De ce nu vă putem spune: Un Crăciun Fericit!?
Autor: Ianos Takacs  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/12/2007
    12345678910 0/10 X
Toţi putem vedea cu uimire, că atât de mult iubitul cuvânt "Crăciun" nici măcar nu apare în Biblie. Oare de ce?
 
După unii cercetători, cuvântul "crăciun" este un cuvânt de provenienţă străină atât la români, cât şi la maghiari, preluat din limba veche a slavilor şi era numele zeului Crăciun, un zeu sărbătorit la finele anului, un zeu care era considerat că are putere asupra vieţii şi a morţii (ca zeul Odin la scandinavi şi germani), de unde şi numele - "crăciunul" după numele zeului slav Crăciun ca şi "saturnalia" după numele zeului latin Saturn.
 
Naşterea Domnului Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu - ca om - deşi a fost un mare eveniment şi prilej de bucurie, nu este declarată în Biblie ca sărbătoare a Domnului şi ca atare nu a fost sărbătorită de primii creştini. Abia in secolul III (după anul 200) în răsărit (Byzantion, Antiochia, Alexandria - Egipt) a început să se sărbătorească în 6 ianuarie!!!
 
În apus, la Roma, din 336, se sărbătoreşte naşterea Domnului Isus în ziua de 25 decembrie, când a înlocuit sărbătoarea păgână a solistiţiului de iarnă "saturnalia" (naşterea soarelui) şi a zeului persan Mitra (care era legat tot de cultul soarelui).
În 377 la Antiochia, apoi în 379 la Constantinopol s-a trecut la a sărbătorii naşterea lui Isus, ca prunc, la 25 decembrie, dată generalizată la toată creştinătatea! De ce atât de târziu? E evident, de ce...
După revista "Răsunet", nr 1, 2007
In mitologia persană, exista un zeu, pe nume Mitra, care s-ar fi născut pe 25 decembrie. Mitra era zeul soarelui invincibil, zeul luminii dintre cer şi pământ, proslavit în acea vreme de un cult roman cu mare influenţă. Naşterea lui simboliza sfârşitul nopţii lungi şi reînceperea dominaţiei soarelui. În timpul sărbătorilor solistiţiului de iarnă erau permise homosexualitatea şi desfrâul necontrolat.
În anul 270 d.Ch. împăratul roman Aurelian a oficializat sărbătoarea, pentru a oferi cadouri în perioada 17-24 decembrie, iar în ziua de 25 decembrie se sărbătorea naşterea zeului soarelui.
 
După revista "Răsunet", nr 2, 2007
În secolul al IV-lea, biserica din Roma a introdus aceste tradiţii păgâneşti în aşa-zisul creştinism oficial, gândindu-se că astfel va atrage cât mai mulţi păgâni înspre biserică. Atunci a fost oficializată ziua de 25 decembrie ca zi a naşterii lui Isus Christos
 
Prin urmare, putem spune că pentru a converti mai uşor şi mai repede masele de păgâni creştinaţi cu forţa, la concepţiile "creştinismului oficial" anumiţi "strategi religioşi" antici, de tipul lui Ieroboam apostatul (1Împăraţi 12:32,33) s-au gândit să "creştineze" sărbătorile păgâne, încercând să înduplece pe bieţii păgâni cu viclenie ca în zilele lor de sărbătoare să sărbătorească altceva. Aşa s-a impus ca în timpul "saturnaliei", care corespundea cu "crăciunul" să fie sărbătorită "naşterea lui Dumnezeu" în loc de sărbătoarea zeilor Saturn, Mitra şi Craciun, deşi evidenţa Scripturală arată clar că Pruncul Sfânt (adică Fiul lui Dumnezeu, nu Dumnezeu însuşi) s-a născut cândva toamna, când păstorii din Iudeea erau încă pe câmp, căci chiar şi în Iudeea, pe 25 Decembrie păstorii nu stau pe câmp noaptea (Luca 2:8), temperatura zilei fiind undeva între 4 şi 13 grade, uneori noaptea ajungând chiar şi sub minus, uneori fiind ploi reci şi zăpadă.
 
(După cartea "Şi Biblia are totuşi dreptate")
 
"În ţinutul acela erau nişte păstori, care stăteau afară în câmp, şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei." Luca 2:8
 
Alături de istorici şi astronomi, un cuvânt greu de spus în problema stabilirii datei naşterii lui Christos, îl au şi meteorologii.
Meteorologii au înregistrat cu exactitate variaţiile de temperatură din Hebron. Acest colţişor din partea sudică a regiunii muntoase din Iudeea, prezintă aceleaşi condiţii climatologice ca şi în Betleem, aflat de altfel în apropiere. Măsurătorile meteorologice făcute în perioada celor trei luni de iarnă, au dat următoarele rezultate: decembrie - 2,8, ianuarie -1,6, februarie - 0,1 grade Celsius.
Primele două luni au de asemenea cele mai mari căderi de precipitaţii ale anului: 147 mm. în decembrie şi 187 mm în ianuarie.
Potrivit informaţiilor existente, clima Palestinei  nu s-a schimbat aproape deloc în decursul ultimelor 2000 de ani. aşadar observaţiile meteorologice moderne atât de precise pot fi luate în consideraţie.
 
În vremea Crăciunului, Betleemul este cuprins de ger, astfel că nici o turmă nu poate ieşi la câmp la această dată.
Talmudul remarcă şi el că în împrejurimi, turmele ieşeau la păscut în martie şi se înnapoiau în noiembrie, rămânând la păscut în total opt luni. În Palestina, şi astăzi de Crăciun, animalele şi păstorii, se află la adăpost.Menţiunea lui Luca subliniază deci faptul că naşterea lui Isus a avut loc înainte de căderea iernii."
 
Compară cu Matei 24:20. Isus ştia că iarna este deosebit de frig şi în părţile acelea şi nu este un moment prielnic pentru fugă. Iarna este frig fiind o perioadă ploioasa şi cu zăpadă după cum reiese şi din 2Samuel 23:20; Proverbe 31:21; Ieremia 36:22 – luna ,,chisleu”: ,,noiembrie-decembrie”, vezi si Neemia 1.1 n.s. Biblia Cornilescu revizuită. În Ezra 10:9,13 este menţionat un eveniment care are loc în a 20 - a zi a luni a 9 - a adica luna ,,chisleu” era potrivit calendarului nostru aproximativ pe la începutul lui decembrie când relatarea biblica spune: ,,...vremea este ploioasă, şi nu poţi să stai afară...”….cu turmele pe câmp. Acest lucru este confirmat şi de cartea: Daily Life in the Time of Jesus p.228: ,,iarna turmele erau transferate în adapost...” (vezi si cartea Clarke Clarke ‘s Commentary Vol.5, p.370). Oile dacă erau plouate, lâna era udă şi după aceea dacă venea vreun îngheţ ele se îmbolnăveau şi mureau.
 
De ce "Tradiţia păgână" a fost atât de puternic înrădăcinaţă pe la noi, că nici măcar nu au schimbat denumirea sărbătorii păgâne, ci au lăsat-o să fie denumită tot "Crăciunul", după numele zeului căruia era dedicată. Am observat că totuşi unii dintre neoprotestanţii de pe la Cluj, nu se mai salutau cu "Crăciun fericit!" ci cu ceva de genul: "Să aveţi o naştere a Domnului fericit!" Posibil că şi ei şi-au dat seama, ca ceva nu este în regulă. Însă chiar şi aşa tot un neadevăr sărbătoresc, fiindcă adevarul este clar: PRUNCUL ISUS NU S-A NĂSCUT ATUNCI! De ce să forţăm lucrurile de dragul sărbătorilor suprapuse pe mituri şi ritualuri păgâne???
Când lumea păgână a fost creştinată cu forţa, mulţi (cinste excepţiilor) nu s-au putut rupe total de îndrăgitele lor credinţe şi practici păgâne (îmbuibare, beţie, dezmăţ, etc.) perpetuând o formă a cultului lor păgân "îmbrăcat" cum s-ar spune în straie "creştine". Însă greşeala şi mai mare a fost că această "îmbrăcare" a fost oficializată. Nu este de mirare de ce în multe cămine libertinul zeu păgân, Saturn în vest şi Crăciun în est a fost, este şi va fi mai îndrăgit ca Bunul Dumnezeu, şi Fiul Său, Isus Christos.
Luaţi aminte popoare (Exod 20:3; Isaia 1:10-31), Dumnezeu nu poate vedea nelegiuirea unită cu sărbătoarea şi nici zei străini alături de El!!!
Ce putem spune de "Pomul de iarnă"? Cercetările duc, de asemenea la un obicei păgân, legat de popoarele păgâne din Europa (Germania, Scandinavia), unde bradul era considerat ca având puteri magice, pentru a alunga duhurile rele din casa. La finele anului, el era tăiat şi adus în case, unde cei din casă erau puşi să stea sub el, ca în noul an duhurile rele să nu ii poată vătăma.
"1. Casa lui Israel, ascultaţi cuvântul ce vi-l grăieşte Iehova! 2. Aşa zice Iehova: "Nu deprindeţi căile neamurilor şi nu vă îngroziţi de semnele cerului, de care se îngrozesc neamurile; 3. Că datinile neamurilor sunt deşertăciune: aceia taie un lemn din pădure şi mâinile meşterului îl lucrează cu toporul; 4. Apoi îl îmbracă cu argint şi cu aur, îl întăresc cu cuie şi cu ciocanul, ca să nu se clatine. Aşa sunt dumnezeii neamurilor. 5. Stau ca nişte sperietori într-o grădină cu pepeni şi nu grăiesc, sunt purtaţi pentru că nu pot merge. Nu vă temeţi de ei, că nu pot face rău, dar nici bine nu sunt în stare să facă". 6. Nimeni nu este ca Tine, Iehova! Mare eşti Tu şi mare este puterea numelui Tău! 7. Cine nu se va teme de Tine, Împărate al neamurilor? Numai ţie unuia se cuvine aceasta, pentru că printre toţi înţelepţii neamului şi în toate regatele lor nu este nimeni asemenea ţie. 8. Dumnezeii neamurilor, toţi până la unul, sunt fără minte şi fără pricepere; lemne lipsite de orice înţelegere; 9. Argint prefăcut în foi şi adus din Tarsis; aur din Ofir; lucruri de meşter şi de mână de turnător; haina de pe ei este de iacint şi purpură: iarăşi lucru de oameni iscusiţi. 10. Însă Iehova este adevăratul Dumnezeu, este Dumnezeu viu şi împărat veşnic; de mânia Lui tremură pământul şi neamurile nu pot suferi urgia Lui. 11. Aşadar să ziceţi neamurilor: "Dumnezeii, care n-au făcut cerul şi pământul, vor pieri de pe pământ şi de sub ceruri." Ieremia 10:1-11
În curând numele zeului Crăciun va dispărea de sub ceruri, că aşa este profeţit. De ce să-l mai folosim atunci? În curând ziua naşterii Mântuitorului Isus se va şti, căci El va reveni în curând şi ne va spune totul, dacă va fi după voia Sa. De ce să nu aşteptăm până atunci? Orice neadevăr este un păcat, căci nici un neadevăr nu aduce glorie lui Dumnezeu!
"25. Şi porţile cetăţii nu se vor mai închide ziua, căci noaptea nu va mai fi acolo. 26. Şi vor aduce în ea slava şi cinstea neamurilor. 27. Şi în cetate nu va intra nimic pângărit şi nimeni care e dedat cu spurcăciunea şi cu minciuna, ci numai cei scrişi în Cartea vieţii Mielului." Apocalipsa 21:25-27
"12. Iată, vin curând şi plata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia, după cum este fapta lui. 13. Eu sunt Alfa şi Omega, cel dintâi şi cel de pe urmă, începutul şi sfârşitul. 14. Fericiţi cei ce spală veşmintele lor ca să aibă stăpânire peste pomul vieţii şi prin porţi să intre în cetate! 15. Afară câinii şi vrăjitorii şi desfrânaţii şi ucigaşii şi închinătorii de idoli şi toţi cei ce lucrează şi iubesc minciuna!" Apocalipsa 22:12-15
Serbam ziua nasterii Domnului, pentru ca-l iubim. Daca ati avea un frate si i-ati uita ziua de nastere, ori pur si simplu n-o stiti, pentru ca e mai mare si n-ati locut impreuna, dar il iubiti, nu-i transmiteti "la multi ani" ,ori nu-i spuneti ca-l iubiti, din cauza ca nu stiti acea data?
Eu cred ca el ar fi bucuros sa primeasca mesajul de dragoste oricand.De ce vreti sa semanati ura, in locul dragostei?Cred ca pot serba nasterea D-lui in fiecare zi! Si El nu se supara, dac-o fac sincer!
Fiti binecuvantat de El si coplesit de dragostea Lui!In orice zi a anului!
Adăugat în 30/12/2007
Felicitari frate ptr curajul de a posta asa un subiect, nu este usor de digerat ptr unii si nici de apreciat ptr cei mai multi.Poate vb in numele meu acum dar sunt sigur ca mai exista persoane care sunt sincere cu ele insasi, ca crestinismul din ziua de asta se indreapta spre o mare prapastie(asta daca nu a facut-o pana acum).Domnul ne pune la dispozitie tot,avem libertate religioasa(altii nu au avut-o),avem bani si servicii din ce in ce mai bune,Biblii din ce in ce mai subtiri si mai aurite si totusi avem din ce in ce mai putina pocainta.Am venit din Egiptul pamantesc din dorinta sincera poate de a-L sluji pe Hristos dar cu inimile ne intoarcem inapoi(sau poate nu am plecat niciodata de acolo).Tanjim dupa sarbatorile idolatre pe care le tineam altadata si am inceput sa le copiem acum.Nu este nimic rau sa iti aduci aminte ca Domnul Isus s-a nascut in Betleem cu ceva timp in urma,dar este gresit sa adopti o sarbatoare pagana si sa o asociezi cu Numele Sfant al Domnului.Domnul Isus nu ne-a cerut sa facem asta, nu este scris ca trebuie sau ar trebui sa sarbatorim nici nasterea lui si nici invierea si cred ca cuvintele Domnului sunt la fel si in Biblia mea si a dvs.Ne plac mai mult gunoaiele pe care lumea ni le ofera si uitam de minunatia comorii pe care o are pregatit Domnul Isus ptr noi,este mai usor sa te complaci in pacatul altora, sa te lasi purtat de raul idolatru care curge din ce in ce mai mare in din ce in ce mai multe biserici care spun ca sunt ale lui Hristos.Personal cred ca ar trebui sa ne fie rusine de cei care au murit credinciosi adevarului,de inaintasii nostri care au ingrasat pamanturile arenelor,de cei care au ales sa traiasca ptr Domnul si au murit ptr ca nu au vrut sa faca compromis cu paganitatea.Domnul sa te binecuvanteze frate ptr dorinta ta sincera de spune adevarul, de a nu-ti fi rusine de ce crezi de a nu-ti fi rusine de Domnul tau.
Adăugat în 15/06/2008
Statistici
  • Vizualizări: 3141
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 2
Opțiuni
Romani 8:11 Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi va învia şi trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.