SEMNELE DE IDENTIFICARE ALE NAȘTERII DE SUS (RENAȘTERE SPIRITUALĂ) EVANGHELIA DUPĂ IOAN 3:3-8 Autor: Adrian Vasiliu
Autor: Studiu de Sinteză consemnat de Victor Dobrescu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Dobrat in 18/11/2019
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

SEMNELE DE IDENTIFICARE ALE NAȘTERII DE SUS (RENAȘTERE SPIRITUALĂ) EVANGHELIA DUPĂ IOAN 3:3-8 

                                                                                            Autor: Adrian Vasiliu

Evanghelia după Ioan 3:3 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” 4  Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale, şi să se nască?” 5  Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. 6  Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh. 7  Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou. 8  Vântul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”

A) Semnele de identificare ale  nașterii de sus

              1) Trăiește în neprihănire (achitare)

1 Ioan 2:29b  Dacă ştiţi că El este neprihănit, să ştiţi şi că oricine trăieşte în neprihănire este născut din El.

              2) Nu păcătuiește

1 Ioan 3:9a  Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, pentru că sămânţa Lui rămâne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu.

1 Ioan 5:18a  Ştim că oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, ci Cel născut din Dumnezeu îl păzeşte, şi cel rău nu se atinge de el.

              3) Iubește și-L cunoaște pe El

1 Ioan 4:7b  Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; căci dragostea este de la Dumnezeu. Şi oricine iubeşte, este născut din Dumnezeu, şi cunoaşte pe Dumnezeu.

              4) Credința că Isus este Mesia

1 Ioan 5:1a  Oricine crede că Isus este Hristosul, este născut din Dumnezeu; şi oricine iubeşte pe Cel ce L-a născut, iubeşte şi pe cel născut din El.

               5) Biruiește lumea prin credință

1 Ioan 5:4a  pentru că oricine este născut din Dumnezeu, biruieşte lumea; şi ceea ce câştigă biruinţă asupra lumii, este credinţa noastră.

                6) Domnul Isus îl păzește (apără) și Cel Rău nu se atinge de el

1 Ioan 5:18b  Ştim că oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, ci Cel născut din Dumnezeu îl păzeşte, şi cel rău nu se atinge de el.

                 7) Prin Cuvântul Adevărului

Iacov 1:18a  El, de bună voia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel de pîrgă a făpturilor Lui.

1 Petru 1:23  fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac.

 B) Lucrurile din care un om este născut de sus

Ioan 3:5  Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. 6  Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh. 8  Vântul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”

               L1) Născut din apă care simbolizează Cuvântul lui Dumnezeu

1 Petru 1:23b  fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac.

               L2) Născut din Duhul

Ioan 3:5,6, 8  Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.  Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh. Vântul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”

C) Consecințele (urmările) nașterii de sus (regenerare spirituală)

                  1)  Caută și găsește Împărăția lui Dumnezeu

Matei 6:33  Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

Romani 14:17  Căci Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci neprihănire, pace şi bucurie în Duhul Sfânt.

                   2)  Trupul credinciosului devine Templul funcțional al Duhului Sfânt

1 Corinteni 3:16a  Nu ştiţi că voi Sunteţi Templul lui Dumnezeu, şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?

1 Corinteni 6:19a  Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu Sunteţi ai voştri?

                    3) Răstignire față lume și a lumii față de noi prin Crucea Domnului Isus Hristos

Galateni 6:14  În ce mă priveşte, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită faţă de mine, şi eu faţă de lume!

                    4) Produce roada Duhului Sfânt

Galateni 5:22,23  Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,  blândeţa, înfrînarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.

                    5) Poate să-I aducă lui Dumnezeu închinare sau cult în Duh și Adevăr

Ioan 4:23,24  Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.  Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.”

                     6) Cel ce seamănă în Duhul va secera din Duhul viața veșnică

Galateni 6:7,8  Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce samănă omul, aceea va şi secera. Cine samănă în firea lui pământească, va secera din firea pământească putrezirea; dar cine samănă în Duhul, va secera din Duhul viaţa veşnică.

D) Calitatea spirituală de fiu și fiică a lui Dumnezeu

             1#  Prin credința în Isus Hristos

Galateni 3:26  Căci toţi Sunteţi fii ai lui Dumnezeu, prin credinţa în Hristos Isus.

             2#  Credința în Numele lui și nașterea din Dumnezeu

Ioan 1:12,13  Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;  născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.

1 Petru 1:23  fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac.

Iacov 1:18a  El, de bună voia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel de pîrgă a făpturilor Lui.

Iacov 1:18  El, de bună voia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel de pîrgă a făpturilor Lui.

Ioan 3:5  Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

               3#  Primirea Duhului în inimă a duhului Fiului Său

Galateni 4:6  Şi pentru că sunteţi fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său, care strigă: „Ava” adică: „Tată!”

Romani 5:5  Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.

                4#  Cei călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt confirmați

Romani 8:14  Căci toţi cei ce Sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.

Romani 8:16  Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu.

Fapte 15:8  Şi Dumnezeu, care cunoaşte inimile, a mărturisit pentru ei, şi le-a dat Duhul Sfânt ca şi nouă.

                 5#  Calitatea de Fiu moștenitor prin El

Galateni 3:7  Înţelegeţi şi voi, deci, că fii ai lui Avraam sunt cei ce au credinţă.

                 6#  Fiți desăvârșiți ca Tatăl

Matei 5:44,45  Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc,  ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni, şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.

Matei 5:48  Voi fiţi, deci, desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit.

                 7#  Are în inimă turnată dragostea lui Dumnezeu

1 Corinteni 13:4-7 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,  nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,  nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.

1 Corinteni 13:13  Acum, deci, rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Romani 5:5  Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.

****************************************

Studiu de Sinteză consemnat de Victor Dobrescu

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 664
  • Descărcări: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni
Daniel 3:18 Şi, chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat!”