Nebun sau înţelept?
Autor: Adi ( Raita )  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 04/05/2006
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Prov. 29:11
"Nebunul îşi arată toată patima, dar înţeleptul o stăpâneşte."

Traducerea NASB din limba engleză pune versetul acesta în modul următor:

"Nebunul întotdeauna îşi pierde temperamentul, dar un om înţelept şi-l stăpâneşte"

   Cred că putem spune că "temperamentul" tradus din NASB şi "patima" tradusă de D. Cornilescu sunt acelaşi lucru. E interesant că aici, nu ni se spune că ar fi o problemă să fii un tip temperamental, să ai o patimă (clar că nu se referă la patima fumatului sau cea a alcoolului, ci la patimă în sensul de temperament), ci problema e stăpânirea sau mai bine zis nestăpânirea acestuia. Toţi avem un anumit temperament, dar nu toţi îl controlăm, din contră, tre' să recunoaştem că de cele mai multe ori ne controlează temperamentul pe noi.
   De aceea, Pavel spune în Gal.5:22-23 că unul din aspectele rodului Duhului Sfânt este autocontrolul, sau înfrânarea poftelor aşa cum e tradus de D. Cornilescu.
   Sunt unele lucruri pe care le judecăm greşti, şi e păguboasă o astfel de atitudine. Noi credem că după ce te pocăieşti tu nu mai tre' să ai temperament. FALS! După ce te pocăieşti, devii mai înţelept pe măsură ce citeşti Scriptura, şi îţi controlezi temperamentul mai uşor, sau îţi controlezi temperamentul mai mult decât o făceai mai înainte, pentru că acum nu mai eşti singur în această luptă ci împreună cu Domnul. Tu rămâi cu temperament pentru că aşa te-a creat Domnul şi nu poţi schimba asta, şi nici nu e bine să încerci, dar ai AUTOCONTROL. Aceasta este cheia. De aceea, pocăiţii sunt mai înţelepţi decât nepocăiţii, pentru că ei au atocontrol, şi stăpânesc temperamentul, sau patima.
   Aşa că:

   "Pocăiţilor, să arătăm lumii cine suntem, oameni înţelepţi, prin faptul că avem autocontrol!"


Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2130
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni