Intrarea Triumfatoare a Regelui Isus in Ierusalim
Autor: Stoica Timotei  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de mototey in 23/05/2009
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Intrarea Triumfatoare a Regelui Isus in Ierusalim
Matei 21:1-17
Ce isi aduce aminte omul(in general) cand i se spune de duminica floriilor?
Probabil imediat ar putea veni un raspuns ceva de genul acesta:Este ziua de nume(Florin, Florina, Florian, Florica si multe alte nume- flori/florii)
Cati oameni stiu ce s-a intamplat in urma cu aproximativ 2000 de ani inainte intr-o astfel de zi? Ce s-a intamplat intr-o astfel de zi in urma cu aproximativ 2000 de ani?
Asa cum spune titlul capitolului 21 din Matei: Intrarea Domnului in Ierusalim – Domnul a intrat triumfator in Ierusalim.
Intrarea Domnului Isus in Ierusalim(aceasta intrare in Ierusalim a Domnului Isus)a fost vestita inca cu aproximativ 700 de ani inainte, de catre profetul Isaia. Sa privim dar in Isaia 62:11.
Profetul Zaharia(cam cu 550 de ani inainte de acest eveniment) profeteste intrarea Domnului in Ierusalim(Zaharia 9:9).
Versetul 9 – In timp ce multimea mergea, unii inaintea Domnului Isus, altii in urma Lui, cantau probabil psalmii pelerinilor. Matei a scris ca oamenii (inclusiv copii- vs 15) strigau cuvintele Psalmului 118:26:BINECUVANTAT ESTE CEL CE VINE IN NUMELE DOMNULUI! Domnului Isus I se striga: Osana, fiul lui David! (aici as vrea sa fac o paranteze si sa spun ca cuvantul “OSANA” vine de la cuvantul ebraic hosîah na  “Mantuieste(-ne), ne rugam” sau “Izbaveste-ne, Te rugam!”, cuvant preluat din Psalmul 118:25 – “Doamne, ajuta! Doamne, da izbanda!”
Intrarea Domnului in Ierusalim imi aminteste de o alta scena in care cineva cand intra intr-o cetate, dupa ce era victorios, toata multimea il aclama.
Iata ce mi-a descoperit Dumnezeu, si cred ca este o comparatie care trebuie luata in seama deoarece sunt foarte multe asemanari intre aceste doua “INTRARI TRIUMFATOARE”
Oare despre ce este vorba?
Poporul aclama/canta in felul urmator(in mod special femeile): “Saul a batut miile, iar David zecile lui de mii!”
David era ginerele imparatului Saul. Imparatul Saul a promis ca ii va da de nevasta pe fiica lui celui care ii va aduce capul lui Goliat. David a fost acela care a omorat gigantul filistean. Saul era gelos pe David pentru ca crestea in popularitate si in faima, ca renumele lui David creste in raport cu al lui, si doreste moartea lui David. De aceea il trimite in multe batalii extrem de grele doar in speranta ca David va muri, va pierde), dar fiindca Dumnezeu era cu David, el mereu avea biruinte.
Nu vi se pare o asemanare foarte izbitoare cu ceea ce am vazut mai devreme din Matei 21  poporul Il aclama pe Domnul Isus atunci cand intra in cetate, precum si pe David il aclamau alta data cand venea biruitor. Poporul L-a primit pe Domnul Isus ca sip e un rege. Cand a fost uns Iehu imparat poporul(oamenii) din vremea respective au facut exact la fel. Sa citim dar 2 Imparati 9:13.
Daca ne uitam la farisei, oare ii putem compara cu imparatul Saul in aceasta privinta?
Nu vreau sa fortez nota, nu vreau sa trag de texte doar pentru a scoate ceea ce vreau de acolo, ci pur si simplu vreau sa ma minunez de cat de minunata si plina de invataturi este cartea aceasta, BIBLIA.
Un lucru care l-am invatat in timpul liceului(un lucru pe care fratele Radu Campean mi l-a spus cand am fost in timpul liceului)/un lucru pe care si eu il spun tuturor celor care studiaza Biblia, este acesta: TOTDEAUNA CAND STUDIEZI BIBLIA(CUVANTUL LUI DUMNEZEU) COMPAR-O TOT CU EA(BIBIA). Inainte sa citesti carti de comentarii, articole si alte lucruri, roaga-te lui Dumnezeu sa te lumineze in intelegerea a ceea ce citesti, iar pentru a-ti dezvolta cultura genera biblica, nu te impiedica nimeni si nimic sa mai folosesti cate o carte de comentarii.
Chiar Biblia ne indeamna la un astfel de lucru:”Cercetati toate lucrurile si luati ce este bun!”
Raman uimit de foarte multe ori atunci cand studiez Cuvantul lui Dumnezeu si Il compar tot cu EL, de felul in care Dumnezeu imi vorbeste si de felul cum lucrurile scrise in Biblie sunt foarte importante si de un real folos pentru fiecare dintre noi. Suntem noi oare ca si crestinii de alta data din Berea? Ce spune Biblia ca faceau ei? Ascultau ceea ce le spunea Pavel, dar nu se multumeau doar cu atat – mergeau acasa si cercetau sa vada daca ceea ce li se spusese era adevarat.
Sa revin deci la ce am afirmat mai devreme: David, castigand razboaie, batalii, castigand faima, Saul devine gelos pe el.
Domnul Isus Hristos, proclamand adevarul, facand minuni, poporul este atras de El(de ce spun asta? – doar la cele 2 inmultiri ale painilor au fost in total zeci de mii de oameni). Oare cati farisei nu s-ar fi bucurat sa aiba si ei faima pe care Domnul Isus o avea.
Gelozia/invidia este un lucru foarte periculos. Cineva spunea ca invidia este cea mai periculoasa boala existenta in aceasta lume.
Ce credeti? ESTE MAI USOR SA TE BUCURI CU CEI CE SE BUCURA SAU SA PLANGI CU CEI CE PLANG? Biblia ne indeamna sa radem cu cei ce rad si sa plangem cu cei ce plang. Este mult mai usor sa plangi cu cei ce plang, nu?
De ce spun asta? Sa ne imaginam, prin absurd, ca tu impreuna cu cel mai bun prieten de-al tau participati la un concurs foarte important, poate chiar intr-o campanile electorala, dar in partide adversare. Castiga premiul/respectiv alegerile acel prieten al tau. Oare te poti bucura de reusita lui? Sau devii invidious ca el a reusit, iar tu nu?
Pilda lucratorilor viei  daca ne uitam cu un capitol inaintea capitolului 21 in Matei vedem o pilda pe care Domnul Isus a rostit-o cu privire la invidie. Imi aduc aminte ca vara trecuta, inainte de a merge la institut, la o ora de rugaciune de duminica dimineata am vorbit despre invidie si am afirmat un lucru, si anume: CELCE ESTE INVIDIOS PE CINEVA DIN CAUZA FAPTULUI CA ARE MAI MULTE POSIBILITATI FINANCIARE DECAT EL, DIN CAUZA FAPTULUI CA EL ARE PROSPERITATE IN CEEA CE FACE, DIN CAUZA FAPTULUI CA LUI II MERGE MAI BINE ESTE DE FAPT INVIDIOS PE CEL CE IL BINECUVINTEAZA, IAR ACELA ESTE DUMNEZEU. Data trecuta cand am fost acasa am vazut faptul ca nu il poti iubi pe Dumnezeu daca nu iti iubesti aproapele(1 Ioan 4:20, 21).
Repet intrebarea la care as vrea sa ne gandim… nu cumva faruseii se pot asemana cu Saul din acest punct de vedere?
As vrea dar sa revin la textul citit, dupa aceasta introducere lunga, dar care cred ca ne-a fost si ne este de folos. Dumnezeu ne-a adus aminte cateva lucruri foarte importante. As vrea sa fim atenti in continuare la ceea ce El vrea sa ne vorbeasca.
Ce putem invata din acest text?
1. Inchinarea falsa te indeparteaza vesnic de Dumnezeu inca de pe acest pamant
Oare de cate ori am avut noi o inchinare falsa?
Cum este inchinarea noastra?
Versetul 9 ne arata faptul ca poporul(respective noroadele) L-au primit pe Domnul Isus ca pe un Rege.
Cum trebuie sa fie inchinarea noastra?  In duh si in adevar
Vrem sa fim niste inchinatori adevarati(autentici)? Vrem ca inchinarea noastra sa fie autentica?  Ioan 4:23
De ce trebuie ca inchinarea noastra sa fie facuta in duh?
Oare te poti inchina lui Dumnezeu si sa nu ai o inchinare care sa nu Ii fie placuta lui Dumnezeu?
DA… din pacate  poti sac anti o cantare de pocainta, o cantare care vorbeste despre bunatatea lui Dumnezeu, o cantare care, prin mesajul ei Il proclama pe Dumnezeu, si totusi gandurile tale sa nu fie la inchinare, conectate de mesajul cantarii respective. Poate ca ingrijorarile si grijile au pus stapanire pe tine. Oare toate aceste lucruri te fac sa ai o inchinare in duh si in adevar? Care este consecinta unei astfel de inchinari? Care sunt consecintele unei inchinari false? Cum am numit acest punct?!?!
Iti merge numele ca traiesti, dar de fapt esti mort  bisericii din Laodicea i se spune ca desi se crede ca este bogata si ca nu duce lipsa de nimic, totusi in ochii lui Dumnezeu este… si se folosesc 4 cuvinte destul de urate pe care nu as vrea sa le spun(dar puteti citi dumneavoastra – Apocalipsa 3:17)
Inchinarea mea oare cum este? Inchinarea ta cum este? Ii place lui Dumnezeu inchinarea mea? Este autentica inchinarea mea? Are valoare inchinarea pe care o am?
Cum poti avea parte de o inchinare adevarata? Cum poti avea parte de o inchinare autentica?
Inainte de a raspunde la intrebare vreau doar sa amintesc faptul ca inchinarea noastra inaintea lui Dumnezeu nu este doar partasia pe care o avem noi la biserica, ci inchinarea noastra este insasi viata noastra. Ii este placuta lui Dumnezeu, sau pacatul pune un zid de despartire intre noi si EL si nu ne putem inchina in duh si in adevar(nu putem avea o inchinare autentica)?
(repet intrebarile)  imbinand credinta cu faptele  Iacov 2:26  ce trebuie sa facem? 1 Petru 1:5
De ce de multe ori ne amagim printr-o inchinare falsa? Sau de ce de multe ori ne amagim sufletul printr-o viata de crestin doar de duminica, fiind acel sol stances pe care cade samanta evangheliei?
De ce de multe ori sau de cele mai multe ori ne multumim cu comoditatea, cu comfortul?
De ce de prea multe ori suntem “lenesi spirituali”? Imi pare rau, dar simt indemnul sa iti spun un lucru pe care probabil nu l-ai constientiat... trebuie sa te atentionez:
DACA INCHINAREA TA NU ESTE FACUTA IN DUH SI IN ADEVAR NU ARE VALOARE, ESTE EGALA CU ZERO... SI IN LOC SA FIE SPRE ZIDIREA TA SPIRITUALA, E SPRE OSANDA TA!
Daca inchinarea ta nu este facuta in duh si in adevar, atunci, imi pare rau sa iti spun, dar doar te amagesti, deoarece lui Dumnezeu Ii displac astfel de inchinari.

Fii sincer cu tine si examineaza-te, cereteaza-te: DACA PANA ACUM NU AI AVUT O INCHINARE AUTENTICA, E TIMPUL SA ITI DORESTI SA AI O ASTFEL DE INCHINARE CARE II ESTE PLACUTA LUI DUMNEZEU!
Ce spune Biblia despre astfel de oameni? Despre felul in care ii veti recunoaste? “… ii veti cunoaste dupa roadele lor”(Matei 7:16)
Sa ne consacram slujbei din via Domnului si sa nu acceptam compromisul(ACAN, SAUL, DAVID, ANANIA SI SAFIRA)!
Probabil vom spune multi dintre noi ca nu suntem ca cei din vremea Domnului Isus care, am vazut in textul citat, au facut din Templu o pestera de talhari… OARE CHIAR ASA SA FIE???
Trupul nostru, spune Scriptura, este Templul Duhului Sfant!(Romani 6: 19, 20)
OARE DE CATE ORI AM INTRISTAT DUHUL SFANT?
OARE DE CATE ORI AM FACUT LUCRURI CARE NU II PLAC LUI DUMNEZEU?
OARE DE CATE ORI INCHINAREA NOASTRA NU A FOST ADEVARATA/AUTENTICA?
OARE DE CATE ORI AM AVUT O INCHINARE FALSA?
Doamne iarta-ne oridecate ori am avut o inchinare falsa, iarta-ne Te rugam, oridecate ori am avut o inchinare superficiala; iarta-ne Te rugam, oridecate ori prin inchinarea noastra Te-am intristat. Te rugam ajuta-ne ca de acum inainte inchinarea noastra sa fie ADEVARATA/AUTENTICA/IN DUH SI IN ADEVAR.
Probabil acum ar putea aparea intrebarea de ce sa ne inchinam in duh si in adevar?
Inainte sa trec la cel de-al doilea punct as vrea sa vorbesc despre oamenii care L-au aclamat pe Domnul Isus.  acestia L-au primit ca un rege; frumos, nu?
Dar tot acesti oameni, dupa 5 zile au strigat ceva… si probabil cu mai multa “ravna”(Luca 23:20, 21)
Oare unii dintre ei/multi dintre ei nu erau cei care L-au proclamat atunci cand intrase in Ierusalim?
Si acum revin la intrebarea: De ce sa ai o inchinare autentica?
2. Inchinarea autentica este singura inchinare care te apropie de Dumnezeu
Dumnezeu vrea ca noi sa ne consacram lucrarii Lui, vrea ca noi sa fim sfinti: Romani 12:1, 2; Luca 1:72-75; 2 Corinteni 1:12; Levitic 10:10; Proverbe 3:5-8 … si multe alte versete…
Dumnezeu ne vrea sfinti… unde sa fim sfinti?
Un băietel a citit istoria miscătoare a călugărului Simeon Stâlpnicul, care îsi trăise întreaga viaţă în vârful unui stâlp. Miscat de relatare, a hotărât să imite sfintenia pusnicului în propria sa cameră. Cu ajutorul colegilor a adus un stâlp destul de gros pe care l-a pus în mijlocul camerei, fixat de un scaun. Deasupra a pus tăblia mesei, pe care a fixat-o cu un cui zdravăn. Multumit s-a căţărat pe platformă, hotărât să rămână acolo până va fi „umplut” cu sfintenie.
Nu a trebuit să astepte prea mult pentru că sosirea părintilor a adus „persecutia” pentru isprava lui. Supărat s-a dat jos de pe stâlp spunând: „ Este foarte greu să fii sfânt în propria casă.”
De multe ori este mai usor să fii sfânt în biserică, în societate sau în alt loc. Adevărata sfinţenie însă se dovedeste în famile. Dacă în societate purtăm adesea o mască care ne pune la adăpost, în familie suntem fără nici o „protecţie” si acţionăm în adevărata noastră identitate

Ce trebuie sa facem?  Efeseni 4:24 … Domnul Isus a spus ca toata puterea I-a fost data in cer si pe pamant. Tot El a spus ca nu putem sluji la 2 stapani. Nu trebuie sa acceptam compromisul  desi lumea in care traim este plina de ispite, sunt multe tentatii, noi trebuie sa stam cu coloana vertrebrala dreapta sis a nu acceptam compromisul(poezia Nu taia din cruce!)
ASTAZI ESTE VREMEA IN CARE PUTEM ALEGE. ASTAZI ESTE VREMEA IN CARE PUTEM HOTARI SA NE CONSACRAM LUI SAU DACA DORIM SA TRAIM O VIATA DE CRESTIN DOAR CU NUMELE, SUPERFICIAL(de duminica)
Trebuie sa o rupem cu pacatul
Semiramida, soţia lui Nimrod, împăratul Asiriei, a dorit să fie si ea împărăteasă. Măcar pentru o zi. De câte ori prindea ocazia, se ruga de soţul ei să-i facă această simplă favoare. O singură zi de domnie. În cele din urmă împăratul a hotărât să-i îndeplinească dorinţa. I-a dat coroana, sceptrul si inelul. Toate numai pentru o zi. Când a ajuns pe tron, prima poruncă a fost să lege pe împărat de mâini si de picioare si să-i taie capul. Întrucât puterea ei era deplină, sentinţa a fost executată. În felul acesta ea a domnit toată viaţa.
Ce putem invata din aceasta istorisire?
Cu păcatul nu e de glumit. Iniţial este un umil supus, apoi acceptat, devine concetăţean cu drepturi, sfârsind prin a fi un aspru tiran. „Mă tem, spune apostolul Pavel, că după cum sarpele a amăgit pe Eva... tot asa vă va amăgi...”- 2 Cor.11: 3. Pentru a nu ajunge sub robia lui trebuie de fiecare dată distrus din fasă.

Romani 6:1  Romani 6:2 => astazi e ziua cand Dumnezeu inca ne cheama la pocainta… poate fi ultima pentru unii dintre noi. Nu iti pot garanta ca dupa ce vei iesi pe acea usa din spatele tau neluand o hotarare in viata ta, vei mai avea ocazia sa mai fii provocat sa iei o hotarare in viata ta. Nu iti pot garanta ca vei mai avea ocazia sa mai vii la biserica. Nu iti pot garanta ca vei mai avea sansa sa iei din nou o hotarare. Ce faci acum? Stai pasiv la Cuvantul Domnului? Nu te intereseaza ceea ce Dumnezeu iti vorbeste si vrea sa iti vorbeasca azi? Dumnezeu azi iti cere sa te consacrezi lucrarii Sale. Dumnezeu azi iti cere sa iti predai viata in Mana Lui. Dumnezeu azi iti cere sa te sfintesti. Dumnezeu azi iti cere sa vii cu pocainta inaintea Lui si sa Il accepti ca Domn si Mantuitor personal al vietii tale. Asta inseamna ca inainte sa iei o hotarare/decizie, mai intai o aduci inaintea Lui prin rugaciune si Il rogi sa tea jute sa iei decizia corecta. Nu mai esti stapan pe viata ta, ci trebuie sa Il lasi pe El stapan, trebuie sa Il lasi pe El in controlul vietii tale. De ce? Pare greu, nu? Vreau sa va spun ca doar prin El putem ajunge la Tatal care este in ceruri. El stie drumul. De aceea trebuie sa Il lasam pe El sa ne conduca viata, gandurile si tot ce suntem noi sa fie al Lui. Daca nu facem acest lucru, cu siguranta vom avea mult de suferit. Daca nu facem acest lucru, cu siguranta nu vom ajunge in rai. Domnul Isus a spus in Ioan 14:6 ca El este Calea, Adevarul si Viata, iar nimeni(tin sa accentuez ca nimeni) nu vine la Tatal(nu va putea ajunge in cer) decat prin Mine(decat prin Domnul Isus). Esti tu gata sa iti predai in aceasta zi viata in totalitate lui Dumnezeu? Sa nu uitam ce a spus Domnul Isus: “Cine nu este cu Mine este impotriva Mea”(Matei 12:30a). Ce alegi? Dumnezeu sa te ajute sis a ne ajute pe toti sa ne dedicam intreaga noastra viata Lui!
Împotrivire
Mulţi sunt azi împotriva mea şi "Fiul" îi va ierta deoarece sunt Copii şi nu ştiu ce fac, dar cine este împotriva Tatălui şi împotriva Duhului Sfânt al lui Dumnezeu prin care este insuflat Cuvântul şi toate Facerile, acela nu va fi iertat nici în ceacul acesta... zice Domnul Iisus, şi atenţie... nici în ceacul următor*** Care este stimabile acest veac viitor?... Nu este veacul fără de sfârşit al împărăţiei lui Dumnezeu cu oamenii?... Spune Scriptura că Dumnezeu va fi tot asa singur, sau spune că va fi şi El cu noi în cortul mântuirii veşnice?... Oare acum omul ştie de ce Dumnezeu S-a făcut om ca noi?...Nu zice Domnul să ne pocăim deoarece împărăţia lui Dumnezeu este aproape?... Nu zice Domnul Iisus că El este Una cu Tatăl Creatorul?...Dacă lumea aceasta căzută în păcat(moarte) nu va mai fi niciodată, Creatorul, Tatăl, şi Duhul Său de viaţă, mai pot exista?... Păi ce să mai Creeze Tatăl?... Păi cui să mai dea viaţă Duhul?... Oare toate acestea nu le înţelegem nici azi în secolul 21?... Oare nu înţelegem că Dumnezeu care va locui cu oamenii în veacul următor aleluia, este chiar Domnul Iisus Hristos?... Oare nu este clar când Domnul Iisus spune să nu avem alţi dumnezei, şi să nu slujim la doi stăpâni?... Adică nu înţelegem că mai există un stăpân în această lume şi acela este Satana?...Oare şi acum ne mai duce Satana de nas să credem altceva despre Adevăratul Dumnezeu?... Câtă răbdare mai are Dumnezeu cu noi, dacă acum 2000 de ani El a zis că împărăţia Lui este aproape?***
Iată că v-am supus la câteva întrebări necesare a fi analizate urgent, este în joc viaţa noastră nu a altora, nu este un joc video, este totul pe viu, noi suntem consideraţi ca şi morţi, chiar suntem morţi deoarece morţii nu fac nimic, morţii nu văd pe Dumnezeu, morţii nu slăvesc Numele Domnului nicicum, morţii rămân morţi, Domnul nu pătrunde decât unde este viaţă, viaţa ne-o creem noi prin voinţa noastră propie, viaţa intră in cel ce are această voinţă de viaţă veşnică, viaţa lucrează asidiu să aducă la viaţă alte suflete adormite pe veci, Viaţa naşte viaţă, Viaţa calcă moartea şi o omoară pe veci, Viaţa ne scapă de Moartea veşnică şi de chinul ei etern; Viaţa in veacul viitor moare şi ea, Viaţa trăeşte veşnică "apoi", în noi, oamenii veacului următor, Viaţa veacului următor nu mai are ca duşman moartea, pe Satana, da, şi atunci vom fi exact aşa cum a spus Domnul Iisus, adică nimeni nu se va insura, nimeni nu se va mărita, ci vom fi ca ingerii în ceruri, Amin, şi mulţumesc pentru atenţia acordată, azi 24 sept. 2009.

Adăugat în 24/09/2009
Statistici
  • Vizualizări: 8608
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 1
Opțiuni