Actul Punerii Mâinilor la botez – Ce este și ce nu este acest act?
Autor: Dan Istrate  |  Album: Articol / Studiu  |  Tematica: Botez
Resursa adaugata de danistrate in 14/06/2022
    12345678910 0/10 X

Negativ, punerea mâinilor (1) nu este un simbol al bisericii sau o rânduială poruncită de Christos, și (2) nu împarte Duhul Sfânt ori vreun dar spiritual. Potrivit Scripturii, Duhul Sfânt locuiește în inima omului de la convertire: unde intră Christos cu mântuirea, acolo este prezent și Duhul Său – a treia persoană a Sfintei Treimi, Duhul fiind de fapt Cel ce deschide ușa! Tot la convertire omul primește această pecete irevocabilă și ireversibilă, nu la botez și nici în urma vreunei stăruințe ulterioare botezului în apă. Când omul crede și Îl primește pe Christos, primește și Duhul Sfânt (la convertire omul este botezat de fapt de Christos prin sau cu Duhul în trupul Lui, adică, este unit cu Biserica Lui); și Duhul Sfânt continuă să locuiască în adevăratul credincios pentru totdeauna, fiind comparat cu o arvună a moștenirii viitoare. Tot la convertire Duhul Sfânt dă fiecărui credincios măcar un dar spiritual, o abilitate prin care credinciosul să contribuie la zidirea bisericii locale din care face parte. Deci, negativ, punerea mâinilor nu este un simbol al bisericii, și nu împarte Duh Sfânt ori daruri spirituale.

Pozitiv, punerea mâinilor este (1) un act de identificare și recunoaștere precum și (2) un act de consacrare și dedicare.

(1) Identificare și Recunoaștere: Prin punerea mâinilor prezbiterilor, noi ca și biserică ne identificăm cu cei botezați și îi recunoaștem public ca frați și surori în aceeași credință ca și a noastră, pe baza mărturisirii lor. La convertire ei au devenit membri în Biserica lui Christos universală, iar de astăzi înainte ei sunt membri în această biserică locală. Deci, prin punerea mâinilor noi ne identificăm cu ei și îi recunoaștem ca fiind deja copii ai lui Dumnezeu, membri în Biserica lui Christos universală de la convertirea lor, iar de astăzi înainte ca și membri în biserica locală, cu toate drepturile și responsabilitățile ce le revin.

(2) În același timp, punerea mâinilor este un act de consacrare și  dedicare în slujba Domnului ca și parte din trupul lui Christos din loc. Noii membri s-au consacrat lui Christos și Bisericii Lui universale deja la convertire; prin punerea mâinilor, noi cerem Domnului ca El să-i folosească și să le arate cum pot contribui la zidirea bisericii locale. Ei se consacră iar noi îi dedicăm să lucreze împreună în această biserică locală, și ne rugăm ca Domnul să-i și împuternicească să slujească prin darul sau darurile pe care Duhul Sfânt li le-a dat deja sau li le va mai da, potrivit nevoilor bisericii locale în care sunt și ei membri de azi înainte.

 

Păstor Daniel Istrate, 14 Iunie 2022 -  4distrate@gmail. com

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 459
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni