La început
Autor: Hurdubae Grigore  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Grigore.Hurdubae in 14/12/2017
    12345678910 0/10 X
La început

Oare există un început? Un început al tuturor lucrurilor. Biblia deschide priveliștea creației cu aceste cuvinte: La început Dumnezeu…, arătând că sursa celor văzute este în lumea nevăzută.

Acum în această lume se vorbește și se acceptă relativismul, negându-se absolutul și reperul. Oare relativismul să fie sau absolutul să fie?

Deși sunt argumente care par să sprijine o parte sau cealaltă, zilele acestea m-am gândit la ceea ce am experimentat cu toții – axa numerelor reale. Vă mai amintiți de acea axa. Cu dreapta, originea, sensul, unitatea de măsură și încurcătura pe care unii o aveau să scrie infinitul, acel “opt” culcat, cu semnul + sau – înainte.

Ceea ce mi-a venit în minte este lejeritatea cu care pe acea axă ne luăm libertatea să fixăm un punct, acel punct numit origine. Pe o axă, de lungime infinită, fără origine nu mai au semnificație nici (+)-ul nici (-)-ul, nu poți ști nici unde încep numerele pozitive nici unde se sfârșesc cele negative, iar chiar stabilindu-i sensul, acea săgeată din dreapta, tot nu dăm nici un sens construcției noastre până nu stabilim originea, acel punct marcat de regulă la mijlocul segmentului despre care zicem că este dreaptă.

Să te poziționezi pe infinit, să-l oprești și să-i spui de aici începi, sunt drepturi și privilegii pe care ni le asumăm, dar fără aceasta nu poți construi nimic, nu poți dezvolta nici o logică. Din ce am înțeles nu ar exista matematica fără stabilirea reperului și fără definirea absolutului.

De altfel, fără absolut nu poți construi nimic, în nici un domeniu. De când venim pe lume luăm cunoștință de repere și absolut. Și chiar atunci când pare că nu ar fi așa, în ultimă instanță nu putem comunica nimic fără să fim în acord cu ceva.

Dacă în zisele științe exacte nu putem gândi nimic fără reper, cu atât mai mult viața în toate compartimentele ei are nevoie de reper.

Putem alege să ne fim propriul reper, după cum spune un filozof – omul este măsura tuturor lucrurilor, sau să-l acceptăm pe Cel de la Început să ne fie reper, Dumnezeu Creatorul, care S-a întrupat în Hristos.

Fără reper nu avem nici țintă, iar fără țintă nici destin. Îmi amintesc de un film serial, din timpurile copilăriei, Pierduți în spațiu. Cam așa am fi.

La început Dumnezeu…., originea, sensul și chiar unitatea de măsură.

Grigore Hurdubae
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 871
Opțiuni