Pastorul cel Bun e numai Domnul Iisus
Autor: Gavriil STIHARUL  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de dan_dan in 24/08/2008
    12345678910 0/10 X
11. Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale.
12. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le risipeste.
13. Dar cel platit fuge, pentru ca este platit si nu are grija de oi.
14. Eu sunt pastorul cel bun si cunosc pe ale Mele si ale Mele Ma cunosc pe Mine.
15. Precum Ma cunoaste Tatal si Eu cunosc pe Tatal. Si sufletul Imi pun pentru oi.
16. Am si alte oi, care sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc, si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un pastor.
17. Pentru aceasta Ma iubeste Tatal, fiindca Eu Imi pun sufletul, ca iarasi sa-l iau.
18. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Insumi il pun. Putere am Eu ca sa-l pun si putere am iarasi ca sa-l iau. Aceasta porunca am primit-o de la Tatal Meu.
Ioan,X,11-18
PASTORUL CEL BUN SI PROPAGANDA POLITICA A FARAONILOR
Mantuitorul se identifica cu Pastorul cel Bun,sintagma arhicunoscuta in lumea semita.
„Aceasta imagine care va fi destul de frecventa in Noul Testament,unde se refera la Iisus Hristos este foarte veche in constiinta semitica.Primele exemple dateaza din vremea dinastiei a X-a egiptene(Heti al III-lea);mai tarziu ea este adeseori reluata.”
Claire Lalouette,Civlizatia Egiptului Antic,Ed. Meridiane,Bucuresti 1987.
Conform lucrarii,identificarea cu pastorul cel bun o vor face multi faraoni:
„Seti este bunul pastor care isi invioreaza ostirea,parintele si maica tuturor oamenilor”.
Ramses al II-lea este „bunul psator” al nordului.
Merenphtah ii linisteste pe egipteni ingrijorati de sosirea lui Meyay al Perirey:”Sunt pastorul vostru,veghez spre a va zdrobi vrajmasii,asa cum un parinte ocroteste viata pruncilor lui,in timp ce voi zburataciti precum pasarelele”.
Ibid.
Evident,nu trebuie sa avem incredere in astfel de declaratii de dragoste ale faraonilor,nefiind altceva decat propaganda politica.a vremii.Asa cum subliniaza si Mantuitorul,El insusi este Pastorul cel Bun.Nu avem cunostinta ca vreun faraon sa-si „puna sufletul pentru oile sale”.Initial s-a crezut ca Ramses al II-lea, despre care vorbeste textul, nu era altul decat faraonul in timpul caruia a avut loc Exodul.Ulterior,s-a dovedit ca nu este vorba de Ramses al II-lea,ci de urmasul lui,faraonul Merenphtah.(1281-1262 i.d. Hr.) deoarece „mumia lui Merenphtah nu a fost gasita(in a doua carte a Bibliei,Exodul,se spune ca faraonul care a pornit cu oastea sa in urmarirea evreilor s-a inecat in mare impreuna cu intreaga armata).Cum si-a pus sufletul acest faraon „parinte” pentru oile sale vedem limpede Pentateuh:Din orgoliu si ratiuni politice, a infruntat pe Dumnezeu,atragand mania Acestuia si aducand cele 10 plagi asupra Egiptului,inclusiv moarte intailor nascuti.A poruncit ostirilor sale sa-i urmareasca pe evrei prin Marea Rosie,aducandu-le pieirea.
PASTORUL CEL BUN SI FARAONII TIMPURILOR NOASTRE
Despre un carmaci al unui stat totalitar se spunea ca nu doarme niciodata.Ca in biroul lui,lumina este vesnic aprinsa iar el lucreaza si vegheaza permanent.Si multi au crezut,fara sa-si puna elementara intrebare:Cum era posibil din punct de vedere biologic ca cinva sa nu doarma?Nimeni,niciodata in afara de Iisus Hristos nu a trecut proba somnului.Acest lucru este peste putinta omeneasca.
36. Atunci Iisus a mers impreuna cu ei la un loc ce se cheama Ghetsimani si a zis ucenicilor: Sedeti aici, pana ce Ma voi duce acolo si Ma voi ruga.
37. Si luand cu Sine pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni.
38. Atunci le-a zis: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine.
39. Si mergand putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, rugandu-Se si zicand: Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta! Insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti.
40. Si a venit la ucenici si i-a gasit dormind si i-a zis lui Petru: Asa, n-ati putut un ceas sa privegheati cu Mine!
41. Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita. Caci duhul este osarduitor, dar trupul este neputincios.
42. Iarasi ducandu-se, a doua oara, s-a rugat, zicand: Parintele Meu, daca nu este cu putinta sa treaca acest pahar, ca sa nu-l beau, faca-se voia Ta.
43. Si venind iarasi, i-a aflat dormind, caci ochii lor erau ingreuiati.
44. Si lasandu-i, S-a dus iarasi si a treia oara S-a rugat, acelasi cuvant zicand.
45. Atunci a venit la ucenici si le-a zis: Dormiti de acum si va odihniti! Iata s-a apropiat ceasul si Fiul Omului va fi dat in mainile pacatosilor.
(Matei,26,36-44)
Aceasta neputinta a ucenicilor de a priveghea impreuna cu Invatatorul arata limpede ca privegherea nu este data omului.Numai Iisus Hristos,ca Dumnezeu, a trecut-o.Atunci cum sa crezi ca un om,nascut dintr-o femeie si un tata pamantesc, ii este dat sa vegeze si sa lucreze pentru binele poporului?
Si cum poti sa crezi ca este pastorul cel bun,cand a trimis in lagare de munca milioane de oameni pe motive politice?

DICTATURILE AU TRECUT DAR…
Astazi,multe din fostele regimuri dictatoriale au cazut,dar indoctrinarile au ramas.Nimeni nu te mai obliga azi sa crezi elucubratii de genul:”Lumina nestinsa de la Kremlin”,dar,atentie,lumea politica inca este plina de buni pastori si de declaratiile lor de dragoste.
Faraonii nu mai sunt faraoni,a trecut vremea lor,dar au ramas …PIRAMIDELE.
Iar Biblia din care ai redat versetele, a cui traducere este?
Adăugat în 24/08/2008
Statistici
  • Vizualizări: 5110
  • Export PDF: 6
  • Comentarii: 1
Opțiuni