Cum să implicăm adolescenții în lucrarea bisericii locale?
Autor: Vasile Filat  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 04/01/2020
    12345678910 0/10 X

Întrebare:

Am observat că în biserica locală din care fac parte copiii vin la școala duminicală, dar când ajung la vârsta adolescenței o bună parte din ei devin pasivi sau își fac prieteni în afara bisericii și nu arată pasiune pentru lucrarea lui Dumnezeu. Unii chiar au căzut de la credință și au luat-o pe căi rele. Ce ar trebui să facem într-o astfel de situație? Cum să-i păstrăm pe adolescenți în biserică și să-i implicăm în lucrarea Evangheliei?

Este trist să auzim despre o astfel de realitate cu privire la adolescenți de care mă tem că noi, maturii, ne facem vinovați cel mai des. De ce zic așa?

Adolescenții nu mai sunt copii

Noi, cei maturi, ne-am deprins să vedem în ei doar copii, dar ei nu se mai văd așa. Lor nu le place faptul că îi considerăm copii. Ei vor o provocare serioasă de la viață, de la noi. Vor o provocare vrednică de oameni maturi. Și noi trebuie să le dăm această provocare.

Adolescenții nu au nevoie să-i distrăm

Dacă credeți că ei așteaptă de la noi distracții și rolul bisericii este să le ofere distracții mai cool (grozave) decât cele care le pot oferi prietenii lor necredincioși, să știți că ne înșelăm. Nu putem oferi astfel de distracții și nici nu vrem să le oferim. Noi, biserica, suntem chemați să le oferim o direcție clară pentru viață, o provocare vrednică de chemarea lor în Hristos și să-i ajutăm să-și vadă chemarea lor, poziția lor înaintea lui Dumnezeu. Să încetăm a mai crede că dacă le facem jocuri la biserică sau nu știu ce alte distracții, aceasta este suficient.

Adolescenții au nevoie de direcție

Citiți cu atenție cartea Proverbelor lui Solomon. Ea a fost scrisă și pentru adolescenți. Cum vedeți, autorul nu caută să-i distreze, ci le dă sfaturi concrete și învățătură sănătoasă cu privire la diferite situații din viață, cu privire la relația cu Dumnezeu și cu oamenii. Cea mai bună direcție le vom da adolescenților dacă vom începe să-i învățăm în profunzime din Sfintele Scripturi și dacă vom face învățătura aceasta relevantă pentru ei, adică le vom arăta în mod practic și concret cum pot să aplice la viața lor acum și în viitor tot ce îi învățăm. Trebuie să petrecem timp cu ei, cu fiecare în parte și să vorbim cu privire la viitorul lor. Să-i ajutăm să se determine ce vor să facă cu viața lor, cum să și-o dedice în întregime lui Dumnezeu, cum să-și aleagă profesia ca să fie cât mai eficienți în Evanghelie, cum să se pregătească pentru veșnicie, cum să fie gata pentru a primi moartea, căci nimeni nu este asigurat că va trăi până la bătrânețe. Adolescenții au nevoie de aceasta, iar nu de distracții copilărești.

 

 

 

Recomand să studiem cu adolescenții cursurile “Doamne, vreau să Te cunosc”, “Ce spune Biblia despre sexualitate?”, “Cum să faci alegeri de care să nu regreți?”, “Sexualitatea din perspectiva Bibliei” și multe alte cursuri pe care le puteți procura la Librăria Creștină din Chișinău sau contactându-ne la email sau telefonul: +373 (60) 177822 (Republica Moldova), +40 (256) 352 149 (România). Un eveniment de provocare pentru adolescenți este tabăra de limbă engleză English for a New Life, care se desfășoară în fiecare an în Moldova și care se va desfășura în perioada 29 Iunie - 5 Iulie 2020 la centrul “Prietenia” din satul Coșnița.

Adolescenții au nevoie de mentori

Vreau să știți că este foarte interesantă etimologia cuvântului “mentor”. Deci, un mentor este persoana care va da direcție, conducător spiritual, povățuitor, îndrumător; preceptor, educator. În limba română „mentor” se mai numește și plantă pe care se altoiește o ramură de la o plantă tânără, cu scopul de a-i imprima caracterele acesteia. Adolescenții duc lipsă disperată de mentori și noi trebuie să împlinim această nevoie a lor. Billy Graham a spus că un antrenor de sport va influența timp de un an mai multe persoane decât o persoană medie pe parcursul întregii vieți. De aceea, pregătim antrenori de Taekwon-Do, fotbal și fitness la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia.

În adolescență se iau decizii mari

Chiar și specialiștii seculari în domeniul psihologiei spun că cele mai importante concepte despre viață și lume o persoană și le formează până la vârsta de 13 ani. Pe parcursul vieții, mulți oameni se întorc la hotărârile luate până la această vârstă și dacă acestea vor fi hotărâri luate pentru Hristos și Împărăția Cerurilor, vor fi binecuvântați acei adolescenți. Marele evanghelist chinez John Sung a intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus la vârsta de 9 ani și tatăl său, care era pastor, l-a implicat imediat în lucrarea Evangheliei. Îl lua în misiune și îi încredința să spună predici scurte. Oamenii au început să-l numească pe John “micul păstor”. Având capacități excepționale, John a primit oferta să învețe la Universitate în Statele Unite ale Americii, la facultatea de chimie și fizică și a fost cel mai bun student la facultate, luând apoi timp de 21 de luni doctoratul în chimie. Era invitat la cele mai vestite catedre de chimie din țară să fie profesor, dar John a hotărât să facă seminarul teologic. Cu părere de rău, la seminarul Union Theological Seminary din New York, unde a mers să învețe, se ridicaseră profesori liberali, care învățau că Biblia nu este decât un simplu text religios ca și multe altele din lume. La îndemnul lor, John Sung a început să citească texte taoiste și budiste și chiar să cânte mantre, cum fac călugării budiști. Mergând la o seară de evanghelizare la biserica baptistă din oraș, a auzit pe Uldine Utley, evanghelistă și predicatoare care era adolescentă, căci avea doar 15 ani. Credința și puterea mesajului predicat de ea a avut un impact total în viața lui John Sung, căci el și-a dedicat deplin viața lui Dumnezeu. Cei de la seminar au crezut că a înnebunit când îl vedeau ce bucuros era și cum se ruga și le spunea altora despre Hristos și președintele seminarului l-a băgat la spitalul de boli psihice, unde a petrecut 6 luni, fiind scos de acolo de consulul Chinei. Sung spunea apoi că adevăratul lui seminar teologic a fost la spitalul de boli psihice, căci acolo a citit Biblia de 40 de ori. Întors în China, a făcut o foarte mare lucrare pentru Hristos. Doar în primele 6 luni ale slujirii lui a condus la Hristos 14.000 de oameni, din care 3.000 s-au decis să slujească în lucrarea de evanghelizare. John Sung a luat decizia să devină ucenicul lui Hristos pe când avea 9 ani și tot o adolescentă l-a determinat și când era matur să se dedice deplin lui Hristos, lăsând în urmă toate ofertele lumii. Am uitat să vă spun că întors acasă în China, toate universitățile l-au invitat să preia facultatea de chimie sau fizică.

 

Să-i chemăm pe adolescenți la decizii mari pentru Dumnezeu și să le arătăm în noi înșine o pildă vrednică de urmat în acest sens.

Să-i implicăm pe adolescenți în lucrarea lui Dumnezeu

Să-i învățăm cum să le spună Evanghelia colegilor de clasă și cum să facă ucenici ai lui Hristos din ei. Să-i implicăm în toate lucrările bisericii. Prin lucrarea sportivă, de studiere a limbii engleze, prin computere, prin alte lucrări, să-i echipăm pentru lucrul lui Hristos și să-i implicăm. Cei mai mulți din instructorii clubului de Taekwon-do “Stolas Leukas” au venit să învețe fiind adolescenți, iar acum fac misiune cu toată dedicarea în țara noastră și în lumea întreagă. Mai mulți profesori ai școlii de limbă engleză “English for a New Life” au aflat despre Hristos venind să învețe cu noi engleza. Acum sunt profesori experimentați, fac misiune în același fel și pe mulți i-au condus la Hristos. Este datoria noastră, a slujitorilor bisericii, să vedem potențialul mare pentru lucrarea lui Dumnezeu pe care îl au adolescenții din biserică și să le dăm direcție, implicându-i potrivit cu acest potențial.

 

Vă invit să împărtășiți la comentarii gânduri și experiențe care îi pot ajuta și pe alții să facă eficient lucrarea cu adolescenții în biserica lor.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 781
Opțiuni