Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim despre rugaciune
Autor: Dana Dobre  |  Album: Rugaciune  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de DanaDobre in 12/05/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi

Am scris cu bucurie acest editorial despre rugaciune, in data de 06.05.2014 fiind publicat pe site-ul afirmativ.com, folosind toate resursele necesare pentru a obtine cat mai multe informatii pentru noi toti, in ceea ce priveste rugaciunea, de care avem toti nevoie. Bunul nostru Isus sa va binecuvanteze pe toti cei care veti parcurge acest material si sa va fie de folos!

“Rugaciunea este cheia diminetii si zavorul serii”, spunea cineva. In ceea ce priveste acest mod minunat de a comunica cu Dumnezeu, avem o singura porunca cu privire la incadrarea acesteia in timp: Rugati-va neincetat: 1 Tesaloniceni 5:17.

Stiti cate rugaciuni sunt mentionate in Biblie si cate au primit raspuns? Mai jos aflati rezolvarea acestei intrebari, precum si alte lucruri importante despre rugaciune, pe care le puteti gasi in Sfanta Scriptura.

1. Exista aproximativ 650 de rugaciuni mentionate in Sfanta Scriptura. (Pentru cei interesati, puteti vedea aici intreaga lista – in limba engleza – precum si locul in care acestea pot fi gasite.

2. Exista circa 450 de raspunsuri la rugaciune mentionate in mod expres in Biblie.

3. Prima rugaciune din Cartea Sfanta este mentionata in Geneza 4:26.

4. Mantuitorul S-a rugat neincetat in timpul vietii Sale pe pamant, iar Biblia consemneaza in mod expres 25 de rugaciuni ale lui Isus, in timpul lucrarii Sale pamantesti.

5. In Sfanta Scriptura, apostolul Pavel mentioneaza de 41 de ori despre rugaciune (rugaciuni propriu-zise, raspunsuri la rugaciune, cereri de rugaciune, indemnuri pentru rugaciune).

6. Fara a intra in polemici pe acest subiect , in Biblie sunt enumerate cateva pozitii distincte in timpul rugaciunii:

- pe genunchi (Luca 22:41)
- in picioare (Marcu 11:25)
- cu fata la pamant (2 Cronici 20:18)
- in pat, culcat (Psalmul 4:4)
- cu fata la perete (Isaia 38:2)
- stand jos (Fapte 16:25)
- cu mainile ridicate (1 Timotei 2:8)

7. In modelul de rugaciune pe care Isus l-a prezentat ucenicilor Sai (Luca 11:1-4), Mantuitorul a oferit cateva domenii de maxima importanta:
- Slavirea lui Dumnezeu – Tatal sa fie onorat, punand accentul pe slava Lui vesnica (Sfinteasca-se numele Tau);
- Imparatia lui Dumnezeu – constientizarea vesniciei Creatorului si a creatiilor sale (Vie imparatia Ta);
- Vointa lui Dumnezeu – expresia “Faca-se voia Ta” reprezinta o reamintire asupra faptului ca noi ne rugam pentru implinirea planului lui Dumnezeu pentru vietile noastre si pentru aceasta lume si nu pentru implinirea planurilor noastre;
- Grija si atentia pe care ne-o acorda in permanenta Dumnezeu (Painea cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi”);
- Iertarea pe care o acorda Dumnezeu tuturor pacatosilor (Si ne iarta noua greselile noastre);
- Ajutorul din partea lui Dumnezeu pentru a fi victoriosi in lupta cu pacatul si pentru a fi protejati de atacurile celui rau (Si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau).

8. Biblia enumera mai multe tipuri de rugaciune:

- rugaciune de grup: “Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni” – Faptele Apostolilor 2:42;

- rugaciune de cerere, sau implorare: ”Nu va ingrijorati de nimic; ci, in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri” – Filipeni 4:6;

- rugaciune facuta cu mare credinta: “De aceea va spun ca, orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea” – Marcu 11:24;

- rugaciune de lauda si inchinare: In aceasta rugaciune, nu Ii ceri lui Dumnezeu sa faca ceva pentru tine, nu faci decat sa Il lauzi pe Domnul, sa Ii multumesti pentru multele binecuvantari si pentru mila Sa si vrei sa Ii spui cat de mult Il iubesti. In Luca 2:20 este descrisa reactia pastorilor care L-au vazut pe pruncul Isus: “Si pastorii s-au intors, slavind si laudand pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auzisera si vazusera si care erau intocmai cum li se spusese”;

- rugaciune de consacrare: “Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant si S-a rugat, zicand: Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totusi nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu” – Matei 26:39;

- rugaciune de mijlocire: Mijlocirea inseamna sa intervii in rugaciune in numele altcuiva. “Va indemn, dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii” – 1 Timotei 2:1.

9. Cuvantul “Amin” inseamna asa sa fie, adevarat si este folosit la sfarsitul rugaciunii (Romani 15:33). Prima data a aparut in Biblie in Numeri 5:22, fiind folosit si ca juramant – cand o femeie era suspectata de infidelitate fata de sotul ei, trebuia sa bea apa de gelozie. Apoi, preotul pronunta blestemul impotriva ei in cazul in care ea ar fi fost vinovata, iar femeia raspundea de doua ori „amin, amin.”

Mantuitorul introducea cuvintele Sale prin termenul “Amin”- Matei 5:18, Matei 5:26. El folosea acest cuvant (tradus cu adevarat, adevarat) pentru a-Si sprijini declaratiile in fata adversarilor Sai si pentru a dovedi temeinicia spuselor Sale; Cuvantul amin este, de asemena, concluzia tuturor epistolelor lui Pavel, Ioan si Iuda.

Surse folosite pentru acest articol: Biblia, 7adventist.com, thegospelcoalition.org

Multa pace sa va dea bunul nostru Dumnezeu, caci lumea s-a inrait, si fratii intre ei, si avem mare nevoie de rugaciune!
Adăugat în 12/05/2014 de DanaDobre
Statistici
  • Vizualizări: 1557
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni
Ieremia 29:11 Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi’, zice Domnul, ‘gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.