Clipele de aur ale Veşniciei
Autor: Cornel Jigau  |  Album: fara album  |  Tematica: An nou
Resursa adaugata de Cornel_Jigau in 27/12/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 5 voturi

    Bătrâna Veşnicie, cu părul mai alb ca zăpada, ţese cu fusul ei de aur firul timpului, care, de lung ce e, nu se mai ştie unde e capătul lui. Creatorul îi dă Veşniciei câte-o clipă de aur, iar ea o toarce în firul infinit al timpului. În mâna ei, clipele se prefac în minute, minutele în ore, orele în zile, zilele în săptămâni, săptămânile în luni, lunile în ani, anii în secole, secolele în milenii şi aşa mai departe; un fir lung de tot, fără început şi fără sfârşit. Cine ştie câte au fost şi câte vor mai fi?Noi nu ştim şi nici chiar Veşnicia nu ştie, ea doar toarce întruna cu o precizie desăvârşită. Doar Dumnezeu ştie numărul clipelor de aur, iar ghemul a umplut întregul univers.

    Fiecare clipă în mâna Veşniciei împarte timpul în Trecut şî Viitor, iar Prezentul e atât de mititel încât nici n-ai apucat să spui Prezent că acesta a şi devenit Trecut. Viitorul este un copil încă nenăscut, iar Trecutul se mai numeşte şi Istorie. Istoria e plină de înţelepciune, şi vrea să înveţe Viitorul din experienţele ei, dar Viitorul întotdeauna vrea să înveţe pe propria piele lecţiile vieţii. Nu vă sună cumva familiar? La fel ca noi când eram copii care, n-aveam nicio tragere de inimă să învăţăm de la părinţii noştri. Zadarnic încercau părinţii mei să mă înveţe căci eu mă credeam mai deştept decât ei.Tot mereu dădeam cu capul şi abia acum îmi spun: o de-aş fi învăţat de la părinţii mei,câte greşeli puteau să fie evitate. De-abia acum m-am trezit când părinţii mei sunt gata să treacă pragul Veşniciei, iar eu am copii mari care repetă exact aceleaşi greşeli pe care le făceam şi eu. Tu din ce categorie faci parte?

    În parabola celor zece fecioare, Isus descrie două categorii de aşteptători, chibzuiţi şi nechibzuiţi, simbolizaţi prin cele zece fecioare.Toate erau în aşteptarea Mirelui, toate aveau candele care trebuiau să lumineze odaia de nuntă. Cele înţelepte şi-au folosit timpul pentru a-şi păstra candelele pline cu ulei. Cum scădea puţin uleiul, îl reîmprospătau. Evident că uleiul reprezintă Duhul Sfânt.

    Dar cele nechibzuite erau nepăsătoare în această privinţă şi de multe ori, uleiul din lămpile lor se termina iar lămpile nu mai luminau. În acelaşi timp erau foarte preocupate să lustruiască mereu lămpile, dar fără folos căci fără ulei, oricât de frumoase erau, tot nu luminau!

    Mirele a aşteptat până la miezul nopţii, tocmai pentru a le da celor nechibzuite şansa de a-şi procura ulei dar ele dormeau nepăsătoare, mereu li se atrăgea în biserică atenţia să-şi facă plinul de ulei, dar fără folos, căci ele erau preocupate excesiv de lămpi.

    Mirele întârziind, toate cele zece fecioare au aţipit, dar la miezul nopţii s-a auzit o strigare: "Vine Isus"! Miezul nopţii era termenul limită peste care nu se putea trece iar când s-a auzit marea strigare, toate s-au trezit din somn, cele chibzuite alăturându-se alaiului divin cu candelele luminând foarte frumos, iar cele neînţelepte abia atunci şi-au dat seama că lămpile lor erau stinse. Degeaba încercau ele cu disperare să facă rost de ulei! Când era posibil lucrul acesta, clipele de aur treceau una după alta, fără să le pese.

   Odaia de nuntă s-a închis şi era veselie mare acolo iar ele băteau zadarnic în poarte Veşniciei, iar Mirele divin le-a răspuns: ''Nu vă cunosc!'' Ce mare tragedie, ce sfârşit trist pentru cele cinci fecioare neînţelepte care şi ele Îl aşteptau pe Mire, însă au fost surprinse nepregătite! Cu multe lacrimi şi strigăte disperate Îl implorau să le deschidă, însă de-acum încolo era imposibil, căci uşa s-a închis definitiv!

   Încă nu este miezul nopţii dar semnele arată că nu mai este mult, Duhul Sfânt ne stă la dispoziţie pentru a ne umple candelele cu uleiul ceresc. Haideţi să folosim clipele dăruite de Dumnezeu pentru a ne pregăti de nunta Mielului!

   Încă un an este pe sfârşite şi altul va începe curand. Veşnicia toarce în continuare cu o precizie de metronom. Fiecare tic-tac ne spune că suntem tot mai aproape! Va fi anul 2014 anul revenirii lui Isus?

   Nici un om nu se poate încumeta să dea un răspuns. Dacă cineva se încumetă să facă o astfel de proorocie să nu-l ascultaţi! Doar Dumnezeu ştie, Cel ce pune clipele de aur în mâinile Veşniciei! A Lui să fie slava în vecii vecilor, amin!

 

 

27.12.2013

Cornel Jigău

Multumiri pentru indemn, fiti binecuvantat!
Adăugat în 28/12/2013 de floridinmaracineni
Un eseu poetic crestin foarte reusit, mobilizator, cu singura mica observatie ca timpul are...si inceput si sfarsit..Ca si universul material, cerurile si pamantul de-acum. Vesnicia este fara timp, iar Isus este Parintele vesniciei, slava Lui in veci!
Adăugat în 28/12/2013 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1458
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni