Maria, un model de urmat
Autor: Moldovan Ionatan  |  Album: Personaje Biblice  |  Tematica: Nașterea Mântuitorului
Resursa adaugata de ionatan_sr in 22/12/2011
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

                                                                   Maria

                                                      un model de urmat

 

De-a lungul timpului, cativa oameni s-au ridicat deasupra circumstantelor, au iesit din contextul nefavorabil in care se aflau si datorita lucrurilor pe care le-au facut, caracterului pe care l-au avut si vietii pe care au trait-o si-au scris numele pe paginile istoriei fara ca cineva sa le poata lua acest drept pe care si l-au castigat.

Dar in acelasi timp, in toate vremurile au existat si oameni celebri pt scurta vreme dar pe care lumea i-a uitat si peste numele lor s-a asternut praful istoriei si negura vremurilor.

Care a fost lucrul care a facut diferenta intre amintire vesnica si uitare permanenta?

Lucrul acesta poate fi ilustrat foarte bine in domeniul muzical. De-a lungul timpului au fost compuse o multitudine de cantari dar nu toate au rezistat trecerii timpului. Imi aduc aminte de anii de dupa revolutie, cand majoritatea tinerilor incercau si ei sa cante rap si se rupeau in figuri si in dans si intr-o limba engleza care nu avea nimic de-a face cu versurile melodiilor. Au trecut mai putin de 20 de ani si de-abia mai sunt amintiti unii dintre ei. In schimb, marii compozitori clasici inca mai sunt tinuti minte si melodiile lor cantate si ovationate de fiecare data cand sunt interpretate sau puse in scena, chiar daca au trecut sute de ani.

Avem in ziua de azi, asa-numitele vedete care apar la Tv si multi tineri isi doresc sa fie ca si ei sau sa fie in locul lor. Ma amuza sa vad cum majoritatea dintre ei doresc sa apara cu disperare in lumina reflectoarelor si pe paginile ziarelor, incat sunt capabili de orice.

In fiecare an o femeie este foarte mediatizata si pusa in lumina reflectoarelor si majoritatea oamenilor isi aduc aminte de ea, de caracterul ei si de viata pe care a trait-o. Spre deosebire de "vedetele"care apar si dispar, aceasta femeie face parte din categoria colosilor istoriei datorita caracterului si credintei ei. Ea nu a vrut sa fie o femeie cunoscuta, tot ceea ce dorea ea era sa aiba o viata normala, sa se casatoreasca, sa aiba copii si sa-si petreaca viata alaturi de cel ales.

Dar, si intotdeauna exista un "dar", Dumnezeu a avut un alt plan pentru ea. In bezna noptii, Dumnezeu a pus reflectoarele pe ea si de atunci viata ei a luat o intorsatura neasteptata, fiind cunoscuta ca singura femeie care a ramas insarcinata prin Duhul Sfant.

Maria, caci despre ea este vorba, nu avea nimic special din punct de vedere omenesc.Nu era nici bogata, nici cu o educatie aleasa, nici casatorita cu o personalitate a vremii, chiar daca dintr-o familie cu "sange nobil" totusi uitata de oameni, nu traia nici in capitala tarii - era fata dintr-un orasel, simpla, cu visuri si dorinte marunte. Asta in ochii oamenilor...

Dar cand Dumnezeu Tatal se uita printre fiicele oamenilor sa o aleaga pe cea care urma sa fie mama Unicului Sau Fiu, El o vede pe Maria...privirile Lui se opresc asupra ei, o fata simpla (13-16 ani) care nu avea nimic care sa izbeasca ochii, poate doar pt Iosif, si inima Lui tresalta la ceea ce vede in Maria.

Evrei 11:6 spune ca fara credinta este cu neputinta sa-i fim placuti lui Dumnezeu, si daca Maria a gasit favor in ochii Domnului a fost din pricina credintei ei. Chiar daca nu a inteles de ce Dumnezeu a ales-o pe ea dintre toate femeile si cum o sa ramana insarcinata...cuvintele ei "..faca-mi-se dupa cuvintele tale" reflecta caracterul Domnului Isus  care in Ghetsimani a spus "faca-se voia Ta".

 

Daca vrei sa-ti alegi o vedeta ca model, te sfatuiesc sa iti alegi oamenii pe care Dumnezeu i-a ales sa fie modele pt noi oamenii. Ca si fata, sau femeie, alege-o pe Maria din cauza caracterului ei si a inimii ei curate, dedicate si credincioase inaintea Domnului.

Exista un raport cu privire la prenumele cel mai des folosit in Romania atat la barbati cat si la femei. Unul domina ambele categorii intr-o maniera absoluta. Care credeti ca este?...

 Maria ocupa primul loc in acest top. Nu mai putin de 1.183.721 de persoane de sex femeiesc poarta acest prenume. Mana sus toti care aveti acest nume sau asemanari cu el...

·         Asa cum avem de invatat cateva lucruri importante de la fiecare personaj biblic pe care l-am adus in discutie pana acum, Maria nu face exceptie.

1. Credinta nu depinde de varsta.

Romani cap 10 vorbeste despre faptul ca, credinta vine in urma auzirii si auzirea prin Cuvantul lui Dumnezeu. Cred ca exista un mit in mijlocul bisericii din zilele noastre si nu numai. Acela ca numai credinciosii mai in varsta care au ani buni de pocainta beneficiaza de o credinta necesara pt rugacini de vindecare, semne si minuni sau promisiunile Domnului. Sau ca doar cei in pozitii inalte din Biserica cum ar fi pastorii, profetii, diaconii sau prezbiterii au credinta.

De acord cu aceasta idee...in masura in care credinta lor vine in urma Cuvantului lui Dumnezeu. Cine poate garanta ca 10, 20, 40 de ani petrecuti in Biserica iti aduc credinta care te face placut inaintea Domnului?Domnul Isus spune ."oare va gasi Fiul Omului credinta pe Pamant cand va veni?" Nu spune nicidecum "oare va gasi batrani sau crestini cu ani grei de pocainta la activ care sa aiba credinta" Dumnezeu a cautat in orice vreme (si va cauta in continuare) oameni care sa aiba credinta in fiintele lor, in care sa poata planta promisiunile Lui.

Promisiunile Domnului trebuie udate cu credinta pentru a ajunge la implinire.

Maria a fost o astfel de femeie. Ingerul Gavril ii face o promisiune din partea Domnului si Maria ia aceste cuvinte pentru ea si o pastreaza in inima ei (Lc 2:19) Cati ani avea Maria? Era cumva inaintata in varsta, cu o pozitie inalta in sinagoga sau una care studia Cuvantul Domnului zi si noapte? Nicidecum...Avea intre 13-16 ani, la inceputul adolescentei si din cantarea ei rezulta ca nu era in necunostiinta fata de Cuvantul Domnului.

 

Era o fata simpla, necunoscuta inafara oraselului ei..si totusi plina de credinta. Domnul inca mai cauta oameni plini de credinta carora sa le incredinteze planurile Lui marete. Mariei i s-a incredintat cel mai maret plan din toate timpurile, acela de a-L aduce pe lume si de a-L creste pe Mantuitorul lumii, pe Unicul Fiu al Lui Dumnezeu. Sa nu credeti ca nu a avut si ea temerile ei, dar nu au oprit-o din a spune "roaba Domnului, faca-mi-se dupa cuvintele tale."

Aceste cuvinte pe care Maria le rosteste sunt interesante din mai multe pdv. Amintesc doar unul. Ea era o femeie, o adolescenta care era casatorita in faza de legamant cu Iosif. In vremea aceea statutul social al femeii era de asa natura incat daca era necasatorita, parintii luau hotararile importante pt ea. Daca era casatorita, sotul era cel care lua decizii. Daca o femeie facea o promisiune, sau un legamant de care parintii sau respectiv sotul nu stia, acestia la aflarea vestii puteau sa o deslege de decizia ei. Si totusi cazul Mariei a fost diferit. Nici una dintre autoritati nu a intervenit. Cel mai probabil nu stiau de ceea ce a hotarat ea in inima ei.

2. Favorul depinde de credinta.

Vedem in Evrei cap 11 ca fara credina este cu neputinta sa fim placuti (sa avem trecere, favor) inaintea lui Dumnezeu. Asta inseamna ca trecerea sau favorul pe care il avem inaintea lui Dumnezeu depinde de credinta pe care o avem in fiintele noastre. Maria a capatat favor in ochii Domnului din pricina credintei ei si a inimii curate inaintea Domnului.

Exista 2 feluri de favor in Scripturi: 1 care este numit har si acesta este un dar nemeritat si nu depinde de ceea ce faci sau cine esti si al 2 care este numit trecere inaintea Domnului si care de multe ori vine in urma unor lucruri care depind de ceea ce faci, trairea ta cu Domnul in fiecare zi.

Maria a capatat favor inaintea Domnului din cauza credintei ei. Cand s-a uitat Domnul si a vazut-o pe Maria i-a dat trecere inaintea tuturor femeilor din toate timpurile prin incredintarea Fiului Sau. Daca vreti a vazut-o vrednica sa fie mama Domnului.

Daca ar fi fost dupa ea, credeti ca s-ar fi pus numarul 1 pe lista posibilei mame pt Isus? Nu cred. Cine era ea? O fata simpla, obisnuita. Dar noi stim un lucru:ca Dumnezeu ia lucrurile obisnuite si oameni obisnuiti si face lucruri neobisnuite.

Cine suntem noi? Niste oameni obisnuiti din Bazna, necunoscuti inafara satului acesta,simpli ca majoritatea oamenilor de la tara. Cu dorinte normale, visuri marunte...dar cu favor in ochii Domnului. Pt ca favorul vine in urma credintei. Dumnezeu ne-a ales pe noi oameni simpli sa faca lucruri extraordinare prin noi.

3. Umplerea cu Duhul depinde de favor.

Stim ca nimeni si nimic nu poate obliga Duhul Sfant al Domnului sa vina peste el. Nici nu poti obliga Duhul sa iti dea anumite daruri. Vedem asta in 1 Cor 12 ca Duhul imparte darurile dupa cum vrea.

In Fapte vedem ca Dumnezeu da Duhul celor care asculta de El. Prin ascultarea de Domnul atragi acea trecere peste tine, care deschide usi, pregateste drumul pt tine, netezeste cararile inaintea ta, inmoaie inimile oamenilor si atunci cand strigi Domnul aude.

Maria a avut o astfel de ascultare fata de Domnul. Ea nu a zis ingerului..stai sa merg sa intreb pe parinti sau sa ma consult cu logodnicul meu; ea pur si simplu a raspuns Domnului in ascultare.Din cauza favorului care era peste ea, a fost umbrita de Duhul Sfant. Pana la urma ajungem tot in acelasi punct. Ceea ce face diferenta in viata unui om e Duhul Domnului.

Avem credinta care aduce favorul Domnului peste noi?

Pentru Maria Craciunul a fost un miracol.

De acest Craciun vreau sa ii ceri Domnului sa faca o minune si pt tine.

Fie ca te afli intr-o situatie dificila sau imposibila, ai nevoie de finante, de vindecare, de eliberare, ai o problema in domeniul relatiilor sau esti departe de Dumnezeu, cere-i Domnului sa faca o minune si pt tine asa cum a facut pt Maria, o fata simpla obisnuita dar pe care a ales-o sa faca lucruri neobisnuite.

In acelasi timp toaga-te sa -ti arate pe cineva pt care sa fi tu insuti o minune. Sunt atatia oameni in jurul nostru care habar n-au ce inseamna Craciunul, care cred ca sta doar in mancare, bautura si distractie. Ei sa primeasca cat de mult si altii...sporul lor. Craciunul s-a transformat intr-o sarbatoare egoista.Fiecare pt el, un razboi in care fiecare vrea sa castige cat mai mult. Dar nu despre asta e vorba. Dumnezeu a dat, noi am primit dar nu sa tinem pt noi, ci sa dam mai departe.

 

Uita-te sa vezi tu ce poti sa dai de Craciunul acesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistici
  • Vizualizări: 4003
  • Export PDF: 4
Opțiuni