Tot despre starea națiunii
Autor: Vladimir Pustan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Misusprecer in 16/08/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi

În luna aceasta IRES adică Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a făcut un studiu ce scoate la lumină câteva lucruri interesante și de pus pe gânduri. 90% din români cred în Dumnezeu dar numai 22% merg săptămânal la biserică. Doar 66% cred în viața după moarte dar numai 50% cred în învierea morților. În rai crede trei sferturi din populație, în iad ceva mai mult de jumătate. Unul din cinci români au un talisman norocos. Jumătate din cei chestionați au recunoscut că obișnuiesc să consulte horoscopul. Credința se manifestă mai pregnant la persoanele între 35 și 50 de ani, mai ales la femei. Aproape trei sferturi dintre români cred că există adevăr în fiecare religie. Acestea ar fi cifrele. Hai să le traducem în megleno-română.

Dumnezeu și biserica nu sunt obligatoriu asociate în mintea românilor. Poți fi un bun creștin și fără biserică. Îl poți avea pe Dumnezeu și fără să te închini, cumineci, asculți predici. Îl poți avea pe Dumnezeu pretutindeni. În discotecă, în bar, în sala unde tocmai ai avortat, în parcare așteptând tirul, în tribunal unde te judeci cu fratele tău. Dumnezeu pretutindeni și nicăieri. Dumnezeu fără biserică. Un părinte al bisericii zicea că nu poți avea pe Dumnezeu ca Tată dacă nu ai biserica drept mamă. Noi putem. Doar sunt atâția orfani de mamă …

Ce e viața după moarte dacă nu crezi în înviere? Vom fi un fel de zombi probabil. Un fel de Dracula dormind cu cuiul în piept. La noi în sat încă se mai bat cuie în inima mortului ca să nu vină acasă să-i sperie pe mioriticii rămași.Vom fi în rai pentru că iadul e incompatibil cu bunătatea lui Dumnezeu. Iar dacă raiul e și el îndepărtat putem să ni-l construim aici pe pământ. Un rai sigur. Mă mir că Martorii lui Iehova n-au câștigat mai mult teren. Dar încă nu-i târziu.

Creștinismul românesc e în esență un păgânism cosmetizat. Așa se explică mulțimea talismanelor și aviditatea citirii horoscopului. Ne e frică mai tare de pisica neagră decât de păcatul din noi. În Europa se vorbește despre descreștinare. La noi nu e cazul. Nu poți pierde ce n-ai avut. De aceea afirmăm senini și halucinanți că există adevăr în toate religiile. Pentru că nu-l cunoaștem pe al nostru. Pentru că nu avem termen de comparație. Pentru că preoții și pastorii nu predică Evanghelia. Primii cântă pe nas după ureche iar ceilalți emit păreri naive pe care le citesc de la amvon ca și pe cotele apelor Dunării. Credința se manifestă mai activ la cei între 35-50 de ani. La cine ați vrea să se manifeste? La cei bătrâni cu hardul șters de comuniști, injectați apoi cu materialismul științific sau la generația imbecilizată de PRO TV, Facebook și jocuri pe calculator? Ce mă doare cel mai tare în studiul acesta e că n-am reușit să zăresc în el nici o luminiță de speranță.

 

                                                                                     

                                                                                                         V l a d i m i r _ P u s t a n

adevarate constatari.dar sa nu ramanem la ele ci mai degraba sa strangem randurile.e nevoie de o mana de oameni care sa nu-L lase pe D-zeu pana va binecuvanta tara (ca si Iacov).eu am speranta ca Romania va cunoaste o mare trezire si vor fi oamni care sa-L caute pe D-zeu pt. asta."....totusi intunericul nu va domni vesnic in tara unde acum este necaz".Cel ce are toata puterea in cer si pe pamant va putea sa schimbe fata unei natiuni bolnave ca a noastra intr-una plina de lumina lui D-zeu.Doamne ajuta-ne.fiti binecuvantati.multumim pt.eseu frate Pustan.
Adăugat în 17/08/2013 de deny_ady
Totusi, nu stiu daca IRES-ul poate diagnostica asa de corect starea spirituala a natiunii...Insa cifra inca ametitoare a avorturilor, a divorturilor, a inselatoriilor, hotiilor si crimelor de tot felul, imaginea romanilor in ochii strainilor, coruptia de tot felul, arata mai clar decat acest sondaj ca este foarte putina frica de Dumnezeu in tara noastra...Nu putem decat sa ne pocaim, sa ne rugam si sa speram ca..."acolo unde pacatul s-a inmultit, s-a inmultit si harul!"
Adăugat în 17/08/2013 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1139
  • Comentarii: 2
Opțiuni