Ce înseamnă a fi om
Autor: Laurentiu Trica  |  Album: fara album  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de Softy
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi

Cunoaşteţi semnificaţia expresiei "a fi OM?" Este oare un fel de a spune "a fi om bun?". Se rezumă doar la atât? Atunci s-ar pune întrebarea "ce înseamnă a fi om bun?".

Dumnezeu, când l-a creat pe OM, i-a dat "chipul şi asemănarea" Lui, astfel că omul era un dumnezeu cu puteri limitate, limitat doar în spaţiu. El nu ştia ce este păcatul! Era atât de pur şi de curat sufleteşte încât în fiecare dimineaţă vorbea cu Creatorul său. Nu avea taine faţă de Dumnezeu şi părea că totul va rămâne aşa veşnic.

Pe lângă toate aceste calităţi cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe OM, i-a dat şi o mare înţelepciune. Eu cred că trebuie, totuşi, să fii foarte creativ să poţi numi toate animalele existente astăzi pe Pământ, când multe specii au dispărut, ce să mai vorbim de primele zile din grădina Edenului. Dumnezeu a văzut că bărbatului (iş în ebraică) îi lipseşte un ajutor, un însoţitor, cineva care să îi ţină companie în restul zilei, când El "nu era" cu el. Şi astfel a creat-o pe femeie (işa în ebraică).

Ce frumos era în Eden: OMUL şi Creatorul său, într-o grădină superbă! Toate acestea au dispărut, cu excepţia Creatorului, care şi astăzi mai simte lipsa acelei părtăşii cu OMUL, creatura mîinilor Sale.

OMUL a murit odată cu încălcarea poruncii! De atunci omul este limitat în timp, nu mai are relaţie cu Dumnezeu, a fost privat de fericirea şi liniştea pe care le avea OMUL în Eden. Trebuie să precizez că vorbesc despre două entităţi distincte: OM şi om. Omul a murit, iar oamenii suntem noi!

În tot acest timp, de la OM până la noi, Dumnezeu a strigat prin prooroci: "Caut un OM", iar răspunsul era mereu acelaşi: "dar nu găsesc niciunul!". Şi, astfel, soarta noastră a devenit tragică. Dar, peste veacuri, Pilat din Pont a exclamat: "Iată OMUL!". El era Fiul lui Dumnezeu, care a venit ca prin jertfa Sa să dăruiască lumii viaţa, dar nu oricui, ci doar "celui ce crede în EL" şi vrea să devină OM!

Dumnezeu, prin Fiul Său, ne-a dat această posibilitate de a redeveni OAMENI. Isus a venit şi a adus în istoria omenirii o nouă lege: aceea a iubirii şi a iertării. Phil Bosmans afirma odată: "Lumea este prinsă într-un cerc mortal. Este căutat cel care a lovit primul nu pentru a fi iertat, ci pentru a i se întoarce lovitura. Isus a rupt acest cerc al morţii aducând calea iertării şi a iubirii!". "Întunericul nu poate fi învins prin întuneric; numai lumina o poate face! Ura nu poate fi învinsă prin ură; numai iubirea o poate face!". Şi aşa şi este. Isus, dragostea, a învins ura prin iubire, jertfă şi dăruire totală. Când toţi îl huleau şi se lepădau de El, El îi cerea lui Dumnezeu Tatăl să le ierte păcatele. OMUL care a adus noua lege şi îndreptarea în lume este Isus, lumina lumii, OMUL desăvârşit, modelul spiritual, prin a cărui jertfă avem iertarea de păcate! El este Marele Preot prin care avem şansa de a redeveni OAMENI.

Deci, ce înseamnă "a fi OM"? Înseamnă să ai o relaţie personală şi permanentă cu Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Înseamnă să te încrezi în Dumnezeu, să doreşti să fii fiul Săi şi să respecţi poruncile Lui. Într-un cuvânt, să ai puritatea unui nou născut, să te încrezi în Dumnezeu aşa cum se încrede un copil în tatăl său şi să fii înţelept, bun şi iertător, să îndeplineşti binele şi să te fereşti de păcate încât să nu dai prilej celui rău să te învingă, aceasta înseamnă să fii OM!

Merita sa fi OM
OAMENII vor fi mai rari decat pietrele pretioase.Greu poti afla pe cineva (real, nu virtual)cu care sa stai de vorba si sa zici:e un om adevarat, cu o gandire/vorbire/privire si credinta curata.
comentariu eseu
semnificativ aceasta legatura facuta intre Omul din Eden,Omul care nu se mai gasea dupa caderea in pacat si--Omul care a fost jertfit pentru a fi restabilit Omul din Eden.m-a impresionat.
Respecta poruncile= "A fi OM"!

da, asa este, distinse companion, dar , daca un elev de 10 ani, care stie sa intre pe NET si are sansa sa gaseasca acest minunat site, nu intelege mare lucru, cata vreme el n-a citit BIBLIA!
"A fi OM", trebuie sa inteleaga acest copil, ca e bine si trebuie sa respecte cele 10 porunci, care " nu sunt grele"![ nu e cazul sa le enumar].
Apoi, ar fi bine sa i se spuna ca e bine sa fie sincer, onest, sarguincios la carte si in munca sa, in viitor; sa fie punctual si parolist in familie, la scoala si la serviciul sau, in viitor; sa fie fidel prieteniei sau iubirii s.a.m.d.

Cea mai grea intrebare pe care mi-au pus-o nepotii mei a fost:
"Buni, spune-ne, totusi, cand avem voie sa mintim???"
A trebuit sa aman raspunsul si...har Domnului ca mi-am amintit de "Manastirea Argesului" si , gandesc eu,le-am raspuns, cat de cat,onorabil:
"Cate zile veti avea, daca vedeti ca este o problema !"
Nu stiu daca am facut bine sau rau, dar ....nu va ssspun la cate alte intrebari n-am mai fost capabila sa raspund!
Ce bine ca nu mai sunt mama cu copii puberi si nici bunica non-stop, deoarece...n-as mai sti sa raspund la toate intrebarile lor, ca sa-i conving!Stiti bine cat au evoluat ....si prescolarii!
Cu sinceritate!
Doamne, ajuta !
Adăugat în 28/01/2008
fsa
fsaf
Adăugat în 31/03/2008
este un adevar
Adăugat în 27/05/2008
A fi om
a fi om inseamna a simtii cu oamenii din jurul tau.Cand plange unul langa tine si tu sa plangi,cand se bucura de adevar sa te bucuri si tu,sa te doara cand cel drept este nedreptatit s-au cel sarac cand este dispretuit.Si daca in fiecare zi macar un luru din cele amintite nu le facem,sa ne punem intrebarea SUNT OM....
Adăugat în 05/09/2009
am o maximă ....: Dacă ,,afi om e lucru mare” atunci a fi om înseamnă a fi robul lui Dumnezeu căci nu există în Univers mai mare rang,cinste sau onoare.
Adăugat în 24/10/2011 de Ioanhapca
un mesaj pe înţelesul tuturor!
fiţi binecuvântat
Adăugat în 26/11/2011 de floridinmaracineni
Prin acest mesaj, am inteles exact ''perioada in care omul se identifica cu Dumnezeu,''cind nu cunoscuse pacatul, cind Raiul, se numea Eden.Atunci, era singurul timp, cind fiinta creata dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, se numea om,iar dupa ce a savirsit pacatul neascultarii, a pierdut acea aureola dumnezeiasca, care-l facuse desavirsit inaintea Domnului,pentru caci, era creatia Sa.Domnul Isus, S-a last crucificat, de dragul nostru, ca sa ne reprimim identitatea de om,acea fiinta draga cu care vrea sa-si petreaca timpul aici pe pamint dar si in ceruri.Multumim pentru acest mesaj si ,numai binecuvintari sfinte!
Adăugat în 20/08/2012 de sanda_tulics
Un dicton inspirat spune:"Toti oamenii sunt calatori,dar nu toti calatorii oameni!"
Adăugat în 20/08/2012 de Costelyny
Statistici
  • Vizualizări: 20326
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 2
  • Comentarii: 10
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni