Moartea Domnului nostru Isus Cristos
Autor: T.Victor  |  Album: fara album  |  Tematica: Paște
Adaugata in 07/04/2008
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Acesta este si un raspuns pentru fratele Bartolomeu de la pedica Gospel in the Sabbath.
La acel articol am facut un comentariu la cuvintele " fiindca Hristos a inviat in prima zi a saptamanii ". Pentru ca raspunsul meu pentru fratele Bartolomeu este un pic mai mare , m-am gandit sa-l fac ca o predica cu titlul , Moartea Domnului nostru Isus Cristos .
Am observat ca majoritatea lumii vorbesc despre ziua cand Domnul Isus a inviat , dar nu am auzit prea multe despra ziua cand Domnul Isus Cristos a fost ingropat sau a murit.
As vrea , totusi , sa incep cu inceputul adica cu Geneza, cand Dumnezeu a facut/creat lumea, lumina, cerul , si asa mai departe, si ca sa odihnit in ziua a saptea.
Deci ,cand Dumnezeu a creat cerul , dau doar un exemplu, a fost o seara si apoi a fost o dimineata , aceasta a fost ziua a doua.
Credeti dumneavoastra ca in cele sapte zile , a facut Dumnezeu unele zile mai mari sau mai mici decat altele ? Adica , a facut El o zi de 20 de ore si alta de 30 , sau le a facut pe toate la fel ( 24 ore ) ?
Este Dumnezeu un Dumnezeu al confuziei ? Incearca El sa ne induca in eroare ? Nu cred.
Este Domnul Isus Dumnezeu? La Ioan 10:30 El zice ; "Eu si Tatal una suntem."
Deci , cand Dumnezeu a creat toate lucrurile, Domnul Isus era acolo, parte la lucrarea creatiei.
Cand Dumnezeu a creat toate lucrurile in 6 zile , credeti ca El de fapt vroia sa spuna 4 zile sau 8 zile ?
Putem noi sa spunem ca de la Vineri ora 22 si pana Duminica dimineata la ora 5 sunt trei zile si trei nopti? Sigur ca putem , dar nu este adevarat.
Unde , in acest context sunt 3 zile si 3 nopti? Sau poate Domnul Isus a glumit cu noi cand a zis despre Iona , templu si EL ca vor fi 3 zile si 3 nopti ?
In Matei 12:38 unii din carturari si din farisei au cerut un semn de la Isus in care sa le dovedeasca ca El este Mesia.
Dar Domnul Isus a spus ca singurul semn care le poate da este cel al profetului Iona.
Matei 12:40 " Caci dupa cum Iona a stat trei zile si trei nopti in pantecele chitului , tot asa si Fiul Omului va sta trei zile si trei nopti in inima pamantului."
Dar cum putem noi spune trei zile si trei nopti de Vineri seara pana Duminica dimineata cand a fost inviat ?
In aceste conditii , Isus a fost ingropat pentru o zi si jumate , aproximativ. Totusi sunt unii care cred ca atunci cand Domnul Isus a spus " trei zile si trei nopti" , de fapt nu inseamna 72 de ore , ci ca o parte din zi poate fi numarata ca o zi intreaga.
Deci , in timp ce Isus a murit dupa amiaza , unii zic ca rstul zilei de Vineri constituie prima zi , Sambata a doua zi , iar o parte din dimineata zilei de Duminica , a treia zi.
Totusi ceva nu este in regula cu aceasta explicatie cand Cristos a fost in mormant.
Cand Isus se refera la Iona 1:17 , El spune clar " Iona a fost trei zile si trei nopti in pantecele pestelui."
Noi nu avem nici o baza sa credem ca Isus a vrut sa spuna numai 2 nopti si o zi, plus parti din alte doua zile.
Daca Domnul Isus a fost in mormant numai de Vineri de la , sa zicem ora 22, si pana Duminica dimineata cand era intuneric , poate 4 sau 5, atunci semnul pe care El ni la dat ca El este Mesia , nu a fost implinit.
Sa examinam un pi mai detailat evangheliile. Daca facem asta , vom descoperi poveste reala si cuvintele implinite ale Domnului Isus précis..
Sa notam secventele din momentele petrecute in Luca 23.
Momentul mortii lui Isus , si de asemenea momentul ingroparii Sale , pentru ca incepea ziua de Sabat la apusul soarelui ne este povestit in versetele 46-53. Apoi versetul 54 spune ca " era ziua Pregatirii si incepea ziua Sabatului. As vrea sa fac o paranteza si sa mentionez ca Sabat inseamna odihna/ sarbatoare , zi de Sabat = zi de sarbatoare.
Multi cred ca acesta este sabatul saptamanal ( Sambata )mentionat aici si ca Isus a fost rastignit Vineri.
Dar Ioan 19:31 ne arata ca nu acesta este cazul, si caacest Sabat "era o zi mare."
Aceasta nu se refera la Sabatul saptamanal ( de Vineri seara pana Sambata seara ) ci la prima zi a Sarbatoririi Azimilor, care este una din marile sarbatori anuale a lui Dumnezeu , era o zi sfanta ( Exod 12:16,17).
Aceste anuale zile sfinte pot si usual cad in zilele saptamanii , altele decat ziua de Sambata. Aceasta zi de Sabat sfanta a fost Miercuri de la asfintitul soarelui si pana Joi seara, in timp ce Luca 23:56 ne arata ca femeile dupa ce au vazut trupul lui Isus pus in mormant inainte de apusul soarelui " sau intors si au pregatit miresme si miruri pentru ungerea trupului. Apoi in ziua Sabatului sau odihnit dupa lege".
Aceasta munca nu putea fi facuta in ziua de Sabat pentru ca se considera o violare a Sabatului. Aceasta este verificat de catre Marcu 16:1 care spune " Dupa ce a trecut ziua Sabatului , Maria Magdalena , Maria mama lui Iacov, si Salome au cumparat miresme ca sa se duca sa unga trupul lui Isus." (O mica paranteza , daca Sambata a trecut , inseamna ca era Duminca , sa zicem ora 8 dimineata cand ele sau dus sa cumpere miresme. Dar stim ca pe cand era intuneric Duminica dimineata Isus nu era in mormant. Deci este clar ca a fost o alta zi .)
Ele nu puteau sa cumpere miresmele in ziua mare de Sabat ( Miercuri seara catre Joi ) .
Femeile au trebuit sa astepte pana ce ziua sfanta ( de Sabat) a trecut , inainte sa cumpere si sa prepare miresmele pentru ungerea trupului lui Isus.
Apoi dupa ce au cumparat si preparat miresmele si uleiurile Vineri , " ele sau odihnit in Sabat ( Sambata ) conform cu poruncile." Luca 23:56
Acest al doilea Sabat mentionat in Scripturi este Sabatul saptamanal regulat care incepe Vineri seara pana Sambata seara.
Comparand detaliile din ambele Evanghelii , unde Marcu ne spune ca femeile au cumparat miresme dupa Sabat , si Luca ne relateaza ca ele au preparat miresmele inainte sa se odihneasca in ziua de Sabat , noi putem spune fara dubii ca doua Sabate diferite sunt mentionate.
Primul Sabat , Ioan 19:31 ne spune " era o zi mare " care este prima zi a sarbatorii azimilor , iar in anul 34 A.D. a fost Joi.
Al doilea Sabat a fost Sabatul saptamanal , adica ziua a saptea. Dupa ce femeile sau odihnit in ziua normala de Sabat , ele sau dus la mormantul lui Isus devreme ,in prima zi a saptamanii (Duminica) " pe cand era inca intuneric". ( Ioan 20:1)
Daca luam in considerare detaliile din cele patru evanghelii , avem o fotografie clara. Isus a fost crucificat si pus in mormant Miercuri dupa amiaza cu putin inainte ca Sabatul (sarbatoarea azimilor, ziua sfanta) sa inceapa la asfintitul soarelui.
Oricum aceasta zi a fost o zi mare de Sabat care a inceput miercuri la apusul soarelui , pana Joi la apusul soarelui in acea saptamana , alta decat ziua normala de Sabat care este in fiecare saptamana si incepe Vineri la apus pana Sambata la apus de soare.
Deci , Domnul nostru Isus Cristos a ramas inmormantat de Miercuri la apusul soarelui pana sambata la apusul soarelui cand El a inviat dintre cei morti.
In timp ce nimeni nu a fost martor la invierea Lui, inseamna ca sa produs Sambata aproape de apusul soarelui, adica trei zile si trei nopti , conform profetiei Lui.
Nu putea sa se intample Duminica dimineata , pentru ca atunci cand Maria Magdalena a venit la mormant " pe cand era inca intuneric" , ea a gasit piatra data la o parte si mormantul gol.
Noi putem fi asigurati ca perioada cat Isus a stat in mormant ne arata dovada profetiei Lui mesianice ca a fost exact cat El ne spusese inainte.
Isus a inviat pecis dupa trei zile si trei nopti
Aceasta este ce inteleg eu despre Domnul Isus din citirea Bibliei, si nu pot sa-mi schimb parerea decat daca cineva vine cu alte dovezi concrete ca 30 de ore inseamna 3 zile si 3 nopti.
Dumnezeu sa va deschida inimile si sa va faca sa intelegeti adevarul dspre moartea si invierea Domnului Isus Cristos.
A lui sa fie slava in veci de veci.

 

raspuns la cele de mai sus
As vrea sa va raspund la intrebarea “ Dar de unde stim noi daca nu cumva ziua de lucru a lui Dumnezeu n-ar fi fost echivalenta cu 1000 de ani? Psalm 90:4 . “ si “ Timpul la vremea crearii avea alta valoare.”
Dar sa vedem ce zice Ps 90:4 “Caci inaintea Ta , o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut , si ca o straja din noapte.”
Este cineva care intelege din acest verset ca 1000 ani = 1 zi ? Pentru Dumnezeu 1000 de ani pot fi ca ziua de ieri, pentru ca El este infinit si timpul este tot infinit pentru El, dar pentru mine in 1000 de ani ar trebui sa ma nasc si sa mor de cel putin 10-15 ori.
1000 de ani sunt totusi 365000 de zile si nopti. Daca ,sa zicem ca, Dumnezeu a creat lumina in 1000 de ani, asta inseamna ca ia fost foarte greu sa spuna cuvintele “ Sa fie lumina” Ii trebuiau aproape 100 de ani sa zica o litera ca sa termine lucrarea in 1000 ani.
In ziua a treia a creatiei, Dumnezeu a facut Pamntul cu verdeata, pomi..
In ziua a patra , Dumnezeu a creat “ luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremile, zilele si anii.” Daca a treia zi era 1000 de ani numai lumina, atunci toata verdeata de pe pamant murea, se usca, iar daca era 1000 de ani numai noapte, tot la fel, verdeata de pe pamant nu putea sa reziste.
In ziua a saptea, Dumnezeu sa odihnit “ de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse.”
Daca Dumnezeu a terminat lucrarea Lui dupa sapte zile , cand a intervenit El in creatia Lui si a schimbat timpul in 24 de ore o zi? A lasat El creatia Lui sa evolueze? Daca da, atunci Darwin are dreptate.
Sa va raspund si la intrebarea “ ca nu am bagat de seama modificarile facute de interesele lui Constantin “in calendar.
Dar sa vedem cum sa schimbat calendarul si daca Constantin a avut un rol in asta. Ar trebui totusi sa stim ca , Constantin a trait prin anii 300 dupa Cristos.
Calendarul Iulian a fost creat (facut) prin anul 45BC ( inainte de Cristos)
Apoi in 1582AD (anul Domnului) papa Grigore XIII-lea a schimbat calendarul. Deci in aceste doua evenimente calendaristice, Constantin saracul nu prea stia pe ce lume traia.
Asa ca daca am folosit anul 34, am considerat calendarul Gregorian un pic mai bun ca cel Iulian, si chestia asta nu este scrisa in Biblie.
Sa vedem acum dupa cum spui dumneata ca Isus ar fi stat “un pic mai mult de 24 de ore in mormant” si inseamna 3 zile si 3 nopti, adica a fost ingropat dupa ora 22 Vineri si a inviat in jurul orei 4 dimineata Duminica.
Putem noi sa consideram 2 ore , o zi , si alte 4 ore alta zi? Intre Vineri ora 22 si Duminica ora 4 dimineata, numai Sambata este o zi lumina. Unde sunt celelalte doua?
Sa vedem daca Dumnezeu stie ce vorbeste sau daca glumeste cu noi, si sa luam un exemplu din Daniel 12:7 unde spune ca “ va mai fi o vreme, doua vremuri si o jumatate de vreme.” Si se refera la 3 ani jumate.
Putea Domnul sa zica 3 ani sau 4 ani, de ce trebuia sa umble cu jumatati de masura.
Dar , ca sa ne intre bine in cap ce vrea Dumnezeu sa spuna, ne-a si spus in zile ce inseamna o vreme, doua vremuri si o jumatate de vreme. Deci El nu a considerat sa numere o jumatate de vreme ca o vreme intreaga.
Noi de ce trebuie sa consideram 2 ore = o zi ? sau alte 4 ore = alta zi?
Adevarul este ca si mie mi-a trebuit ceva timp sa inteleg cand a murit Domnul Isus.
Sa va raspund si despre Iona.
In Biblia pe care o citesc eu, nu gasesc ca Iona ar fi murit inecat si ca apoi ar fi inviat.
Tot la fel nu ne spune cat ia trebuit pestelui sa ajunga pana in fundul marii, sau ce a facut prin mare. Poate ati gasit ceva in Wikipedia?
In Iona 2:5 spune “Apele m-au acoperit pana aproape sa-mi ia viata…..”
Eu totusi cred ca ar trebui sa cercetati mai cu atentiece am spus despre ziua cand Domnul a fost pus in mormant.
Sa auzim de bine.

Adăugat în 14/04/2008
Inviere este mai importanta
Este foarte important in aceste diputa ca Domnul Isus a inviat ca este viu si ca da viata celor ce vin la El,fiozofind pe linga temeni ca in care zi in care noaapte,nu are nicici o relevanta.El a inviat si a adus atitea benifici umanitati,invierea Domnului ne vorbeste si da sperata celo ce vin la Isus,Ori cum in ziua intii a saptamini sa decoperit,si ziua intii a saptaminii inepea de la apusul soarelui in ziua de simbata seara,si acest lucru spune multe.
Fabulatia asta cu ziua de 500 de ani in in primele 6 zile ale creatiei,iar dupa a 6 a revenit ziua la 24 ore este SF,I-L faci pe Dumnezeu neputicios,bine ca nu a venit era glaciala si hibernarea in ziua a 5-a sa distruga vetuitoarele mari si pasarile ,si toata flora si fauna.
Decit sa tragi cuvintul dupa tine si sa-i dai interpretari fanteziste mai bine ai scrie comentari care sa respete Cuvintul si pe Cel ce la dat.Domnul Isus sa te binecuvinteze.
Adăugat în 01/05/2008
Statistici
  • Vizualizări: 8460
  • Export PDF: 5
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 2
Opțiuni