Cele 3 cruci de la Calvar
Autor: Cornel Pascu  |  Album: fara album  |  Tematica: Paște
Adaugata in 01/11/2006
    12345678910 0/10 X

CELE TREI CRUCI DE LA CALVAR (Luca 23, 32-43)

(Pavel) Departe de mine gîndul să mă laud cu altceva decît cu crucea Domnu-lui nostru Isus Hristos... nu s-a laudat nici cu studiile sale, pozitia sa, nici cu nasterea s-au minunile D-lui Isus ci crucea Sa.

Crucificarea – cea mai umilitoare forma de persecutie in lumea antica. Multi alegeau calea sinuciderii, moartea pe cruce era lenta, putea dura zile.

Romanii au crucificat mii de evrei... nu s-au mai gasit copaci pe dealurile Ierusa-limului. Aceasta practia a fost oprita de Constantin in sec. iv. Mormantarea nu era permisa, trupul fiind aruncat in groapa de gunoi, s-au lasat hrana pasarilor.

... pe o asemenea cruce, a murit Fiul lui D-zeu... de ce? El nu a fost criminal, ci cel mai nobil om din istorie [iubiti vrajmasii..., iertati-va....faceti bine celor ce va urasc]

1.CRUCEA MANTUIRII – ISUS (Luca 23, 44-48)
Aceasta era crucea noastra - (Rom 6,23) Plata pacatului este moartea. Isus a luat voluntar pacatul nostru asupra Lui. Crucea – cea mai mare dovada a dragostei lui D-zeu....Atat de mult a iubit D-zeu lumea...

Daca tu ai fi fost singurul pacatos din lume, Isus ar fi murit in locul tau!

A platit pentru pacatul nostru
Judecatorul [sentinta: Vinovat]... dar a platit vina prietenului Sau. D-zeu este drept, pedepseste pacatul, Isus a platit cu sangele sau vina ta ...Mielul lui D-zeu!

...i-ti ofera astazi un cec, te intreaba: Vrei sa platesc in locul tau?

Ne-a impacat cu Dumnezeu
(Rom 5,10) ... atunci cand eram vrajmasi, am fost impacati cu D-zeu prin moartea Fiului Sau. Pacatul – bariera intre om si D-zeu, cat timp esti in pacat esti vrajmasul lui D-zeu. D-zeu i-ti ofera astazi prietenia...dragostea, iertarea Lui.

2. CRUCEA RESPINGERII – TALHARUL NEMANTUIT
(v39) Unul din talharii rastigniti, il batjocorea, si zicea: Nu esti Tu Hristosul? Mantuieste-te pe tine insuti, si mantuieste-ne si pe noi.

Condamnat pentru crimele facute. Isus nu l-a judecat, ci ia oferit o sansa pe care a refuzat-o. A fost atat de aproape de Isus dar a murit in pacatul sau.

Greselile (2) pe care le-a facut acest talhar:

A lasat ca altii sa decida asupra viitorului sau
... s-a lasat influientat de multime...(v 3) Fruntasii i-si bateau jos de Isus si ziceau: Daca esti tu imparatul iudeilor, mantuieste-te pe tine isusti (soldatii faceau la fel).

Cine erau fruntasii?... Pilat (cel care a scris inscriptia: Isus Imparatul iudeilor)... preotii (liderii religiosi) ...soldatii romani... O, dar ei sant ei sant lideri... au dreptate, nu pot gresi.

Mantuirea personala – liderii politici, faptele, religia nu te poate salva

(Fapte 4,12) In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub cer,
nici un alt nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti...(doar Isus).

A refuzat ultima sansa
Aproape de Isus (a vorbit cu El, langa crucea Sa) - dar a ales sa nu creada. Poti fii aproape de Isus ... sa te rogi... mergi la biserica, dar sa fii pierdut ptr. vesnicie.

Corabia lui Noe... au venit prea tarziu!
(Evr 3,15) Astazi, daca auziti glasul Lui nu va impietriti inimile! Isus te poate face
liber. (Ioan 8,36) Daca Fiul va va face liberi, ve-ti fi cu adevarat liberi!

3. CRUCEA POCAINTEI – TALHARUL MANTUIT (v 40-43)

1.A recunoscut ca e un pacatos
(v41) Pentru noi este drept (meritam sa murim), caci primim rasplata cuvenita pentru pacatele noastre. A fost convins de vinovatia lui...trebuie sa accepti ca esti un pacatos - arati bine... D-zeu cunoaste inima ta, gandurile tale, pacatele tale.

(Rom 3,23) Caci toti au pacatuit si sant lipsiti de slava lui D-zeu... Isus a murit in locul tau ca tu sa fii liber ... Atat de mult a iubit D-zeu lumea, ca a dat...

2. A crezut in Fiul lui D-zeu ... Omul acesta n-a facut nici un rau (v 41) A fost convins, ca Isus este Mielul lui D-zeu care ridica si pacatul lui...a crezut in El.

Credinta – nu un sentiment, ci o incredere (FETITA LA CIRC)

3. A acceptat pe Isus ca Mantuitor personal
(v 42) Doamne, adu-ti aminte de mine, cand vei veni in Imparatia Ta.

Isus a raspuns: adevarat i-ti spun ca astazi vei fi cu mine in rai. Problema – oamenii nu accepta jertfa lui Isus... trebuie sa fac si eu ceva (fapte bune, pomana, bani la biserica...

Isus te cheama – invita-l in inima ta
(Rom 10,9) Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, si daca crezi din inima ta ca Dumnezeu l-a inviat din morti, vei fi mantuit.

Invitatie + rugaciune!

 

Intelesul cuvantului IUBIRE nu se gaseste in dictionare ci pe crucea din mijloc. Domnul Isus Cristos a murit in locul meu si in locul tau pentru ca noi sa traim pentru El.
Statistici
  • Vizualizări: 8459
  • Export PDF: 10
  • Comentarii: 1
Opțiuni