Bun-de-Gură.
Autor: Petru Lascau  |  Album: Portrete de farisei  |  Tematica: Memoriile lui Eutih
Resursa adaugata de resursecrestine in 13/02/2010
    12345678910 0/10 X
~~~~~~Memoriile lui Eutih –Portrete de farisei~~~"Bun-de-Gură".

În galeria portretelor de farisei, m-am oprit de data aceasta la Bun-de-Gură. Vorbăreţul care nu tace. Fariseul care are întotdeauna ceva de spus. Are mereu un sfat de dat. Ai nevoie de el sau nu, el este gata ,,să te ajute.” De fapt, să-ţi impuie capul cu ideile şi cuvintele lui fără noimă. Este un fel de ,,ştie tot,” cu soluţii la orice problemă, cu sfaturi pentru orice situaţie.

Îi place să se audă cum vorbeşte. Glas de înger, nu de om! Face orice să spună ceva. Timpul ideal sunt şedinţele. Este întotdeauna pe lista celor ce iau cuvântul. De mai multe ori, chiar, în aceeaşi şedinţă. Cu orice preţ. Cu orice mijloace.

Am cunoscut de la fereastra mea un astfel de fariseu, care nu s-a dat în lături să se folosească de boala nevestei sale (o boală inventată de dânsul pe loc, probabil) pentru a face o ,,mărturisire” publică a vindecării ei. Un altul a fost în stare să plătească masa unei întregi conferinţe pentru a-l obliga pe organizator să-i dea voie să vorbească şi el. Nu se dă în lături de la orice sacrificiu pentru a ajunge la microfon.

Dacă merge în România, dă dolari păstorilor ca să-l pună să predice. Şi ce nu îndură românul pentru un pumn de dolari? Poate supravieţui şi unei predici proaste. A trecut el de multe ori prin asemenea grele încercări. Suntem un popor încercat.

Când îl auzi cum vorbeşte şi mai ales ce spune, te tot miri cum poate cineva spune atâtea prostii pe minut. E un fel de insultă la inteligenţa umană felul său imberb de a spune vrute şi nevrute. Pare, pentru cel ce nu pătrunde dincolo de pojghiţa subţire şi poleită a titlurilor, diplomelor sau meritelor sale pe care şi le afişează asiduu, că este un fel de salvator naţional. El aranjează intrarea României în NATO, în Europa, umple cu dolari buzunarele tuturor românilor nervoşi, organizează alegerile naţionale, stă la masă cu prim-miniştri, miniştri, ambasadori, candidaţi. Te miri cu cine. Dar stă. Poate scoate la orice oră, din orice buzunar, un nume mare. Se decorează cu el ca şi cu o medalie. O face cu râvna celui care crede că poate primi şi el ceva din strălucirea acestor nume. Poate i se transferă şi lui ceva din creditul acelui nume faimos.

Dacă apucă la microfon, şi de obicei apucă, atunci va căuta prin sală oameni cu care să-şi construiască creditul personal. Te trezeşti prietenul său, colegul său, tovarăşul său de suferinţi, etc. Nu se va da în lături să născocească pe loc istorii glorioase în care aţi fost amândoi eroi, bineînţeles. Devii deodată ornamentul strălucitei sale personalităţi. Îţi atârnă numele în copacul său genealogic ca pe un glob de sticlă în pomul de Crăciun. Asta în public. În particular, în cercuri mai intime se debarasează de tine ca de o lama de ras uzată, ba mai mult, te va calomnia ca să strălucească el cumva şi mai tare alături de figura ta înnegrită.

Bun-de-Gură are tot felul de legitimaţii. Ştampilate. Parafate. Specialist în te miri ce. Documente. Pe care nu uită să ţi le fluture pe sub nas. Îi plac titlurile. Titlurile mari. Cât mai mari. Orice, cu ceva ,,internaţional “ în ele. În ochii săi, el este de o importanţă planetară. Superman.

Când se adună păstorii pe undeva, este şi el printre ei. La orice conferinţă, la orice consfătuire. Are un singur ţel. Să ajungă la microfon. Şi ajunge de fiecare dată, profitând de bunătatea celui care conduce, de naivitatea sa, sau de neatenţia sa.

Ca orice lucrător cu gura, ca politrucii de profesie, Bun-de-Gură, de obicei, nu se pricepe la prea multe alte lucruri. Îi place un singur lucru. Să vorbească. Să fie auzit. Să se audă vorbind.

Ciudăţenia acestui caracter este că pozează în “ştie tot”, când de fapt el nici măcar nu ştie că nu ştie. Nu ştie nici măcar că alţii ştiu că el nu ştie. Dacă ar şti măcar acest lucru am mai avea şi noi linişte. Uneori.

Bun-de-Gură sare-n străchini. Cade ca musca-n laptele oricărei conversaţii. Îşi bagă nasul în oala oricărei dispute. Cu aroganţa ignoranţei. Cu îndrăzneala subaprecierii altora. Dă sfaturi nesolicitate. Trage concluzii pripite.

O altă pasiune a lui Bun-de-Gură este să întoarcă mereu lucrurile pe partea opusă. Pe dos. Unii spun că el suferă de invers, adică de partea cealaltă a problemei. Orice subiect are şi păreri contrare. Aţi ghicit. Fariseul nostru le caută de fiecare dată. Când aude ceva se amestecă în vorbă. De dragul vorbei. Pentru a se auzi vorbind. Dispar atunci orice fel de relaţii şi de afinităţi. Este gata să contrazică pe oricine. Chiar prietenii, rudele, cunoştinţele. El atfel vede problema. Tocmai invers. Când este vorba de război, el militează pentru pace. Când se încheie un tratat de pace, el vrea război. Într-un cuvânt, el vrea de fiecare dată invers decât ceilalţi. În felul acesta şi-a pierdut pe cei mai mulţi dintre prieteni.

Un om matur din punct de vedere emoţional va ţine cont de sentimentele interlocutorului său. Adevărul poate ucide. El trebuie spus cu dragoste. Aşa face omul matur, dar nu Bun-de-Gură. Pentru el nu există sentimenete, decât ale sale. Şi el se simte bine să contrazică. Pe oricine. În orice fel de problemă.

Cuplată cu ignoranţa, boala sa de ,,invers” produce turbulenţă la orice întrunire unde este el prezent. Cu el în sală, şedintele ţin dublu şi problemele se rezolvă pe jumătate.

Probabil că unii dintre dumneavoastră nu l-aţi întâlnit încă pe Bun-de-Gură. Mulţumiţi lui Dumnezeu. Gustaţi din liniştea şi pacea pe care o aveţi. Desfătaţi-vă în ele. Când îl veţi întâlni, veţi avea, ca şi mine, sentimentul că s-a luat pacea de pe pământ, dintre fiii oamenilor.
-------------------------------
Preluat cu permisiune din cartea "Portrete de farisei" de Petru Lascau. Pentru a comanda cartea click AICI.
Daca si-a pierdut prietenii, atunci fratii si surorile ar trebui sa se roage pentru Bun-de-gura, caci "mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit"...Poate schimba pana si pe Bun-de-gura...AMIN
Adăugat în 13/02/2010
Declaratie !
Nu stiu daca toata lumea ca fi in asentimentul meu , nu stiu daca chiar toti vor fi de acord cu mine , dar este deja al treilea episod din < Portrete de farisei >si ma simt obligat sa fac o declaratie .Precizez ca nu vreau sa influentez pe mine , imi asum toata responsabilitatea pentru ceea ce vreau sa declar . Ascultand aceasta experinta a lui Eutih , toate lucrurile pe care el le vede de la fereastra sa , vreau sa spun , ca nesilit de nimeni si fara violenta declar : O CUMPAR ! Unde sa apas click?
Adăugat în 15/02/2010
Frate Nick apasati click chiar pe cuvantul "AICI".
Adăugat în 15/02/2010
Mare Adevar!!!!!
stiu ce inseamna un Bun-de -Gura...am experimentat si inca mai am inpreajma astfel de oameni....
Dzeu sa-i fereasca pe cei ce n-au intalnit astfel de oameni si sa le dea destula intelepciune cand i-i intalnesc!...iar peste noi cei ce-i avem in prajma sa reverse o indoita putere!!!!!
Adăugat în 15/02/2010
mult adevar
....felicitari Petru Lascau pt postsre:)
Adăugat în 16/02/2010
bun-de-gura
Mamaaaa....zici ca-i Vadim Tudor.Da... un serios avertismnet am primit pt.viata mea.Doamne ai mila!
Adăugat în 16/02/2010
vai de noi
Vai de noi.Au intrat Vadim si Becalii la noi in adunare.Domnul sa aiba mila de noi.
Adăugat în 18/02/2010
parere personala
Ma uitam la comentariile legate de aceasta carte si nu sunt surprins sa vad doua tabere pro si contra aceasta carte.Eu cred ca cei care sunt contra cum ar fi "oarecare" traiesc intr-un soi de transa spirituala in care ei nu sunt prea prezenti cu spiritul in biserica ci doar cu trupul negindind nimic ,necercetind nimic ,nestudiind nimic ci doar acceptind orice si crezind ca tot ce zboara se maninca.Eu vad aceasta carte ca fiind de un real folos descoperindune uneori partile intunecate care ne plac asa mult uneori sau le acceptam ptr. ca nu ne-am luptat cu ele si nu am gustat dulceata victoriei depline asupra vreunei parti a naturalului din noi.Toate aceste carti care incearca sa ne aduca la normalitatea vietii crestine ar trebui privite ca un semn de la Dumnezeu ca El ne mai iubeste si vrea ca cu orice pret sa ne aduca sub aripile Lui.Ma alatur celor care iubesc adevarul si zic Domnul sa va binecuvinteze Frate Petru Lascau si pe voi cei de la resurse crestine care inca inngaduiti ca razele soarelui sa ne incalzeasca si sa ne lumineze pasii.
Adăugat în 19/02/2010
un comentariu
Nu cred ca exista comentarii pro si contra.Mai degraba comentariile(in marea majoritate) sunt facute la misto,eu cel putin am ras citiind fiecare episod.Fiecare om are o doza de fariseism in el,fie el credincios sau nu.Aceasta carte este ca un fel de satira a crestinului,foarte amuzanta de altfel,fiind asemanatoare cu satirele eminesciene,atata tot ca aici avem proza,nu poezie.Parca-mi aduc aminte de versurile lui Eminescu:"Nu slaviindu-te pe tine ,lustruindu-se pe el".De altfel,satirele sunt cele mai bune metode de transmitere si receptionaare a unui mesaj.
Felicitari domnului Petru Lascau pentru opera sa.
Adăugat în 19/02/2010
legat de cele afirmate de fr. lascau in cartea sa ,e adevarat ca exista si o doza de adevar (da,sunt oameni ce nu au alta treaba decat aceea de a "baga bete in roata" din nefericire),insa din gandurile autorului reiese clar un iz de subiectivitate legat de aceasta problema. A nu se uita ca fr. Lascau e pastor de profesie,or un asemenea exemplar descris de dumnealui in carte reprezinta tocmai cosmarul tuturor pastorilor sau liderilor religiosi.Cineva amintea mai sus de Vadim si prin analogie se poate trasa o paralela a celor doua sfere :politic si religios.Da,Vadim incomoda, insa era foarte util fiindca determina intreaga clasa politica sa se abtina de la "manarii",cel putin de fatada si asta numai fiinca le era frica de scandalul cel putea provoca de se ajungea la cunostinta liderului PRM.La fel si in sfera neoprotestanta exista tendinta liderilor de a submina orice forme de opozitie,de opinii si pareri diferite si ca urmare acesta poate fi scopul cartii:acela de a face pe cei ce au alta parere sa-si tina gura fiindca e foarte usor de acum sa-i identifici si sa-i cataloghezi drept "buni de gura" pe cei ce nu tin pasul cu "puterea",asta conferindu-le celor ce fac cariera in profesia de pastor o parghie optima. E o situatie trista cei drept,intr-o formatiune religioasa conteaza mult de care parte a baricadei te afli,de ex, evrei 13 cu 17 este intrebuintat intens de cei ce conduc,insa prin rasturmare de situate poate fi la fel de folositor si "celorlalti"!
Adăugat în 11/06/2010 de sim_brd
Statistici
  • Vizualizări: 4191
  • Export PDF: 3
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 10
Opțiuni
Isaia 58:11 Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă.