Definiția “legământului” scris și semnat, inventat de rețeaua de biserici baptiste ce au aderat la rețeaua “9 Marks”, este greșită!
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 04/11/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Membralitatea, prin ochii “9 Marks”, partea a doua.
Defini
ția “legământului” scris și semnat, inventat de rețeaua de biserici baptiste ce au aderat la rețeaua “9 Marks”, este greșită!
 
Voi continua în partea a doua a acestui material, definiția “legământului”, așa cum este descrisă ea într-un articol al lui Matt Schmucke, unul din directorii executivi fondatori ai rețelei de biserici de tip “9 Marks”.
Pentru cei care nu știți, în sânul baptiștilor din Statele Unite, s-a format o rețea de Biserici “9Marks”, denumită așa după cartea scrisă de pastorul Dever Mark, cu titlul “9 Marks of a Healthy Church” (9 semne a unei biserici sănătoase).
Toate ar fi bune, dacă practica unei biserici ar fi sănătoasă și bazată pe Cuvântul lui Dumnezeu, nu pe legăminte scrise de oameni, însă se pare că lacunele devin prea mari privind practica și hotărârile luate în rețeaua de biserici “9 Marks”. În acest sens, Cuvântul lui Dumnezeu ne învață că îi vom cunoaște pe cei ce vorbesc în Numele Domnului, după roade, asta chiar dacă de multe ori învățătura ar părea biblică.
Scriptura spune: ”Îi veți cunoaște după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?” (Mat.7:16) 
Ca și parte a membralității intr-o biserică locală, fondatorii acestei rețele de biserici, pretind semnarea unui “legământ” de catre cei care doresc să fie membrii bisericilor lor.
Pentru a putea analiza cum percep fondatorii acestei rețele de biserici “legământul” inventat de ei în biserică, vom privi cum explică aceasta, unul din directorii executivi fondatori ai rețelei de biserici de tip 9 Marks, pe nume Matt Schmucke.
Acest articol se numește “Membership Matters – What is Our Church Covenant?” (“A fi membru contează - Care este legământul bisericii noastre?”).
Descrierea și motivarea “legământului” este descrisă amănunțit de Matt Schmucke pe website-ul acestei organizații, la adresa: https://www.9marks.org/article/membership-matters-what-our-church-covenant/.


În materialul de față, voi cita argumentele prezentate de Matt Schmucke și cum ar trebui să gândim noi din punct de vedere biblic și să analizăm asemenea practici inventate de oameni în biserică.


Definiția “legământului scris”, inventat de rețeaua de biserici 9 Marks, este greșită

Prin ce este greșită definiția aceasta vom vedea parcurgând ceea ce ne spune Matt Schmucke în continuare pe site-ul 9 Marks:

a. Niciodata în Noul Legamant nu ne este cerut să facem un “legământ scris” lui Dumnezeu, bisericii și nouă personal.
Citez din explicația dată pe site-ul 9 Marks: “Un legământ bisericesc este o promisiune - o promisiune făcută lui Dumnezeu, unei biserici locale și propriei persoane”
Dacă am gândi în felul acesta, cu ce ne-am diferenția de biserica catolică, care au luat-o razna bine și au pretins la un moment dat enoriașilor, să fie supuși bisericii obligatoriu și să le facă lor promisiuni, în caz contrar suportând consecințele unor reguli de-a dreptul demonice?
Supunerea noastră trebuie să fie față de Domnul și de Cuvântul Său,  față de Biserică doar atunci când Biserica este în Domnul și rămâne în Adevăr, cât despre promisiuni făcute bisericii e o exagerare, fără nici un fundament. Dumnezeu nu ne cere niciunde în Scriptură să facem promisiuni bisericii locale din care facem parte și să le semnăm.
Nici măcar în Vechiul Legământ, în poporul Israel, nimeni nu putea obliga pe cineva să facă juruințe și să le semneze, lucrul acesta ținea de fiecare în parte, de bună voie și nu din obligație. Nici măcar aici nu s-ar încadra cei din reteaua “9 Marks”, dacă prin absurd i-am încadra în trecut, undeva în poporul Israel.
Să vedem ce ne spune Scriptura î­­­n sensul acesta, privitor la vechea Lege: “Dacă faci o juruinţă Domnului Dumnezeului tău, să nu pregeţi s-o împlineşti; căci Domnul Dumnezeul tău îţi va cere socoteală, şi te vei face vinovat de un păcat. Dacă te fereşti să faci o juruinţă, nu faci un păcat. Dar să păzeşti şi să împlineşti ce-ţi va ieşi de pe buze, şi anume juruinţele pe care le vei face de bunăvoie Domnului Dumnezeului tău şi pe care le vei rosti cu gura ta.” (Deut 23:21-23)

b. Este o mare eroare să spunem că un legământ scris făcut de oameni este un rezumat al modului în care Dumnezeu ne cere să trăim
Citez de pe site-ul 9 Marks: ”Un legământ bisericesc este un rezumat al modului în care suntem de acord să trăim. În timp ce declarația noastră de credință este un rezumat bun a ceea ce credem, legământul nostru ca biserică este un rezumat al modului în care noi suntem de acord să trăim – mult mai important, este un rezumat al modului în care Dumnezeu ne cere sa trăim. El nu include fiecare comandă explicită cu privire la ascultare, dar oferă un rezumat general a ceea ce înseamnă a trăi ca un discipol al lui Hristos.”
Daca am începe să facem legăminte prin care să spunem că sunt un rezumat a ceea ce cere Dumnezeu și să-i punem pe oameni să le semneze, atunci am pune interpretarea noastra pe picior de egalitate cu revelația lui Dumnezeu, ceea ce-i complet gresit. Noi nu-i putem obliga pe oameni să gândeasca printr-o interpretare a unui grup de oameni, în schimb noi credem în călăuzirea Duhului Sfânt și înțelepciunea care vine de la Dumnezeu cu privire la interpretare.
Așa că este îndrăzneață ideea că “legământul” inițiat de conducerea “9 Marks” ar fi un rezumat al modului în care Dumnezeu ne cere sa trăim. Asta-mi sună mai degrabă a sectă de forma “Organizația Turnul de veghe sau Martorii lui Iehova”.
Biblia ne spune, privitor la cei care ne pretind sa ascultam de interpretarile lor si le fac “lege sau legamant” pentru oameni urmatoarele: “Fraţilor, pentru voi am spus aceste lucruri, în icoană de vorbire, cu privire la mine şi la Apolo, ca prin noi înşine să învăţaţi să nu treceţi peste "ce este scris": şi niciunul din voi să nu se fălească deloc cu unul împotriva celuilalt.” (1 Corinteni 4:6)
La fel, Biblia ne spune c
ă Duhul Sfânt ne descoperă lucrurile poruncite de Dumnezeu, nu niste organizatii de tip “Martorii lui Iehova” sau “9 Marks”:
”Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi. Tot ce are Tatăl este al Meu; de aceea am zis că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.” (Ioan 16:13-15)

c. Un “legământ scris”,  într-o biserică locală nu poate să fie niciodată un semn al unui angajament în Noului Legământ
Citez de pe site-ul 9 Marks: “Un legământ bisericesc este un semn al angajamentului - un angajament față de Dumnezeu, față de biserica Sa și față de sfințenia personală.”
Nu ne cere niciunde Dumnezeu acest lucru și dacă ne uităm la vreun semn al Legământului Nou, acest semn nu-l găsim într-o bucată de hârtie semnată, ci într-o viață nouă trăită în Hristos Domnul.
La noi creștinii semnul nu mai este acela care se arată pe dinafară, ci pe dinăuntru omului, un duh nou, o inimă schimbată, o viață nouă.
Biblia ne spune: “Iudeu nu este acela care se arată pe din afară că este iudeu; şi tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne. Ci iudeu este acela care este iudeu înăuntru; şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de iudeu îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.”  (Romani 2:28-29)

d. Este greșit să crezi că un legământ scris și semnat într-o biserică ii face pe oameni responsabili să trăiască conform Scripturii sau conform cum înteleg unii Scriptura
Uitați ce spune explicația de pe site-ul 9 Marks: “
Un legământ bisericesc este o declarație etică. Istoricul Charles W. DeWeese scrie: "Un legământ bisericesc este o serie de promisiuni scrise bazate pe Biblie, pe care membrii bisericii le fac în mod voluntar lui Dumnezeu și unul altuia în ceea ce privește standardele lor morale și spirituale de bază și practica credinței lor" (Legi Baptiste ale Bisericii , p. viii). Un teolog numește legămintele bisericești "omologul etic al confesiunilor de credință". Un legământ bisericesc poate fi o parte importantă a aplicării unei viziuni creștine asupra oricărui aspect al vieții noastre. Inerent în scopul unui legământ bisericesc este înțelegerea faptului că apartenența la biserică implică faptul să fi responsabil să trăiesti într-o manieră compatibilă cu o înțelegere comună a Scripturii.”

Dacă semnarea unui act, numit el „legămant”, în biserică îi face pe oameni responsabili, atunci înseamnă că blamăm pe Duhul Sfânt și asta este un afront la adresa lui Dumnezeu.
Doar Duhul Sfânt ne dă viață prin Cuvântul Evangheliei, ne naște din Dumnezeu si ne dă întelepciune și discernământ. Altfel ne-am întoarce la Legea lui Moise, noi însă știm mai bine ca oricine, că atât timp cât ești sub lege, ești sub blestem.
Noi prin Duhul Sfânt suntem liberi în Hristos și avem discernământ în orice moment și în orice situație din viața noastră.
Biblia ne spune: „Dacă trăiți dupa îndemnurile ei, veți muri; dar dacă, prin Duhul, faceți să moară faptele trupului, veți trăi.” (Rom.8:13)
Şi noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său.” (1Cor.2:12)

e. Este greșit să hotărăști ca un „legământ scris” de-o biserică locală este standard biblic și util să disciplinezi pe membrii bisericii
Uitati ce scrie pe site-ul retelei 9 Marks: „Un legământ bisericesc este un standard biblic. Un legământ bisericesc este util într-o biserică care practică disciplina biblică a bisericii. În calitate de membri ai unei biserici, ne îndemnăm unii pe alții să trăim vieți sfinte și provocăm pe frații și surorile care persistă în păcat.”
Dacă mergem pe principiul acesta ne întoarcem la perioada întunecată a Evului mediu, perioada în care unii ierarhi catolici și-au permis să spună că „legămintele” lor sunt standarde biblice. Așa au ajuns, că folosind hotărâri nebiblice, să „disciplineze” pe membrii bisericii, în așa fel încât să-i determine să trăiască cum vor ei, prin forță și abuz. În caz contrar au fost eliminați.

Definiția acestui „legământ”, care trebuie semnat când vrei să fii membru a unei biserici din rețeaua „9 Marks”, îl văd ca un abuz, ca o încercare de-a controla pe oameni prin hotarâri omenești și de-a ridica aceste hotărâri la rangul de Scriptură (standard biblic), de-a te folosi de aceste hotărâri pentru a supune pe membrii unei biserici oamenilor și nu Duhului Sfânt cum ar fi normal.
Definiția acestui „legământ”, ca semn al angajamentului față de Dumnezeu este o extremă periculoasă în care au căzut acești oameni și în acelasi timp o capcană pentru oricine devine membru în asemenea biserici.
Acest „legământ” inventat de rețeaua de biserici „9 Marks”, de fapt pune în centru omul, abilitățile lui, hotărârile Lui și nicidecum pe Domnul, Cuvântul Lui și pe Duhul Sfânt care calâuzește pe cei care sunt ai Domnului în tot Adevărul.

Simion Ioanăș
Puteti citi materialul si aici.
De asemenea partea intai se poate citi aici.
Va continua

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 756
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni
De același autor
Romani 8:11 Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi va învia şi trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.