Inchinare... sau blestem
Autor: Emilian Helj  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de emilianhelj in 14/06/2013
    12345678910 0/10 X

 Maleahi 1:6-9 si 14

  • 6 Un fiu cinsteşte pe tatăl său şi o slugă, pe stăpânul său. Dacă sunt Tată, unde este cinstea care Mi se cuvine? Dacă sunt Stăpân, unde este teama de Mine? – zice Domnul oştirilor către voi, preoţilor, care nesocotiţi Numele Meu şi care ziceţi: „Cu ce am nesocotit noi Numele Tău?”
  • 7 Prin faptul că aduceţi pe altarul Meu bucate necurate! Şi dacă ziceţi: „Cu ce Te-am spurcat?” Prin faptul că aţi zis: „Masa Domnului este de dispreţuit!”
  • 8 Când aduceţi ca jertfă o vită oarbă, nu este rău lucrul acesta? Când aduceţi una şchioapă sau bolnavă, nu este rău lucrul acesta oare? Ia adu-o dregătorului tău! Te va primi el bine pentru ea, va ţine el seama de ea? – zice Domnul oştirilor.
  • 9 Şi acum, vă rog, rugaţi-vă lui Dumnezeu să aibă milă de noi! Vă va primi El cu bunăvoinţă când mâinile voastre fac astfel de lucruri? – zice Domnul oştirilor.

·         14 Nu! Blestemat să fie înşelătorul care are în turma lui o vită de parte bărbătească, şi totuşi juruieşte şi jertfeşte Domnului o vită bolnavă! Căci Eu sunt un Împărat mare, zice Domnul oştirilor, şi Numele Meu este înfricoşat printre neamuri.

Poate cineva v-a spune ca versetele de mai sus nu pot sa se adreseze credinciosilor zilelor noastre,ci poporului evreu din vremea aceea .Azi nu se mai aduc animale ca jertfa pentru ispasire,ci ISUS a fost jertfa suprema iar noi datorita acestui fapt traim intr-o perioada de har.

Sa facem ,deci o analiza mai amanuntita a textului si sa vedem daca exista analogii cu noul testament si cu viata crestina a zilelor noastre.

In primul rand contextul mesajului e acela al celui  al secolului 5 inainte de Hristos ,probabil putin inainte ca Neemia sa devina guvernator al Ierusalimului,vremurile erau grele iar poporul incepuse sa calce din nou legile lui DUMNEZEU.

Convingera lui Maleahi era ca singurul mod pentru a beneficia de binecuvantarile lui DUMNEZEU este acela de a respecta intocmai poruncile LUI.Poporul acorda foarte multa atentie propriilor inclinatii ,succesului material si social,contextului politic ,si foarte putin erau erau interesati de  implinirea  voiei lui DUMNEZEU.

Profetul le cere sa-si stabileasca prioritatile in mod corect ,incurajandu-i cu promisiunea binecuvantarilor viitoare .

Putem afirma ca in zilele noastre poporul lui DUMNEZEU ,crestinii , indiferent de apartenenta cultica(catolici,ortodocsi,protestanti)au aceleasi prioritati?

Acordam prioritate trairii materiale sau celei spirituale?

Consumismul si materialismul zilelor noastre au influenta puternica  asupra vietii noastre?

Ne folosim talentele ,darurile cu care am fost inzestrati  in folosul nostru ,sau in folosul celorlalti?

Dam prioritate voiei lui DUMNEZEU care este sfintirea noastra ,sau prioritatea  noastra este orice altceva.

Hranim mai mult firea sau spiritul?

Insusi ISUS ne spune care TREBUIE sa fie prioritatea in viata noastra:           Matei 6: 33 Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

Deci, si pentru crestinii nou testamentali prioritatea este voia lui DUMNEZEU,care este cresterea spirituala,un proces necesar sufletului nostru:

Evrei 12: 14     Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.

Textul vorbeste despre respectul datorat de oameni lui DUMNEZEU, fie ca-l vedem ca TATA sau STAPAN.

Poporul israel inclusi preotii  isi pierdusera  teama si respectul fata de DUMNEZEU,ajungand pana acolo incat pana si jertfele ajunsesera o simpla formalitate  de implinit ,o traditie de respectat .

In ochii lui Dumnezeu acest lucru e o batjocura ,o lipsa totala de respect la adresa LUI.  In versetul 8 spune ca nici macar un functionar al statului nu ar accepta sa primeasca un dar de felul celor pe care isi permiteau sa le aduca lui DUMNEZEU.

Au ajuns sa respecte pe om mult mai mult decat pe TATAL.

Acest fapt a atras asupra lor blestemul –v.14.

Cata lipsa de intelepciune a omului (ca sa folosesc un eufemism)-sa aduci daruri pentru care sa fii blestemat.

Sa mergi la templu ,sa aduci jertfe fara sa tii cont de DUMNEZEU.

In templele noastre(case de rugaciune,’biserici’)se intamla la fel?

Ce fel de jertfe aducem noi azi?

Azi nu jerfim animale,nu mai e nevoie ,dar suntem chemati sa aducem jertfe duhovnicesti :  1 Petru 2: 5   Şi voi, ca nişte pietre vii, sunteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfântă şi să aduceţi jertfe duhovniceşti, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.

Ps.50 : 14 Adu ca jertfă lui Dumnezeu mulţumiri şi împlineşte-ţi juruinţele făcute Celui Preaînalt.

Osea14 : 2 Aduceţi cu voi cuvinte de căinţă şi întoarceţi-vă la Domnul. Spuneţi-I: „Iartă toate nelegiuirile, primeşte-ne cu bunăvoinţă, şi Îţi vom aduce în loc de tauri, lauda buzelor noastre.

Suntem atat de lipsiti de intelepciune incat sa mergem la biserica ca sa fim blestemati?

Cat respect fata de STAPANUL avem cand ii cantam cu jumate de gura,intr-o doara,cu gandul cine stie pe unde,cand ii multumim in rugaciuni facute doar cu gura ,in timpul inchinarii facand orice altceva?Acestea sunt jertfele noastre.

Daca in biserica ar fi un sef de stat ,am arata mai mult respect.Suntem atata de obisnuiti cu prezenta LUI in mijlocul nostru incat nu-l mai bagam in seama,sau am intrat intr-un formalism religios in care ne ajungem noi insine si EL e doar un pretext?

Ne miram ca nu ne asculta…

Pe cine pacalim?Galateni 6 : 7 Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera.

Daca ati observat acest lucru in bisericile noastre haide-ti sa ne trezim,in numele lui ISUS!

Sa nu atragem asupra noastra mania LUI ,din cauza lipsei de intelepciune,sa nu facem din inchinarea noastra o batjocura la adresa DOMNULUI .

Evrei 13 : 15 Prin El, să aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică, rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui.

HAIDETI SA-L RUGAM SA NE IERTE PENTRU TOATE JERTFELE NECURATE PE CARE LE-AM ADUS,SI SA FIM ATENTI CA INCHINAREA NOASTRA SA NU NE ATRAGA BLESTEM .

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 52024
  • Export PDF: 1
Opțiuni