PREA MULTE TURNURI BABEL
Autor: Mădălin Surugiu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Madalin-Surugiu in 05/06/2020
    12345678910 0/10 X
PREA MULTE TURNURI BABEL

Poate părea un subiect tocit sau întors pe toate fețele dar situația cu care ne confruntăm de câteva luni încoace rămâne o lecție din care avem foarte multe lucruri de învățat. Și, spre binele nostru, ar trebui să o facem!
Vreau să plecăm de la o afirmație general acceptată și anume aceea că Dumnezeu a îngăduit evenimentele ce schimbă chiar în acest moment nu doar viața noastră dar și a generațiilor care vin după noi.
Ca să înțelegem mai bine lucrurile, propun să privim în ansamblu tot tabloul, având în felul acesta șanse ca perspectiva să devină una foarte clară.
Din punct de vedere socio-economic, trăim o vreme în care în lume s-au creat mai mulți poli de putere care își revendică rolul de lideri la nivel mondial, in dorința de a se bucura de toate drepturile ce decurg de aici.
Asistăm, așadar la intenția unor state, companii sau organizaţii de a-şi spori puterea şi influenţa asupra intregii planete, promiţănd o lume mai bună pentru majoritatea ţărilor şi a populaţiilor.
Nu este până la urmă decât încercarea fiecărui astfel de centru de influență de a crea o guvernare de tip monopol, cu un control absolut asupra resurselor de orice fel, materiale dar și umane.
Așa au apărut corporațiile multinaționale, piețele financiare globale, organizațiile non-guvernamentale, ce încearcă să ne convingă că promovează libertatea dar urmaresc dependența, caută să ofere acces la noi tehnologii statelor cu resurse limitate dar de fapt cresc puterea marilor corporații, în defavoarea companiilor mai mici și susțin organizarea omenirii într-un stat unic, fără frontiere, care să nu mai despartă oamenii.
Fără să emitem pretenții de mari sociologi, e lesne de observat aici o contradicție de termeni: o cultură unificată ce afirmă că susține o diversitate care de fapt tinde să nu mai existe.
Dispariția granițelor va duce la dispariția statelor și inevitabil a identității acestora, ceea ce unii numesc “sfârșitul geografiei”.
Numele acestei campanii furibunde, mai intensă decât suntem lasați noi să vedem, este unul de care ne lovim la tot pasul și pe care canalele de influență sau formatorii de opinii încearcă să ni-l prezinte ca pe ceva izbăvitor, de care avem musai nevoie dacă vrem să progresăm: acest nume este GLOBALIZAREA!
Globalizarea devine un instrument ideologic, ce începe să impună nu numai sisteme ci și valori.
Pornit ca un fenomen strict economic, globalizarea tinde să devină astfel unul social.
Pentru că globalizarea încearcă din răsputeri să redefineacă aspectele sociale personale şi intime ale vieţilor noastre, precum familia, rolurile de gen, sexualitatea, identitatea personală sau interacţiunile noastre cu ceilalţi.
Am făcut această scurtă incursiune geo-politică, pentru a vedea că în spatele globalizării se duce un razboi spiritual de mare intensitate, în care cel rău caută să supună și să pervertească omenirea, îndepartând-o de Dumnezeu!
Un sociolog ajunsese să afirme că globalizarea „este cel mai important şi amplu fenomen al prezentului, fiind greu de imaginat un scenariu în urma căruia să-şi încetinească ritmul sau să înceteze”. Îndrăzneață afirmație!
Pentru că tocmai cand nimic nu părea că poate să oprească acest tăvălug, a apărut o situație neașteptată ce a dat peste cap toate planurile!
Am spus situație neașteptată dar nu nemaiîntalnită. Pentru că omenirea a mai trăit astfel de momente.
Vreau să ne întoarcem la întâia descoperire a lui Dumnezeu către om, din Geneza 1:28, căruia i se adresează pentru prima dată, printr-o binecuvântare: "Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”
De-a lungul timpului, s-a întamplat de mai multe ori ca omul să confunde rolul său de administrator cu cel de stăpân absolut asupra naturii, de care a încercat să dispună după bunul său plac, în dezacord cu îndemnul lui Dumnezeu.
E motivul pentru care de fiecare dată Domnul S-a decis să intervină și să corecteze această situație, ce punea în pericol existența omului.
Prima situație de acest fel, ce pare și prima încercare de globalizare, e relatată în Geneza 11:6: "Şi Domnul a zis: „Iată, ei sunt un singur popor şi toţi au aceeaşi limbă, şi iată de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar împiedica să facă tot ce şi-au pus în gând."
La Turnul Babel, omul a incercat sa-I întoarcă spatele lui Dumnezeu, convins fiind că nu mai are nevoie de Acesta și fiind îndreptățit să facă orice dorește.
Au urmat mai târziu Potopul, căderea pe rând a tuturor marilor imperii ce păreau de neclintit, războaie mondiale, calamități ori molime ce au decimat populația pământului.
Dacă la prima vedere intervenția Domnului poate părea dacă nu brutală, cel puțin nedreaptă, timpul ne-a demonstrat că pe lângă justiția divină am avut parte și de pronia sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu, chiar și prin aceste încercări sau adevărate catastrofe!
De această dată, am văzut cum progresul a fost cel care s-a întors împotriva oamenilor. De exemplu cercetarea (unii spun crearea!) virusului în laboratorul din care a scăpat de sub control, posibilitatea de a călători într-o perioadă foarte scurtă de timp de la un capăt la altul al planetei, a ajutat la răspândirea rapidă a noului virus, pentru care omenirea nu era pregatită. Și nu doar statele mai sarace ci chiar și cele considerate cele mai dezvoltate. Rând pe rând, toți s-au recunoscut depășiți de situație sau chiar înfrânți. Sau mijloacele moderne de comunicare au creat și menținut starea de panică generală, ce a dus la teroare, frică și autoizolare.
Asta a făcut ca, dintr-o dată, foarte mulți să realizeze cât de fragili și vulnerabili sunt și și-au întors fața spre Dumnezeu, de unde au înțeles că poate veni singura salvare.
În Psalmul 111:10 citim: "Frica de Domnul este începutul înţelepciunii; toţi cei ce o păzesc au o minte sănătoasă şi slava Lui ţine în veci."
Poate nu înțelegem planul Lui cu privire la oameni, dar asta nu este o scuză: "Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască," (Faptele apostolilor 17:30)
Am fost avertizați însă de atâtea ori în privința consecintelor. In Iov 33:14 gasim scris ca "Dumnezeu vorbeşte însă când într-un fel, când într-altul, dar omul nu ia seama."
De aceea, este momentul să ne încredem pe deplin în planul lui Dumnezeu cu privire la viitorul omenirii și în purtarea de grijă a Lui față de noi!
Și două lucruri trebuie să invățăm de aici.
În primul rând, să nu uităm că indiferent pe lângă ce Turn Babel am trece, El îi ocrotește pe copiii Săi!
Iar în al doilea rând, să înțelegem ce pierdere ar fi pentru noi dacă nu învățăm din greșelile înaintașilor noștri!



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 583
Opțiuni