Matei 1:1
Autor: Mircea Roman  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Anabaptistul in 13/02/2009
    12345678910 0/10 X
Matei 1:1

Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraham.

1. Cartea neamului.
2. Semnificaţia numelui Isus.
3. Semnificaţia termenului Hristos.
4. Fiul lui David.
5. Fiul lui Avraham.
6. De ce nu şi „Fiul lui Adam”, ca în Luca 3:38?...

1. Cartea neamului (Biblos geneseos, gr.; Sefer toledoth, ebr.).
A. Generalităţi: evreii erau îndrăgostiţi de liste şi de genealogii. Ei ştiau foarte bine cine era fiul cuiva, din ce trib sau seminţie provenea, care erau rudele lui, ce grade de rudenie existau între ei. (Chiar şi azi arabii beduini pot povesti o oră întreagă despre ei şi rudele lor.) Evreii nu se gândeau la ei ca indivizi singulari, ci ca la persoane integrate în relaţii de familie, de rudenie, relaţii sociale. Evreii aveau un dezvoltat spirit de comunitate.
B. Când Matei spune „Cartea neamului”, el face aluzie la o formulă genealogică existentă în Genesa 2:4, 5:1, şi în alte locuri:

Genesa 2:4: Iată istoria Cerurilor şi a Pământului, când au fost făcute.
Genesa 5:1: Iată cartea neamurilor lui Adam.

Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că Matei face o aluzie şi zice:
„Ceea ce scriu eu trebuie pus pe picior de egalitate cu listele şi genealogiile din Vechiul Testament. Ceea ce scriu eu este o carte care merită adăugată la Sfânta Scriptură!” (Acesta e şi motivul pentru care Ioan începuse scrierea Evangheliei lui cu cuvintele „La început, Dumnezeu...”, care erau aceleaşi ca şi în Genesa 1:1. Asta înseamnă că şi Matei şi Ioan ştiau că scrierea Bibliei nu se încheiase cu Vechiul Testament, ci ea continua cu scrierile lor

2. Semnificaţia numelui Isus. În evreieşte, numele lui Isus era Yeşua. Acest Yeşua se traduce prin „Dumnezeu MÂNTUIE!” (vezi şi v. 21). Accentul cade pe verb, adicaă Dumnezeu mântuie, numai Dumnezeu mântuie şi nimeni altul în afară de El nu mântuie. Numele Yeşua are o semnificaţie bogată, în timp ce numele grecesc Iesous/Isus, nu semnifică nimic.

3. Semnificaţia termenului Hristos. Hristos sau Mesia NU ESTE UN NUME, CI ÎNSEAMNĂ „UNSUL”, şi semnifică O FUNCŢIE, O SLUJBĂ. În Vechiul Testament a fi „uns” însemna a fi un om pus deoparte, sfinţit, desemnat pentru o anumită slujbă, aceea de profet, sau de Mare Preot, sau de rege. Omul pus deoparte, desemnat pentru a fi profet, Mare Preot sau rege era uns cu untdelemn sfinţit. Această ungere era un simbol care arăta ungerea făcută de către DUHUL SFÂNT, adevăratul Ungător!
A. Una dintre categoriile de „unşi” erau PROFEŢII. Profetul (navi, ebr; prophetes, gr.) era un om pe care Dumnezeu îl trimitea pentru a revela oamenilor voia Sa. Profetul avea o relaţie specială cu Dumnezeu şi cu Legea dumnezeiască (Torah). Moise este exemplul standard de PROFET al lui Dumnezeu. Pe când urma să se retragă din slujba de Profet, el a zis că profeţia, ca fenomen spiritual, va continua şi după moartea lui.

Deuteronom 18:15,18:

15 DOMNUL (YHWH), Dumnezeul tău, îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un prooroc ca mine: să ascultaţi de el!
18Le voi ridica din mijlocul fraţilor lor un prooroc ca tine, voi pune cuvintele Mele în gura lui, şi el le va spune tot ce-i voi porunci Eu.

Când Moise rostea aceste cuvinte, el ştia că se referă, în primul rând, la ridicarea lui Iosua ca profet în locul lui, dar şi la toţi ceilalţi profeţi care urmau să apară în istoria poporului Israel.

Să vedem ce spune Vechiul Testament despre ungerea profeţilor şi numirea lor în slujbă:

I Regi 19:15,16:

15 DOMNUL (YHWH) i-a zis: \"Du-te, întoarce-te pe drumul tău prin pustie până la Damasc; şi când vei ajunge, să ungi pe Hazael ca împărat al Siriei.
16Să ungi şi pe Iehu, fiul lui Nimşi, ca împărat al lui Israel;
şi să ungi pe Elisei, fiul lui Şafat, din Abel-Mehola, ca prooroc în locul tău.

Isaia 61:1-3 prezintă o profeţie foarte interesantă:

1\"Duhul DOMNULUI (YHWH) Dumnezeu este peste Mine, căci DOMNUL (YHWH) M-a uns să aduc veşti bune celor nenorociţi: El M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor slobozenia, şi prinşilor de război izbăvirea;
2să vestesc un an de îndurare al DOMNULUI (YHWH), şi o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru; să mângâi pe toţi cei întristaţi;
3să dau celor întristaţi din Sion, să le dau o cunună împărătească în loc de cenuşă, un untdelemn de bucurie în locul plânsului, o haină de laudă în locul unui duh mâhnit, ca să fie numiţi \"terebinţi ai neprihănirii\", \"un sad al DOMNULUI (YHWH), ca să slujească spre slava Lui.\"

Faptul că Isus era profet apare inconstestabil şi din spusele Apostolului Petru, din Faptele apostolilor 10:38, precum şi din versetele de deschidere ale Epistolei către evrei:

38cum Dumnezeu a uns cu Duhul Sfânt şi cu putere pe Isus din Nazaret, care umbla din loc în loc, făcea bine, şi vindeca pe toţi cei ce erau apăsaţi de diavolul; căci Dumnezeu era cu El.
Fapte 10:38

1După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin prooroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu,
2la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor, şi prin care a făcut şi veacurile.

Evrei 1:1,2.

B. O altă categorie de unşi erau MARII PREOŢI. Marele Preot (Ha-cohen ha-gadol, ebr.; archiereus, gr.) era luat dintre oameni pentru a mijloci între ei şi Dumnezeu (Exod 28:1,38,43; I Cronici 23:13; II Cronici 26:18; Evrei 5:1). El mijlocea prin rugăciuni, precum şi prin daruri şi jertfe ispăşitoare pentru păcate (Levitic 1-7; Levitic 16; Evrei 5:1). În plus, el trebuia să tălmăcească Legea dumnezeiască (II Cronici 15:3; Maleahi 2:7,9). Pasaje importante: Exod 28:41 (şi 29:7,21; 40:13-15); Levitic 4:3,5,16 (şi 6:22); 8:12; Numeri 35:25b:

Exod 28:41: Să îmbraci cu ele (cu veşmintele sfinte) pe fratele tău Aaron, şi pe fiii lui împreună cu el. Să-i ungi, să-i închini în slujbă, să-i sfinţeşti, şi-Mi vor sluji ca preoţi.

Levitic 4:3,5,16: „...preotul care a primit ungerea”…

Levitic 8:12: „Din untdelemnul pentru ungere a turnat pe capul lui Aaron, şi l-a uns, ca să-l sfinţească.”

Numeri 35:25b: „...Să locuiască acolo până la moartea Marelui Preot care este uns cu untdelemn sfânt.”

C. O altă categorie de unşi erau REGII. Regele (melekh, ebr; basileus, gr.) îşi cârmuieşte supuşii şi îi apără.

Ungerea lui Saul: I Samuel 9:16a, 10:1:

16\"Mâine, la ceasul acesta, îţi voi trimite un om din ţara lui Beniamin, şi să-l ungi drept căpetenie a poporului Meu Israel… 1Samuel a luat sticluţa cu untdelemn, şi a turnat-o pe capul lui Saul. Apoi l-a sărutat, şi a zis: \"Nu te-a uns DOMNUL (YHWH) ca să fii căpetenia moştenirii Lui?

Ungerea lui David: I Samuel 16:13a:

13Samuel a luat cornul cu untdelemn, şi l-a uns în mijlocul fraţilor lui. Duhul DOMNULUI a venit peste David, începând din ziua aceea şi în cele următoare.

Psalmul 2 vorbeşte despre un Uns absolut grandios, pe care Dumnezeu Însuşi, adică YHWH, Îl numeşte Fiu al Său şi care va avea autoritatea de Rege peste tot Pământul:

2Împăraţii Pământului se răscoală, şi domnitorii se sfătuiesc împreună împotriva DOMNULUI (YHWH) şi împotriva Unsului Său, zicând:
6\"Totuşi, Eu am uns pe Împăratul Meu pe Sion, muntele Meu cel sfânt.\"
7\"Eu voi vesti hotărârea Lui\", - zice Unsul - \"DOMNUL (YHWH) Mi-a zis: \"Tu eşti Fiul Meu! Astăzi Te-am născut.
8Cere-Mi, şi-Ţi voi da neamurile de moştenire, şi marginile Pământului în stăpânire!
9Tu le vei zdrobi cu un toiag de fier, şi le vei sfărâma ca pe vasul unui olar.\"
Psalmul 45:6,7:

6Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este veşnic; toiagul de domnie al împărăţiei Tale este un toiag de dreptate.
7Tu iubeşti neprihănirea, şi urăşti răutatea. De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarăşii Tăi de slujbă.
Daniel 9:25,26a:

25Să ştii dar, şi să înţelegi, că de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, până la Unsul (Mesia), la Cârmuitorul, vor trece şapte săptămâni; apoi timp de şaizeci şi două de săptămâni, pieţele şi gropile vor fi zidite din nou, şi anume în vremuri de strâmtorare.
26După aceste şaizeci şi două de săptămâni, Unsul va fi stârpit, şi nu va avea nimic...

D. Pasajul Zaharia 6:9-13 este absolut remarcabil, întrucât arată faptul că, la un moment dat în istorie, cineva va contopi în sine însuşi demnitatea sau slujba de Mare Preot cu cea de rege:

9Cuvântul DOMNULUI (YHWH) mi-a vorbit astfel:
10\"Să primeşti daruri de la prinşii de război din Babilon: Heldai, Tobia, şi Iedaia – şi anume să te duci tu însuţi în ziua aceea în casa lui Iosia, fiul lui Ţefania, unde s-au dus ei când au venit din Babilon.
11Să iei de la ei argint şi aur, şi să faci din el o cunună, şi s-o pui pe capul lui Iosua, fiul lui Ioţadac, Marele Preot.
12Şi să-i spui: \"Aşa vorbeşte DOMNUL oştirilor (YHWH Ţevaoth): \"Iată că un om, al cărui nume este Odrasla, va odrăsli din locul lui, şi va zidi Templul DOMNULUI (YHWH).
13Da, El va zidi Templul DOMNULUI (YHWH), va purta podoabă împărătească, va şedea şi va stăpâni pe scaunul Lui de domnie, va fi preot pe scaunul Lui de domnie, şi o desăvârşită unire va domni între ei amândoi.\"

E. Când Matei spune că Isus sau Yeşua este Hristos, adică Mesia, adică Unsul DOMNULUI, el face nişte afirmaţii extrem de serioase: el spune că Isus era un profet trimis de Dumnezeu, sau era Mare Preot, sau era Rege, sau avea două din aceste slujbe, sau poate toate trei. Mai târziu, în studiul Evangheliei după Matei, vom vedea ce dovezi aduce autorul pentru a substanţia afirmaţiile sale.

4. În plus, în Evanghelia sa, Matei trebuie să demonstreze şi faptul că Isus descinde din regele David şi din Avraham. Vom aborda acest subiect o dată viitoare, până atunci doar recomand cu căldură să citiţi şi să aprofundaţi legământul davidic şi cel avrahamic.
5. De ce Matei spune că Isus este Fiul lui David şi al lui Avraham, dar nu spune că Isus este şi Fiul lui Adam, aşa cum o face Luca 3:38? Aici trebuie să fim atenţi la mentalitatea lui Matei, precum şi la cea a lui Luca, la publicul-ţintă al lui Matei şi cei ai lui Luca: atunci când spune că Isus este şi Fiul lui Adam, grecul Luca afirmă calitatea de om universal a lui Isus. Şi atunci când spune că Isus este Fiul lui David şi al lui Avraham, evreul Matei vrea să reliefeze evreitatea lui Isus, etnia Sa.
6.


Să încheiem recapitulând versetul pe care l-am discutat astăzi:

Cartea neamului lui Isus Hristos, Isus Mesia, Isus Unsul lui Dumnezeu, Isus Profetul, Isus Marele Preot, Isus Regele, fiul lui David, fiul lui Avraham...
ce inseamna defapt (YHWH)? E numele Domnului Isus spus in alta limba? sau...
Adăugat în 30/03/2009
Statistici
  • Vizualizări: 2468
  • Export PDF: 6
  • Comentarii: 1
Opțiuni
Daniel 3:18 Şi, chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat!”