Ce-i poate spune un om lui Dumnezeu
Autor: Nica Ionel  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de ionelpas in 02/02/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

TEXT: LUCA 15:11-32

SUBIECT:        CE-I POATE SPUNE UN OM LUI DUMNEZEU

  ȘI CE-I SPUNE DUMNEZEU OMULUI CARE SE ÎNTOARCE  ACASĂ

Vedem 3 personaje și nu sunt fictive ci reale. Un tablou cu trei persoane care ne descriu pe noi oamenii  în raport cu Dumnezeu.

Tatăl = Dumnezeu

Fiul risipitor = toată lumea care a plecat din familia Tatălui ceresc  și a devenit o lume risipitoare din toate pctele de vedere. Nu degeaba azi am ajuns să vorbim pe plan comercial despre o societate de consum.

Iar cineva spunea așa: „Societatea de consum este  o societate de dresaj colectiv în vederea consumului”. Adică există o mână în umbră care dresează toată suflarea civilizată într-o singură direcție și anume consumul. Așa se explică apariția supermarketurilor. Scopul nu e să ai ce-ți trebuie la îndemână ci scopul e să ai mai mult decât îți trebuie ca să poți consuma. Și așa se explică că am ajuns să avem casa plină de lucruri care nu ne trebuie dar care au fost la ofertă. Cel mai groaznic însă e că vrem să consumăm nu numai ce dau rafturile unui magazin, dar vrem să consumăm și rafturile spirituale ale lui Dumnezeu fără nici o responsabilitate. Fiul risipitor reprezintă toată rasa umană pt că toți am risipit prin Adam curăția edenică și toți trăim într-o fire păcătoasă care nu știe să facă decât un singur lucru: să risipeaască!

        A venit însă o zi când fiul risipitor s-a întors acasă, iar mesajul scurt dar puternic ca o lovitură de knocaut primită prin mănușa unui boxer este acesta: fiul risipitor se poate întoarce acasă! Întoarcerea acasă după un vagabondaj lung, s-a făcut posibilă.

 Ex. Ioan 1:51 - Trimiterea aici e la visul lui Iacov când a văzut o scară care lega cerul de pământ și pe ea a văzut îngeri care suiau și coborau. Iar Domnul Isus spune așa: scara care unește cerul cu pământul se numește ISUS HRISTOS. Și încă un adevăr de aici: ceea ce pe vremea patriarhilor era numai un vis, pe vremea Domnului Isus devine o realitate.

Fiul din casă - aș putea zice că îi reprezintă pe aceia care după ce s-au întors acasă au un moment în care devin nemulțumiți de Dumnezeu și se leapădă de credință. Pt că dacă vă uitați cu atenție în text veți vedea că fiul acesta la final preferă să rămână afară. Iar Biblia spune clar că în vremurile din urmă va veni lepădarea de credință. Aceasta ar putea fi o interpretare.

Cel mai mai corect teologic însă e așa: fiul cel mare îi reprezintă pe evrei care s-au împietrit față de întoarcerea la Dumnezeu adusă prin Isus Hristos pe când fiul cel mic care îi reprezintă pe neamuri deși era mai păcătos sau mai destrăbălat totuși s-a întors la Dumnezeu. Acesta e tabloul: Dumnezeu Tatăl vrea să-I aducă la Sine și pe evrei și pe neamuri iar cine se supără să se supere căci Dumnezeu nu își va schimba niciodată planul.

M-am gândit oare ce poate să spună un om lui Dumnezeu și am găsit un articol unde cineva pune această întrebare: „Ce i-ați spune lui Dumnezeu dacă L-ați putea întâlni?” Și auziți câteva răspunsuri:

·         Top of Form

·         L-as intreba cand imi arata Raiul , ca Iadul l-am vazut pe Pamant!

·         I-as spune simplu cel mai sincer TE IUBESC! din viata mea...

·         Bottom of Form

·         Bottom of Form

·         Top of Form

·         Mare e gradina ta,Doamne!-asta i-as spune.

·         Bottom of Form

·         Top of Form

·         Cred ca as fii asa de fericit ca as uita sa-l mai intreb ceva!

·         Bottom of Form

·         Top of Form

·         Bottom of Form

·         Top of Form

·          I-aş spune ce-i spun în fiecare zi, în principiu....."Slavă ţie Dumnezeule, slavă ţie!",

·         Bottom of Form

·         Top of Form

·         I-as multumi in primul rind ca m-a creat, cu un trup atit de complex

 

Întrebarea care  rămâne acum e următoarea: Dumneata ce I-ai spune lui Dumnezeu dacă te-ai întâlni cu El într-un mod supranatural? Dar dacă (sau când) te întâlnești cu El spiritual, ce-i spui? Titlu.

I. CE-I POATE SPUNE UN OM LUI DUMNEZEU

1. TATĂ DĂ-MI. vs.11-12

Există oameni care sunt interesați de Dumnezeu dintr-un singur motiv: poate să dea. Și-n felul acesta credința și creștinismul lor s-a conturat într-o filosofie: Tată, dă-mi! Religia devine capital de finanțare monetară și dacă vin la Dumnezeu vin ca să-mi dea.  Uitând de fapt că primul care are dreptul să spună dă-mi este Dumnezeu: „FIULE DĂ-MI INIMA TA”.

·         1 Cronici 16:28 Familii de popoaredaţi Domnului, daţi Domnului slavă şi cinste!

·         2 Cronici 30:8 Nu vă înţepeniţi grumazul ca părinţii voştri; daţi mâna Domnului, veniţi la Sfântul Lui Locaş, pe care l-a sfinţit pe vecie, şi slujiţi Domnului Dumnezeului vostru, pentru ca mânia Lui aprinsă să se abată de la voi.

-          deci mâna mea tr pusă în mâna lui Dumnezeu. Dă-I mâna ta lui Dumnezeu; dă-I faptele tale lui Dumnezeu, toate realizările mâinii tale, fie bune fie rele, dă-i-Le lui Dumnezeu.

·         Psalmii 2:12 Daţi cinste Fiului, ca să nu Se mânie, şi să nu pieriţi pe calea voastră, căci mânia Lui este gata să se aprindă! Ferice de toţi câţi se încred în El!

·         Ieremia 13:16 Daţi slavă Domnului Dumnezeului vostru până nu vine întunericul, până nu vi se lovesc picioarele de munţii nopţii! Veţi aştepta lumina, dar El o va preface în umbra morţii şi o va preface în negură adâncă.

·         până nu vine întunericul morții și al judecății dă-I în viața ta vlavă lui Dumnezeu și trăiește pt slava Lui.

·         Marcu 12:17 Atunci Isus le-a zis: Daţi, dar, cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Şi se mirau foarte mult de El.

·          pe moneda care Mi-ați arătat-o e chipul cezarului, deci ce e chipul cezarului dați cezarului și ce e chipul lui Dumnezeu (adică fiecare din noi), dați lui Dumnezeu.  Ilustr. - doi prieteni; unul ridică un peny din noroi. E chipul reginei și eu nu vreau să văd chipul reginei în noroi. Pe noi e chipul lui Dumnezeu iar chipul lui Dumnezeu nu tr dat noroiului ci tr dat lui Dumnezeu.

Când era la fântâna lui Iacov cu samariteanca Domnul Isus a zis: „Dă-Mi să beau”. Tendința noastră e să nu punem aproape niciodată în gura lui Dumnezeu cuvântul „dă-mi”, dar aproape totdeauna avem impresia că se cuvine să-l punem în gura noastră și să spunem: „Tată dă-mi!” Tată dă-mi casă dă-mi mașină, dă-mi haine și e un continuu dă-mi dă-mi dă-mi. Și încă mai mult avem și argumente din Biblie: „Nu aveți pentru că nu cereți” Na vezi frate tr să cerem. Dar priviți vs în întregime Iacov 4:2-3 - L-ați transformat pe Dumnezeu în chelnerul plăcerii voastre și aveți impresia că rugăciunea e clopoțelul prin care îți strigi chelnerul și îi spui: mie îmi place o mașină mai tare dă-mi, mie îmi place o casă cu etaj, dă-mi! mie îmi place să fiu milionar în euro dă-mi! Aveți grijă, iubiți creștini, să nu vă jucați cu Dumnezeu că Dumnezeu nu-i păpușă. Iar scriptura mai spune ceva 1 Cor.15:19.

Dar e un verset frate, vor zice unii, Ioan 10:10 (EU AM VENIT CA OILE SĂ AIBĂ VIAȚA ȘI S-O AIBE DIN BELȘUG). Vă invit să citim Ioan 10:9-10

-       în vs 9 Domnul Isus vb despre mântuire iar mântuirea, zice Domnul e numai prin Mine.

-       în vs 10 hoțul nu vine decât să fure, să junghie și să prăpădească, și vă întreb junghierea de aici e fizică sau spirituală? R. e spirituală pt că mai înainte s-a vb despre mântuire. Eu am venit ca să dau mântuirea dar este un hoț care vrea să jefuiască ființa umană și s-o junghie spiritual ca să nu primească mântuirea. Deci hoțul nu e fizic ci spiritual. Dar viața din belșug e fizică sau spirituală? Păi dacă e pusă în contextul mântuirii e spirituală căci dacă viața de aici ar fi fizică și materială atunci și hoțul care junghie din același verset ar tr să fie tot fizic și material. Deci Domnul Isus ne promite viață din belșug din pct de vedere spiritual. Și vă dau un sfat lepădați-vă de evanghelia prosperității pentru că nu e evanghelia N.T.

Prov.28:14 - într-o altă traducere textul spune așa: „Ferice de omul care este întotdeauna precaut...” Sunt unii care se împietresc în privința precauției și zic dă-i nainte. Biblia însă zice fii precaut și cercetați toate lucrurile și luați ce e bun căci altfel dai de necaz. Pt că cine aleargă neghiobește înainte o nimerește rău.

O frază din învățătura privitoare la această evanghelie a prosperității spune așa:

”Dacă eşti copilul Lui Dumnezeu nu mai poţi fi bolnav niciodată pe acest pământ ,nu poţi să fi sărac sau în lipsă. Dacă cineva duce lipsă, este bolnav, sau trece prin diferite probleme ale vieţii, aceasta denotă că persoana respectivă nu are o relaţie sănătoască cu Dumnezeu, ori chiar nu este mântuit...” Și să luăm doar ideea cu sărăcia și lipsa. Deci cine duce lipsă conform acestei ipoteze nu are o relație sănătoasă cu Dumnezeu.

Matei 25:41-45 - Din textul acesta, devin foarte clare următoarele adevăruri:

 - ucenicii Dommnului Isus au fost flămânzi şi NU li s-a dat să mănînce

 -le-a fost sete şi NU li s-a dat să bea

 -au fost goi şi NU au fost îmbrăcaţi

 -au fost bolnavi şi în temniţă însă NU au venit la ei să-i vadă

Și te-ai aștepta ca Domnul Isus să zică după ipoteza de mai sus că aceștia nu au avut o relație sănătoasă cu El. Însă Domnul zice relație nesănătoasă cu Mine nu au avut ei ci voi care ați trecut pe lângă ei fără să-i ajutați.

 

(Filipeni 4:10-13)

Am avut o mare bucurie în Domnul, că, în sfârşit, aţi putut să vă înnoiţi iarăşi simţămintele voastre faţă de mine. Vă gândeaţi voi la aşa ceva, dar vă lipsea prilejul. Nu zic lucrul acesta având în vedere nevoile mele; căci m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul în Hristos care mă întăreşte. .

 

     În belșug, zicem noi, a avut o relație normală cu Domnul dar în lipsă și flămând cum a fost? Răspunsul este acesta: exact așa cum spune el: în toate aceste situații, și sătul și flămând mă aflu în Hristos, și în Hristos pot totul; obs că nu zice schimb totul și din sărăcie fac bogăție, proclam peste portofel euro și dolari și ia ființă. Pavel nu zice schimb ci rabd. Însă noi suntem așa de fixați pe fraza „Tată dă-mi” că suntem în stare să facem orice chiar să schimbăm și evanghelia.

Ps.56:4a) - Lauda unui om pocăit tr să fie cu Dumnezeu și cu Scriptura. Noi am vrea să ne lăudăm cu ce ținem în mâini și cu ce băgăm în portofel însă un om pocăit tr să se laude cu Dumnezeu și cu învățătura Scripturii. (Domnul a făcut asta, Domnul mi-a vorbit asta).

2 TATĂ NU MI-AI DAT

Și când spune asta să nu credeți că spune minciuni. Ceea ce ne spune textul aici este următorul lucru: există situații în viață în care Dumnezeu spune categoric NU! Pt că noi știm că sunt rugăciuni la care Dumnezeu răspunde da, nu încă și NU categoric!

Mă uit la cele 10 porunci:

nu ai alți Dumnezei

nu îți faci chip cioplit

nu iei în deșert....

nu ucizi

nu preacurvești

nu furi

nu minți

nu poftești

Ceea ce înțeleg de aici e că Dumnezeu la toate acestea a spus NU categoric. Pt că la unele lucruri din Biblie Dumnezeu spune nu.

·         Lui Ieremia i-a zis dacă vrei să ai o soție, cuvântul meu pt tine este NU.

·         Moise a zis lasă-mă să intru în Canaan și Dumnezeu spune NU!

·         David vrea să construiască un templu și Dumnezeu zice NU!

·         Apost Pavel zice Doamne am un tepuș ia-mi-l și Domnul zice NU!

·         Îndrăcitul din Gadara după ce a fost eliberat a zis Doamne lasă-mă să vin în misiune cu tine și Domnul Isus a zis NU! Ci du-te la ai tăi și povestește-le tot ce ți-a făcut Domnul! Sunt situații când Dumnezeu zice Nu!

 Și problema apare atunci când omul se revoltă. Tată nu mi-ai dat.

Ilustr. Un copil a scris o felicitare cu notele pe care i le dă tatălui său:  Notele tatalui:

                 Dragoste – A

                Rabdare – A

                intelegere – A

                Inteligenta – A

                Simtul umorului – A

                Utilitate – A

                Amabilitate – A

                intelepciune – A

                Bani de buzunar – C

                „Sa vedem daca nu putem sa marim ultima nota, taticule!“

Cam asta îi spunem noi lui Dumnezeu: Doamne nota 10 la multe dar la finanțe, Doamne îți dau nota 4. Nu mi-ai dat.

La vecinul meu I-ai dat sănătate mie nu mi-ai dat, i-ai dat frumusețe, bani mulți, familie, viză americană, mie nu mi-ai dat. Exempl. Cineva se ruga și zicea: „Doamne nu-ți cer nimic pt mine ci pt mama, te rog dă-i un ginere!”Pt mama, și ce faci dacă ginerele nu vine? Vei zice cu reproș mie nu mi-ai dat?

Nu-i interesant că Tata zice „tot ce am Eu este al tău” și el zice nu mi-ai dat un ied. Ne-a dat Dumnezeu tot cerul și noi plângem după iezi.

Avea părtășie cu Tatăl și el plângea după părtășia cu prietenii lui (vs.29) Când ai părtășie cu Tata sunt prietenii pt care Tata nu-ți dă nici un ied. Pt că sunt prietenii la care tata zice Nu!

- Cu-acest fugar, cu-acest proclet
petreci sub viţă şi sub cetini.
Şi mie nu mi-ai dat un ied
ca să mă bucur cu prieteni.

- O, nu un ied, ci zeci de zeci
ţi i-aş fi dat, căci se cuvine.
Dar tu voiai ca să petreci,
vai, cu străinii, nu cu mine...

3 N-AM NEVOIE DE TINE vs.13

Cineva spunea că averea se dădea după moartea tatălui. Astfel prin cererea averii fiul acesta spunea Tată vedea-te-aș mort. Iar când pleacă de acasă nu spune altceva decât acest adevăr: N-am nevoie de Tine!

Miliarde de oameni îi spun azi lui Dumnezeu același lucru n-am nevoie de Tine. Mă trezesc dimineața și primul lucru pe care îl fac se numește oricum numai nu rugăciune și asta înseamnă n-am nevoie de Tine. Eu am nevoie de cafea dimineața, de haine, de știri, de horoscop, dar n-am nevoie de Tine. Avem impresia că Dumnezeu e un cerșetor care se mulțumește cu 1 leu pe care îl pui la colectă și cu un minut de rugăciune pe săptămână; ca și când te duci la cineva la pușcărie la vorbitor, și când vă expiră minutele, întemnițatul tr să plece. Noi avem impresia că putem să spunem Doamne îți dau 5 minute sau 10 min și după aceea vorbitorul ia sfârșit și eu mă întorc în lumea mea liberă când de fapt persoana liberă e Dumnezeu iar întemnițatul sunt eu iar sistemul care mă întemnițează îmi bagă pe gât următoarea filozofie: N-AM NEVOIE DE TINE.

La americani sărbătoarea Chritsmas a devenit X-mas  pt că de fapt oamenii au început să-i spună lui Isus ieși afară din sărbătorile noastre.

În românia religia în scoli devine opțională, și e același mesaj IEȘI AFARĂ.

Iacov 4:13-16 Când faci afaceri sau alte planuri financiare „ar trebui să ziceți...” Deci să ziceți nu să gândiți, că dacă nu ziceți nici nu gândiți. Și dacă nu te-a auzit nimeni zicând „dacă va vrea Domnul” înseamnă că subtil dar real tu i-ai spus lui Dumnezeu ieși afară din planurile mele.

Mt. 24:37-  La fel ca în vremea lui Noe în privința trăirii. Iar în privința trăirii în text, apare mâncare, băutură, căsătorie etc dar nici unde nu apare Dumnezeu. Și astea sunt vremurile pe care le trăim.

Vreau să va spun ceva despre familie: - familia este un cerc mai mic pus în interiorul unui cerc mai mare iar cercul mai mare se numește relația cu Dumnezeu. Înainte de a fi cercul mai mic (numit familia) în viața lui Adam a fost cercul mai mare (relația cu Domnul), iar familia a fost instaurată în contextul relației cu Dumnezeu. La ora actuală soțul și soția sunt familiști, sunt angajați, gospodari și poate vecini buni. Dar sub nici o formă nu vor să fie și preoți pt familia lor. Și așa se face că una din două familii ajung la divorț, pt că raiul familiei de la început a fost raiul relației cu Dumnezeu.  Ilustr. Am auzit de curând despre doi tineri care au fost prieteni 7 ani și s-au înțeles, s-au căsătorit și după 3 luni căsătoriți nu se mai înțeleg și s-au despărțit și acum îi așteaptă divorțul. Și cel mai grav e că sunt tineri din Biserică. Dar au făcut ceva: au scos cercul mai mic din cercul mai mare și în felul acesta i-au spus Domnului ne descurcăm și fără Tine și când spui sau faci așa, așa ajungi. Unde sunt altarele din familie? La ce oră se strâng toți membrii familiei ca să se roage? Dar să mergem mai departe.

Ilustr. În Irak există acum un bărbat care se duce și cumpără fete creștine și nu numai, care au fost răpite de rebeli și apoi le eliberează și le duce în familia lor. Însă mai cumplit decât statul Islamic care răpesc femei și care taie gâtul la oameni și le oferă o suferință de câteva minute este o altă organizație care îl aruncă pe om într-o suferință veșnică, și această organizație se numește organizația demonilor conduși de Lucifer. Însă a venit o Persoană ca să te scape de ISIS-ul tău spiritual care-ți decapitează relația cu Dumnezeu, și credința și iubirea. A venit Isus și a plătit un preț și totuși cei mai mulți spun n-am devoie de Tine.

Prov.28:21 - pt unii oameni curăția sufletului valorează mai puțin decât o pâine și dacă-I pui să aleagă între curăția sufletului pe care o dă numai Hristos (1 Ioan 1:9) - dacă ii pui să aleagă între curăția sufletească și o pâine, ei îi spun lui Dumnezeu n-am nevoie de Tine. Și totul pt o pâine care valorează 1 leu. Deci pt mine Dumnezeule curăția pe care Mi-o dai Tu prin prezența Duhului Sfânt nu valorează nici măcar 1 leu.

Curăție care valorează mai puțin de o pâine (1 leu), curăție care valorează mai puțin de un film. Știi că filmul la care vrei să te uiți e un film necreștin care îți murdărește privirea și totuși spui de curăție mă pot lipsi dar de film nu! Și uiți de cuvintele psalmistului care spune: „Nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei” de fapt nici nu te interesează versetul acesta.

Lăsați-mă să vă spun ceva: un pocăit nu tr să se uite la filme stricate, la emisiuni păcătoase, la femei dezbrăcate, nu tr să mintă, să bea, să injure, să fumeze pt că dacă le faci, toate faptele acestea îi transmit lui Dumnezeu următorul mesaj: n-am nevoie de Tine.

Ilustr. Am fost în vizite cu frații prezbiteri și am căutat o persoană și n-am găsit-o acasă dar ea a înțeles de ce o căutăm. Și ne-a trimis vorbă cam așa: puteți să mă exludeți că eu oricum nu mai vin la biserică și nu mai plătesc cultul. Această persoană are o problemă cu fumatul și mesajul pe care l-am înțeles de aici e următorul: decât fără țigări mai bine fără Dumnezeu!

Fiul risipitor a zis n-am nevoie de tine și-a ajuns:

·         un destrăbălat

·          

·          -  Pt că moral și bun nu poți să fii decât cu Dumnezeu și prin DumnezeuBottom of Form

Top of Form

Bottom of Form

.

·         un om fără bani - și aici o luăm material. Ști de ce nu te descurci cu banii? Știi de ce nu îți ajung banii de la salariu la salariu? Pt că te-ai dus departe de Tata. Și acolo unde nu e Tata nu e binecuvântare.

·         și-a ajuns la porci - Pt un evreu porcii înseamă cea mai mizerabilă situație.

Fără Dumnezeu vei ajunge în cea mai mizerabilă stare.

____Știu personal despre o fată tânără crescută în familie de pocăiți și care într-o zi a fugit de acasă, a ajuns prin București și-a devenit prostituată.

____Știu de la un coleg de seminar despre acel intermediar dintre un individ și o femeie stricată (acel om numit pește). L-a abordat pe colegul meu pe stradă și colegul meu i-a zis de Domnul Isus și omul a zis așa: dle eu am fost pocăit la penticostali și a ajuns la porci.

Nu vă supărați că vă spun dar orice persoană care îi spune lui Dumnezeu, într-un fel sau altul n-am nevoie de tine, va ajunge la porci și porcii vor însemna cea mai nenorocită situație.

 

4. MAI BINE MĂ LIPESC DE UN STRĂIN DECÂT DE TINE VS.14-15

 

Prin aceasta i-a spus în sinea lui Tatălui exact ceea ce am spus mai înainte (...)

A început să aibe probleme existențiale grave, a cheltuit tot, nu mai avea ce să mănânce și putea spune mă duc la tata. Ex. Femeia cu scurgere de sânge de 12 ani s-a dus la mulți doctori și Biblia spune „a cheltuit tot” și când a cheltuit tot s-a dus cu problema ei la Domnul Isus. Tânărul acesta însă nu. Cel mai bine când ai probleme e să apelezi la Dumnezeu.

Ps.57:1 - Nenorocirile sunt trecătoare, inversați cuvintele și exact aceasta reiese: (nenorocirile vor trece).

vs.2 - obs dar că avea probleme și ce face? Se roagă.

Ps.40:1-2a) - am ajuns în groapa pieirii și în fundul mocirlei și m-am rugat și Domnul mi-a ascultat strigătele. Exempl.  Apost Pavel cu Sila ajung în temniță și acolo cântau și se rugau.

Ex.  Numeri 16:1-2 - dezbinarea în adunare o fac fruntașii și oamenii cu nume.

vs. 3-4 - d-nteata când ai probleme, cazi cu fața la pământ sau nu cazi? Te pui pe genunchi sau nu te pui? Cântarea noastră spune:

Să-I spun lui Isus orice durere,
Ce câte-odată m-apasă greu.
El mă ajută şi-mi dă scăpare,
El mă păzeşte de orice rău.

Cor:
Să-I spun lui Isus, să-I spun lui Isus!
Chinul meu singur nu-l pot purta,
Să-I spun lui Isus! Să-I spun lui Isus!
Isus mă scapă de grija mea.

 

Tu îi spui Domnului Isus problema ta? Num.16:12-15 - Moise cel mai bland om de pe pământ se mânie, adică se enervează, pt că și cei mai blânzi oameni au nervi dar a făcut ceva: a venit cu nervii lui înaintea Domnului. Dacă ai probleme cu nervii, du-ți problema înaintea Domnului.

Fiul risipitor avea o problemă și în loc să meargă cu ea înaintea tatălui s-a dus cu ea în fața unui străin. Oamenii și când ajung în buza gropii ar apela la oricine dar nu la Dumnezeu. Și spunea cinevapt unii rugăciunea e volanul vieții, iar pentru alții numai roata de rezervă” iar  roata de rezervă speri să nu o folosești niciodată.

Au oamenii întrebări și crize de viață existențiale și în loc să meargă la Dumnezeu se lipesc de un străin și se duc la vrăjitori sau psiholog.

Vrei să te căsătorești și singura persoană care ți-a ieșit înainte  e o persoană din poporul filistean și în loc să te lipești de Domnul te lipești de un străin. Iar Biblia spune clar „Prietenia cu lumea este vrășmășie cu Dumnezeu” însă noi spunem mai bine mă lipesc de un străin decât de Tine.

Religia adevărată te cheamă la pocăință, (F.A.11:18 - La viața veșnică se ajunge prin pocăință), însă religia străină dar cu titulatură creștină spune e suficient dacă spui: Doamne vino în inima mea. Și nu-l mai duce pe om pe la pocăință, nu-l confruntă cu păcatul, și nici nu-i arată mânia lui Dumnezeu pt viața ticăloasă pe care a trăit-o. În loc să te ducă la crucea lui Hristos ca să te pocăiești ei te duc la cruce ca s-o admiri și să spui după aceea înduioșat Doamne te primesc în inima mea. Și acesta e un creștinism fals și străin de Biblie. Și totuși cei mai mulți se lipesc de străini.

____Dacă ne uităm de la Geneza la Numeri vedem următoarele lucruri:

·         în geneza vedem ruina omului

·         în exod vedem răscumpărarea omului

·         în levitic vedem închinăciunea omului

·         în numeri vedem omul în umblarea lui cu Domnul

Iar  în umblarea lui cu Domnul, omul în persoana poporului Israel o ia razna și ajung să pribegească 40 de ani în pustie. Tot așa astăzi biserica începe s-o ia razna în umblarea ei cu Dumnezeu. Ier.10:21 „PĂSTORII S-AU PROSTIT”.

Cu ochii mei am văzut persoană care a vorbit învățătură contrară Scripturii, și oamenii s-au lipit de el.

Nora lui Bill Jonson (când cerul invadează pământul) e păstor senior cu închinarea și în prezența lui Bill Jonson - ca să vedeți de ce stofă sunt amândoi (evident carismatici) spune așa:

Duhul Sfânt este: amuzant, meschin, prost, albastru, e ca duhul din lampa lui Aladin. Și oamenii se lipesc de ei. Pt că de fapt vor să-i spună lui Dumnezeu mai bine mă lipesc de un străin decât de Tine.

Luca 15:15 - Obs ce orar îți face străinul:

- l-a trimis - când te alipești de învățături străine și de oameni străini de voia lui Dumnezeu, aceștia te vor subjuga, și te vor stăpâni. Te vor trimite unde vor vrea ei și tu vei executa.

-  pe ogoarele lui - și asta arată că asocierile străine te duc pe ogoare străine.

Rut 2:8 - Lumea însă zice sunt bune și alte ogoare.

- să-i păzească porcii - Ilustr. Un om la fratele Marcu Nichifor își mărturisea păcatele. După ce a terminat, fratele Marcu zice: ăștia sunt numai purceii scoate și scroafa. Când te lipești de duhuri străine statana te pune să te uiți la porci și să-i îngrijești. Când le e sete să-i adăpi, când le e foame să-i hrănești. Și întrebarea e oare câți îngrijitori de porci avem azi la adunare?

 

5. TATĂ AM PĂCĂTUIT Vs.21.

 

Și-a venit în fire și firea aceasta nu e firea păcatului ci e firea omului lăuntric.

1 Cor.15:34 - firea sau natura de aici e natura omului duhovnicesc.

2 Tim.2:25-26 - Din cursa diavolului nu te poți desprinde decât dacă inversezi firea păcătoasă cu firea omului lăuntric. Și să dea Dumnezeu să ne venim în fire că mulți am ieșit din viața spirituală și trăim în viața fireacă.

Isaia 6:1 - A murit împăratul Ozia și Isaia s-a întâlnit cu Împăratul împăraților, Domnul. Și facă Domnul ca împăratul firi păcătoase să moară iar noi să-l vedem pe Domnul.

Num.10:12-13 - Cea dintâi plecare a fost după porunca Domnului dar la cele din urmă plecări atunci când trebuiau să plece să cucerească Canaanul nu s-au mai dus după porunca Domnului. Poate ești în aceiași situație: pornirile bune de la început nu mai sunt pornirile de astăzi, și atunci te chem să spui și tu TATĂ AM PĂCĂTUIT.

Num.11:1 - Cârtirea mea mă aruncă în focul mâniei și a judecății lui Dumnezeu. Poate ai zis și tu „NU MI-AI DAT”, și ai cârtit. Fie ziua aceasta ziua pocăinței.

Ilustr. Există un seminar numit Jesus Seminar, unde 200 de erudiți, de teologi au ajuns la următoarea concluzie: din 700 de cuvinte atribuite lui Hristos în evanghelii 80% sunt adausuri ale primilor creștini. Numai 20% sunt cuvintele Domnului - și asta e teologia liberală care încet, încet îi spune Domnului mai lasă-ne cu învățăturile Tale. Poate ai spus și tu Doamne mai lasă-mă cu Scriptura și cu învățăturile Tale că oricum fac cum vreau eu. Dacă ai procedat așa vino la altarul pocăinței.

Numeri 11:34 - apucați de poftă și duși la mormânt; acolo unde există lăcomie există și mormânt, acolo unde există poftă, există și mormânt. Și dacă nu te pocăiești de lăcomiile tale și de poftele tate pe care le savurezi te așteaptă mormâtul adică iadul cel veșnic.

Num. 19:19 - am remarcat aici ordinea: Cel curat - pe cel necurat - să-l curățească. Din cerul preaînalt a venit Cel curat - Domnul Isus ca să-l curățească pe cel necurat, însă trebuie ceva: cel necurat să se pocăiască.

Exempl. fratele Daniel Brânzei când era la seminar avea un frate profesor care a ținut o predică din lepădarea lui Petru și la final a zis așa: „dacă ți-ar fi dat Dumnezeu și ție un cocoș ca lui Petru, de mult ar fi răgușit cântând lepădarea ta”. Petru însă n-a avut numai cocoșul lepădării ci a avut și plânsul pocăinței. Tu ai acest plâns al pocăinței?

Num.17:8 - toiagul a rodit. Toiagul în Biblie e simbol al puterii (Apoc.2:26-27). Puterea lui Dumnezeu (puterea marelui preot care îl reprezintă pe Domnul Isus) e o putere dătătoare de viață care te face să înverzești și să rodești. Despre fiul risipitor tata zice „a fost pierdut și a fost găsit, a fost mort și a înviat”. Pocăiește-te deci și cere puterea lui Dumnezeu. Și-ai să guști viața. Toiagul uscat poate să fie o putere uscată, o trăire uscată, o slujire uscată dar Domnul o poate face să rodească.

 

II. CE-I SPUNE DUMNEZEU OMULUI CARE SE ĂNTOARCE ACASĂ

1. haina cea mai bună vs.22

2. inel în deget vs.22

3. încălțăminte în picioare vs.22

4. vițelul îngrășat vs.23

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4737
  • Export PDF: 3
Opțiuni