Ce înseamnă a fi creștin ?
Autor: Mihail Dimitriu  |  Album: Cuvinte de la Dummnezeu  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de mihaild in 07/01/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 6 voturi
Ce înseamnă a fi creștin ?

Ce înseamnă a fi creștin?

de prof. Mihail Dimitriu, scriitor (poet și prozator) creștin

            În F. A. 11.26, citim astfel: “Pentru întâiaşi dată, ucenicilor li s-a dat numele de creştini în Antiohia”. Iată că, în sens biblic, un creştin se defineşte ca fiind un ucenic al Domnului Isus Hristos.

            Pentru ca un om să poată deveni creştin (F. A. 26.28), adică ucenic al Domnului Isus Hristos, acesta trebuie să împlinească, în principal, un număr de zece condiţii fundamentale.

            Prima condiţie reiese din porunca “Trebuie să vă naşteţi din nou” (Ioan 3.7), care a fost enunţată de către Domnul Isus Hristos în timpul discuţiei pe care El a avut-o cu Nicodim, care era un fruntaş al iudeilor (Ioan 3.1-21).

            După discuţia sa cu Domnul Isus Hristos, Nicodim a avut o intervenţie în Sinedriu în favoarea Domnul Isus Hristos (Ioan 7.50-52), iar la moartea Domnului Isus Hristos, în timp ce “toţi ucenicii L-au părăsit şi au fugit” (Matei 26.56; Marcu 14.50,52), Nicodim a adus, pentru îmbălsămarea Domnului Isus Hristos, “o amestecătură de aproape o sută de litri de smirnă şi aloe” (Ioan 19.39). De asemenea, în timp ce nici unul dintre cei unsprezece apostoli nu a îndrăznit (Marcu 15.43) să se preocupe de trupul Domnului Isus Hristos, ucenicul Iosif din Arimateea (Ioan 19.33) şi Nicodim au avut curajul să înmormânteze trupul Domnului Isus Hristos (Ioan 19.40-42).

            Analizând comportarea pe care a avut-o Nicodim după discuţia sa cu Domnul Isus Hristos, putem aprecia că mesajul Domnului Isus Hristos, a avut asupra lui Nicodim un puternic impact. Din comportarea sa, am putea deduce că Nicodim a înţeles că un om care doreşte să devină ucenic al Domnului Isus Hristos, trebuie să se nască din nou (Ioan 3.7).

            Sfânta Scriptură ne arată că pentru a îndeplini prima condiţie necesară pentru a deveni creştin, cea de a deveni născut din nou, din Dumnezeu, un om trebuie: să se pocăiască (Matei 4.17), să creadă în Evanghelie (Marcu 1.15), să-L invite pe Domnul Isus Hristos în inima sa (Apoc. 3.20), să fie botezat în apă (Marcu 16.16) şi să fie botezat cu Duhul Sfânt (F. A. 1.5).

            În rândurile de mai jos vom aminti şase versete, care descriu alte şase condiţii pe care trebuie să le îndeplinească oamenii care doresc să devină creştini. În aceste versete, găsim precizări ferme ale Domnului Isus Hristos prin care El ne arată cu deosebită claritate, că numai cine îndeplineşte respectivele condiţii poate deveni cu adevărat un ucenic al Său.

            - “Sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Ioan 13.35).

            - “Dacă... cineva... nu urăşte... însăşi viaţa sa, nu poate fi ucenicul Meu” (Luca 14.26).

               - “Oricine nu-şi poartă crucea, şi nu vine după Mine, nu poate fi ucenicul Meu” (Luca 14.27).

            - “Oricine dintre voi, care nu se leapădă de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu” (Luca 14.33).

            - “Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei” (Ioan 8.31).

            - “Dacă aduceţi multă roadă, ... veţi fi astfel ucenicii Mei” (Ioan 15.8).

            Alte trei condiţii pe care trebuie să le îndeplinească oamenii care doresc să devină creştini, rezultă din următoarele trei îndemnuri pe care le dă Domnul Isus Hristos, ucenicilor Săi:

            - “Vegheaţi dar, pentru că nu ştiţi în ce zi va veni Domnul vostru” (Matei 24.42).

            - “Vegheaţi dar în tot timpul, şi rugaţi-vă …” (Luca 21.36).

            - “Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit” (Matei 5.48).



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1098
  • Favorită: 7
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni