Botezul si Cina;Simboluri sau Taine?
Autor: Alin Ivasco  |  Album: TAINE  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de alinivasco in 21/11/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

În cadrul unei lecţii la studiul biblic din biserică, tema lectiei era: "Simbolurile Bisericii:Botezul şi Cina Domnului",iar una dintre afirmatiile spuse in concluzie suna în felul urmator:"Noi avem simboluri nu taine,că dacă ar fi taine nu le-am cunoşte". Când am văzut acest titlu am inţeles că botezul şi cina, sunt simbolurile unei biserici dar mă intrebam: "care Biserica". Pe parcursul lecţiei am inţeles că este vorba despre biserica baptistă; bine-nţeles că ar fi trebuit să imi dau seama de la inceput, fiind într-o biserică baptistă.În timpul studiului datorită afirmaţiilor care s-au făcut m-am simţit obligat să deschid Scriptura şi să verific dacă ce se spunea este aşa, conform creştinilor din Bereea.Cunoscând Cuvântul lui Dumnezeu am realizat foarte repede următorul fapt:dacă ne referim la biserica baptistă, infiinţată de oameni, putem sa spunem ca botezul şi cina sunt DOAR nişte simboluri;DAR dacă ne referim la Biserica lui Hristos, infiinta de Duhul Sfânt, pot spune cu tărie si cu îndrăzneală că sunt niste TAINE mari care nu pot fii înţelese decât de nişte oameni duhovniceşti, care pot să înţeleagă (tainele)lucruri grele de tâlcuit.(Vezi Evrei 5:11) şi spun lucrul acesta din perspectiva a doar doua versete:

-Evrei 6:2 "învăţătura despre BOTEZURI"

-Ioan 6:53,54 "...cine nu mănâncă şi nu bea NU are viaţa în el,dar cine mănâncă şi bea are VIAŢA VEŞNICĂ.

Dacă ar fi să vorbim unpic despre fiecare în parte aş incepe cu Botezul este o TAINA.

Când fac afirmatia că Botezul este o Taină, mă bazez pe Cuvântul Domnului uitandu-mă în Evrei la expresia "învăţătura despre botezuri" şi in efeseni unde spune ca este un singur Domn;o singură credinţă;un singur botez,as tinde să spun ca este o contradicţie; dar cum stiu că Dumnezeu nu se contrazice, mai pot sa cred un singur lucru BOTEZUL este o TAINA!Chiar daca nu ar fi versetul din evrei 6,aş putea dovedi că nu sunt mai multe botezuri si este adevărat atât versetul din Evrei cât şi versetul din Efeseni.Botezurile despre care spuneam mai sus, sunt urmatoarele:

-botezul lui Ioan

-botezul in numele lui Isus Hristos

-botezul cu Duhul Sfânt

-botezul cu foc

şi atunci care este adevărul? că acelaşi scriitor spune două lucruri total diferite...adevărul il extragem din scrierile aceluiaş autor şi a apostolilor Domnului Isus,când relateaza faptul ca toate aceste botezuri,formează unul singur;sau mai exact ultimele trei,ca botezul lui Ioan dispare o data cu moartea lui şi se transforma in botezul in Numele lui Isus.din ce reiese că aceste trei botezuri formeaza unul singur?Spune Cuvântul Domnul astfel:va veni un altul care vă va boteza cu DUHUL SFŢNT si cu FOC! si vedem că se intâmplă acest lucru in faptele apostolilor cand sunt oameni botezati cu Duhul Sfant apoi in cel mai scurt timp posibil ,practic IMEDIAT sunt botezati şi în apă,DAR şi invers;oameni botezaţi în apă de Filip iar când aud apostolii lucrul acesta ii trimit repede pe Petru şi pe Ioan sa işi pună mâinile peste ei şi să se roage pentru ei sa primească Duhul Sfânt.

Iată de ce botezul nu este doar un simbol ci şi o taina;si când este valabil Marcu 16:16 "cine va crede şi se va botea va fi mântuit" şi 1 Petru 3:21 "icoana aceasta închipuitoare vă mântuieşte acum pe voi, si anume botezul,care nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu prin învierea lui Isus Hristos".Aceste doua versete sunt valabile atunci când botezul,este simbol al Bisericii lui Hristos, nu al unei doctrine şi este format din:-botezul în numele lui Isus;-botezul cu Duhul Sfânt;si -botezul cu foc;astfel devenind o TAINA.

De ce Cina Domnului o consider o Taină,si de nu sunt de acord cu afirmaţia:"Noi avem simboluri nu taine;ca daca ar fi taine nu le-am cunoaste" o sa vorbim data viitoare.

Harul si pacea Domnului să vă insoţească paşii...şi "urmăriţi PACEA cu toţii şi SFINŢIREA fără de care NIMENI nu va vedea pe Domnul."Evrei 12:14 AMIN !

Taine sunt, fiind din categoria celor peste care era Pavel ispravnic (administrator) dar nu sunt din specia misterelor, considerate, (in religiile misterelor) ca ritualuri magice purificatoare. Astfel, pe noi nu ne mantuieste botezul (ca "taina administrat" si unui bebe), ci credinta in jertfa lui Isus si pocainta!...Prin Cina Domnului-care-i o porunca-noi comemoram moartea Domnului pana va veni El, taina si minunea fiind ca ne imprtasim cu Trupul si Sangele Domnului, simbolizate de paine si vin...
Adăugat în 23/11/2013 de loredanam
Asa e sora Loredanam,nu sunt acele taine din specia misterelor,nici nu am spus asa ceva...sau cel putin nu am vrut sa spun asa ceva... ceeace am vrut sa spun este faptul ca aceste simboluri sunt niste taine pentru oamenii firesti care nu sunt obisnuiti cu bucate tari si nu le pot suferi...1 Corinteni 3:1,2,3.Ceeace nu inteleg azi "crestinii este faptul ca atunci cand rostim cuvantul "BOTEZ" gandul zboara si mintea se opreste la BOTEZUL IN APA,ceea ce DA este un simbol nu este o taina si DA botez care NU mantuieste pe nimeni.Botezul la care ma refeream eu ca este O TAINA, si care MANYUIESTE este acela format din cel putin botezul IN APA si botezul CU DUHUL SFANT(pe care nadajduiesc ca il aveti si dvs.,pentru ca pe acestea doua TREBUIE sa n-i le DORIM noi si sa le CEREM,cel cu FOC nefiind legat de dorinta noastra ci de A DOMNULUI care vrea sa ne testeze,sa ne curateasca si sa ne intareasca.Botezul cu DUHUL SFANT este strans legat de cel IN APA si INVERS;iar ca argument va rog sa va uitati in Faptele Apostolilor unde imediat dupa botezul in apa trebuie si are loc botezul cu Duhul Sfant si invers;iar in cele din urma nici nu se mai foloseste expresia "botezat in numele lui Isus" sau "botezat cu Duhul Sfant" ci pur si simplu..."BOTEZAT"ceea ce devine o taina,care nu poate fi inteleasa de oamenii firesti decat de oamenii duhovnicesti. 1 CORINTENI 2:7,8,9,10.
Legat de cina Domnului as vrea sa scriu intr-un alt articol dar as vrea sa ma ajutati spunandu-mi ce intelegeti cand cititi IOAN 6:53,54-59.
Multumesc pentru comentariu;Domnul si Mantuitorul nostru Isus Hristos,sa va insoteasca pasii si sa va lumineze zi de zi.
Al dumneavoastra frate ALIN IVASCO.
Adăugat în 23/11/2013 de alinivasco
"Legat de cina Domnului as vrea sa scriu intr-un alt articol dar as vrea sa ma ajutati spunandu-mi ce intelegeti cand cititi IOAN 6:53,54-59."
Cred ca Isus numai despre Cina a spus ca este "legamantul cel nou, in sangele Lui".Valoare de sigiliu, insa, are doar Duhul Sfant (ni se spune "sigilati cu Duhul Sfant"). Cu adevarat, Cina este o taina, deoarece te poti impartasi cu Trupul si Sangele Mantuitorului sau sa ramai la nivelul primar, de paine si must......A asimila Viata lui Isus prin Duhul Sfant si prin Cuvant.....si prin trairea Cuvantului...este o taina
Adăugat în 01/12/2013 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 2267
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 3
Opțiuni