Puterea complimentelor
Autor: Joshua Martin  |  Album: Sămânța Adevărului  |  Tematica: Dragoste - prietenie
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 14/03/2021
    12345678910 0/10 X
Puterea complimentelor

   CUVINTELE PRIETENOASE SUNT CA UN FAGURE DE MIERE: DULCI PENTRU SUFLET ȘI SĂNĂTOASE PENTRU OASE. PROVERBELE 16.24

   Pot trăi două luni de pe urma unui compliment! - spunea cineva. Profunzimea acestei remarci este încă vie în mintea mea, probabil datorită modului elocvent în care exprimă puterea complimentelor, dar și raritatea acestora. Dorința de a fi iubit și apreciat este o dorință universală dată de Dumnezeu, iar complimentele un mod excelent de a comunica dragostea și aprecierea.

   CE ÎNSEAMNĂ UN COMPLIMENT POTRIVIT?

   O definiție simplă ar fi: O EXPRIMARE VERBALĂ A STIMEI, RESPECTULUI, AFECȚIUNII SAU ADMIRAȚIEI FAȚĂ DE O PERSOANĂ.

   Complimentul poate fi definit însă și într-un sens mai larg. În anumite situații și un gest poate constitui un compliment. Desigur, pentru ca un compliment să fie potrivit, el TREBUIE SĂ FIE SINCER. ORICE ALTCEVA ESTE O LINGUȘIRE.

   Când doi tineri se află în perioada de curtare, complimentele sunt împărțite cu generozitate. A-l lăuda pe celălalt pentru talentele, înfățișarea sau caracterul pe care le are pare adesea un lucru natural pentru amândoi. Dar afecțiunea nu se limitează doar la vremea curtării și, tot așa, nici cuvintele care transmit afecțiunea nu trebuie să se sfârșească după aceasta.

   Așadar, CUM POT FI FOLOSITE COMPLIMENTELE PENTRU A ÎNTĂRI ȘI A ÎNDULCI RELAȚIA DINTRE SOȚ ȘI SOȚIE?

   Poate că trebuie reamintit aici că o căsnicie puternică nu se bazează pe cuvinte. Dragostea pentru tovarășul de viață se arată în principal PRIN FAPTE. Dar cuvintele sunt o unealtă de neprețuit pentru a întări dragostea și sunt o aplicație practică a îndemnului dat de Solomon:

   Gustă viața cu nevasta pe care o iubești (... ) Eclesiastul 9.9

   Unul dintre cele mai evidente moduri de-a face complimente tovarășului de viață este folosirea cuvintelor de laudă și apreciere. Deși cuvintele nu sunt pentru toată lumea modalitatea principală de exprimare a dragostei, puțini sunt aceia care nu se bucură de un compliment autentic. Ar fi un lucru cu totul neobișnuit ca o soție să nu se bucure când soțul ei o laudă pentru mâncarea delicioasă pe care a gătit-o. La fel de neobișnuit ar fi ca soțul să nu se bucure (deși poate nu arată întotdeauna lucrul acesta) când soția îl laudă pentru abilitatea de a repara ceva în gospădărie.

   Ceea ce face o căsnicie puternică sunt gesturile mici făcute cu dragoste și consecvență. Dar este surprinzător cât de ușor ajungem să luăm aceste lucruri ca pe ceva ce merităm. Soțul se poate obișnui atât de mult să aibă hainele spălate, mesele pregătite cu punctualitate și casa curată și aranjată, încât să uite să-i mulțumească celei care se îngrijește de toate aceste lucruri. Iar soția se poate obișnui ca nevoile financiare să-i fie asigurate și să nu ducă lipsă de nimic acasă sau în călătorie, încât să uite să-i mulțumească bărbatului harnic care se îngrijește de aceste lucruri. Dar un compliment despre carnea de pui gătită perfect pentru cină poate face minuni înviorând-o și redându-i energia soției obosite. Trebuie să căutăm prilejuri de a oferi complimente și laude, știind că un compliment aduce bucurie atunci când este specific.

   Complimentele scrise sunt un alt mijloc eficient de a comunica dragostea și aprecierea pentru tovarășul de viață. Avantajul acestora este că pot fi păstrate și recitite mereu. A-i da soțului sau soției o felicitare cu o ocazie specială este un lucru de dorit. Dar uneori o mică surpriză sub forma unui bilețel poate fi chiar mai importantă.

   Un alt fel de compliment foarte apreciat de tovarășul de viață este să audă de la o altă persoană o remarcă pozitivă pe care ai făcut-o despre el. În mod evident, acest lucru înseamnă că trebuie să ai obiceiul de a-ți vorbi de bine soțul sau soția. Desigur, acest lucru trebuie făcut cu discreție și tact. Puțini oameni ar avea răbdarea să asculte un discurs pompos despre calitățile admirabile ale tovarășului de viață. Dar când soția ta aude de la mama ei că i-ai mulțumit că a crescut o fiică așa de bună și de generoasă, inima îi va fi inundată de bucurie. Copiii ar trebui să-și audă părinții adresându-și reciproc complimente - și bineânțeles să aibă și ei parte de ele-.

   Fiii ei se scoală și o numesc fericită; bărbatul ei se scoală și-i aduce laude (... ) Proverbele 31.28

   Așa cum am menționat mai înainte, COMPLIMENTELE NU SE TRANSMIT DOAR PRIN CUVINTE.

   Cineva a spus:

   Cel mai mare compliment care mi s-a făcut vreodată a fost atunci când o persoană mi-a cerut părerea și a ținut cont de ea.

   A-ți face timp să asculți arată cât de mult prețuiești părerile și sentimentele tovarășului de viață. Pregătirea mesei preferate pentru soțul tău sau petrecerea unei seri cu soția renunțând la îndeletnicirea ta preferată, sunt, la rândul lor, mici complimente care arată cât de important este acesta sau aceasta în viața ta.

   Este important să acorzi atenție preocupărilor pe care le are tovarășul tău de viață și să-i adresezi complimente în această privință. Poate că nu ai o tragere prea mare de inimă când vine vorba de petrologie, , dar fă-ți timp să admiri colecția de pietre a soțului tău și cunoștințele lui în acest domeniu. Este folositor să ne aducem aminte că bărbatul are dorința să protejeze și să poarte de grijă, iar instinctul feminin este de a iubi și de a îngriji.

   Cineva poate trăi două luni de pe urma unui compliment, dar nu-i da ocazia soțului sau soției tale să încerce acest lucru. SĂ FIM DARNICI CÂND VINE VORBA DE COMPLIMENTE!

   Când dragostea adevărată în casă ne coboară, vedem doar frumusețe în tot ce ne-nconjoară.

   

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 604
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni