Cartea lui Enoh
Autor: surse istorice creştine  |  Album: Vine INDUBITABIL  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 21/01/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi

    Vreme îndelungată, nu s-a găsit nici un manuscris al cărții lui Enoh. În Epistola lui Iuda este scris: „Și pentru ei a proorocit Enoh, al șaptelea patriarh de la Adam...”  Anumite citate din cartea lui Enoh au fost găsite la câțiva scriitori bisericești din primele secole. În anul 1869, călătorul James Bruce a descoperit în Etiopia un manuscris al cărții lui Enoh, scris în limba etiopieană. Apoi, s-a găsit unul în limba greacă. În anul 1952, în peștera nr.4 de la Marea Moartă s-au găsit manuscrise ale cărții lui Enoh. Cartea lui Enoh nu este una canonică. Astăzi, există opt manuscrise în limba aramaică, unul în greacă și unul în coptică (limbă derivată din vechea egipteană).

    Cartea lui Enoh, conține cinci secțiuni. În prima, este descrisă o viziune dată lui Enoh despre Judecata de Apoi, în special a îngerilor căzuți. Secțiunea a doua e cunoscută ca „Similititudinile” sau „asemănările lui Enoh” cu trei pilde și asigurări pentru cei neprihăniți prin credința mesianică. A treia secțiune cuprinde câteva date astronomice. Cea de-a patra conține două viziuni despre potop și una reprezintă o viziune istorică până la venirea lui Mesia. Secțiunea a cincea conține o colecție de îndemnuri și Apocalipsa Săptămânilor. Aici, Enoh împarte istoria în zece săptămâni, dintre care ultimile trei le numește apocaliptice.

    Cercetătorii cred că manuscrisul în limba coptică este probabil copiat pe vremea Macabeilor. Viziunea lui Enoh despre Judecată are multe asemănări cu textul din Evanghelia după Matei 25: 31-46.
Profeția lui Enoh despre venirea Domnului arată că atunci, cei nelegiuiți vor fi surprinși când li se vor pune în față „toate vorbele și toate faptele lor nelegiuite”.

    De asemenea, cartea lui Enoh prevestește că, în a șaptea săptămână istorică, se va ridica o generație de apostați, care vor trăi în chip nelegiuit săvârșind fapte nelegiuite și vor rosti cuvinte de ocară împotriva Domnului.

foarte bună postare şi foarte interesantă. Dacă ai în poseseie, sau ai acces la mai multe informaţii de acest gen mie mi-ar face o deosebită plăcere de citi, de a afla lucruri mai puţin cunoscute. Aici parcă a-şi avea nevoie de continuare şi dacă ai şi restul eu aştept cu nerăbdare numărul următor.
Am un deosebit respect pentru munca ta şi o stimă mare pentru omul din tine. Domnul să te binecuvânteze cu har deplin şi putere creatoare.
Multă pace şi o zi binecuvântată.
cu multă apreciere
Adăugat în 22/01/2012 de 1954adina.9mai
Am citit online cartea lui Enoh de pe internet...este o carte minunata.
Adăugat în 22/01/2012 de danut-lucian
Adevărul este nemuritor chiar dacă nu se vede mai multe secole!
Adăugat în 24/01/2012 de Ioanhapca
Foarte interesant. M-ati provocat sa cauta cartea online si l-am citit intr-o noapte intreaga. Sunt uimit de aceasta carte. Oarecum cu discretie l-am citit tinand cont de faptul ca nu e considerat parte a Bibliei. Mi-am pus si intrebarea: oare de ce? E interesant faptul ca continutul cartii a provocat in mine mai multe: mi-a taiat rasuflarea, m-a uimit, mi-a starnit interesul, nu puteam sa ma opresc din citit, uneori mi s-au ridicat intrebari si indoieli. Cu toate acestea am zis: pastrez ceea ce este bun si in acord cu Cuvantul Scripturii. Concluzia mea: e ca merita studiat dupa ce am gustat continutul si sa-l fac cunoscut prietenilor mei. Cred ca ne poate ajuta sau motiva cel putin sa cautam sa traim curat si sfant inaintea Lui Dumnezeu
Adăugat în 29/01/2012 de nanaarpy
citind din cartea lui Enoh on line (nu am terminat-o) mi-am pus aceeaşi întrebare şi răspunsul nu a întârziat: toate proorociile şi celelate secţiuni erau pentru cei din timpurile marelui patriarh până la potop urmând ca din nou să fie făcute aceste descoperiri (parte din ele) altor prooroci având în vedere împărţirea în antedeluvial şi deluvial lumea înainte de potop şi după potop ne stau mărturie toate manuscrisele- Noe cunoscând toate acestea nu este exclus chiar cei din familia lui să fi lăsat manuscrisele originale după potop care apoi au fost rescrise (copiate)- e adevărat că s-au strecurat şi adăugiri cum se întâmplă la orice traducere-oricum Iuda cunoştea conţinutul manuscrisului!
am experimentat aceleaşi simţăminte în timpul lecturării multe binecuvântări! (nu ne-ar strica să le tragem la imprimantă şi să le oferim poate cei din lume le vor citi mai uşor pe acestea decât Cuvântul!...) tot e ceva
Adăugat în 29/01/2012 de floridinmaracineni
Marea mea dilema ramane. Ma insel oare daca dau crezare acestei carti cand vine vorba de Genesa 6 unde scrie despre fii LUI Dumnezeu care au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase?
In cartea Lui Enoh scrie ca o parte din ingeri (200 la numar) au vazut fetele oamenilor cat de frumoase sunt, s-au indragostit si voiau copiii cu ele (ceea ce mi se pare totusi ciudat si dubios), pentru ca in momentul acela ne aflam dupa cadere, iar Satan si ingerii lui ne urasc din toata inima, atat pe barbati cat si pe femei. Nu stiu cat de indragostit pot fi fiintele ceresti din acest punct de vedere mai ales daca ingerii cazuti voiau mai degraba ca omul sa fie nimicit. Sau cel putin mintea mea nu poate cuprinde. Asta una la mana.

Alt semn de intrebare e:

bun, ingerii pot lua forma unui om, dar Domnul Isus spune foarte clar saduccheilor ca atunci cand vom fi in cer nu ne vom insura si nici marita, pentru ca "VOM FI CA INGERII"

Doar eventual un singur argument ar sta in picioare, dar nu e bine doar sa deducem de la noi, totusi Scipturile raman norma dupa care putem gasi un raspuns...intrebarea pe care o pun si ar ramane totusi fara raspuns:

incalcand legile divine, ingerii isi pot parasi locuinta din dorinta(pofta) lor si avea relatii cu fetele oamenilor rezultand nifilimi???

Din cate stiu si am citit, ingerii nu pot avea relatii intime asemenea oamenilor pentru ca sunt neutri din punct de vedere sexual.(din cate stiu si daca nu ma insel) Deci cam cade teoria. Ceea ce ma intriga si mai mult este: dar atunci din oameni simpli ca spita lui Seth (fii Lui Dumnezeu) respectiv spita lui Cain(fii oamenilor) daca luam asa, cum puteau iesi "nefilimi"

adica uriasi decazuti sau cei ce provoaca decadere, degenerare. Rautatea lor era fara margini, pamantul era stricat si judecata Lui Dumnezeu era iminenta.

Ceea ce este interesant ca in Genesa gasim niste informatii dupa pacatul lui Adam si Eva respectiv dupa crima lui Cain. Vedem tot felul de indivizi mentionati care erau tatal celor care construiau corturi sau erau tatal fauritorilor de arama sau tatal celor care canta la instrumente etc diferite ocupatii ...ceva de genul E foarte interesant ca pare sa se lege de textul din cartea Lui Enoh, unde sunt mentionate urmatoarele:

ei (ingerii cazuti) le-au învăţat vrăjitorii, farmece şi însuşirile rădăcinilor şi arborilor. Azayel i-a mai învăţat pe oameni să facă săbii, cuţite, scuturi, platoşe, oglinzi; el le
-a arătat cum să facă brăţări şi podoabe, cum să folosească vopsele, arta de a
-şi înegri sprâncenele, de a folosi pietrele preţioase şi tot soiul de spoieli, astfel în
cât oamenii s-au stricat. Nelegiuirea s-a întins; depravarea s-a înmulţit, creaturile încălcau orice ordin şi distrugeau tot ce le ieşea în cale.

Amazarak i-a învăţat tot felul de vrăjitorii, de farmece şi însuşirile rădăcinilor
Armers i-a învăţat arta de a dezlega vrăjitoriile.
Barkayal i-a învăţat arta de a urmării stelele.
Akibeel i-a învăţat semnele.
Tamiel i-a învăţat astronomia.
Şi Asaradel i-a învăţat mişcările lunii.(astrologie-ma gandesc)

Acesti ingeri dupa cartea lui Enoh au destainuit taine cer erau interzise de Dumneze si i-au invatat pe oameni diferite lucruri. Intrebarea care se mai ridica: era cunoscut pe vremea aceea scrisul??? Foarte interesant si aceasta intrebare care ma intriga.

E posibil sa fi urmarit prin amestecarea cu oamenii, ca sa corupa genul omului pentru a impiedica sa vina din samanta femeii Cel care va calca pe capul sarpelu, adica Mesiai???
oare sta in picoare acest argument? Mai multe am putea discuta aici despre cartea lui Enoh, dar vreau sa vad ce parere ai si tu sau poate ai un moment de sclipire sau revelatie.
Adăugat în 30/01/2012 de nanaarpy
ooof citind un articol mi-a picat fisa: "uriasii ERAU pe pamant in vremurile acelea"

CITEZ:
"Uriaşii erau pe pământ în vremurile acelea...Punct
...şi chiar şi după ce s-au împreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor şi le-au născut ele copii: aceştia erau vitejii care au fost în vechime, oameni cu nume."

Pare sa fie evident din text ca se refera la (urmasi credinciosi ca si Abel, Seth... credinciosii pina in zilele noastre, dar se pare ca s-au stricat pe parcurs si asta a atras mania Lui Dumnezeu inainte de potop. Aceasta e o aplicatie evidenta pentru noi sa nu ne casatorim cu nepocaiti)

Este o dinstinctie clara intre uriasi care erau si oamenii viteji. Totusi cum ramane cu numele "nimfimi" care vine din ebraica "cazuti, decazuti"

dar despre aceasta carte a lui Enoh?

Adăugat în 30/01/2012 de nanaarpy
răspunsul este simplu: dacă cartea lui Enoh nu ar fi existat Duhul Domnului nu ar fi îngăduit să fie amintită în epistola lui Iuda proorocia lui Enoh, Iuda cunoştea această carte!
referitor la existenţa scrisului pot oferi 2 repere: Genesa 4.15 ( un SEMN! dat de Domnul pt. Cain)
Tubal-Cain, făuritorul uneltelor de aramă şi fier (e imposibil ca pe unelte să nu fi existat vreun fel de pictograme) , Genesa 4.23,24, 6.15 (erau cunoscute numere, măsuri) Genesa 11.3 (cărămizi arse)
referitor la îngeri este bine să ne oprim doar la ceea ce ne este descoperit abţinându-ne în a face presupuneri, susţinând sau combătând încercând a satisface o curiozitate ce nu este îngăduită
fii binecuvântat
Adăugat în 30/01/2012 de floridinmaracineni
Asculta aceasta predica

http://audio.resursecrestine.ro/predici/27688/04-fiii-lui-dumnezeu-si-fiicele-oamenilor

se pare ca ne da un raspuns clar.
Adăugat în 30/01/2012 de nanaarpy
Statistici
  • Vizualizări: 12398
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 9
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni
Romani 8:11 Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi va învia şi trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.