Cine este Duhul Sfânt?
Autor: A. W. Tozer  |  Album: Cum să fii umplut cu Duhul Sfânt  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 08/04/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Cine este Duhul Sfânt?

   CINE ESTE DUHUL SFÂNT?

   Cu toții folosim destul de des cuvântul -duh-. Aș vrea să vă spun acum la c emă refer și la ce nu mă refer prin el. În primul rând, excludem toate întrebuințările secundare ale cuvântului duh. Nu mă refer la curaj. Nu mă refer la caracter sau la temperament sau la bărbăție. Nu mă refer la nimic atât de vag ca asta, Duhul -spiritul- este o substanță specifică și identificabilă. Dacă nu este definibil, cel puțin poate fi descris. Duhul este la fel de real ca materia, dar este un alt fel de ființă decât materia.

   Cu toții suntem materialiști într-o anumită măsură. Ne naștem din părinți materiali într-o lume materiaă; suntem înfășurați în haine materiale și hrăniți cu lapte material, stăm culcați într-un pat material, și dormim, și umblăm și trăim, și creștem într-o lume a materiei. Materia face presiuni cu impertinență asupra noastră și preia gândirea noastră în totalitate astfel încât nu putem vorbi despre duh fără a folosi cuvinte c ețin de material. Dumnezeu a creat omul din țărâna pământului și de atunci încoace, omul a fost țărână și nu putem scăpa de asta.

   Materia este un mod de ființare. Duhul este un alt mod de ființare la fel de autentic ca materia.

   Lucrurile materiale au anumite caracteristici. De exemplu, au greutate. Tot ce este material are o greutate, cedează la atracția gravitațională, apoi, materia are dimensiuni, poți măsura lucrul alcătuit din materie, are formă, are o anumită schiță indiferent dacă este o moleculă, sau un atom, sau orice altceva, până la stelele care strălucesc. Apoi, este întins în spațiu. Așadar, putem spune că greutatea, dimensiunea, forma, lungimea sunt lucruri ce aparțin materiei. Este un mod de ființare, este un fel de a exista.

   O putere a spiritului, a oricărui spirit -căci vorbesc acum despre duh nu despre Duhul Sfânt- este abilitatea lui de a penetra. Materia se ciocnește de altă materie și s eoprește, nu poate penetra. Duhul poate penetra orice! De exemplu trupul tău este făcut din materie și cu toate acestea duhul tău ți-a penetrat trupul în totalitate. DUHUL poate penetra duhul! Poate penetra personalitatea - oh, dacă oamenii lui Dumnezeu ar învăța că duhul poate penetra personalitatea, că personalitatea ta nu este o substanță impenetrabilă ci poate fi penetrată. O minte poate fi penetrată de gând, iar aerul poate fi penetrat de lumină, iar lucrurile materiale și lucrurile mentale și chiar lucrurile spirituale pot fi penetrate de duh.

   Acum, CE ESTE DUHUL SFÂNT? Nu CINE, ci CE?

   Răspunsul este că Duhul Sfânt este o Ființă ce locuiește într-un alt mod de existență. El nu are greutate, nici măsură, nici mărime, nici culoare, nici lungime în spațiu și cu toate acestea, EL EXISTĂ LA FEL DE SIGUR CA TINE.

   DUHUL SFÂNT nu este entuziasm! Am găsit entuziasm care fremăta de emoție dar Duhul Sfânt nu era de găsit acolo, și, L-am găsit pe Duhul Sfânt acolo unde nu era mult din ceea ce noi numim azi entuziasm. Duhul Sfânt nu este un alt nume pentru geniu. Vorbim despre duhul lui Beethoven și spunem: Cutare sau cutare artist a cântat cu un duh măreț, a interpretat în duhul învățătorului! Duhul Sfânt nu este niciunul dintre acestea.

   Acum, ce este El?

   EL ESTE O PERSOANĂ. Scrieți aceasta cu majuscule:

   DUHUL SFÂNT NU ESTE DOAR O FIINȚĂ CARE ARE ALT MOD DE EXISTENȚĂ CI EL ÎNSUȘI ESTE O PERSOANĂ CU TOATE CALITĂȚILE ȘI PUTERILE PERSONALITĂȚII.

   EL nu este materie, dar EL este substanță. Noi ne gândim deseori la Duhul Sfânt ca la un vânt binefăcător care suflă peste Biserică. Dacă te gândești la Duhul Sfânt ca fiind un vânt la modul literal, o suflare, atunci te gândești la El ca fiind non-personal și non-individual. Însă Duhul Sfânt are voință, inteligență, sentimente, cunoștință, comapsiune, abilitatea de  a iubi, de a vedea, de a Se gândi, de a auzi, de a vorbi, de a dori exact ca orice altă persoană.

   Poate că veți zice: Cred toate acestea și sper că nu consideri că ne spui ceva nou!

    Nu nădăjduiesc să vă spun ceva nou, sper numai să pun masa pentru voi, aranjând vesela puțin mai bine, mai atractiv astfel încât să fiți ispitiți să luați parte la ea. Mulți dintre noi am crescut cu teologia care Îl acceptă pe Duhul Sfânt ca o Persoană chiar ca o Persoană Divină dar dintr-un anumit motiv, El nu ne-a făcut niciodată nici un bine. Suntem mai goi ca nicodată, mai lipsiți de bucurie ca oricând, suntem mai departe de pace ca oricând, mai slabi ca oricând.

   Ceea ce vreau să fac este să vorbesc despre lucrurile vechi dar în timp ce fac asta vreau să încurajez inima voastră să vi le însușiți acum și să umblați în sânul lor viu, vibrant și palpitant astfel încât, de aici înainte, viața voastră să fie complet diferită.

„ DUHUL SFÂNT nu este entuziasm! Am găsit entuziasm care fremăta de emoție dar Duhul Sfânt nu era de găsit acolo, și, L-am găsit pe Duhul Sfânt acolo unde nu era mult din ceea ce noi numim azi entuziasm”-Da, într-adevăr, a se reciti „Despărțirea sufletului de duh” de Watchman Nee....Există multă confuzie, des, în mediul creștin, între suflet și duh.
Adăugat în 09/04/2020 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 829
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni