Îngroziți de mistic
Autor: Ioan Hapca  |  Album: Reflecții  |  Tematica: Trezire si veghere
Resursa adaugata de Ioanhapca in 09/06/2017
Îngroziți de mistic

Îngroziți de mistic
Se-ascund sub eres,
Pun voal euristic
Pe propriu interes,
Vorbind imagistic,
De-ezoteric des
În calcul lingvistic,
Să producă stres,
Stresul antihristic,
Sporind cu succes
Spre-un apocaliptic
Și groaznic proces
De tip enigmistic
Cu subînțeles,
Acut, paroxistic. . .
Ce curge-n exces
Pe fluxul logistic
În curs de deces.

În context neologistic
Vorbele se țes
În mod formalistic
Dar tangibil ies
La văz luministic
Subterfugii ce-au purces
În mod cazuistic. . .
Și noi le-am cules
În mod umanistic
Într-un palmares
Documentaristic
Veșnic neînțeles,
Cu spirit patristic
Ce impune „mucles! ”
Într-un gen eristic,
Grav, bineînțeles
Și-n stil hedonistic,
Convenit expres. . .

08/06/2017*Ioan Hapca
(Zaragoza)
Un poem scris in ritmul poeziei populare dar cu miez si invatatura anti-gnostica, mistica in sensul ocult al cuvantului" "Îngroziți de mistic/Se-ascund sub eres,/Pun voal euristic..." Fiecare vers contine o invatatura. In primele secole ale crestinismului gnosticismul a reprezentat cea mai mai mare primejdie teologica pentru crestinism. In post-modernism si post-crestinism se observa o reinviere a tendintelor gnostice, mistice: Vorbind imagistic,/De-ezoteric des/În calcul lingvistic,/
Să producă stres,/Stresul antihristic,/Sporind cu succes/Spre-un apocaliptic/Și groaznic proces/
De tip enigmistic/Cu subînțeles,/Acut, paroxistic..." O poezie de atitudine si idei care dau de gandit celor care-si iau in serios credinta. Felicitari.
Adăugat în 09/06/2017 de marin2016
Frate Ionica in multele poezi scrise de dvs, invatam cuvinte romanesti vechi, care totusi sunt noi , cel putin pt mine. Sa fiu sincer la cateva dintre cuvintele din aceasta poezie nu le cunosc intelesul, dar il banuiesc doar. Aceasta poezie este o dovada ca autorul are in visteria inimi lucruri vechi si lucruri noi, si ca nu ramane in criza de nestemate. Interesant. Fiti binecuvantat frate Ionica pt titanica munca pe care o faceti in aceasta frumoasa comunitate crestina.
Adăugat în 11/06/2017 de MihailCiprianMuresan
Vă mulțumesc din suflet, în Numele Domnului pt aceste încurajări prețioase și vă mărturisesc că nici eu nu stăpânesc în totalitate aceste cuvinte; îmi vin pur și simplu, nu știu cum, nu pot explica și după ce le pun acolo caut în dicționar, rămân nedumerit și nu știu dacă chiar e bine așa, nu înțeleg foarte, foarte bine tot adâncul și subtilitatea lor și mă văd de multe ori împins să merg pe încredere că ceia ce a venit în momentul acela în mintea mea nu e o lucrare pe care trebuie să o tot cântăresc eu...în finalul poeziei îmi tot răsuna în minte Apoc.C.6 dar cum să-l pun acolo dacă eu personal nu știu suficient de bine ce tematică sau ce lucru vrea să evidențieze în mod practic...(eu îl văd în ansamblu și am o vedere de ansamblu asupra lucrării supranaturale a celui rău, (prezentată aici), folosindu-se de firescul (intelectul) uman pt a minți și înșela omenirea folosindu-se de religie și religiozitatea umană, folosindu-se de faptul că omul este un închinător din fire, dispus să se închine...la orice...etc) Dar cu siguranță Cineva știe de ce, pt. ce, pt cine și cu ce scop sunt scrise toate lucrurile.... pt că „cine are „urechi”, aude; cine are „ochi”, vede...)
Slăvit și înălțat să fie în veci Numele Domnului!!!
Adăugat în 11/06/2017 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 1003
  • Export PDF: 8
  • Comentarii: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni