Despre adevărata libertate, predestinare și voința liberă
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Din Istoria Bisericii și a lumii  |  Tematica: Paște
Resursa adaugata de loredanam in 20/04/2021
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Motto: „Căci acolo unde este Duhul Domnului acolo este libertate”.

Da, Libertate în toate sensurile, și interioară, iar când Duhul Domnului a fost implicat în redactarea legilor unei țări, va fi și libertate exterioară, a oamenilor, a acelui popor guvernat de legi biblice.

Înainte de a separa tema în cele două aspecte ale libertății, cea lăuntrică-unde este inclusă cea a conștiinței, gândirii și, desigur, liberul arbitru-și libertatea exterioară, socială, trebuie să ne punem problema mai întâi dacă există cineva cu adevărat liber total, în mod absolut, în Univers. Putem discuta și despre „iluzia libertății”.

Înainte de a vorbi despre libertatea umană, trebuie să ne gândim la libertatea Creatorului și, desigur, apoi la libertatea îngerilor, care au fost creați înaintea oamenilor.

Domnul Dumnezeu este Binele Desăvârșit și Dreptatea absolută, Dragostea Perfectă. El are toate calitățile la superlativ și este Caracterul Minunat, exemplu ideal pentru noi toți(pentru îngeri și pentru oameni). Dar, deși e atotputernic în lumea vizibilă și invizibilă, aflăm cu uimire, din Biblie, că Domnul „nu poate” face anumite lucruri pe care noi, oamenii, din nefericire (ca și îngerii) suntem în stare să le înfăptuim spre pierzare. De exemplu, Dumnezeu „nu poate să mintă”, nu poate să-Și calce Cuvântul și „nu se poate tăgădui pe Sine Însuși”. (sunt ref. biblice pentru toate aceste afirmații).

Iacov 1:13 – "Nimeni, când este ispitit, să nu zică: „Sunt ispitit de Dumnezeu.” Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău şi El Însuşi nu ispiteşte pe nimeni." Pe scurt, Dumnezeu nu poate păcătui, este absolut Neprihănit, este Liber în limitele Caracterului Său Sfânt, Dumnezeiesc. Legile din lumea fizică le poate uneori depăși, anula pentru scurt timp, uneori, dar legile Sale morale nu le-a călcat niciodată! Ne putem baza pe promisiunile Sale, pe Caracterul Său Desăvârșit.

El ne-a dăruit cel mai mare dar și cea mai mare binecuvântare după viață și iubire și anume LIBERUL ARBITRU-Libertatea glorioasă pe care am avut-o de la început, îngeri și oameni! Căci „orice* ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în** care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare.” El e Singurul care nu Se schimbă, pentru că e Perfect și de trei ori Sfânt!

Despre îngeri știm că, aproximativ o treime dintre ei s-au răzvrătit împotriva Creatorului, așa că au căzut total spiritual și sunt demoni. Ce trist! Pentru că și în lumea spirituală s-au făcut și încă se mai fac alegeri, iar îngerii buni, de lumină pot progresa tot mai mult în asemănarea arhanghelilor ascultăttori-respectând Cuvântul și poruncile Domnului- și mai ales după pilda Creatorului. Tot așa, demonii pot decădea tot mai mult prin fărădelegile pe care le fac de mii de ani împotriva Cuvântului Domnului și a poruncilor Sale, împotriva oamenilor și, chiar prin lupta cu îngerii de lumină.

N-am auzit că demonii s-ar mai putea converti, ei care Îl vedeau pe Dumnezeu și au ales să nu-L cinstească, să nu-L asculte, să nu-L iubească. Prin urmare, sub conducerea și în robia lui satan (l-am scris intenționat fără majusculă, căci el depersonalizează și a decăzut spre un statut de subpersoană) ei au devenit robi ai păcatului și si-au pierdut darul liberului arbitru. Da, sunt niște creaturi spirituale jalnice, monstruoase, care nu se mai pot întoarce la Dumnezeu.

Pentru ei a creat Dumnezeu iazul de foc, singurul loc în care nu va mai fi prezentă nici măcar o „fărâmă Dumnezeiască”, nici lumina, nici iubirea, nici libertatea.

Iar oamenii- mai întâi își „împietresc” ei inima (refuză deliberat frica de Domnul), iar în final, ca Faraon, după multe chemări, chiar Domnul le „împietrește” sufletul, duhul le e mort, așa încât rămân într-o stare pierdută, pe care au ales-o conștient de nenumărate ori.

În lumea spirituală, în Împărăția lui Dumnezeu domnește paradoxul sfânt, așa că oamenii și îngerii care au ales să fie „liberi” de voia lui Dumnezeu și de poruncile Lui, ajung în final să piardă, să le fie luat înapoi darul prețios al liberului arbitru!

Deci, orice „libertate” în afara limitelor legilor sfinte ale lui Dumnezeu se transformă în robie eternă! Iar „robia în slujba lui Dumnezeu” este adevărata Libertate!

Cine refuză statutul glorios și sfânt de „rob al lui Dumnezeu”, va ajunge rob al păcatului, al lui satan și al iazului de foc final! Și pierd singura libertate reală pe care au avut-o vreodată, cea a liberului arbitru!

Deci, există o libertate nelegiuită, a celor ce își fac propriile legi și reguli, împotriva Cuvântului Sfânt( în istorie și astăzi sunt nenumărate exemple).

Dar există și libertatea glorioasă a îngerilor de lumină și a creștinilor, care ascultând de Cuvânt și făcând voia Tatălui, devin „fii de Dumnezeu și prieteni ai Celui PreaÎnalt, cum a fost supranumit Avraam și cum i-a numit Cristos pe apostoli.

Întotdeauna, având statutul de copil al lui Dumnezeu, nu-ți vei pierde identitatea, nici personalitatea, vei rămâne liber toată viața, vei putea mereu să alegi între bine și rău, deci, virtual, vei putea oricând să păcătuiești. Până la capăt, poți „cădea” de la credință, din starea de Har, deci să nu ne lăudăm, ci să avem mereu o teamă sfântă! Pentru că „creștinii liberali” sunt într-un pericol real să ajungă „libertini”(iată câte jocuri de cuvinte de la „liber”) și să semene periculos de mult cu lumea aflată în robia păcatului și a lui satan!

Dar, în viața veșnică, atunci când vom fi toți ca îngerii, fiind „fii ai Învierii”, când nu va mai fi altă nuntă, nici altă căsnicie în afara celei sfinte, cu Isus? Tot voință liberă vom avea, dar nu vom mai avea firea(carnea) păcătoasă de care vom fi fost eliberați prin schimbarea „la clipită”. Nu vor mai fi nici demonii să ne ispitescă, ei fiind în osânda veșnică, așa că, deja testați în această lume, vom beneficia în continuare de „libertatea glorioasă” a copiilor lui Dumnezeu! Aleluia! Așteptăm cu emoție acea stare și, da, ne luptăm să rămânem vrednici de ea, într-o stare de Har!

Asta înseamnă cuvintele tainice ale Fiului: „Veți cunoaște Adevărul și Adevărul vă va face slobozi”(Ioan 8:32) și continuarea: ·         Adevărat, adevărat vă spun”, le-a răspuns Isus, „că oricine* trăieşte în păcat este rob al păcatului.

·         ·         35Şi robul* nu rămâne pururea în casă; fiul însă rămâne pururea. ·         0

·         36Deci, dacă* Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi.

Iisus este Adevărul și Viața Veșnică, iar Duhul Domnului este Libertatea!

Aleluia! Deci, prin cunoașterea intimă a lui Cristos ne însușim Adevărul, iar prin trăirea în Duhul Sfânt ajungem la adevărata Libertate!

Pentru că există și iluzia libertății, pe care o dă lumea, prin legi civile, în ultimul secol mai mult inspirate de curentul „umanism”, decât de Biblie.

Ei promit „libertate sexuală”(la care vor să se ajungă prin prezenta „revoluție sexuală” înfiorătoare) și de fapt, îi duc în sclavie sexuală pe cei ce îi cred pe ei și nu pe Domnul Iisus. Toate mincinoasele „libertăți sexuale” între care enumerăm curvia, concubinajul, divorțul, avortul, LGBT duc la robie sexuală, în slujba lui satan și a  a lui Antihrist, când se va descoperi.

Nu e libertate faptul că se dă dreptul legal (nesolicitat) unui copil de 14 ani să „își aleagă sexul”, ci este o invitație la robia LGBT și la nebunie. Și, de fapt, acei copii nici nu vor alege cu adevărat liber(ce nu se poate, de fapt, discerne), căci vor fi déjà îndoctrinați din grădiniță și în școala primară cu toată ideologia de sex.

Și așa ajungem la determinism, ceea ce unii numesc predestinare.

Aici este vorba de Dumnezeu, care a hotărât pentru noi, înainte de nașterea noastră: momentul venirii pe lume, timpul istoric al vieții noastre, țara pe care ne-a rânduit-o, sexul(sau genul), aspectul fizic, talentele, abilitățile noastre înnăscute și chiar dizabilitățile, handicapurile pe care le vom avea, ș. a. m. d. Îndrăznesc să afirm un grad de predestinare în căsătorie, deoarece trebuie să se nască anumiți oameni, într-un anumit moment, într-o anumită țară. Altfel, am putea crede că Domnul…. a fost luat prin surprindere de nașterea lui Ismael, dar de fapt și el și Agar au fost sub privirea și sub protecția lui Dumnezeu, incluși în planul Său, beneficiari ai unor promisiuni, copilul roabei chiar prins în legământului circumciziei (de aceea și arabii musulmani își taie împrejur băieții, dar după 13 ani, vârstă lui Ismael la circumcizie; băiețeii berberi, care sunt toț musulmani, sunt circumciși ca sugari, dar aceia nu-s arabi, nici evrei). Planul Domnului nu era înrobirea omului de către om, căci îi scădea sclavului din liberal arbitru.

Domnul a îngăduit sclavia (care a existat în cam toate timpurile-inclusiv în secolul XXI-ex. poporul Dinka, sclav al arabilor musulmani din nordul Africii). A îngăduit-o și pe cea a africanilor în …. cea mai liberă țară din lume-SUA. De ce? Pentru că nu le era împiedicată alegerea lui Cristos ca Domn sclavilor! Dacă păcătuiau(sclave abuzate sexual de către stăpâni, familii despărțite prin vânzare separată, furatul pentru mâncare) beneficiau de clemență din partea Domnului, ca și fetele/femeile evreice care își încălcau o juruință din cauza taților/soților lor, ca și robii din vechime.

·         Dacă nu va plăcea stăpânului ei, care o luase de nevastă, el să-i înlesnească răscumpărarea, dar nu va avea dreptul s-o vândă unor străini, dacă nu-şi va ţine cuvântul.

·         9Dacă o dă de nevastă fiului său, să se poarte cu ea după dreptul fiicelor.

·         10Dacă-i va lua o altă nevastă, nu va scădea nimic pentru cea dintâi din hrană, din îmbrăcăminte şi din dreptul* ei de soţie. . * 

·         11Dacă nu-i face aceste trei lucruri, ea va putea ieşi fără nicio despăgubire, fără să dea bani.

Dacă un bărbat se culca cu o roabă logodită cu un alt bărbat, ea nu trebuia pedepsită cu moartea, căci nu era slobodă.

Poporul Israel a fost rob 400 de ani la egipteni, iar la eliberare Domnul le dă indicații cum să ceară egiptenilor „vase de aur și argint” ca să-I „jefuiască”, sau „păgubească”(nu prea sunt de acord cu acești termeni folosiți în traducere). De fapt, Domnul dorea să primească plata pentru munca tde rob, neplătită, a uturor generațiilor de evrei în Egipt, pentru că Domnul e absolut drept și dorește eliberarea sclavilor de orice fel. Cum scrie în Isaia 61, Duhul Domnului (care e duhul Libertății) L-a uns pe Mesia (Cristos) să aducă eliberare!

Duhul* Domnului Dumnezeu este peste Mine, căci Domnul M-a** uns să aduc veşti bune celor nenorociţi: El M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor slobozenia†† şi prinşilor de război, izbăvirea;

De aceea, după converirea multor afro-americani sclavi la creștinism, Domnul a lucrat și pentru eliberarea lor fizică, legală, căci Și-a arătat voința prin chiar lupta creștinilor albi aboliționiști. Dar, desigur, nu dorea Domnul războiul de secesiune! Acesta l-au purtat oamenii, în numele unității SUA, nu pentru eliberaea sclavilor, de fapt, deși această lege deja era promulgată de Abraham Lincoln, acest martir al libertății creștine!

De fapt, cartea „Coliba unchiului Tom” de H. Beecher-Stowe(aboliționistă creștină) a dărâmat barierele ideologice și și-a adus aportul la eliberarea robilor mai mult decât războiul!

Ca o concluzie a discuției despre robie și adevărata libertate, care este cea creștină, spirituală, vom cita din spusele apostolului Pavel, iluminat de Duhul Sfânt:

„"Căci robul chemat în Domnul este un slobozit al Domnului. Tot aşa, cel slobod care a fost chemat este un rob al lui Hristos." – 1 Corinteni 7:22.

Căci, lumea, chiar și în „democrație”, servește doar o iluzie a adevăratei libertăți: NU, părinții nu sunt obligați să își vaccineze copiii, dar nu le vor fi primiți la școală, iar atunci încalcă legea și s-ar putea să... li se ia copiii de către Protecția Copilului sau vreun Barnevernet. (care i-a luat pe copiii Bodnariu, deși vaccinați, școliți, pentru că părinții îi creșteau... creștinește, nu lumește). Poți călători în diverse țări, dar doar vaccinat. Trebuie să-i respecți pe cei demonizați, cu tulburări de identitate sexuală și perverși... . ca egali. Etc. Ce dorește satan la sfârșitul vremurilor, prin conducerea nelegiuită antihristică este să le răpească total oamenilor liberul arbitru, transformându-i într-un soi de roboți (cyborgi) sau făcând din ei un soi de neoameni, sclavi ai păcatului, care nu își mai știu nici identitatea spirituală, nici pe cea sexuală. Dependenți total de tehnologie, în loc să fie dependenți de Dumnezeu. Cu legi ce protejează o falsă libertate și îngrădesc conștiința și credința. Cu minciuna egalitarismului, pentru a se ajunge la sclavie generală. Oricând oameni fără Dumnezeu au strigat „Libertate, egalitate, fraternitate!” s-a ajuns la o baie de sânge ca în revoluția franceză din 1789, ca în revoluțiile bolșevice, „Comuna” din Paris, etc.

„Făgăduindu-le slobozenia, în timp ce ei înșiși sunt robi ai păcatului”

Fraților, să ne spunem părerea fără frică! Curajul și libera exprimare sunt o dovadă că „am fost eliberați în Cristos”!

Sa avem grijă, că nu cumva, din prea multă râvnă pentru libertatea exterioara (călătorie internațională, acces la nunti, alte evenimente) sa nu ne pierdem liberul arbitru, libertatea noastră supremă de la Domnul!

In rest, îndemnul fericitului Augustin din Hippona rămâne valabil: "Iubeste-L pe Dumnezeu, apoi fă ce îți place!". Pentru că, desigur, vei iubi și vei face voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută și desăvârșita!

Și Domnul să Se îndure de noi toți!

Amin!

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 926
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni