Deuteronom 28
Autor: Preda Liviu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Predaliviu in 20/02/2013
    12345678910 0/10 X

 Deuteronom 28   SLIDE 1

Exodul a fost in 1445 idH Si sfaturile Torei sunt date de Dumnezeu lui Moise inainte ca ei sa intre in tara promisa.

14 versete de binecuvantare

54 versete de blestem  SLIDE 2

Un procentaj nu prea imbucurator, mai ales ca istoria ne arata ca absolut toate binecuvantarile enumerate in acest capitol s-au implinit dar deasemenea si cele mai terifiante blesteme de aici s-au implinit si ele .

 

Un verset mi-a captat atentia si anume Deuteronom 28:49 vs Daniel 7:4!! Si astazi in Babilon-Irak se mai gasesc

Statuete din piatra care simboligeaza un vultur.  Poza 3

2 Cronici 29:1

Istoria de asemenea ne arata ca in anul 728-686 idH Ezechia ajunge imparat la varsta de 25 de ani  ,si a domnit la Ierusalim 29 de ani. Mama lui a fost Abia care era fiica lui Zaharia despre care se spune in 2 Cronici 26:5 ca el pricepea vedeniile lui Dumnezeu.

Acest Ezechia care se tragea dintro familie care respecta pe Dumnezeu si intelegea planul Sau a hotarat sa faca ce este bine inaintea Domnului.

Printre toate lucrurile bune pe care le-a facut vreau sa remarcam unul dintre ele si anume in 2 Cronici 32:14-32 ,imparatul Asiriei la vremea acea ,Sanherib, a venit impotriva lui Iuda si a facut tot felul de amenintari la adresa lor si la adresa lui Dumnezeu,anul era 701. Dar in 2 Cronici 32: 20 il vedem pe imparat care impreuna cu Isaia au inceput sa se roage pentru eliberare si Dumnezeu a venit in ajutorul lor.

Astazi se mai poate vedea un tunel de scapare pe care s-a construit in timpul domniei lui Ezechia. Poza 4

 

Dar dupa aceasta izbanda ,Ezechia cade bolnav si vine inaintea lui Dumnezeu si face o rugaciune , Dumnezeu il scapa de moarte dar Ezechia uita sa mai vine inapoi cu multumire 2Cronici 32:25. In momentul acesta MANIA lui Dumnezeu vine peste el peste Iuda si Ierusalim. Ezechia se smereste si in timpul vietii lui scapa de mania lui Dumnezeu ,dar incet incet, incepe sa creasca mania lui Dumnezeu si blestemul este inevitabil.

In versetul 31 vedem clar ca Babilonul deja isi arata interesul pe scena politica a lumii.

 

Ezechia renunta la tron in 697idH si in cap 33 din 2 Cronici ajunge la tron fiul sau Manase din 697 pana in anul 642idH timp de 55 de ani este imparat la Ierusalim facand ce este rau inaintea Domnului.

Cam tot ce se putea face mai rau inaintea lui Dumnezeu acest Manase, care a ajuns sa fie luat ca si prizonier in Babilon unde se trezeste si se pocaieste . Dumnezeu se lasa induplecat de cererile lui si este readus in tara.

In anul 642idH ajunge la tron Amon 2 Cronici 33-21,fiul lui Manase care ramane acolo doar 2 ani pana in anul 640idH cand este omorat de oamenii lui.

 

In 640 idH ajunge la tron dupa 57 de ani in care Dumnezeu a fost pus deoparte si practic cateva generatii de rebelii s-au nascut intre timp,  apare Iosia la varsta de 8 ani ca si rege. El a domnit 31 de ani la Ierusalim facand ce este bine inaintea lui Dumnezeu. In timpul domniei lui Iosia de 31 de ani in care in tot Israelul a avut loc o trezire spirituala fara prtecedent ,in aceste momente se naste si Daniel. Iosia la varsta de 16 ani a inceput sa caute pe Domnul si timp de 4 ani l-a cunoscut atat de bine ca la 20 de ani a inceput sa faca curatenie in toata tara, a daramat, a taiat, a sfaramat, a facut praf, a ars, a curatat toata tara.2 Cronici 34:7 Vrei sa faci curatenie, ai de lucru!!!

2 Cronici 34:19- cred ca s-a citit din Deuteronom 28     Poza 5

                       :24-28 Sigur s-a citit din Deuteronom 28

Apoi implicandu-se intro lupta in care nu avea ce cauta, a murit  ajungand la tron fiul sau Ioahaz pentru 3 luni, dupa care a fost schimbat de imparatul Egiptului cu Eliachim fratele lui Ioahaz. Numele lui Eliachim a fost schimbat in Ioiachim 2Cronici 36:1-4.

Pe scena politica era o lupata intre Egipteni si Babilonieni Israelul fiind intre cei 2.

 

Ioiachim a facut ce este rau inaintea lui Dumnezeu si astfel Nebucatnetar la luat si la dus in lanturi la Babilon .     2 Imparati care se aflau in captivitate Ioahaz se afla in Egipt si Ioiachim in Babilon.

 

 Impreuna cu Ioaiachim 609-597idH , a fost dus in Babilon si Daniel si prietenii sai.

L-a tron ajunge Ioiachin pentru 3 luni si 10 zile facand ce este rau inaintea lui Dumnezeu si ajungand si el sa fie dus ca rob in Babilon de catre Nebucatnetar.

 

Deci avem in Babilon 2 fosti regi , pe Ioiachim si pe Ioiachin si o mare parte din vasele de aur din Casa Domnului dar si pe Daniel si prietenii sai.

 

Imparat in Israel acuma era Zedechia, un imparat vasal al lui Nebucatnetar. 2 Cronici 36:10

Probabil cele mai triste versete din cartea Cronicilor sunt in cap 36:14-20

Vine imparatul Haldeilor!!!!

 

Daniel ajuns in robie impreuna cu 2 fosti regi si toata elita societati din care facea parte la varsta de aprox. 15 ani. Fiind crescut bine ,cu cei 7 ani de acasa, intelept ,altruist si un bun prieten, este binecuvantat de Dumnezeu si i se descopera viitorul in asa fel ca noi inca il traim .

 

Profetiile din Daniel s-au implinit in proportie de 90% ,mai este una care urmeaza sa se implineasca.

Visul lui Nebucatnetar pe care l-a uitat si care este descifrat si decodificat de Daniel prin puterea Celui Prea Inalt ne arata nou inca odata faptul ca Dumnezeu este vesnic si in control a unei vieti, a unei natiuni, a imparatiilor si mai mult decat atat a intregului Univers.

 

Profetiile:  Visul imparatului si cosmarul inteleptilor.

Niciodată nu a visat un muritor un vis mai epocal decât acesta.

Robia a inceput in 605IDH.     Poza 6

 

Daniel cap 2 suntem in anul de glorie Babiloniana 602idH

 

Daniel cap 2:31 Cand a auzit imparatul de un CHIP mare a stiut exact ca Daniel intr-adevar stie visul, dar oare stie el si interpretarea lui ??????

Tu esti capul de aur!!!   Poza 7. Era ceva vizibil in vremea acea, istorici spun ca era atata aur in Babilon ca era mai mult decat praful. Herodot la 100 de ani dupa caderea Babilonului spune ca se mai vedeu inca urmele bogatiei care era acolo. Temple cladiri si altare placate integral cu aur masiv. Piscine, fantane arteziene, gradini suspendate, parcuri ,2 palate imense, 200 de temple, erau 98 km de ziduri care inconjurau cetatea....etc   Poza 8

 

 

1.       Daniel 2:39 Dupa tine va fi o alta impartatie mai neinsemnata decat a ta. Medo-Persia Poza9

2.       Apoi o a treia imparatie care va fi de arama, si care va stapanii tot pamantul. Imp Greco-macedonean in frunte cu Alexandru Macedon.   Poza 10

3.       Va fi o a 4-a imparatie tare ca fierul, imp Roman.  Poza 11

4.       Piciorele! Tot asa imparatia aceasta va fi impartita .fier cu lut vs 41 Poza 12

5.       Degetele de la piciore! Parte tare si parte plapanda. Vs 42.  Secole grele si secole usoare de dominatie dealungul istoriei

6.       Amestecati prin legaturi omenesti, vs 43 

7.       Dar in vremea acestor imparati ,Dumnezeu va ridica o imparatie carte nu va fi nimicita niciodata. Vs 44  Poza 12

 

6 din cele 7 profetii s-au implinit deja, defapt noi traim in cea dea 6-a profetie in care inca se amensteca lumea prin legaturi omenesti, casatoria interasiala, calatoria libera in tari straine, drept de munca in statele membre UE, momeda unica, parlamentul unic, defapt ne uitam la remasterea Imperiului Roman.

Dintre cele 4 imperii descrise in cartea aceasta imperiul Roman este singurul care niciodata nu a fost cucerit sau disparut definitiv. Ci mai degraba el a fost cel care a primit o rana de moarte de cateva ori  dar s-a si vindecat si acuma pare ca-si revine bine de tot.

 

 S-a incercat dealungul istoriei alipirea tarilor sau a puterilor prin faptul ca ducesa de…se casatorea cu ducele de….,printul de…cu printesa de….,regele de cu regina de…..

Un exemplu mai recent este Maria Tereza care si-a maritat fetele si insurat baietii in tarile vecine in timpul imp. Austro-Ungar ca sa-si consolideze puterea. Defapt ce incercau sa spuna este ca nu are rost sa ne luptam intre noi ca noi suntem defapt o mare familie unita!!! Ecumenismul,Pacea mondiala.

 

Si Romania face parte din Uniunea Europeana , ca si Italia, Franta,Belgia, Germania,Olanda si Luxemburgul, dar niciodata nu vom fi una cu ei, nu vom fi lipiti cu ei, este o fortare politica datorita unor interese foarte mari de renastere a ultimului Imperiu ce va fi pe fata pamintului, conform profetiei lui Daniel.

 

             Cu mare sila si dupa o multitudine de presiuni si zeci de ani de tatonare am fost acceptati, noi, tarile ‘'de lut ‘' sa ne alipim tarilor ‘'de fier'' care pastreaza taria fierului din Imperiul Roman de altadata, asa cum spune si Daniel.  Nu suntem nici doriti, nici primiti cu bucurie, ci DE NEVOIE. Fiindca au nevoie sa reintregeasca vechiul teritoriu al Imperiului Roman si sa-l extinda la nivel mondial, sa fie ce a fost si chiar mai mult decit atit.

Drepturile ce ni se cuvin prin devenirea de ‘'cetateni Europeni''= adica cetateni ai noului imperiu roman renascut, dreptul la libera circulatie, dreptul la munca in oricare din tarile UE , trecerea la moneda unica euro ca moneda nationala, si treptat ,vom fi ‘'la fel'' ca ‘'vestul occidental'' insa niciodata nu vom fi lipiti de ei, una cu ei, pentru ca este o aderarea FORTATA.  De multe ori se aude ca vrem sa ducem o viata ca pe dincolo!!! Vrem case ca pe dincolo,salarii ca pe dincolo ,starzi ca pe dincolo, masini ca pe dincolo totul sa fie ca pe dincolo......si o sa fie ...totul cu un pret.

 

POZA 13

              Daniel explica in continuare: 2:44'' Dar in vremea acestor imparati ( liderii tarilor de lut si de fier)Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie care nu va fi nimicita niciodata, si care nu va trece sub stapanirea altui popor ‘' Care este aceasta imparatie ce ‘'va sfarima si va nimici toate acele imparatii,si ea insasi va dainui vesnic'' (2:44)?

 

            Aceasta este Imparatia Lui Dumnezeu, pe care Isus Hristos o va instaura la a doua venire a Sa pe pamint. Aceasta explicatie este intarita de textul din Apocalipsa 11:15 ‘' Si in cer s-au auzit glasuri puternice care ziceau: ‘'Imparatia lumii a trecut in mainile Domnului nostru si ale Hristosului Sau. Si El va imparatii in vecii vecilor''

 

Vedem asadar ca, oricat de ciudat ar parea, profetia lui Daniel confirma faptul ca al patrulea imperiu, imperiul Roman, va exista intr-o anumita forma pina la sfarsit si va fi distrus la revenirea lui Isus Hristos pe pamint!

 VORBIM DE ACUMA DESPRE 7 IMPARATII,7 CAPETETE, 7 IMPARATI.

Apocalipsa 13:1-2 : ‘' Apoi, am statut pe nisipul marii. Si am vazut ridicandu-se din mare o fiara cu zece coarne si sapte capete.; pe coarne avea zece cununi imparatesti, si pe capete avea nume de hula ‘'     Poza 14

Si am vazut ridicandu-se din mare......o fiara.... . In simbolistica profetica, marea reprezinta nu doar  intinderea de ape numita asa, ci si popoare, populatiile tarilor din care se ridica un nou Imperiu

 

Apocalipsa  17:15:'' Apele pe care le-ai vazut,pe care sade curva,sunt noroade,gloate,neamuri si limbi.

 

 

Aceasta fiara care se ridica din mijlocul ‘'marii''(al lumii vechi, Europa) reprezinta imperiul ultim al omenirii, o super-putere geopolitica ce are caracteristicile unui ‘'leopard,urs si leu.

 Apocalipsa 13:2 Fiara (imperiul) pe care am vazut-o, semana cu un leopard; avea labe ca de urs,si gura ca o gura de leu.''

 Apocalipsa 13:3 : Unul din capetele ei părea rănit de moarte; dar rana de moarte fusese vindecată. Şi tot pământul se mira după fiară.

 Ce inseamna aceasta rana de moarte a fiarei si ce semnifica vindecarea ei, din punct de vedere profetic?

 

 Imperiul Roman a primit intr-adevar o rana de moarte in anul 476 d.H., cind Imparatul roman Romulus Augustus (poreclict si Romulus Augustulus= Romulus cel mic) a fost detronat de catre triburile Germanice conduse de Odoacer la 4 septembrie 476. Aceasta este data care marcheaza sfarsitul Imperiului Roman de vest si caderea Romei antice, si inceputul Evului Mediu numit si Evul Intunecat in Europa de vest.

 

         In Apocalipsa 17 aceasta fiara apare din nou,in alta forma, in combinatie cu o puternica si influenta biserica numita in mod uluitor''prostituata cea mare'' :

Apocalipsa  17: 1  Apoi, unul din cei şapte îngeri care ţineau cele şapte potire a venit de a vorbit cu mine şi mi-a zis: "Vino să-ţi arăt judecata curvei celei mari, care şade pe ape mari.''

 2. Cu ea au curvit împăraţii pământului; şi locuitorii pământului s-au îmbătat de vinul curviei ei!"

 

3. Şi m-a dus, în Duhul, într-un pustiu. Şi am văzut o femeie şezând pe o fiară de culoare stacojie, plină cu nume de hulă, şi avea şapte capete şi zece coarne.

 

           Cele 7 capete ale fiarei (ale imperiului renascut) sunt descifrate chiar in versetul 9.

 9. Aici este mintea plină de înţelepciune. - Cele şapte capete sunt şapte munţi pe care şade femeia.

 Aceasta femeie decazuta, prostituata, reprezentind o falsa biserica apostata, sta asezata pe 7 coline(dealuri) care sunt in profetie cele 7 capete ale imperiului.

 

          Roma este faimoasa pentru titulatura de ‘'orasul celor 7 coline ‘' Aici este locatia celor 7 capete ale FIAREI, falsa: Biserica Romano-catolica.

 

         Profetiile biblice au aproape intotdeauna un inteles dual. Colinele (dealurile) din profetie sunt in acelasi timp si simboluri profetice ale unor guvernari/imparatii .

 

          Vom vedea ca in versetul 10 se vorbeste despre 7 imparati :'' Sunt şi şapte împăraţi: cinci au căzut, unul este, celălalt n-a venit încă, şi când va veni, el va rămâne puţină vreme.''

Asadar cind au loc''resuscitarile'' Imperiului Roman si care sunt imparatii despre care se vorbeste in Apocalipsa?

 

1.Primul imparat: Imparatul Iustinian : prima restaurare a Imperiului Roman   Poza 15

Dupa aproape un secol de la abdicarea lui Romulus Augustulus, imparatul roman al Imperiului Roman de Est (Bizantin) care conducea de la Constantinopol, (actualmente Istanbul) si-a propus sa restaureze intreg imperiul de alta-data in ceea ce a fost numit ‘'Restaurarea Imperiala''.

  Biserica Romano-catolica a jucat un rol cheie in renasterea imperiului.

  Imperiul Roman prindea iarasi viata, prima oara dupa rana de moarte ce iata, fusese vindecata.

 

2.Al doilea imparat: Charlemagne, Imparatul ‘'Sfant''  Poza 16

 

A doua ‘'renastere'' a Imperiului Roman a fost in timpul lui Charlemagne=Charles cel mare , care a fost incoronat de..Papa Leo al III-lea in Basilica Sf. Petru din Roma, in anul 800 d.H.

 Aceasta arata cit de puternica si influenta devenise Biserica Romana ,ajunsese sa incoroneze imparati cu titulatura de ‘Sfantul Imparat Roman ‘' .

 

3. Al treilea imparat: Otto I, ‘' Marele Imparat ‘'  Poza 17

 

       Dupa moartea lui Charlemagne cel venerat, imperiul a fost impartit intre nepotii sai,si cu toate ca titlul imperial a continuat , imperiul s-a dezintegrat iar si a ramas slab si divizat pina la Otto cel Mare.

 Noul imparat al popoarelor germanice a unit imperiul mai mult prin cuceriri. A primit titlul de Imparat Roman in anul 962 d.H. cind a fost incoronat de Papa Ioan al XII- lea. Aceasta marcheaza a treia din cele 7 resuscitari ale Imperiului Roman profetizate in Apocalipsa.

 

4.Al patrulea imparat: Charles V , ‘'peste al carui Imperiu soarele nu apune niciodata''   Poza 18

 

Dupa iesirea lui Otto din scena, imperiul sau a ramas pentru aproape trei secole inainte sa apara ''rana de moarte'' si sa fie divizat iar. Unul singur a fost incoronat de catre Biserica Catolica in aceasta perioada : Charles V al casei de Habsburg in 1530 d.H.

          De la tatal sau, Charles al V-lea a mostenit vastele posesiuni Habsburg, si anume Europa Centrala , Germania, Italia. De la mama sa , fiica a vestitilor monarhi Ferdinand si Isabella, el mosteneste Spania si posesiunile din America cea descoperita. O mostenire destul de subtantiala, nu? ...Conducind un Imperiu mai mare decit a fost in trecut Imperiul Roman antic, practic Charles al V-lea era cel mai puternic conducator de pe Pamant la acea vreme.

 Determinat sa realizeze vechiul vis al Europei Unificate, regimul lui Charles al V-lea a fost al patrulea din seria profetita despre renasterea fiarei=Imperiul Roman unificat.

 

5 Al 5-lea imparat : Napoleon , rivalizand cu celebritatea lui Charlemagne    Poza 19

 

        Una din figurile cele mai cunoscute ale istoriei , Napoleon Bonaparte, a implinit a cincea resuscitare profetizata a fostului Imperiu Roman, cu aprobarea Bisericii Romano Catolice In varful puterii lui, conducea peste 70 milioane de oameni de-a lungul continentului european.

          Nascut in insula mediteraneeana Corsica, Napoleon incepe sa-si faca un nume in contextul Revolutiei Franceze. Primind o educatie militara in Franta, el dovedeste rapid capabilitati militare geniale,si castiga campanie dupa campanie.

 

 

6.Visele naziste ale Germaniei si ale Italiei din cel de-al doilea razboi mondial. A 6-a incercare de reinstaurare a Imperiului Roman si rana de moarte primita de Europa    Poza 20

 

             In anii urmatori doua noi figuri politico-militare isi unesc interesul de reinstaurare a Imperiului Roman si de unire a Europei prin razboi: Benito Mussolini in Italia si Adolf Hitler in Germania. Acesti doi dictatori scelerati semneaza un acord comun pentru a avea legitimitate in actiunile lor fasciste de ‘'reunificare a Imperiului Roman= Europa Unita''

 Declarind reaparitia Imperiului Roman, Mussolini formeaza o alianta cu Hitler , construind asa zisa

AXA Roma-Berlin .

 

       Pentru a crea aceasta AXA circa 100 milioane de oameni au murit in cel de-al doilea razboi mondial.Europa era distrusa complet, era din nou in ruine .

Apocalipsa 17:9 "Aici este mintea plină de înţelepciune. – Cele şapte capete sunt şapte munţi pe care şade femeia."

 

AP 17:10---- 7 imparati :'' Sunt şi şapte împăraţi: cinci au căzut, unul este, celălalt n-a venit încă, şi când va veni, el va rămâne puţină vreme.''    Cine este al 6-lea? Hitler a cazut Musolini nu mai este , dar a ramas ceva in urma lor:

In 1957 sase natiuni vestice europene: Germania de vest,Franta, Italia,Olanda,Luxemburg si Belgia au cazut de acord sa creeze Comunitatea Economica Europeana prin tratatul de la ..de unde altundeva decit de la Roma!  UN TRATAT SFINTIT DE CATRE BISRICA CATOLICA Poza 21

 

  Paul Henry Spark, fost sceretar-general al NATO , a marcat acel pas de unificare al Europei in 1957 intr-o declaratie la BBC' Ne-am simtit precum Romanii in acele zile...eram constienti ca reconstruim Imperiul Roman inca o data !''

 

         Visul de secole al Europei de a fi unificata, desi inainteaza destul de incet, totusi o face cu pasi siguri , si cu toate ca inca nu a ajuns in forma finala dorita, aceasta uniune europeana va deveni o superputere globala care va domina toata lumea.

 

          Revenind la Europa, ca fapt divers mentionam ca in 1563 Pieter Brueghel cel batran a pictat ''Turnul Babel''          Astazi, arhitectura Parlamentului European este copiata fidel dupa pictura lui Brueghel  Poza 22  SI 23

 

           Coincidenta? Nicidecum. Logica acestei simbolistici este de a recrea ''Casa Europei'' sau ''Turnul Europei'' dupa modelul din Geneza

 

 Un poster editat de UE ,pentru promovarea misiunii lor intitulata nici mai mult nici mai putin decit :'' EUROPA:  MULTE LIMBI, O SINGURA VOCE !''    Poza 24

 Un afront adus lui Dumnezeu acum citeva mii de ani, este folosit ca simbolistica pentru renasterea noului Imperiu Roman European modern... O alta precizare ''nesemnificativa'': stelele-pentagrame ale steagului UE din poster sunt orientate cu varful in jos , simbolistica des folosita in ocultism ...

 

Apocalipsa 22, 7"Şi iată, Eu vin curând! - Ferice de cel ce păzeşte cuvintele profetiei din cartea aceasta!"

"Eu vin curând; şi răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.''

1, 8 "Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul", zice Domnul Dumnezeu, "Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic."

 

 

6 IMPARATII, EGHIPTUL ,ASIRIA,BABILON,MEDO-PERSIA,MACEDONIAN,ROMAN.

6 IMPARATI CARE AU INCERCAT REUNIFICAREA IMPERIULUI ROMAN.

URMEAZA .....NU STIM CE?

TU PUNE-TI INCREDEREA IN ISUS HRISTOS. INCEPUTUL SI SFARSITUL POZA 24 SI 25

 

POTI SPUNE CU MINE IMPREUNA CA DUMNEZEU PANA AICI NE-A AJUTAT!

 

FI MULTUMITOR PT TOT CEEA CE AI, NU TE UITA LA PROBLEMELE TALE CI MAI DEGRABA LA REZOLVARILE LUI DUMNEZEU.

 

DACA TOTI AM PUNE INTRO GRAMADA MARE PROBLEMELE NOASTRE SI FIECARE LE-AM VEDEA PE ALE CELUILALT DE LANGA NOI PROBABIL CA LE-AM LUA INAPOI PE ALE NOASTRE.

 

FI CU OCHII DESCHISI, NU ASCULTA DE STIRILE CARE SPUN CA PE 21.12.2012 VA VENI SFARSITUL ,NICI FIUL NU STIE, MAIASI AU VAZUT SFARSITUL LUMII DAR NU AU VAZUT SFARSITUL LOR?....

 

NU UITA CA IN REGATUL ORBILOR CEL CARE ARE UN OCHI ESTE REGE!!

 

CEL MAI SIGUR LOC DE PE PAMANT ESTE IN VOIA LUI DUMNEZEU!

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1977
  • Export PDF: 4
Opțiuni
Eclesiastul 11:9 Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, te va chema Dumnezeu la judecată.