Necesitatea înnoirii
Autor: Dorin Tumac  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X

Traim vremuri de mare decadere morala si spirituala, vremuri in care societatea noastra este macinata de lucruri murdare si urate de Dumnezeu. Drogul, violenta, criminalitatea, coruptia, inselaciunea, avortul, infidelitatea, sunt doar cateva din "bolile" trupului acestei lumi decazuta in pacat. Este un trup muribund de mii de ani, care acum se apropie cu pasi repezi de un final tragic, pentru ca nu a cautat vindecarea, invierea si viata la Medicul Adevarat.

Sursa raului, a pacatului, se afla in insati departarea omului de Dumnezeu. Desi Dumnezeu s-a descoperit omului prin creatia Sa, aratandu-i insusirile nevazute, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Sa, totusi omul L-a nesocotit, L-a ignorat si nu L-a proslavit pe Dumnezeu ci s-a mandrit cu intelepciunea sa si a innebunit. (Romani 1.19-21)

De aceea Creatorul l-a lasat pe cel creat sa-si urmeze propriile ganduri si instincte, iar astazi, dupa mii de ani de la creatie, omul culege din plin roadele putrede ale neascultarii, mandriei si autosuficientei sale.

Dumnezeu l-a inzestrat pe om cu un potential creator extraordinar, dar omul foloseste mai degraba descoperirile sale in scopuri distructive, decat constructive. Si prin aceasta se vede inclinatia omului inspre rau. Este cunoscut faptul ca cele mai importante descoperiri ale stiintei si tehnicii, sunt aplicate mai intai in domeniul militar si doar dupa ce acestea au fost exploatate din plin si uzate moral, sunt cedate domeniului civil. De altfel omenirea este capabila in orice moment sa se autodistruga prin volumul enorm de armament convential si nuclear.

Nici domeniul economic nu este ferit de compromisuri si ilegalitati. Din dorinta de acumulare a valorilor materiale cat mai mari intr-un timp cit mai scurt, oamenii comit ilegalitati, de la cei mai mici pana la cei mai mari oameni de afaceri. Pentru a-si vinde bine produsele, firmele producatoare apeleaza la reclama. Dar nu este o reclama curata, cinstita, in care se afiseaza calitatile produsului respectiv, ci este o reclama care speculeaza instinctul sexual al clientului, cat si alte pofte si dorinte ale acestuia, afisand in spoturile si panourile publicitare in diverse ipostaze, persoane de sex feminin imbracate indecent.

Nimic nu mai este normal in lumea in care traim. Legiferarea casatoriilor intre barbati, ridicarea imoralitatii la rang de virtute prin prezentarea in mijloacele mass-media a unor "cupluri celebre" care traiesc astfel, sunt aspecte integrante din viata sociala cotidiana.

De fapt ce modele ofera omenirea de azi? Interpretii de muzica si film depravati, politicieni corupti si presedinti de state imorali. Acestia sunt "liderii" care conduc astazi omenirea pe un "nou drum", spre "o viata noua, mai buna".

Aceste cateva exemple, nu fac decat sa arate o mica parte din realitatea sumbra a societatii in care traim.

Se ridica in acest moment cateva intrebari. Mai exista vreo speranta pentru om de a scapa de aceste lucruri nefaste si de a gasi adevaratul sens al vietii? Este posibila existenta unui om nou, a unei societati noi, in care sa nu existe aceste dezastre? Daca da, atunci care este suportul, fundamentul adevaratei innoiri a omului, care sa il ajute sa traiasca o viata noua, in armonie cu Creatorul sau, cu Dumnezeu.

Nasterea din nou

Intalnindu-se cu unul din fruntasii iudeilor, cu Nicodim, Domnul Isus ii spune: "Adevarat, adevarat iti spun, ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea imparatia Lui Dumnezeu" (Ioan 3.3). Nasterea di nou nu este o renastere biologica, trupeasca, ci este o renastere spirituala, o profunda transformare a fiintei omenesti, o fundamentala innoire a acesteia, in urma careia omul este capabil sa traiasca o viata total noua.

Acest act se produce in viata omului atunci cand acesta se intalneste cu o persoana cu totul deosebita: Emanuel, Mesia, Isus Hristos. Cand intra in contact cu Fiul lui Dumnezeu, ci sfintenia si dragostea Sa, cu mila si dreptatea divina, omul constientizeaza starea de pacat si nimicnicia sa. Stiind ca "plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru" (Romani 6.23) si cunoscand dragostea aratata prin Fiul lui Dumnezeu: "dar Dumnezeu isi arata dragostea Sa fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi" (Romani 5.9), omul este liber sa aleaga daca doreste sa traiasca pentru Dumnezeu sau sa slujeasca pe cel ce s-a razvratit impotriva Trinitatii, pe Lucifer.

Tocmai datorita alegerii gresite pe care a facut-o Adam si care continua s-o faca si astazi omenirea, suportam consecintele nefaste ale pacatului, ale neascultarii de vointa lui Dumnezeu.

Natura pacatoasa perpetuata pana astazi, mostenita de la Adam, poate fi biruita impreuna cu puterea imparatiei Celui Rau. Aceasta este posibil prin credinta in jertfa unicului Mantuitor al omenirii, Mielul fara cusur si fara pata, Isus Hristos. Credinta din inima, ca Isus Hristos a murit pentru pacatele mele, ale tale si a fiecarui om in parte, pentru ca sa ne elibereze de condamnarea acestora si sa ne dea viata vesnica, este credinta care duce la mantuirea sufletelor noastre. Crezand in jertfa Lui, noi credem de fapt in El, in Fiul lui Dumnezeu, il posedam pe El si avem astfel viata vesnica (1 Ioan 5.11-13).

Innoirea celui care crede in Fiul este o lucrare facuta de Duhul Sfant, o dovada a harului Divin (Tit 3.5,6). Nu suntem mantuiti datorita calitatilor noastre deosebite, ci datorita indurarii si dragostei lui Dumnezeu. Acesta este harul Lui. Desi nu meritam sa fim iertati, desi trebuia sa fim condamnati pentru pacatele noastre, totusi din dragoste pentru noi, Domnul Isus a murit pe crucea de la Golgota, in locul nostru si pentru noi, luand pacatele noastre asupra Lui, dandu-ne astfel iertarea si salvarea de pedeapsa vesnica.

Este o dovada suprema de iubire, de sacrificiu, care il copleseste pe omul pacatos si il face sa-I dea viata Aceluia care poate sa schimbe din temelii pe cel decazut si robit de pacat si sa-l ajute sa traiasca o viata noua.

O viata noua

Omul care accepta lucrarea mantuitoare a lui Isus Hristos si care este nascut din nou, este un urmas al Lui, un crestin. El traieste o viata noua deoarece are o natura noua, radical diferita de cea din trecut, el este un om nou (Coloseni 3.9,10). Chipul omului nou este asemenea Celui care l-a facut, de aceea el nu mai traieste ca inainte, nu mai gaseste placere in lucrurile care-i placeau inainte (lucrurile lumii) si nu se simte bine in anturajul oamenilor pacatosi. Gandirea sa, mentalitatea veche, pacatoasa este schimbata cu una noua, divina, duhovniceasca.

Desi acceptarea salvarii oferita prin jertfa lui Isus, ii confera o pozitie noua, privilegiata, cea de copil al lui Dumnezeu (sfintirea pozitionala), crestinul trebui sa traiasca in continuare o permanenta transformare, dorind sa creasca si sa se desavarseasca tot mai mult (Efeseni 4.20-24). Dezbracarea "de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare", innoirea in duhul mintii sale si imbracarea cu "omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu", nu trebuie sa fie doar un element petrecut candva, la inceput, ci un proces care trebuie sa continue intreaga viata (sfintire practica). Este un proces in care credinciosul are o contributie activa, intensa si consecventa intr-o stransa partasie cu Dumnezeu.

Mintea sa innoita, il ajuta pe credincios sa deosebeasca bine vocea lui Dumnezeu de imaginea rea, contorsionata de pacat a acestei lumi. Crestinul este chemat sa traiasca in mijlocul oamenilor, sa raspandeasca lumina, sare si sa ofere siguranta celor care nu o au, avand drumul spre Hristos. Dar in mijlocul acestei lumi este supus la tot felul de ispite si incercari, trebuind astfel sa aleaga intre bine si rau, intre voia sa, tiparul lumii si voia lui Dumnezeu (Romani 12.2). De aceea ii este esentiala prefacerea gandirii sale, pentru a iesi biruitor din aceasta lupta.

In fiecare zi suntem pusi in fata unor alegeri intre bine si rau, intre ascultare si neascultare de Dumnezeu. Ce aleg eu, ce alegi tu? Fiecare alegem dupa masura in care traim lucrarea transformatoare a lui Dumnezeu in viata noastra.

Am vazut impreuna, iubite cititor, ce inseamna innoirea fiintei umane si care este adevarata forta care-l ajuta pe om sa traiasca o viata noua. Aceasta este "Evanghelia lui Hristos ... puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede" (Romani 4.16). Este Cuvantul lui Dumnezeu care a schimbat viata mea si care are putere sa schimbe si viata ta, oricat de murdara ar fi ea. Este singura solutie pentru impacarea omului cu sine insusi, cu semenii si cu Dumnezeu. Este singura solutie pentru rezolvarea tuturor problemelor personale, familiale, sociale, politice si de orice natura ar fi ele. Numai acceptand solutia lui Dumnezeu vei fi un om nou.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1977
  • Export PDF: 1
Opțiuni