Afara sunt cainii
Autor: Leric Ioan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ciorneitoader in 06/02/2014
    12345678910 0/10 X

             72. AFARA SUNT CÎINII. APOC 22:12-21

 

Introducere.    

Cîinii si porcii erau animale specific necurate pentru Iudei şi întregul Orient. Plaga cîinilor era atât de mare, incât erau socotiţi ca reprezentaţii ordinarului, necurăţiei şi rătăcirilor; porcii erau socotiţi reprezentanţii prostiei şi duşmăniei.

Augustin, înţelege cîinii, (OPUGANTORES), ca prigonitori duşmănoşi, iar porcii, (TENTORIS VERITATIS), ca pe acei oameni plini de murdărie, care nu au nici-o înţelegere pentru cele sfinte. Chiar dacă nu trebuie să aruncăm cîinilor cele sfinte, şi nici să  le dăm margăritarele minunate ale învăţăturii creştine, totuşi, nu suntem scutiţi de a-i influienţa spre bine pe aceşti nelegiuiţi.

 Viaţa creştină rămâne un mister pentru lumea porfană, şi totuşi este o viaţă vizibilă. 

 Despre cîine, DEXul spune: Este un animal carnivor domesticit, folosit pentru pază şi vânătoare.

A se inţelege ca şi cîinele cu pisica = se spune despre două personae  care nu se inţeleg deloc, nu se pot suferi, se duşmănesc şi se ceartă întruna.

A taia frunză la cîini = a trandăvi, a nu avea nici-o ocupaţie. A trăi ca şi cîinele la stâna = a trai bine… Viaţa de cîine = viaţă grea,  plină de lipsuri.    Epitet dat unui om rău, hain.

Canin = numele dintelui cel mai periculos din gură.  A lucra cîineşte  = a lucra cu duşmănie cu răutate. Om cîinos  = crud, hain, vrajmaş, greu de suportat, aspru.      

 Daca Biblia ne spune despre cîini, ca ei sunt afară şi că cei ce au un astfel de caracter şi fapte nu vor moşteni cerul, este bine să vedem ce ne spune Biblia despre cîini şi însuşirile lor, pentru a păzi caracterul nostru de asemenea însuşiri.

 

1.Cîinii chelălăesc.   Exod 11:7 “Dar dintre toţi copiii lui Israel, de la oameni până la dobitoace, nici măcar un câine nu va chelălăi cu limba lui, ca să ştiţi ce deosebire face Domnul între egipteni şi Israel.”  A chelălăi = a scoate sunete tânguitoare, ascuţite şi repetate, a schelăi; aceasta se potriveşte la cîini.  Rar la celelalte animale.

Chiar daca se tânguiesc, vor ramâne in continuare plini de răutate, iar cu dinţii şi colţii lor te vor pândi pentru a te ataca.

 

2.De cîine trebuie să te apropii cu toiag sau cu băt.  

1Sam.17: 43 “Filisteanul a zis lui David: „Ce! sunt câine, de vii la mine cu toiege?” 

Sunt oameni pe care Biserica, şi chiar societatea îi ţin la distanţă…cum ii  laşi să se apropie, rişti să fii muşcat..

 

3.Câinilor le place sângele.

1Împ.21:19. Să-i spui: „Aşa vorbeşte Domnul: „Nu eşti tu un ucigaş şi un hoţ?” Şi să-i mai spui: „Aşa vorbeşte Domnul: „Chiar în locul unde au lins câinii sângele lui Nabot, vor linge câinii şi sângele tău.”

Cîinele este un animal carnivor, îi place să sfâşie şi preferă sângele. De remarcat că ei cîinii din acest text, nu fac deosebire între sângele nevinovatului Nabot şi despoticul Ahab.   Sunt oameni care au asemenea insuşiri, care nu fac deosebire între bun şi rău, ei muşcă şi ling sânge indiferent de la cine.  Oamenii din Ninive nu puteau face deosebire între stânga şi dreapta.  Dumnezeu interzice mâncarea sângelui.

Cuvantul spune in continuare la 1Împ.22:38.   ”Cand au spalat carul in iazul Samariei, cîinii au lins sangele lui Ahab si stricatele s-au scaldat in el”.   Numai un stricat duhovnic. poate să jubileze ( să se scalde ) în rana sângerandă a fratelui sau aproapelui său!

Sunt unii, cîini, am putea să-i numim, care le place să producă răni sângerânde fraţilor, părinţilor, predicatorilor, semenilor lor!

Un Indian avea în casă un leopard îmblânzit, care a fost crescut în casa de mic. Însă într-o zi când indianul dormea, leopardul a început să-I lingă mîna pîna a dat cateva picături de sânge. Deodata, brusc, s-au trezit instinctele fioroase ale fiarei şi în mod fericit , omul se trezit la timp să împuşte fiara care luase déjà poziţie de atac. El trebuia s-o ucidă sau să se lase ucis de ea.   Cine are un asemenea caracter, o asemenea fire, în care nu  s-a produs cu adevarat o schimbare şi în ea nu este o făptură nouă, un asemenea om are soarta textului pe care l-am citit şi anume v.15  “Afară sunt cîinii.”

 

4. Oamenilor cu un asemenea caracter (de cîine), nu le place mustrarea, nici nu recunosc faptul că au însuşiri animalice ( sunt de compătimit).

2Imp.8:11-13.” Omul lui Dumnezeu şi-a pironit privirea asupra lui Hazael şi s-a uitat ţintă la el multă vreme; apoi a plâns.  Hazael a zis: „Pentru ce plânge domnul meu?” Şi Elisei a răspuns: „Pentru că ştiu răul pe care-l vei face copiilor lui Israel; vei pune foc cetăţilor întărite ale lor; vei ucide cu sabia pe tinerii lor, vei zdrobi pe pruncii lor şi vei spinteca pântecele femeilor însărcinate.” Hazael a zis: „Dar ce este robul tău, câinele acesta, ca să facă lucruri aşa de mari?” Şi Elisei a zis: „Domnul mi-a descoperit că vei fi împărat al Siriei.”  Un om al lui D-zeu, dacă priveste pe cineva cu atenţie, poate primi lumină daca are sau nu caracter de cîine…v.11.  Ei nu primesc mustrarea…v.12.

Prov.12:1.” Cine iubeşte certarea, iubeşte ştiinţa; dar cine urăşte mustrarea este prost.”

Intr-o zi un căpitan, care comanda un vapor de prins balene, spusese omului lui D-zeu , care-I vorbise de mântuirea sufletului său: “Domnul meu in inima mea am numai balene, şi în ea nu mai este loc pentru altceva.” Cine are un asemenea character, este refractar la mustrare şi  la tot ce este bun pentru sufletul lui.

 

5.Un asemenea caracter este oscilant, nestatornic.

 Prov.26:11.” Cum se întoarce câinele la ce a vărsat, aşa se întoarce nebunul la nebunia lui.

Oare eu şi tu, nu am făcut aşa..câteodată…dacă nu chiar şi de mai multe ori… Nu m-am întors niciodată, la lucruri pe care mărturisisem că nu le mai fac..? -minciuna,vb de rău, ura de fraţi, zgârcenie, întârzierea de la biserică sau lipsă, etc, etc.

Biblia spune de  Faraon în Ex.8:15.” Faraon, văzând că are răgaz să răsufle în voie, şi-a împietrit inima şi n-a ascultat de Moise şi de Aaron, după cum spusese Domnul.

 Faraon a fost foarte oscilant, nestatornic…

Haideţi să mulţumim Domnului că Domnul ne-a trezit, ne-am pocăit şi suntem lângă El, dar pentru cei care nu vor să-şi revină, soarta lor va fi soarta cîinilor din  Apoc.22:15.

“Afara sunt cainii”.    

Ap Petru are ceva de spus in legatură cu aceasta la 1Petru 2:21. ”Ar fi fost mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă care le fusese dată.”

 

6.Biblia vb despre caîini muti.   Isaia 56:10.” Toţi păzitorii lui sunt orbi, fără pricepere; toţi sunt nişte câini muţi, care nu pot să latre; aiurează, stau tolăniţi şi le place să doarmă.”

a.Sunt unii cîini, inutili, care de lene nici nu latră, chiar dacă intră un străin , deschide ochii şi apoi  işi văd în continuare de somn.  Credincioşii care au un asemenea caracter, nu veghează, nu au o atitudine ostilă fata de diavol şi ispite; lenea este stăpânul lor.

“Nu pot…”v.10b. Când trebuie să spună ceva despre Domnul el nu are nimic. DIH spune că cei ce nu-L vor mărturisi înaintea oamenilor, nici El nu-I va mărturisi înaintea Tatălui din ceruri…

b. Aiurează, debitează absurdităţi, se pierd in visări.

Nu au o concepţie clară despre mântuire, sunt fără stabilitate doctrinară…ca preoţii lui Baal.

c. Stau tolăniti = a se lungi intr-o poziţie comodă, a sta culcat, a lenevi. Există multă lene spirituală, sunt mulţi care-si ingroapă talantul, sunt unii care sting duhul altora.

d. Le place să doarmă. Există şi somn în picioare. A fi absent la ce se petrece în jurul tău.  Fecioarele nechibzuite au fost absente la pregătirea celor 5 înţelepte. Le mergea vestea că sunt vii, dar erau moarte. Cîinele chiar dacă aparent doarme, el şi atunci este periculos…

 

7. Cîinii sunt arătaţi în Biblie şi lacomi.  Isaia 56:11.”Totuşi sunt nişte câini lacomi, care nu se mai satură. Sunt nişte păstori care nu pot pricepe nimic; toţi îşi văd de calea lor, fiecare umblă după folosul lui, fără abatere:     Eu imi vad de pătrăţica mea…

Lacomia = care mănâncă şi bea cu pofta exagerată, căruia îi place să mănânce mult, mincinos, avid, nesăţios.    Ap.Petru spune despre ei: 2Petru 2:14b…” au inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi!” 2Petru 2:13b….”Ca nişte întinaţi şi spurcaţi, se pun pe chefuit la mesele lor de dragoste, când ospătează împreună cu voi.”

O fabulă de a lui Esop  spune despre un porumbel chinuit de sete, a văzut pictat pe o firma afară, un pahar cu apă.  Întrucât porumbelul n-a fost in stare sa deosebească pictura de realitate, a zburat cu toata puterea spre paharul pictat, s-a lovit de tabla firmei şi şi-a frânt aripile. Căzut fiind la pământ este prins de  un trecător şi omorât.

Numim porumbelul pasăre nechibzuită, pt că s-a lăsat înşelat de o imagine, dar cum să numim pe aceeia care se lasă inselati de amagirile Satanei?  Biblia ii numeste “cîini lacomi”,  iar soarta lor este “afară.”

 

8.Biblia spune ca sunt si cîini salbatici.  Isaia 13:22.” Şacalii vor urla în casele lui împărăteşti pustii, şi câinii sălbatici, în casele lui de petrecere.” Isaia 34:14.” Fiarele din pustiu se vor întâlni acolo cu câinii sălbatici,…” Salbatic = animal neâmblanzit; greu de stăpînit;

Care fuge de oameni, de lume, care nu respectă convenienţele ; om retras, izolat, singuratec.

 

9. Iov ii socoteste pe cîini ca pe cei din urma.    Iov 30:1.” Am ajuns de râsul celor mai tineri decât mine, pe ai căror părinţi nu-i socoteam vrednici să-i pun printre câinii turmei mele.” Biblia spune despre câini că sunt cei din urmă, adică afară.  NU le place sa stea în linia întâi!

 

10. Cîinii se deoseb de oameni si prin hrană.  Exod 22:31.” Să-Mi fiţi nişte oameni sfinţi. Să nu mâncaţi carne sfâşiată de fiare pe câmp, ci s-o aruncaţi la câini.   1Imp. 14:11.” 11 Cel ce va muri în cetate din casa lui Ieroboam va fi mâncat de câini,..” Cîinii se hrănesc cu mortăciuni…! Ei pot mânca şi împărătese (Izabela)! 1Imp.21:23.” Câinii vor mânca pe Izabela lângă întăritura Izreelului.”

 

11.Biblia vb si despre un cap de cîine.   2Sam.3:8a. ”Abener s-a mâniat f.rau de cuvintele lui Is-Boset, şi a răspuns: Oare cap de caine sunt eu..” Aici se referă la judecată, facultatea de a gândi, a fi cu judecată, a fi cu bun simţ.   A judeca = a-şi forma o opinie despre cineva, sau ceva, a discerne, a chibzui.   Biblia vb şi despre oameni cu mintea întunecată…

 

12.Cîinii sunt fără valoare în faţa lui D-zeu, chiar o urâciune.   

Deut.23:18.” Să n-aduci în Casa Domnului Dumnezeului tău, câştigul unei curve, nici preţul unui câine, ca împlinire a unei juruinţe oarecare; căci şi unul şi altul sunt o urâciune înaintea Domnului Dumnezeului tău.” Cîinii au miros urât…

 

13. Ieremia ii arata pe cîini ca unelte ale nenorocirii. Ier.15:3.” Căci voi trimite împotriva lor patru feluri de nenorociri, zice Domnul: sabia, ca să-i ucidă, câinii, ca să-i sfâşie, păsările cerului şi fiarele pământului, ca să-i mănânce şi să-i nimicească.”

Este o mare nenorocire atunci când se găseşte un om cu însuşiri de câine la:  Serviciu, şcoala, facultate, familie, în sat, Biserica, comitet, între prieteni,etc.

 

14. DIH in Matei 7: 6,  recomandă: “Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă. Ci încredinţează la oameni de încredere.

 

15.Tactica câinilor este împresurarea.  

 Ps. 22:6,” Căci nişte câini mă înconjoară, o ceată de nelegiuiţi dau târcoale împrejurul meu, mi-au străpuns mâinile şi picioarele.”  Daca cîinii aici atacă pe DIH, nu ne va ataca şi pe noi? Câţi cîini cu statute de membrii ne înconjoara cu tot felul de doctrine străine de Biblie.

 

16. Unul din semnele de recunoastere a cainilor sunt ghiarele. Psalm 22:20. “ Scapă-mi sufletul de sabie şi viaţa din ghearele câinilor!”

Viaţa creştinilor este primejduită de ghiarele cîinilor, fie că se văd fie că nu.

 

17. Cainii au obicei să urle.

Psalm 59:6(14). Se întorc în fiecare seară, urlă ca nişte câini şi dau ocol cetăţii.”

 Sunt mereu nemultumiţi, critică, fac observaţii, fac pe grozavii, şi interesanţii. 

 

18. Biblia recomanda păzirea de cîini. Filipeni 3:2.”Paziti-va de cainii aceia…” Muşcătura poate să aducă moarte.

Gal.5:15.”Dar daca vă muşcaţi, şi vă mancaţi unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii..  

Dacă careva dintre ascultători observă că are în caracterul său vre-o una din aceste pete, azi este ziua potrivită pentru pocăinţă.

 

Concluzie.   Dumnezeu ne chiamă la pocăinţă, deoarece afară sunt cîinii. Cine nu se pocăieşte va fi aruncat afară, la cîini. Leric Ioan.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 7518
  • Export PDF: 2
Opțiuni