Necazul baticului
Autor: Nelu Tripon  |  Album: Comori pentru cer  |  Tematica: Diverse
Un batic uitat, nebăgat în seamă
S-ar fi răzbunat, dar îi fuse teamă!
Avea motivaţii, nu una, ci multe
Dar se întrebase: Cine să-l asculte?

Totuşi sunt decis! Vreau mărturisire!
Zise cam nervos... Dau totul în ştire!
Am fost onorat, pe capete pus
Locul aşezării era: Cel mai sus.

Dar a venit moda care a născut
Alte tipuri scumpe, cum nici n-am crezut!
Marfă subţirică, nailon denumită!
Transparentă foc, de femei iubită!

Cu fir în culori, sau chiar aurit
Cu model grozav în stil felurit
Nu ştiai ce colţ să-l laşi să se vadă
Erau arătoase... Gata de paradă!

Dar un lucru trist ce am constatat
Mărimea normală s-a tot micşorat!
Devenise astfel chiar aşa de mic
Nu-ţi venea să crezi că este ,,BATIC!"

Cu ceva mai mare decât o „Batistă!"
Dar cine-l purta era: O artistă!
Asta era moda. Tot batic era
El evolua şi se tot schimba!

După un scurt timp... Alt mod de-nvelire!
Fără colţ în spate... Dar prin răsucire...
Aveam acum forma: Ca şi o CLăTITă!
Mă punea pe cap... Era... Învelită!

A trecut şi asta. M-au dat jos zicând:
Putem fără tine de-acum orişicând!
De azi să te poarte o biată băbuţă!
Noi ne învelim cu o „CORDELUŢă!"

Aşa sunt surori care mai apar
Cu ceva pe cap într-un mod bizar!
Sau fără nimic! Total dezvelite!
Dar ele declară: Suntem pocăite!

Mai este o grupă cu alte vederi
Tot fără batic... Dar alte păreri!
„Nouă nu ne place s-avem cordeluţă
Ci putem purta o mică „BăSCUŢă"

Iar apoi cu timpul o PăLăRIUŢă!
Din cele mai simple, aşa mai „Micuţă!"
Oricum acest lucru e mai nimerit
Şi-apoi capul nostru... e acoperit!

Dar să vezi minune şi ce diferenţă
Nu neobservată, ci în aparenţă!
Baticul cum ştiţi... se tot micşora
Pe când pălăria... tot mereu creştea!

Din PăLăRIUŢE se nasc PăLăRII
Ca nişte umbrele mici pentru copii!
Ele sunt purtate nu de orişicine
De surori moderne, chiar văzute bine!

BATICUL azi strigă... Nu uitaţi de „MINE"!
De mă folosiţi, vă schimbaţi în bine!
Vreau să îmi iau locul! Vreau ca la-nceput!
Să fiu adorat şi recunoscut!

Vă-ndemnăm surori fiţi ce-aţi fost odată
Schimbaţi obiceiul chiar acum, îndată!
Reluaţi ţinuta, ţineţi calea dreaptă
Domnul asta vrea... de mult o aşteaptă!
Amin
Frate Nelu Tripon, treziti-va la realitate!
Adăugat în 09/01/2008
atentie
va rog frumos cititi contextul despre capul acoperit si intelegeti Biblia cum o vrea Dumnezeu nu cum o vreau fratii mai batrani care nu au avut de unde sa se documenteze ce fel de cultura era atunci.si mai mult lasati legalismul ca e un mare pacat!de ce tinem doar o traditie ca si ortodocsii si uitam de multe alte lucruri?
Adăugat în 27/01/2008
eu cred k aveti mare dreptate in legatura cu baticul.am 17 ani,dar sunt de aceiasi parere.in ziua de azi pre putine sunt surorile care sunt mai deosebite in imbrakminte si purtare fata de femeile lumii acesteia.noi suntem chemati sa fim lumina!
Adăugat în 25/02/2008
ATENTIE la ce este scris!
"Frate Nelu Tripon, treziti-va la realitate!", la realitatea zilelor noastre si a chipului veacului acestuia...Si inca ceva: Despre acoperirea capului au scris "fratii mai batrani", sau ap. Pavel? Este drept, ca trebuie sa le respectam pe toate si nu numai capul acoperit, ca nu am facut nimic! Credinta si Cuvantul lui Dumnezeu sunt un tot unitar care trebuiesc respectate intocmai.
Adăugat în 13/07/2008
va este foarte greu sa puneti un batic pe cap. Nu este nici o deosebire intre oamenii din lume si noi. Lasati contextele si filozofia pentru in fata lui Dumnezeu nu va veti exchiva stii Doamne asta este contextul si eu asa am incredintarea Domnul sa va lumineze mintea si sa faceti ce este bun.
Adăugat în 13/01/2009
1Corinteni 11:16
consider ca baticologia este un subiect f iubit de multi si neglijat de majoritatea, cred ca ar trebuie sa privim la ultimul verset din cap. 11 care spune: \"Daca iubeste cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei, si nici Bisericile lui Dumnezeu\"
Adăugat în 12/07/2009
pace
multumesc inca odata D-lui pt acesti frati batrani care stiu ce vrea si ce cere D-zeu!! D-zeu nu s-a aschimbat! imi pare rau pt surorile care neglijeaza acest batic!!
Adăugat în 13/09/2009
necazul baticului
oare chiar poate marimea baticului shimba o inima? O de ar fi asa ce usor ar fi.In cer nu cred ca o sa mai fie problema baticului, slava Domnului.Ci toti cei cu inima curata il vor vedea pe Dumnezeu.
Adăugat în 26/10/2009
frumoasa poezie DOMNU sa te binecuvantezeu,sa stiii ca ati dau cea mai mare dreptate cu acest lucru femeile ar trebui sa poarte batic da mai lung unpic,eu am numa 13 ani dar stiu destule despre pocainta si noi trebeuie sa fim cutotul deosebiti veacului acesta si noi daca ne inbracam ca ele cu ce suntem mai deosebiti ??.....cu nimik va spun eu ...........dar putem noi tot purta batic daca in inima si sufletul nostru este numai rautate ganduri de razbunare si tot felul de lucruri rele....cat de acest lucru nu batrani duc acest lucru in biserica "baticul"ci asa trebe sa al purtam ca fratilor Dumnezeu nu s-a schimbat el este,a fost si va ramane acelas noi ne-am schimbat nu Dumnezeu deci va las pacea Domnului sa fie cu voi cu toti si ma rog ca Domnu sa faca ce o vrea cu noi numa sa mergem in rai AMIN
Adăugat în 20/05/2011 de CRISTINABODEA
cititi cu mare atentie versetul 1si 2 din 1Corinteni,capitolul 15.si mai lasati somnul spiritual iubitii Domnului,daca vreti sa fiti mantuiti,daca nu,nu stati anpotriva lucrari lui Dumnezeu.facand sa fie vorbita de rau calea mantuiri.Dumnezeu nu se schimba dupa vreme,sau dupa chipul veacului acestuia.citeste 2 timotei capitolul 2 cu versetul 19.indicat ar fi sa studiem cuvantul lui Dumnezeu mai mult caci astfel nu ne vom rataci.
Adăugat în 06/09/2011 de andrei03
Frate Nelu, ma bucura nespus poezia dvs. si chiar doream sa citesc o astfel de poezie despre o parte din tinuta femeii in adunare. Din pacate, ce a fost odata nu mai e... Privesc cu tristete si cu un gust amar cum chiar sotii de pastor vin imbracate nepotrivit in Casa Domnului. Surorile maritate considera baticul ceva invechit, demodat. O simpla cordeluta, purtata si de domnisoare, nu cred ca defineste "semnul stapanirii". Domnul sa va binecuvinteze!
Adăugat în 10/10/2011 de epure.emilia
deci sunt de acord cu fratele care a scris poezia...daca il avem pe Duhul Sfant in noi, El ne calauzeste ... ce este in inima trebuie sa reflecte si in exterior... Domnul sa ne binecuvinteze pe toti...
Adăugat în 08/01/2012 de Rebeca18
Enigmele mele din cap.11 - 1 Cor. nu sunt despre femei... ci despre barbati:

- (vers. 4) "Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit isi necinsteste capul sau." --- ori evreii s-au rugat dintotdeauna (pana azi) cu capul acoperit;
- (vers. 14) "Nu va invata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung" --- ori Domnul nostru Isus Hristos a purtat parul lung.
...

Una peste alta macar sa-mi vad eu nevasta fara batic dar in deplina ascultare de mine si de Hristos... atunci as recunoaste "semnul" supunerii ei!!!

Binecuvantari!

Adăugat în 17/02/2013 de marius_mihai
de fapt cuvantul Domnului se poate citi din mai multe motive:doar ca sa-l stim teoretic,ca sa ne sustinem unele idei si puncte de vedere,ca sa vada cei din jurul nostru ca noi il stim il cunoastem,ca sa ne contrazicem,sau ca sa-l implinim.Sa stiti ca Dumnezeu da lumina ca sa intelegem cuvintul doar celor care-l citesc cu gand sa-l implineasca.Cand a scris Pavel acest cuvant ,a fost inspirat de Dumnezeu si l-a scris pentru ca sa se implineasca adica noi sa-l implinim.Nu specifica ,ca datorita culturii sau a problemelor de oarecare natura surorile sa fie imbracate astfel(adica sa aiba capul acoperit).Pur si simplu a spus,si cuvantul trebuie trait si implinit,Am auzit pe multi si pe multe spunind ca datorita curviei sau altor motive Pavel a spus ca surorile sa umble astfel,insa cuvintul nu specifica asa ceva,probleme e alta de fapt:rusinea sau mandria din inima noastra ,de asta trebuie sa scapam noi.Textul din corinteni nu e scris de fratii batrini sau de fratii ingusti cum sriu unii sau unele e lasat de apostolul Pavel,dar problema e ca noi nu vrem sa ne supunem,sa-l ascultam.Si acum am o intrebare :daca pe vremea lui Pavel stare a bisericii sau a femeilor si a barbatilor din biserica era rea sau nu era placuta Domnului,credeti ca acum e mai buna?
Adăugat în 17/02/2013 de emanuel36
In traducerea romanesca este scris caci parul e dat invelitoare pentru cap nu baticul.
Adăugat în 24/11/2014 de ana.cimuca
Statistici
  • Vizualizări: 10375
  • Export PDF: 6
  • Favorită: 3
  • Comentarii: 15
Opțiuni