Pascal
Autor: Samanta Buna  |  Album: Sămânța bună 2020  |  Tematica: Sub flamurile crestinismului
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 15/01/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Pascal

  Să capete... înțelegere, ... ca să cunoască... pe Hristos, în care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale cunoașterii. Coloseni 2.2,3 

   Blaise Pascal, matematician și fizician francez, se numără, fără îndoială, printre savanții omenirii. El s-a născut în anul 1623 la Clermont-Ferrand și a murit de tânăr, la vârsta de 39 de ani, la Paris. Volumul cercetărilor și al descoperirilor sale științifice este însă enorm.

   La 17 ani a dezvoltat Teorema lui Pascal, numită mai târziu după numele lui, una dintre cele mai importante cunoștințe în geometria proiectivă despre secțiunile conice. Curând, au urmat alte descoperiri, ca de exemplu principiul vaselor comunicante sau că presiunea atmosferică scade odată cu înălțimea. Pascal s-a ocupat și de analiza combinatorie și de calculul probabilităților. De asemenea, calculul diferențial și calculul integral, pe care le-a dezvoltat ulterior matematicianul german G. W. Leibnitz, se bazează pe raționamentul lui Pascal.

   Presiunea atmosferică se măsoară în lumea întreagă în hectopascali; la fiecare prognoză meteo se amintește astfel numele său. De asemeni de numele lui se leagă limbajul Pascal din domeniul informatic.

   Mai puțin cunoscut este faptul că Blaise Pascal a fost un creștin credincios. Înzestrarea sa și toate succesele sale științifice nu l-au putut împlini și nu l-au putut face fericit. Există multe surse de încredere care ilustrează ce gânduri a avut inventatorul și omul de știință Pascal despre credința creștină.

   Mulțimile au rămas uimite de învățătura Lui. Matei 7.28

   Data de 23 noiembrie 1654 a adus întorsătură decisivă în viața lui Pascal. El a fost pe deplin convins că toate descoperirile științifice, fie ele fizice, matematice sau astronomice conduc de fapt la o spaimă a sufletului cu privire la neputința și pierzarea omenească prin studierea Cuvântului lui Dumnezeu, el a ajuns la credința vie în Isus Hristos.

   Ideile pe care le-a așternut în voluminoasa lui lucrare GÂNDURI (PENSEES), precum și în alte scrieri de-ale sale, sunt mărturii ale faptului că Pascal s-a întors spre Hristos.

   Cu privire la știință, el a afirmat:

   Ultima concluzie a minții este aceea că recunoaște că există un număr imens de lucruri pe care nu le poate înțelege. Ce se mai poate spune despre lucrurile supranaturale, dacă mintea nu le poate înțelege pe cele naturale (ale naturii)?

   Iar cu privire la ființa umană a ajuns la următoarea concluzie:

   Cu cât înțelegi mai bine lucrurile, cu atât percepi mai clar prăpastia și falimentul din om. Filosofii îi uimesc pe oamenii mediocri, iar creștinii îi uimesc pe filosofi.

   Împlinirea profeției biblice a fost în centrul cercetărilor sale amănunțite. Semnul distinctiv al acestei profeții, mărturisește Pascal, este că s-a împlinit. Ceea ce spune și prezice Dumnezeu prin Cuvântul Său, aceea El susține și se împlinește.

   Nu disprețuiți prorociile, dar cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun, 1 Tesaloniceni 5.20,21

   Redăm mai jos câteva idei din culegerea de gânduri a lui Blaise Pascal:

   Dovada cea mai convingătoare cu privire la Isus Hristos o constituie profețiile. De aceea Dumnezeu S-a îngrijit de ele, pentru că evenimentele prin care ele s-au împlinit sunt minuni statornice... Dacă un oarecare ar fi alcătuit o carte cu profeții ale timpului și modului de arătare  al lui Isus Hristos, iar dacă Isus Hristos S-ar fi arătat conform acestor profeții, aceasta ar fi avut cea mai mare putere de convingere. Dar aici este mai mult: timp de patru milenii s-au succedat oameni care, în locuri și timpuri diferite, au vestit unul după altul același rezultat. Un popor întreg Îl vestește și rezistă d epatru milenii pentru ca, din promisiunile de care el a avut parte, să depună mărturie ca un singur om, fără să țină cont de amenințări și de persecuții. Aceasta este cu mult mai însemnat.

   Din acest motiv refuz toate celelalte religii... Astfel îmi înalț brațele spre Răscumpărătorul meu care -după ce despre El s-a profețit timp de patru milenii- a venit El Însuși pe pământ pentru a suferi și a muri pentru mine, la ceasul și în felul cum s-a vestit mai înainte.

   Și, prin harul Său, aștept moartea în pace și în deplina convingere că voi fi unit cu El pe vecie. Iar până atunci trăiesc bucuros și recunoscător pentru ceea cae Lui Îi face plăcere să-mi dea.

   Dorim însă ca fiecare dintre voi să arate... o deplină siguranță a nădejdii până la sfârșit. Evrei 6.11

   Blaise Pascal își exprimă nădejdea lui de neclintit în Dumnezeu prin aceată poezie:

   Știu că Tu ești Tatăl meu,

   În brațul căruia mă simt ocrotit.

   Nu vreau să întreb cum mă vei conduce,

   Vreau să Te urmez liniștit.

   Și dacă mi-ai da în mână

   Soarta mea, ca eu s-o cârmuiesc,

   O voi pune cu încredere de copil

   Înapoi pe brațul Tău dumnezeiesc.

   Aceste cuvinte ale unuia dintre cei mai mari oameni d eștiință ai omenirii sunt impresionante. Dar nu mărimea cunoștințelor sau inteligența decid asupra cerului sau iadului. Indiferent dacă cineva este laureat al premiului Nobel sau un cetățean mediocru, Biblia spune ce este omul fără să privească la persoană. Hristos îți spune:

   Veniți la Mine toți cei trudiți și împovărați și Eu vă voi da odihnă. Matei 11.28

   Cine crede în Fiul are viață veșnică; dar cine n-ascultă de Fiul nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el. Ioan 3.36

   Ce lucru binecuvântat este să-L ai pe Isus!

   Niciodată cărarea nu este așa de îngustă încât să nu poți zări pe ea urmele pașilor Lui; și niciodată întunericul nu este așa de mare încât să nu-ți strălucească fața Lui.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 708
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni