Nașterea lui Hristos Domnul, parte din Evanghelia lui Dumnezeu
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 27/12/2022
    12345678910 0/10 X

Nașterea lui Hristos Domnul, parte din Evanghelia lui Dumnezeu

Romani 1:1. Pavel, rob al lui Isus Hristos, chemat să fie apostol, pus deoparte ca să vestească Evanghelia lui Dumnezeu, 2. pe care o făgăduise mai înainte prin prorocii Săi în Sfintele Scripturi. 3. Ea priveşte pe Fiul Său, născut din sămânţa lui David, în ce priveşte trupul, 4. iar în ce priveşte duhul sfinţeniei, dovedit cu putere că este Fiul lui Dumnezeu, prin învierea morţilor; adică pe Isus Hristos, Domnul nostru, 5. prin care am primit harul şi apostolia, ca să aducem, pentru Numele Lui, la ascultarea credinţei pe toate neamurile, 6. între care sunteţi şi voi, cei chemaţi să fiţi ai lui Isus Hristos.

INTRODUCERE
Sărbătoarea Întrupării și Nașterii Domnului este parte din Evanghelia lui Dumnezeu și are ca scop să aducem la ascultarea credinței pe orice om, chemându-i să fie a lui Hristos Domnul.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI

1. Vestea bună a fost vestită prin proroci și privește Nașterea lui Hristos din sămânța lui David în ce privește trupul
Cum a putut Isus să fie Fiul lui David, dacă David a trăit cu aproximativ 1.000 de ani înainte de Isus?
a) Nașterea Domnului a fost împlinirea profeției cu privire la sămânța lui David (2 Samuel 7:12-16)
2 Samuel 7:12. Când ţi se vor împlini zilele şi vei fi culcat cu părinţii tăi, Eu îţi voi ridica un urmaş după tine, care va ieşi din trupul tău, şi-i voi întări împărăţia. 13. El va zidi Numelui Meu o Casă, şi voi întări pe vecie scaunul de domnie al împărăţiei lui. 14. Eu îi voi fi Tată, şi el Îmi va fi fiu. Dacă va face răul, îl voi pedepsi cu o nuia omenească şi cu lovituri omeneşti; 15. dar harul Meu nu se va depărta de la el, cum l-am depărtat de la Saul, pe care l-am îndepărtat dinaintea ta. 16. Ci casa ta şi împărăţia ta vor dăinui veşnic înaintea Mea, şi scaunul tău de domnie va fi întărit pe vecie.”
Ps 132:10. Pentru robul Tău David, nu lepăda pe unsul Tău!” – 11. Domnul a jurat lui David adevărul şi nu Se va întoarce de la ce a jurat: „Voi pune pe scaunul tău de domnie un fiu din trupul tău. 12. Dacă fiii tăi vor păzi legământul Meu şi învăţăturile Mele pe care li le voi da, vor şedea şi fiii lor în veci pe scaunul tău de domnie.” –

b) Nașterea Domnului din Sămânța lui David în ce privește trupul S-a împlinit prin faptul că a fost urmaș direct al lui David prin Iosif, tatăl legal al lui Isus (Matei 1:15-17)
Matei 1:15. Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacov; 16. Iacov a născut pe Iosif, bărbatul Mariei, din care S-a născut Isus, care Se cheamă Hristos. 17. Deci de la Avraam până la David sunt paisprezece neamuri de toate; de la David până la strămutarea în Babilon sunt paisprezece neamuri; şi de la strămutarea în Babilon până la Hristos sunt paisprezece neamuri.

c) Nașterea Domnului din Sămânța lui David în ce privește trupul S-a împlinit prin Mesianitatea în ce privește lucrarea Lui
Femeia a cărei fiică era chinuită de un demon (Matei 15.22), cei doi orbi de la marginea drumului (Matei 20.30) și orbul Bartimeu (Marcu 10.47), cu toții au strigat după ajutor la Fiul lui David, recunoscând în El pe Mesia Promis
Cum e posibil ca Mesia să fie Fiul lui David, când David el însuși îi spune „Domnul meu” (Marcu 12:35-37)
Marcu 12:35. Pe când învăţa pe norod în Templu, Isus a zis: „Cum zic cărturarii că Hristosul este fiul lui David? 36. Însuşi David, fiind insuflat de Duhul Sfânt, a zis: „Domnul a zis Domnului meu: „Şezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale.” 37. Deci chiar David Îl numeşte Domn; atunci cum este El fiul lui?” Şi gloata cea mare Îl asculta cu plăcere.
 
2. Vestea bună a fost vestită prin proroci și privește Întruparea Domnului, Cuvântul Întrupat din veșnicie, Dumnezeu Întrupat, Fiul lui Dumnezeu
Isaia 9:6. Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.”Isaia 7:14. De aceea, Domnul însuşi vă va da un semn: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel.
a) Nașterea Domnului a fost a fost certificată de Dumnezeu de la naștere în mod miraculos, El fiind Fiul lui Dumnezeu
Matei 1:18. Iar nasterea lui Isus Hristos a fost asa: Maria, mama Lui, era logodita cu Iosif; si, inainte ca sa locuiasca ei impreuna, ea s-a aflat insarcinata de la Duhul Sfant.
b) Nașterea Domnului prin prezența Îngerilor a certificat clar că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu cu noi
Matei 1:21. Ea va naşte un Fiu, şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.” 22. Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin prorocul care zice: 23. „Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi.”
 c) Nașterea Domnului ca Fiul lui Dumnezeu a fost adeverită prin Învierea Lui
Romani 1:4. iar în ce priveşte duhul sfinţeniei, dovedit cu putere că este Fiul lui Dumnezeu, prin învierea morţilor; adică pe Isus Hristos, Domnul nostru,

APLICAREA LECȚIEI
Sărbătoarea Nașterii și Întrupării Domnului este parte din Evanghelie și-un motiv să predicăm Evanghelia minunată a trimiterii de către Dumnezeu a unui Mântuitor, pe Isus Cristos, unicul Fiu al lui Dumnezeu și singurul mijloc de salvare a lumii (Fapte 4.12), Cel care este de asemenea Fiul lui David, atât în sens fizic, cât și spiritual, demonstrând lucrul acesta înaintea oamenilor îi provocăm la credința în Evanghelie și pocăință.

ÎNTREBĂRI 
Este Nașterea lui Hristos Domnul parte a Evangheliei care trebuie s-o vestim oamenilor?
Ce au spus prorocii despre nașterea lui Hristos Domnul ca om și Dumnezeu șI ce importanță au aceste prorocii șI împliniri în mărturisirea Evangheliei?
Ce importanță are faptul că Dumnezeu din veșnicii a luat trup omenesc?

Simion Ioanăș
citiți materialul și aici.



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 350
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni