O excursie prin valea umbrei morții
Autor: Gabriel Tudor  |  Album: Pe calea adevărului, spre viața veșnică  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de GabrielTudor in 20/07/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 5 voturi
Referințe
O excursie prin valea umbrei morții

Chiar de voi umbla prin valea umbrei morții, nu mă voi teme de rele, că Tu cu mine ești. (Psalmi 22:4)

Mergeam spre Canionul 7 Scări, într-o zi de concediu, la invitația unui prieten. Toate bune, frumoase și sigure, până am ajuns la locul cu pricina. Nu știam nimic despre traseu. Am văzut siderat că trebuie să urc o scară înaltă, prinsă nu foarte bine, pe lângă care curgea o cascadă ce uda totul în jur.
    Cum nu sunt genul căruia să îi placă senzațiile tari, ci prefer mai degrabă siguranța și confortul, am avut parte de o experiență unică. La plecarea din București nu aveam nici cea mai vagă idee că Dumnezeu urma să îmi predea o lecție de credință. Emanuel (al cărui nume înseamnă „Cu noi este Dumnezeu” - coincidență, oare?) știa locul, dar nu a zis nimic despre el, decât că va fi interesant. Și a fost mai mult decât interesant, asta e sigur!
    Odată intrați între pereții abrupți, înalți de peste 50 de metri, vedem cum apa se prăvălește violent în jos, udând scara și tot ce e împrejur. Emi nu are nicio problemă. Eu încă mă uit și nu-mi vine să cred ce urmează să fac.
    O ia el primul în sus pe scară și îmi spune să urc și eu când ajunge la jumătate. În timp ce urca, stăteam și mă îngrozeam de locul respectiv. Îmi inspira moarte. Pereții de stâncă arătau de parcă se apropiau din ce în ce mai mult de noi, apa căzută cu putere la pământ făcea un zgomot sinistru, iar scara de fier pe care urca Emanuel se balansa de parcă urma să iasă din piatră. Ce mai, parcă eram într-un film de groază!
   
În mod normal nu mi-ar fi fost teamă, dar acel zgomot, acea lipsă de siguranță, de protecție... Un pas greșit și erai mort. Dar eram deja acolo, intrasem în horă, deci trebuia să dansez. Nu-mi plac lucrurile începute și neterminate, așa că nu m-am dezmințit.
    Am pus piciorul pe prima treaptă și, pe măsură ce urcam, cascada părea că face un zgomot din ce în ce mai infernal, mai amenințător. Scara se balansa parcă și ea din ce în ce mai tare sub picioarele mele, iar cascada mă stropea din partea stângă, parcă pentru a mă determina să mă opresc și să renunț. Emanuel era înaintea mea și se apropia de ieșire.
    Pe toate cele 35 de trepte cât avea prima scară a canionului, am pășit lent, dar ferm, în timp ce spuneam „Tatăl Nostru”. Cred că l-am spus de vreo câteva zeci de ori! 
Cu fiecare treaptă urcată, riscul de a aluneca era mai mare. Nu mai spun că nu mă uitam decât în față la următoarea treaptă! Dacă aș fi aruncat o privire în stânga, unde se prăvălea apa, sau în jos, ăla eram!
    Fiecare pas făcut, deși aparent insignifiant la cât de lungă era scara, mă ducea mai aproape de ieșirea din locul lugubru. Și am reușit! Am scăpat și cu viață și cu o lecție, după cum spuneam.
    Uneori, Dumnezeu ne invită într-o călătorie în care, dacă ne-ar da amănunte, nu am merge în veci! O mică „excursie” prin valea umbrei morții, un loc închis, sinistru, cu ape care se prăvălesc pe lângă sufletul nostru, cu o scară greu de urcat și de pe care trebuie să fim extrem de atenți să nu cădem. Ne oferă șansa de a vedea zone prin care nu am dori să trecem niciodată, neprimitoare, neconfortabile, ba chiar foarte riscante. Ne aduce în situația de a-L urma, căci El o ia mereu înaintea noastră. Chiar dacă nu spune nimic, El știe deja locul, l-a parcurs în urmă cu mult timp. Și ne arată calea prin care (nu pe lângă care!) trebuie să trecem. El ne scoate, cu fiecare treapurcată, din întuneric la lumină,
de la moarte la viață, de la judecată la mântuire.
    Ești într-o situație-limită, când viața îți este întunecată, când nu mai vezi nicio lumină la orizont, ci doar beznă? Vuiesc apele tristeții și disperării pe lângă tine? Asiști cu groază la ce ți-a scos Dumnezeu în cale? Te-a pus în fața crucii și stai pe gânduri cu inima împietrită de teamă, de durere, de neîncredere? Să știi că El așteaptă doar un pas de la tine, doar o treaptă, căci pentru restul îți va da El putere și perseverență.
    Indiferent prin ce treci astăzi, în ce loc te afli, ce suferință porți, acceptă faptul ești în locul potrivit, chiar dacă ai da orice să ieși din el, chiar dacă totul pare dezolant în viața ta și frica încearcă să te doboare. Domnul nu te-a adus aici ca să te piardă, ci ca să te învețe să depinzi de El, să-L cunoști, să-I simți îndrumarea, siguranța, puterea, credincioșia, iubirea și bucuria izbândei. Fă primul pas pe scara pe care ți-a pus-o înainte!
    Nu te uita la problemele care par să te inunde! Nu asculta zgomotul gândurilor descurajante! Sunt doar o umbră, o cursă a diavolului, iar deasupra ta este Lumina! Urmează-L și vei ieși din întuneric la un loc nou, deschis, unde te poți odihni, unde te vei putea bucura și unde vei înțelege rostul călătoriei tale. 
    
Calea către Dumnezeu este un munte înalt, pe care toți trebuie să îl urcăm. Însă întotdeauna, pentru a ajunge în vârf, va trebui să trecem întâi prin vale... 

Psalmul 22:4 din Sfinta Scriptura traducerea D.Cornilescu suna astfel: 4 În Tine se încredeau părinţii noştri: se încredeau, şi-i izbăveai....
Adăugat în 21/08/2013 de Tarval
Postările mele sunt bazate pe Biblia Ortodoxă, varianta sinodală sau Anania. Între cele două și versiunea Cornilescu există o diferență de numerotare, în anumite cazuri. În traducerea Cornilescu, este vorba de Psalmul 23.
Adăugat în 21/08/2013 de GabrielTudor
Biblia ortodoxa numita "Anania" Psalmul 22:4 Că chiar de voi umbla prin mijlocul umbrei morţii, nu mă voi teme de rele, că Tu cu mine eşti;

Biblia ortodoxa "BOR" Psalmul 22:4 Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti.

Citatul tau : Chiar de voi umbla prin valea umbrei morții, nu mă voi teme de rele, că Tu cu mine ești. (Psalmi 22:4)

Biblia traducerea D.Cornilescu Psalmul 23:4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine.

Biblia "NTR" Psalmul 23:4 4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţiia, nu mă tem de rău, căci Tu eşti cu mine,


!?!?!?!
?!?!?!?
Adăugat în 21/08/2013 de Tarval
Diferența dintre versetul scris de mine și cum apare el în Biblia Ortodoxă (Anania) ține de două cuvinte: „că” și „mijlocul”. Pe primul l-am omis pentru că sună aiurea „Că chiar” în limba română și oricum nu se strică niciun sens sau nu se denaturează nimic teologic din mesajul Scripturii, iar pe al doilea l-am înlocuit cu „valea” pentru că asta ar fi o traducere mai corectă, potrivit limbii ebraice. Nu văd unde este problema.
Adăugat în 21/08/2013 de GabrielTudor
Si asa apare o noua interpretare a Sfintei Scripturi.... Biblia "Vestitorul"...
Din respect pentru acest site crestin, in rest de buna calitate, si pentru cei ce ar putea citi aceste schimburi de replici, ma opresc aici cu comentariile.
Nu inainte de a te sfatui sa te deocumentezi mai profund cind postezi articole cu caracter crestin chiar cerind calauzire de la Dumnezeu Duhul Sfint.

p.s. si secta martorilor lui iehova au crezut de cuviinta sa traduca si sa schimbe doar citeva cuvinte...si uite ce a iesit !!!
PACE si calauzire de la Duhul Sfint !!!!!
Adăugat în 21/08/2013 de Tarval
Tarval, daca face cineva o "compilatie" intre traduceri pentru a obtine sensul cat mai aproape de cel original, nu vad de ce poate fi acuzat de erezie. Dupa cum vedeti Vestitorul a scos "Ca" (care nici nu are vreo semnificatie in plus) si a modificat "mijlocul" cu "valea", asa cum este si in traducerile din limba Engleza sau Cornilescu. Ce vi se pare aberant?

Probabil in fiecare an/luna apare cate o traducere noua a Bibliei in diverse limbi. Credeti ca toate sunt perfecte?

Cred ca e importanta motivatia celui ce face traducerea. Daca el cauta adevarul si este sincer, Dumnezeu il va ajuta. Daca vrea doar sa-si confirme o erezie, se observa foarte curand.
Adăugat în 21/08/2013 de Softy
Stimate domn Tarval,
V-aţi gândit vreodată la Proverbs 17:28? Puteţi să-l citiţi în oricare variantă doriţi şi veţi trage concluzia că, încercând să înjosiţi pe un ortodox care n-a spus nimic, absolut nimic necuviincios sau nepotrivit la adresa credinţei dvs., n-aţi făcut decât să vă daţi la iveală cunoştinţele dvs. foarte limitate în materie. Dacă, într-adevăr, doriţi să vă măsuraţi cu ortodocşii atunci faceţi bine şi mai întâi de orice studiaţi-le Biblia şi credinţa lor. În direcţia aceasta vă recomand să citiţi o carte (o găsiţi şi pe site-ul acesta) intitulată Izvoarele uitate ale Dreptei Credinţe. Faceţi bine să o citiţi. Veţi afla de acolo că, de fapt, credinţa ortodoxă DE LA ORIGINE este adevărata credinţă.
Şi încă un sfat. Am citit eu în Biblia dvs. că, potrivit textului de la 1 Petru 3:15, maniera în care vi se cerea să daţi socoteala de nădejdea pe care o aveţi este cu blândeţe şi cu teamă. Păi de, ce să zicem, mai întâi de toate omul acesta nici nu v-a întrebat de nimic, nici n-a spus nimic, absolut nimic ofensator sau măcar aluziv la nădejdea credinţei dvs. de baptist ci aţi tăbărât pe el iac-aşa, tam-nesam, numai pentru că e Ortodox, încercând să-l batjocoriţi. Oare aşa împliniţi dvs. porunca Scripturii (cu care vă lăudaţi împotriva ortodoxului) de la versetul de mai sus care începe cu "Sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn"?

Vreau să mai comentez şi ultima dvs. postare. Pentru Numele lui Dumnezeu, domnule, lămuriţi-mă şi pe mine, ce lucru rău a scris Vestitorul la adresa credinţei dvs. sau la adresa Sfintei Scripturi, fie şi a lui Cornilescu? L-aţi îndrumat batjocoritor să ceară călăuzire de la Duhul Sfânt. Vreţi să-mi arătaţi şi mie unde a greşit el împotriva Duhului Celui Sfânt al lui Dumnezeu? Dvs. îl acuzaţi pe el exact de lucru de care dvs. vă faceţi vinovat cu prisosinţă. Oare n-aţi citit niciodată în Biblia dvs. că "slova omoară dar Duhul dă viaţă" (2 Corint. 3:6)? L-aţi sfătuit pe Vestitorul să se documenteze înainte de a posta articole. Dar, stimate domn baptist, dvs. v-aţi documentat? Dacă da, arătaţi-mi şi mie "documentat" unde a greşit omul acesta.
Am mai citit ceva în Biblia dvs. Am citit că erau doi fii. Tatăl a zis celui dintâi să se ducă să lucreze în via lui dar n-a vrut. A zis şi celui de al doilea să se ducă, acesta a zis da, tată, mă duc, dar nu s-a dus. Cel dintâi însă, după ce a refuzat i-a părut rău şi s-a dus. Care a făcut voia Tatălui?
Stimate domn baptist, aveţi grijă mare că în cer nu vor fi baptişti. Nu mă credeţi? Citiţi Ioan 1:11-13. Este adevărat, nu vor fi nici ortodocşi ci în cer vor fi aceia care fac voia lui Dumnezeu, nu care se dau rotunzi cu traducerile "mai bune" ale Bibliei.
Adăugat în 21/08/2013 de valdi1945
Amin, Amin Softy! Duhul Sfânt nu Se supără pe oamenii care sunt nepricepuţi la litere şi sensuri de cuvinte, nici pe aceia care nu citesc Biblia Cornilescu ci pe aceea ortodoxă, dar care au inima curată (Matei 5:8). Mai mult chiar, aceştia care au inima curată, chiar dacă sunt repetenţi la gramatică, da, aceştia cu adevărat vor vedea pe Dumnezeu, aşa cum confirmă versetul citat, în timp ce fariseilor făţarnici care nu aveau inima curată Domnul Iisus le adresează cele mai caustice cuvinte pe care le-a folosit vreodată pe tot parcursul Evangheliei Sale - aviz amatorilor.

Ascultaţi povestea unui om care abia buchisea Sfânta Scriptură dar care era om cu inima curată. Ascutând odată o predică a auzit citindu-se textul de la Romani 15:18 pe care, spre liniştirea domnului Tarval, am să-l citez din Biblia Cornilescu: "Căci n-aş îndrăzni să pomenesc nici un lucru pe care să nu-l fi făcut Hristos prin mine, ca să aducă Neamurile la ascultarea de El: fie prin cuvântul meu, fie prin faptele mele".
Cum spuneam, omul acesta era un ţăran simplu care abia făcuse şi el două clase de şcoală. Când a auzit el că neamurile trebuiesc aduse la cunoştinţa de Dumnezeu fie prin fapte fie prin cuvânt, omul nostru cu inima curată şi tare nepriceput la înţelesurile cuvintelor a crezut că şi el trebuie să aducă la ascultarea de Hristos pe neamurile lui. Şi iată-l colea pe creştinul nostru harnic care şi-a luat Biblia la subsuoară şi a început să-şi ia neamurile la rând începând cu vreo doi cumnaţi care locuiau prin preajmă şi apoi continuând cu toţi ceilalţi care mai erau încă în viaţă. Ce credeţi? Chiar dacă nu au primit toţi Cuvântul, o mare parte dintre ei s-au întors totuşi la Dumnezeu.
Cum s-a realizat această lucrare măreaţă şi veşnică? Cine citeşte să înţeleagă.
Dă-ne şi nouă, Doamne, o dorinţă sinceră şi curată de a Te sluji pe Tine, nu un cult, pe Tine, nu Biblia Cornilescu!

Adăugat în 21/08/2013 de valdi1945
Se pare ca CENZURA NU PERMITE OPINII.....CE S-A SCHIMBAT DE FAPT?????
Adăugat în 22/08/2013 de Tarval
Noi, aceştia născuţi mai demult pe vremea când alţii erau numai în planul lui Dumnezeu dar nu ajunseseră încă să vadă lumina Soarelui, am auzit o zicală foarte înţeleaptă a românului (nu ştiu dacă mai este şi azi în uz pentru că ru sunt plecat din România de câţiva zeci de ani) care spunea aşa: "Gura păcătorului, adevăr grăieşte."
Zicala e veche dar foarte actuală, mai ales în cazul de faţă. Într-adevăr, "CE S-A SCHIMBAT DE FAPT?????"
Adăugat în 23/08/2013 de valdi1945
Statistici
  • Vizualizări: 3425
  • Comentarii: 10
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni