BĂRBATUL DIN CAPITOLUL 31 DIN CARTEA PILDELE ȘI PROVERBELE LUI SOLOMON ))
Autor: J. A. Medders  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 28/10/2018
    12345678910 0/10 X

Nu des auzim, că în Cartea Proverbele lui Solomon, la capitolul 31, unde se vorbește despre femeia virtuoasă, este ceva, ce este actual și pentru bărbați, ci nu este adresată doar femeilor și slujirii lor.

 

Deci cum este bărbatul din capitolul 31 al cărții Proverbele lui Solomon? El are 3 calități prețioase.

 

1.     EL ÎȘI PREȚUIEȘTE SOȚIA MAI MULT DECÂT O COMOARĂ!

“Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preţ decât mărgăritarele” (Proverbe 31:10)

Acest bărbat înțelept, comparând soția lui cu o piatră prețioasă rară, de fiecare data a observat același rezultat: “Ea este mai de preţ decât mărgăritarele”. “Le întreci pe toate” – exclamă el, vorbind despre excelența ei față de celelalte femei virtuoase: „Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate” (Proverbe 31:29). Când el vede clar, cât de minunată este soția lui, atunci el o vede așa, precum o vede Dumnezeu. Ea este prețioasă!

 

Un bărbat înțelept nu-și va umili soția, nu o va supăra, nu o va face obiectul glumelor sale proaste. Căci ea este prea prețioasă, pentru glumele ieftine. Soțul înțelept, crede, și trăiește în conformitate cu aceea, că soția lui este mult mai prețioasă, decât un camion plin cu diamante. Ea – o raritate reală, și de aceea valoarea ei este mai mare decât valoarea tuturor lucrurilor, pe care le pot distruge rugina și molia. Bărbatul trebuie să fie îndrăgostit de soția lui. Ea este mult mai interesantă decât TV prin satelit, decât posturile pe rețelele de socializare, sau decât o lovitură, sau o aruncare frumoasă în sport.

 

Bărbații care privesc ca o bucurie mai mare, aceea, că lucrează în garaj, practică un hobby, petrec timpul cu prietenii, lucrează până noaptea târziu, decât aceea, de a fi cu soția tinereții lor – arată, că au probleme cu prioritățile inimilor sale.

 

Este înțelept soțul, care o vede pe soția lui, ca o mărturie vie și care respiră a milei Domnului față de el! Căci este scris: “Cine găseşte o nevastă bună găseşte fericirea; este un har pe care-l capătă de la Domnul” (Proverbe 18:22)

 

Soții care doresc să trăiască pentru slava lui Hristos, trebuie să-și pună câteva întrebări importante: Este prețioasă soția mea pentru mine? Simte ea, cât de mult o iubesc? Înțelege ea, cât este de scumpă pentru mine, din cauza că, după Dumnezeu, anume ea este persoana, pe care o iubesc cel mai mult? Este evident aceasta?

 

2.     EL CREAZĂ UN CONTEXT PENTRU PROSPERITATE!

“Inima bărbatului se încrede în ea şi nu duce lipsă de venituri”  (Proverbe 31:11)

 

Ce este cu siguranță în capitolul 31 al Cărții proverbele lui Solomon – cât de roditoare, productivă și activă este această femeie. Ea cumpără câmpuri, produce produse pentru vânzare, are grijă de fiecare din casa ei. Ea este atât de întreprinzătoare, deoarece soțul ei nu este un dictator. Nu este loc pentru “complexul mesia” în căsătorie.

 

Acest bărbat se încrede în soție, nu o bănuiește, nu manifestă o atitudine condamnabilă față de ideile ei. Un bărbat înțelept o susține și o încurajează, ci nu o controlează la orice mărunțiș. Există o deosebire între conducerea, care este în conformitate cu Evanghelia, și cea, călăuzită de îndemnurile firii pământești. Bărbatul nu poate să țină totul sub controlul său personal, dacă trăiește după îndemnurile Duhului Sfânt.

 

Femeia din capitolul 31 se duce și cumpără câmpul fără soțul ei. Poți  să-ți imaginezi, cum această pereche frumoasă comunică, înainte de a-și începe ziua: „Dragă, mă gândesc, să mă duc astăzi să văd vreun câmp, poate o să cumpăr unul. Ce gândești despre aceasta?” Și cum el răspunde: “Înainte, dragă. Mă încred în tine.”

 

Desigur acest bărbat, nu este acela, care insistă, că trebuie să facă lista de cumpărături pentru o săptămână, înainte ca soția lui să plece la magazin. Este ridicol. Desigur, discutați cu privire la ce trebuie să cumpărați pentru o săptămână și discutați cu privire la buget, dar permite-i să se ocupe de lucrarea ei!

 

3.     EL – O INSPIRĂ!

 

‘Fiii ei se scoală şi o numesc fericită; bărbatul ei se scoală şi-i aduce laude zicând: „Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.”’ (Proverbe 31:28,9)

 

Aceasta este o casă minunată. Acesta este un loc lipsit de pericole, un loc de inspirare, o atmosferă de dragoste. În această casă există o atmosferă, care e în conformitate cu Evanghelia. Copii care nu au învățat căile tainice, ale egoismului de la cei mari, cresc, și o inspiră pe mama lor. Dar ce face soțul? El se alipește la onorarea alesei sale prețioase. “Sunt multe femei minunate în lume, dar tu scumpo, le întreci pe toate. Cât ești de minunată!” Aceasta este realitatea, este sincer, și este evlavios.

 

Bărbatul din cartea Proverbele lui Solomon, din capitolul 31, caută, cum să-și inspire soția, se stăruie să-I dea în cinste întâietate (Romani 12:10). Un bărbat înțelept, o încurajează pe nevasta sa și îi mulțumește, dacă ea merită aceasta. Dacă ți-ai dat seama ca soț, că deloc nu încurajezi pe alții, atunci să schimbăm aceasta astăzi (1 Tesaloniceni 5:11).

 

Când ultima oară, ai făcut vreo acțiune motivată de dragoste, pentru a-ți inspira soția? Un soț înțelept, caută oportunitatea, de a-și întări soția, de a-I mulțumi, și de a-și onora soția sa prețioasă. El, precum Domnul nostru Iisus Hristos, “își hrănește, și își îngrijește cu drag” nevasta (Efeseni 5:29).

 

Bărbatul din cartea Proverbe 31 – nu este doar o metodă, de a arăta un chip potrivit, al unui soț ideal – este calea lui Hristos. El se bucură de biserica Sa, de nevasta Sa. El ne îndeamnă, umblă cu noi, și ne umple de Duhul Său Cel Sfânt. Iisus Hristos este omul în trup, din Cartea Proverbe 31. Să ne apropiem de El, și El Se va apropia de noi, și doar atunci, noi și casa noastră nu vom mai fi la fel!

 

Autor – J. A. Medders

-         Tu ești minunat, Doamne! Îți mulțumesc, că Tu ești un model, vrednic de urmat pentru mine! Tu locuiești în mine, pentru a mă învăța, întări, direcționa, a-mi mări oportunitățile, și de a mă face asemenea chipului Tău! Binecuvântează-mă pe mine, pe familia, și casa mea, pentru ca noi, să ne apropiem de Tine, pentru a avea parte de schimbări bune în inimile și viețile noastre, și ca niciodată să nu rămânem la fel, precum am fost! În numele Lui Iisus Hristos te rog, amin.

 

Autor: Igor Opincă

Traducere: Repalov Veaceslav

 

“Luaţi seama dar în mintea voastră şi niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinereţea lui!” (Maleahi 2:15b)

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1772
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni