Psalmul 78 – Har și infidelitate
O cântare a lui Asaf
Un psalm educativ
Când a scris oratoriul „Israel în Egipt”, în 1738, Handel s-a inspirat din monumentalul psalm istoric 78. Cu tonul său descriptiv, dar și de laudă la adresa lui Dumnezeu, Psalmul 78 are un discurs comemorativ, fiind în același timp și o mărturisire de credință a autorului său.
Fiind cel mai lung dintre imnurile naționale ale lui Israel (vezi și Psalmii 105 și 106), acest psalm urmărește istoria poporului ales din timpul Exodului până la întronarea regelui David – o istorie dramatică și tulbure, de aproximativ șase secole.
În demersul său istoric, Asaf nu își propune să redea evenimentele cu exactitate cronologică, ci mai degrabă el își aranjează materialul în așa fel încât să corespundă cel mai bine scopului său. Folosind din abundență imagini artistice și expresii animate, autorul își propune să scoată în evidență harul și bunătatea lui Dumnezeu, în ciuda infidelității repetate a poporului Israel.
Dintr-o anumită perspectivă, Psalmul 78 este un exemplu de conștiință colectivă a păcatelor poporului Israel, având un puternic caracter educativ. În acest imn de o mărime considerabilă (conține 72 versete), istoria nu este doar comemorată, ci ea se transformă într-o lecție de viață pentru prezent, pentru generațiile de acum și cele viitoare.
Psalmul 78 poate fi privit ca o filosofie a istoriei sacre, în care minunile făcute de Dumnezeu în favoarea Israelului trupesc sunt o prefigurare a ceea ce El urma să facă pentru întreaga omenire prin întruparea Fiului Său.
Dacă Israelul fizic a fost eliberat din crunta robia egipteană, noi suntem eliberați dintr-o sclavie mult mai crudă și mai de temut: robia păcatului și a morții. Dacă Israelul trupesc a fost condus de Dumnezeu spre Canaanul pământesc, noi suntem călăuziți de Același Dumnezeu îndurător spre Canaanul ceresc.
Dacă Dumnezeu a arătat atâta har Israelului trupesc, în pofida infidelităților lui (sau tocmai din cauza lor), nouă Dumnezeu ne arată un har cel puțin la fel de mare, în pofida căderilor noastre, a dezertărilor noastre de pe câmpul de luptă dintre bine și rău, în pofida necredincioșiei noastre față de legământul încheiat cu El la botez.
Acesta este Dumnezeul Scripturii! Acesta este Dumnezeul nostru: un Dumnezeu „plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie, care Își ține dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea și păcatul, dar nu socotește pe cel vinovat drept nevinovat…” (Exodul 34,6.7).
„Înțelepciunea vremurilor străvechi”
Orice istorie își are înțelepciunea ei. Trebuie doar ca această înțelepciune să fie căutată cu sinceritate, și atunci cu siguranță că ea va fi găsită. Însă căutarea acestei înțelepciuni nu este un scop în sine. Motivul pentru care trebuie să o căutăm este unul educativ: atât pentru noi, cât și pentru generațiile care vor veni după noi.
Orice aplecare asupra istoriei, fie că e vorba de istoria profană, fie de istoria sacră, ar trebui să aibă ca efect dobândirea acelei înțelepciuni care să ne ajute să nu repetăm greșelile trecutului și să ne apropiem de un stil de viață, personală sau colectivă, cât mai aproape de idealul lui Dumnezeu.
Din această perspectivă, Psalmul 78 este un psalm educativ, în care autorul își propune să vestească „înțelepciunea vremurilor străvechi”, astfel încât generațiile prezente și viitoare să nu repete greșelile poporului Israel din dramatica sa istorie.
Acest scop educativ al Psalmului 78 reiese încă din primele versuri ale sale: „Ascultă, poporul meu, învățăturile mele! Luați aminte la cuvintele gurii mele! Îmi deschid gura și vorbesc în pilde, vestesc înțelepciunea vremurilor străvechi. Ce am auzit, ce știm, ce ne-au povestit părinții noștri, nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui și minunile pe care le-a făcut” (vers. 1‑4).
Versetele introductive ale Psalmului 78 se aseamănă cu primele versete ale primei Epistole a lui Ioan (vezi vers. 1‑4), dezvăluindu-ne intenția autorului de a ne înțelepți privind la puterea lui Dumnezeu și la minunile pe care le-a făcut în favoarea poporului Său de-a lungul timpului.
Însă această înțelepciune dobândită de un întreg popor care nu uită experiențele trăite cu Dumnezeu poate la fel de bine să fie dobândită și la nivel personal. Cu toții putem deveni mai înțelepți, mai echilibrați și mai încrezători în Providența divină, dacă nu vom uita experiențele prin care ne-a trecut Dumnezeu, dacă nu vom uita împrejurările în care brațul Său ne-a venit în ajutor și minunile pe care le-a făcut în viața noastră, deși nu merităm nimic din toate acestea.
O astfel de „înțelepciune a vremurilor străvechi” ne va ajuta să privim viitorul cu seninătate și încredere, știind că în furtunile vieții, oricare ar fi acestea, nu vom fi niciodată lăsați singuri. Nu întâmplător, pe paginile Scripturii găsim încurajatorul îndemn divin: „Nu te teme!” de nenumărate ori. Pentru fiecare zi a anului.
„O mărturie în Iacov, o Lege în Israel”
„El a pus o mărturie în Iacov, a dat o Lege în Israel, și a poruncit părinților noștri să-și învețe în ea copiii, ca să fie cunoscută de cei ce vor veni după ei, de copiii care se vor naște și care, când vor ajunge mari, să vorbească despre ea copiilor lor, pentru ca aceștia să-și pună încrederea în Dumnezeu și să nu uite lucrările lui Dumnezeu și să păzească poruncile Lui. Să nu fie ca părinții lor, un neam neascultător și răzvrătit, un neam care n-avea inima tare și al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu” (vers. 5‑8).
Când Dumnezeu a dat Legea Sa poporului Israel pe muntele Sinai, El a intenționat că aceasta să stea la baza educației moral-religioase a poporului Său. Legea morală urma să fie transmisă din generație în generație, devenind sursa înțelepciunii israeliților și un motiv de admirație pentru toate națiunile pământului.
„Și poruncile acestea, pe care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să le vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini și să-ți fie ca niște fruntarii între ochi. Să le scrii pe ușiorii casei tale și pe porțile tale” (Deuteronomul 6,6‑9).
Educația moral-religioasă pe care o cere Dumnezeu de la copiii Săi nu este un proiect doar pentru o viață, ci ea vizează însăși veșnicia. Este cel mai durabil și cel mai întins proiect educativ din câte s-au conceput vreodată pe pământ.
Dumnezeu are însă nevoie de colaboratori pentru realizarea acestui proiect. Iar aceștia nu sunt îngerii în primul rând, ci noi, ființe omenești nedesăvârșite, dar care ne-am pus la dispoziția cerului. Vom fi și noi printre ei? Voi fi și eu? Vei fi și tu?
Lecțiile istoriei
Deși în versetul 9 este amintită seminția lui Efraim, psalmul are în vedere întregul popor al lui Israel. Având în vedere faptul că într-o anumită perioadă din istoria lui Israel Efraim a fost cea mai numeroasă și mai agresivă dintre seminții, este foarte probabil că el este folosit aici ca un simbol al întregului regat al lui Israel.
Însă indiferent la cine se referă numele acesta (la o singură seminție sau la poporul Israel ca întreg), lecția este aceeași: Aceia care părăsesc Legea lui Dumnezeu și uită minunile făcute de El în viața lor, trebuie să suporte consecințele alegerii lor. Iar aceste consecințe nu sunt de neglijat.
Despre Efraim, psalmistul spune că „a dat dosul în ziua luptei, pentru că n-au ținut legământul lui Dumnezeu și n-au voit să umble întocmai după Legea Lui. Au dat uitării lucrările Lui, minunile Lui pe care li le arătase” (vers. 9‑11).
În condițiile păcatului în care trăim cu toții, uitarea poate fi o binecuvântare, dar și un mare blestem. Cu greu ne-am putea imagina viața dacă nu am avea capacitatea de a uita greșelile semenilor noștri, nedreptățile suferite în viață, sau necazurile prin care am trecut în diferite momente ale ei.
Există însă o uitare cu implicații morale, care ne acuză: uitarea binecuvântărilor primite din partea lui Dumnezeu, uitarea binelui făcut nouă de semenii noștri și uitarea responsabilităților morale pe care le avem, atât față de Dumnezeu, cât și față de oameni.
O astfel de uitare este vinovată și ea denotă lipsă de caracter. Iată de ce Biblia, în nenumărate rânduri, ne îndeamnă cu privire la datoriile noastre morale: „Adu-ți aminte…” (vezi Exodul 20,8; Deuteronomul 4,10; 2 Timotei 2,8, etc.).
Pentru a contracara o astfel de uitare vinovată din partea poporului său, psalmistul își propune să rememoreze minunile făcute de Dumnezeu în favoarea poporului Său, de la eliberarea din robia egipteană până la întronarea regelui David.
Plăgile căzute peste Egipt (vers. 42‑51), trecerea Mării Roșii (vers. 13), călăuzirea prin pustie (vers. 14.57), apa izvorâtă din stâncă (vers. 15.16), mana (vers. 23‑25), prepelițele (vers. 55), împărțirea Țării Promise (vers. 55) și întronarea regelui David sunt doar câteva dintre minunile făcute de Dumnezeu pentru poporul Său.
Orice națiune de pe pământ își are istoria sa, însă doar poporul Israel are o istorie sacră. O istorie uneori dramatică din cauza neascultării și infidelității, din cauza călcării legământului cu Dumnezeu, însă o istorie condusă de Dumnezeu spre un final glorios.
În toată această derulare a evenimentelor, Dumnezeu apare ca fiind elementul stabil, credincios și fidel legământului Său cu omul, în timp ce elementul nestatornic și schimbător este omul: „Când îi lovea de moarte, ei Îl căutau, se întorceau și se îndreptau spre Dumnezeu; își aduceau aminte că Dumnezeu e Stânca lor, și că Dumnezeul Atotputernic este Izbăvitorul lor. Dar Îl înșelau cu gura și-L mințeau cu limba. Inima nu le era tare față de El și nu erau credincioși legământului Său” (vers. 34‑37).
Acesta este eternul naturii umane. O natură păcătoasă până în cele mai ascunse fibre ale ei, o natură instabilă și înșelătoare. Te regăsești și tu în acest tablou? Dacă ești conștient de infidelitățile tale față de Creatorul care te-a adus la existență, care îți susține viața și care te-a răscumpărat cu prețul infinit al jertfei de pe Golgota, dacă ai uitat adesea ce a făcut El pentru tine în această viață, totuși nu uita un lucru important: Dumnezeu nu este ca noi. Căci chiar „dacă suntem necredincioși, totuși El rămâne credincios, căci nu Se poate tăgădui singur” (2 Timotei 2,13).
Pe un astfel de Dumnezeu merită să-L iubești și să-L slujești. O veșnicie!
Autor: Lori Balogh
Colaborator tehnic: Sebastian Damaschin
https://www.loribalogh.ro/2018/02/psalmul-78-har-si-infidelitate/
https://www.loribalogh.ro/2025/05/ciclul-universul-psalmilor-in-format-pdf/