Cunoasterea mintii - Marea tragedie universala
Autor: George Dinu  |  Album: Cunoasterea mintii  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de georgedinu in 31/12/2012
    12345678910 0/10 X

 

Cunoasterea mintii - Marea tragedie universala


Studiul se bazeaza pe capitolul 3 din Geneza.

Intrebarea 1: Cum a inceput necazul?

1. Sarpele era mai siret decat toate fiarele campului pe care le facuse Domnul Dumnezeu.

A facut Dumnezeu pe sarpe siret? Daca da, siretenia trebuie sa fie o calitate, nu un defect. Ce ar trebui sa insemne aceasta siretenie?

In traducerea King James, pentru cuvantul din linba ebraica ce caracterizeaza sarpele e folosit englezescul subtil. Acest cuvant, in limba romana, are si conotatii pozitive. Probabil ca sarpele era cea mai atragatoare creatura dintre toate animalele de pe pamant. Reiese de aici ca Satana, care a fost candva cel mai inaltat dintre heruvimi, cauta sa amageasca pe oameni pervertind in scopul acesta tot ce e mai bun si mai frumos. Mai tarziu, Isus spune ca omul se uita la ce izbeste ochiul... Exact asa s-a intamplat cu Eva. Satana a ales tot ce era mai frumos, mai stralucitor, din creatia lui Dumnezeu ca sa insele. Apoi Adam a cazut in aceeasi plasa, ascultand mai degraba de frumoasa lui sotie decat de Dumnezeu.

Intrebarea 2: Ce fel de intrebare i-a fost adresata Evei?

El a zis femeii: "Oare a zis Dumnezeu cu adevarat: "Sa nu mancati din toti pomii din gradina"?"

Intrebarea provocatoare pe care Satana a adresat-o Evei are doua mari probleme:

  • pune la indoiala ceea ce a zis Dumnezeu;
  • rastalmaceste ceea ce a zis Dumnezeu, astfel incat porunca Lui sa para a fi deosebit de drastica.

Desi raspunsul pe care Eva il da este cat se poate de adevarat, provocarea Satanei a avut efect in inima ei, facand ca porunca usoara a lui Dumnezeu sa ii para a fi deosebit de restrictiva, dovada fiind faptul ca primeste mai departe cuvintele vrajmasului deghizat ca pe o eliberare din robia unui Dumnezeu aspru. Se vede clar aici strategia psihologica a celui rau: este un dublu atac - deformarea adevarului si discreditarea Celui ce il spune.

Intrebarea 3: Cum a continuat sarpele dialogul?

4 Atunci şarpele a zis femeii: „Hotărât, că nu veţi muri,
5 dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

Dupa ce a semanat indoiala in inima femeii, Satana spulbera adevarul pe care ea l-a spus si de care nu mai era asa de sigura cu o minciuna spusa ca si cum ar fi fost hotarare divina. Apoi deformeaza mai mult caracterul lui Dumnezeu, inserand in aceasta deformare si o falsa fagaduinta.

Intrebarea 4: Care a fost atitudinea Evei?

6 Femeia a văzut că pomul era bun de mâncat şi plăcut de privit şi că pomul era de dorit ca să deschidă cuiva mintea. A luat deci din rodul lui şi a mâncat; a dat şi bărbatului ei, care era lângă ea, şi bărbatul a mâncat şi el.

Avand mintea deformata de ideile noi pe care le-a primit, Eva se indreapta cu bucurie spre propria ei ruina, antrenand in aceasta si pe sotul ei.

Intrebarea 5: Care au fost urmarile imediate ale pacatului?

7 Atunci li s-au deschis ochii la amândoi; au cunoscut că erau goi, au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut şorţuri din ele.

  • li s-au deschis ochii, dar, in loc sa ajunga ca Dumnezeu, au descoperit dezastrul in care s-au aruncat;
  • daca abia atunci au cunoscut ca erau goi, inseamna ca pana atunci erau acoperiti de ceva, adica de slava lui Dumnezeu, asemeni ingerilor. Dupa ce au pacatuit, slava lui Dumnezeu i-a parasit.
  • ca urmare, ei au incercat sa inlocuiasca haina de slava cu sorturile confectionate din frunze de smochin

Intrebarea 6: Cum s-au raportat oamenii la Dumnezeu dupa caderea in pacat?

8 Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s-au ascuns de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină.

Pacatul e ceva strain de Dumnezeu si instraineaza de Dumnezeu pe cel ce il comite. Pacatosul nu are placere sa fie in prezenta lui Dumnezeu. Adam si Eva se ascund de Cel de care nimic nu poate fi ascuns...

Intrebarea 7: Care este reactia lui Dumnezeu?

9 Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om şi i-a zis: „Unde eşti?”

Dumnezeu striga dupa Adam, il cauta ca si cum nu l-ar gasi si nu ar sti unde se afla. Astfel El da omului posibilitatea de a-si recunoaste pacatul. In plus, daca la ora aceea, in conditiile de sfintenie de mai inainte, oamenii aveau intalnire cu Dumnezeu, acum Adam si Eva nu erau prezenti la intalnire.

Intrebarea 8:   Ce raspuns a dat Adam lui Dumnezeu?

10  El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.”

Logica lui Adam, de la cauza la efect, e cam asa:  cauza nr.1 - eram gol;  cauza nr.2 - Ti-am auzit glasul;  efectul celor doua cauze - mi-a fost frica;  efectul fricii - m-am ascuns.    Raspunsul lui Adam e incomplet, deoarece cauza principala - pacatul consumarii din fructul oprit - nu este amintit.  Despre aceasta trebuia sa vorbeasca Adam cu Dumnezeu si de acest pacat trebuia el sa se pocaiasca.   Aceeasi greseala o fac oamenii si astazi in relatie cu Dumnezeu sau cu semenii - vorbesc despre lucruri colaterale, evitand rezolvarea adevaratelor probleme.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1446
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni