Ce cauta Dumnezeu la noi?
Autor: Rudisteanu Alexandru  |  Album: fara album  |  Tematica: Consolidare spirituală
Resursa adaugata de Rudi.Alex in 08/12/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

1. Mai intai interiorul, apoi exteriorul

 

Matei 23: 25-27

25 Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că* voi curăţiţi partea de afară a paharului şi a blidului, dar înăuntru sunt pline de răpire şi de necumpătare.

26 Fariseu orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, pentru ca şi partea de afară să fie curată.

27 Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că* voi sunteţi ca mormintele văruite, care pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţie.

 

Avem grija de trup (hrana, alimente, spalat, haine curate), ce facem pentru suflet? Cum ne curatim sufletul, cat timp din viata dedicam pentru lucrurile benefice sufletului? Ce facem ca sa avem sufletul curatit de Dumnezeu?

Suflet curat-prin rugaciune, post, iertare, dragoste neconditionata fata de aproapele nostrum, citirea dar mai ales implinirea Scripturii

Isus ne invata ca prioritatea nr 1 este sufletul, acesta este vesnic, cu sufletul vom merge in vesnicii. Trupul este trecator, o bucata de carne, care putrezeste intre scanduri, roasa de viermi. Dar cat timp din zi sau din viata investim pentru trup si cat timp investim pentru suflet?

Fariseii se rugau in piete, posteau, respectau Legea, tineau cu strictete Sabatele, in aparenta erau curati, erau frumosi pe dinafara. Dar pe dinauntru judecau (femeia din casa lui Simon), se trufeau cu aparenta lor smerenie (rugaciunea vamesului si a fariseului), tratau cu raceala si indiferenta pe vamesi, tineau mai mult la religia lor decat la ajutorarea celor pacatosi (femeia prinsa in curvie); aveau capul plin de cunostinte, slujeau la Templu, dar nu au intins o mana pentru cel cazut (pilda samariteanului), nu au facut nimic.

 

2. Mai intai inima noastra, decat religia noastra

Isaia 1: 11-18

„Ce-Mi trebuie Mie mulţimea jertfelor* voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile-de-tot ale berbecilor şi de grăsimea viţeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor şi ţapilor.

12 Când veniţi să* vă înfăţişaţi înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcaţi curţile?

13 Nu mai aduceţi daruri* de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare**, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!

14 Urăsc lunile* voastre cele noi şi praznicele** voastre; Mi-au ajuns o povară, nu† le mai pot suferi.

15 Când* vă întindeţi mâinile, Îmi întorc ochii de la voi şi, oricât** de mult v-aţi ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge†! ”

16 „Spălaţi-vă* deci şi curăţiţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-aţi făcut! Încetaţi** să mai faceţi răul!

17 Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi* dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă! –

 

Dumnezeu ne cauta sa vada in noi cata dragoste avem fata de cei pacatosi, cata mila, cata iertare; acestea sunt mai importante… putem canta cat vrem, putem predica pana ragusim, putem sa postim pana ne vine rau fizic… toate sunt in zadar, daca nu avem o dragoste adevarata, sincera, neconditionata si permanenta fata de aproapele nostru. Dumnezeu nu are nevoie de sarbatorile noastre, din calendarul ortodox, din traditia unui cult, din biserica nu stiu care; nu are nevoie de cantari din buze, venite din partea oamenilor cu suflete indepartate de El; nici macar de jertfe si zeciuieli date cu strangere de inima; < < nu vreau sarbatori, nu vreau cantari, nu vreau predici, sunt satul> > , mi-au ajuns spune Dumnezeu; sunt satul de vorbe, satul de promosiuni nerespectate, de cuvinte si discursuri frumoase (poporul acesta ma cinsteste cu buzele, dar cu inima este departe de Mine). Te vreau pe tine sufletele salvat, te vreau pe tine omule schimbat, te vreau pe tine, copil al Meu transformat; vreau sa fii nascut din nou, vreau sa fii plin de Duhul meu cel Sfant, vreau sa fii fierbinte pentru Mine, sa arzi de pasiune, sa cauti prezenta Mea, sa ma iubesti din toata inima.

Dumnezeu ne cere sa avem un suflet curat, un suflet care sa il caute cu adevarat, un suflet de carne (sensibil, cald, care poate fi strapuns de Duhul lui Dumnezeu), nu un suflet de piatra (rece, impenetrabila, dura).

Nu va conta la judecata ce religie am avut, cate carti teologice am citit, de cate ori ne-am ros coatele cu Biblia in brate, cate diploma avem in vitrina, cate carti am scris pentru Dumnezeu, cate poezii, cate forumuri sau site-uri am umplut cu mesaje crestine, cate postari pe Facebook, cate cantari am scris sau rostit, cate predici am intrebuintat. NU…. La judecata, vom fi impartiti in functie de …. DRAGOSTE.

Matei 25: 34-46

34 Atunci, Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: ‘Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, de moşteniţi*Împărăţia, care** v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.

35 Căci* am fost flămând şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin** şi M-aţi primit; 36 am fost gol* şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în** temniţă şi aţi venit pe la Mine. ’

 

37 Atunci, cei neprihăniţi Îi vor răspunde: ‘Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci sau fiindu-Ţi sete şi Ţi-am dat de ai băut?

38 Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit sau gol şi Te-am îmbrăcat?

39 Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă şi am venit pe la Tine? ’

40 Drept răspuns, Împăratul le va zice: ‘Adevărat vă spun că, ori de câte ori* aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut. ’

 

41 Apoi va zice celor de la stânga Lui: ‘Duceţi-vă* de la Mine, blestemaţilor, în** focul cel veşnic, care a fost pregătit Diavolului† şi îngerilor lui!

42 Căci am fost flămând, şi nu Mi-aţi dat să mănânc; Mi-a fost sete, şi nu Mi-aţi dat să beau;

43 am fost străin, şi nu M-aţi primit; am fost gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi în temniţă, şi n-aţi venit pe la Mine. ’

44 Atunci, Îi vor răspunde şi ei: ‘Doamne, când Te-am văzut noi flămând sau fiindu-Ţi sete sau străin sau gol sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit? ’

45 Şi El, drept răspuns, le va zice: ‘Adevărat vă spun că, ori de câte ori* n-aţi făcut aceste lucruri unuia dintr-aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie nu Mi le-aţi făcut. ’

46 Şi aceştia vor* merge în pedeapsa veşnică, iar cei neprihăniţi vor merge în viaţa veşnică. ”

 

 

“Cum Doamne, dar nu am scos noi draci, nu am proorocit noi pentru tine, nu am savarsit noi minuni in numele Tau…” (Matei 7: 21-25)

 

3. Mai intai nasterea din nou, decat o viata ce duce la moarte

Ioan 3: 3-5

3 Drept răspuns, Isus i-a zis:  „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă* un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu. ”

 

4 Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască? ”

5 Isus i-a răspuns:  „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă* nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

 

Vezi Nicodim(fruntas al sinagogii); Nicodim-esti religios? Da

Nicodim- tii Sabatul? Da

Nicodim-dai zeciuiala? Vii la Templu? Slujesti? Stii Legea? O respecti cat poti? . . . DA DA DA DA DA DA

Perfect, vei merge in Iad.

Stau si ma intreb cat am facut ca Nicodim anul acesta si cat am facut precum Isus? Am venit la biserica? Am dat zeciuiala? Am postit? Am citit din Cuvant? La majoritatea capitolelor stau bine.

Acum vine partea cealalta. Ai avut mila de cei flamanzi? Ai fost sa ajuti un orfan? Ai vizitat un bolnav? Ai spus unui om in suferinta despre Mine? Mergand mai departe… ai iubit pe cei apropiati? Da, dar ai iubit pe cei ce te urasc? Ai fost pagan sau ai fost copil al meu? Ai iubit pe ceilalti asa cum te-am iubit eu pe Tine?

 

Doamne, te rugam sa ai mila de noi pacatosii, sa ne transformi inimile si ne rugam Tata sa ne ierti pentru greselile din acest an, pentru lipsa noastra de iertare, pentru promisiunile nerespectate, pentru impietrirea noastra. Te rugam Doamne sa te induri de noi, pentru mantuirea sufletelor noastre, spre slava Numelui Tau cel Sfant, in veci de veci. Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 5730
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 1
Opțiuni