu le mai gasesc . Sincer imi place stilul pe care pastorul P.Lascau il foloseste in scrierile sale si nu-i inteleg pe comentatorii infocati de ce nu tin cont de numele autorului articolului atunci cand fac comentarii . Pastorul P Lascau are un stil personal , cu multa imaginatie si curaj si sunt de acord cu dumnealui ca o parte din comentarii sunt de fapt ..un atac la persoana . Personal cred ca oamenii sau sfintii enumerati in Biblie sunt sau au fost niste ..oameni ca noi , iar slujitorii si lucratorii lui Dumnezeu de astazi pot si fac aceleasi lucrari ca si ei...cred ca acelasi Duh i-a calauzit si pe unii si pe altii...avem astazi ochelari de soare , masini de spalat si telefoane mobile dar in rest suntem la fel . Nu-i mai sfintiti pe sfintii vechiului sau noului testament ci mai degraba sfintiti-va voi...si noi...Cei care privesc astazi de jos in sus spre ei ..de regula nu fac nimic pentru Domnul...si stau comod prin biserici ...vezi Doamne noi nu suntem ca ei...De aceea cei care lupta , scriu , misioneaza...sunt vazuti oarecum ciudat ..
Adăugat în 31/08/2010 de nickolas
Domnul știe
Printre ”efectele colaterale” resimtite de mine
prin 1999-2000 cand faceam primii pasi
spre Cuvantul Domnului erau LINSTEA, ECHILIBRUL si uff...RENASTEREA SPERANTEI ...prin si in Biserica.

Ca si acum , in acei ani, tara in care traiam (si traiesc)
intrase intr-un derapaj total, parghiile carutei
erau folosite alandala, de oameni pecare mizasem,
pe care ii asteptasem si iii sustinusem...
...ca si ACUM... NU MAI EXISTA ALTA OPTIUNE in lume...iar Cuvantul tocmai imi transmitea cum e ”cel ce se increde in om”...”blestemat”...si care e diferenta dintre ”intelepciunea lumii” si ÎNTELEPCIUNEA crestinului...”nebunie” pentru cei din lume.
*
Am vrut sa dau o replica imediata cu citate din Biblie
despre IUBIRE, IERTARE ”nu judeca pentru a nu fi judecat”...
Apoi m-am gandit ca replica ar fi si mai eficienta daca as inventa
si eu o ”epistola” ...de pilda una prin care Petru ii previne pe crestini
sa nuil primeasca pe Pavel intrucat se pare ca e
ofiterul acoperit Saul...ca sa nu mai spun de Anania din Damasc... cel care l-a ajutat sa se infiltreze...pentru ca ...nu-i asa ....Anania s-a facut astfel ”colaborator”...
*
Fratii de la ”resurse crestine” (carora le multumesc pentru munca lor in slujba Domnului...de care eu beneficiez) stiu ca au trecut insa
cateva zile de cand mi-am facut cont la ei pana cand scriu.
*
Am amanat pentru ca am pus in balanta
anii in care eu nu stiam nimic...sau mai precis
stiam niste minciuni si niste calomnii dezgustatoare despre ”pocăitii...sectantii ăia”...

Cum as putea deci eu sa ma implic intr-o ”sfada” frateasca
despre acele vremuri ?
Ce stiu despre pericolele, umilintele....si nu de putine ori frica (ei da crestinilor n-ar trebui sa le fie frica...dar iaca se intampla sa le mai fie)...indurate cu mai multe decenii in urma.

Si de unde pot eu sti daca initiativa ”lustratiei” printre baptisti
(nu stiu care e situatia in celelate comunitati evanghelice) ...de unde
stiu eu deci ca aceasta initiativa nu e de la Duhul ?

Cum as putea eu sa le spun celor ”tinei si nelinistiti” dar mult mai vechisi mai profunzi in credinta decat mine - nu judeca spre a nu fi judecat ...cand in acest mod eu insumi m-as face ”judecator” al lor ?
*
Asa fiind ma rezum (”rezum” - grozav cuvant la ditamai postarea) ...ma rezum sa le spun ca dupa parea mea:

- ”epistolele” au fost amuzante (nu cred ca pot fi considerate blasfemii )
dar ar fi bine - artistic vorbind - sa mai incerce si alte forme literare;

- cu mai multa iubire - campania de EVALUARE/PURIFICARE dusa de ei poate duce,eventual, si la ceva bun

- este greu de identificat elementul ”iubire” daca - oricat ar fi gresit cineva -...il compari fie si indirect cu insusi IUDA

- legile (omenesti) din Romania prevad ca un ucigas neprins timp de 20 de ani ...ese considerat iertat (se numeste PRESCRIPTIE)...astfel incat campania ”dezvaluirilor” practicata la nivel oficial se traduce cam asa...m-ai bine il omorai pe X acum 20 de ani si ai fi acum iertat- tu insa l-ai ”turnat” si deci nu vei fi iertat in veci...(model de intelepciune a lumii in actiune)

- cu cat darile si vor fi mai mari si pâinea mai puțină in cetate , cu atat dezvaluirile la nivel oficial vor fi mai spectaculoase (concomitent cu inmultirea codurilor meteo, a tantarilor care transmit virusi si alti agenti diversionisti, etc)

- cred deci ca lustratorii evanghelici ar fi bine sa caute procedee de a-si urma chemarea in modalitati care sa nu se confunde totusi cu MODA lumii
(cum ar fi asta - nu mă intrebati ! Ma voi ruga pentru inspiratie , ceea ce le recomand si lor).

*
PS. Am rasfoit o carte recent aparuta - cred ca se numeste POLITICA SI RELIGIE IN ROMANIA (sau cam asa ceva) ...element ajutator..unul intre autori se numeste TURCESCU ...dar nu Robert ci LUCIAN. Cartea ataca mai ales Biserica Ortodoxa . Atacul este unul de pe pozitii ”iluministe” ...astfel incat crestinismul este prezentat (subtil...dar insistent) ca fiind răul relelor.
Exista si doua pagini in care este lăudata miscarea de ”desconspirare” din bisericile evanghelice.
Eu daca as fi laudat intr-o asemeanea carte as cădea pe gâduri.

Adăugat în 02/09/2010
Statistici
  • Vizualizări: 3792
  • Export PDF: 4
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 4
Opțiuni