Religie sau pocăință?
Autor: Luigi Mitoi  |  Album: Diverse  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 14/09/2009
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

Deşi par asemănătoare, pocăinţa şi religia sunt două lucruri diferite, prin faptul că pocăinţa îl pune pe om în relaţie cu Dumnezeu, în timp ce religia îl pune în relaţie cu biserica sau cu un set de percepte religioase. Un exemplu grăitor este experienţa profetului Isaia, comparată atât cu cea a evreilor din timpul vieţii umane a Mântuitorului, cât şi cu cea a generaţiei noastre. Isaia avea aproximativ vârsta de 25 de ani şi era cronicarul împăratului Ozia (2 Cronici 26:20), fiind un evreu bun şi religios. În anul 740 î. Hr., anul morţii împăratului Ozia, Isaia este chemat de Dumnezeu în slujbă şi trimis cu un mesaj special către naţiune. În capitolul şase al cărţii ce-i poartă numele, Isaia scrie despre experienţa revelaţiei divine, revelaţie care îi marchează nu doar pe destinatarii mesajului primit, ci în mod special pe el. Încercând să pună în cuvinte revelaţia pe care a avut-o, Isaia spune că L-a văzut pe Dumnezeu, a văzut scaunul de domnie pe care sta, a văzut Templul în care era aşezat tronul şi a văzut serafimii (fiinţe cereşti) care se închinau. Este vrednic de remarcat faptul că Isaia L-a văzut mai întâi pe Dumnezeu şi apoi Templul şi lucrurile din el.

Cu siguranţă Isaia a văzut de multe ori Templul în timp ce era cronicarul împăratului, însă imaginea aceasta nu l-a determinat la pocăinţă, ci doar a accentuat sentimentul religios. Biblia menţionează că atunci când L-a văzut pe Dumnezeu, Isaia s-a pocăit, spunând speriat: ,,Vai de mine! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate şi am văzut pe Domnul oştirilor" (Isaia 6:5). Faptul că de două ori menţionează ,,buze necurate" ne dă dreptul să credem că ceea ce i-a auzit pe serafimi spunând în sala tronului, l-a determinat să creadă că oamenii nu pot fi în prezenţa Domnului cu felul lor de vorbire uşoară, glumeaţă şi păcătoasă. Oamenii pot vedea Templul fără să se simtă vinovaţi pentru vorbirea lor defăimătoare, indecentă, vulgară sau batjocoritoare.

Aproximativ
800 de ani mai târziu, Mântuitorul întrupat îi aude pe evrei, care se bazau pe apartenenţa lor etnică la Templu, spunând: ,,Templul Domnului, Templul Domnului". Templul este sanctuarul prezenţei divine, este centrul închinării poporului, însă el nu mântuieşte, nu schimbă viaţa nimănui. Oamenii care cred că sunt mântuiţi datorită apartenenţei la o etnie, denominaţie, biserică... sunt religioşi, dar nemântuiţi. Această apartenenţă nu-i pune în relaţie cu o persoană, ci doar cu un lucru. Evreii din vremea Mântuitorului se bazau atât pe apartenenţa la Templu, cât şi pe descendenţa din Avraam. Isus îi corectează când le spune că nu descendenţa din Avraam este importantă, ci imitarea credinţei, neprihnăirii şi slujirii lui.

În concluzie, oamenii se pocăiesc nu atunci când întâlnesc Templul, ci când Îl întâlnesc pe Dumnezeu în mod personal şi conştient. În principiu, religia se bazează pe apartenenţa la o biserică, la o anumită etnie sau denominaţie religioasă, la practicarea unui ritual religios, specific etniei, bisericii sau denominaţiei de care aparţine. Pocăinţa, dimpotrivă, se bazează pe apartenenţa la Dumnezeu şi pe practicarea neprihănirii. Mulţi oameni ies din Templu sau biserică mai răi decât au intrat, fără să-şi vadă potopul de cuvinte nelegiuite, fără să se simtă vinovaţi de priorităţile şi valorile lor păcătoase. Isaia, când L-a văzut pe Domnul, s-a pocăit, deoarece a înţeles că fiecare muritor este responsabil în faţa Creatorului de felul în care trăieşte.

Este ştiut dacă un om L-a văzut pe Domnul sau doar Templul sau clădirea bisericii, din felul în care vorbeşte şi trăieşte. Întâlnirea cu Dumnezeu schimbă viaţa, conduce la pocăinţă şi se manifestă prin dragoste şi smerenie. Aceasta este pocăinţa pe care o porunceşte Isus şi pe care o apreciază Dumnezeu, fiind foarte diferită de religie atât prin manifestarea zilnică, cât şi prin rezultate şi consecinţe.

Sursa: bethany.cc

~~~Religie sau Pocainta?~~~Deşi par asemănătoare, pocăinţa şi religia sunt două lucruri diferite, prin faptul că pocăinţa îl pune pe om în relaţie cu Dumnezeu, în timp ce religia îl pune în relaţie cu biserica sau cu un set de percepte religioase. Un exemplu grăitor este experienţa profetului Isaia, comparată atât cu cea a evreilor din timpul vieţii umane a Mântuitorului, cât şi cu cea a generaţiei noastre. Isaia avea aproximativ vârsta de 25 de ani şi era cronicarul împăratului Ozia (2 Cronici 26:20), fiind un evreu bun şi religios.
cel mai important in viata este stabilirea relatiei corecte cu Dumnezeu prin Isus Hristos.este singurul punct de referinta,sau temelie stabila si reala din univers.Singura! Domnul sa te binecuvanteze si ocroteasca frate!
Adăugat în 14/09/2009
Credinta si adevar
Pocainta adevarata duce la credinta de rapire si moartea nu v-a mai avea putere asupra noastra,daca fiecare crestin ar intra in Biserica cu teama de Dumnezeu cu siguranta v-a iesi diferit si smerit cu inima dar si cu dorinta de a fi botezat in Numele Domnului Isus Hristos,Marcu 16:15-20 adevarul nu este in predica sau biserica ci in inima noastra,daca inima a fost atinsa de Duhul Sfant si adevarul v-a dainui mereu,Marcu 7:1-23,Domnul Isus a venit in Lume pentru cei care vor sa se pocaiasca nu pentru bisericosi fatarnici,fie ca dragostea lui Isus Hristos sa atinga fiecare inima care vrea sa se pocaiasca si sa fie cu noi cu toti care am crezut si ne-am botezat in Numele Lui adevarat.Domnul sa va binecuvanteze!
Adăugat în 15/09/2009
ceea ce spunea luigi este tragedia ce se-ntampla astazi. Oamenii imbratiseaza o religie, niste obiceiuri, dar uita de Dumnezeu. D-ne ajutate
Adăugat în 19/09/2009
pocaiti sau religios
sint de acord cu fratele luigi traim vremuri de care multe cazuri sunt legate de religie nu de pocainta si aceste cazuri le intalnim chiar si in bisericile crestine . zic ca domnul sa va binecuvinteze frate luigi ptr acest subiect.
Adăugat în 20/09/2009
editorial
no-i fi io pocait da penticostal tot is
Adăugat în 23/09/2009
Transformare
Da, asa este. Te intalnesti cu Dumnezeu si ramai marcat pentru tot restul vietii.Iar viata pe care o traiesti este intr*o contion transformare (modelare).
Adăugat în 24/09/2009
religia fara pretentii
Interesant este faptul ca religia nu are pretentia de a cere schimbarea adeptului ci doar respectarea regulilor ei pe cand relatia cu Dumnezeu il catapulteaza pe om in faza in care sa recunoasca nevoia acuta de schimbare si sa conlucreze cu duhul Sfant la aceasta. Ptr ca relatia cu Divinitatea impune aceasta decizie de a te lasa modelat prinrenuntare la ego-ul tau, devine greu de acceptat. Totusi ai multumim lui Dumnezeu ca avem Harul de a fi rastigniti cu Hristos ca sa traim cu adevarat!
Adăugat în 24/09/2009
vremuri grele
Este adevarat ca in ziua de azi este foarte greu sa fii cu adevarat pocait,schimbat.Deavolul se lupta cu inversunare sa ne atraga intr-o relegie aducatoare de moarte si nu de viata vesnica.Domnul sa va binecuvinteze frate Luigi si sa va dea putere sa spuneti intotdeauna lucrurilor pe nume asa cum spune biblia.
Adăugat în 26/09/2009
intalnirea cu dumnezeu
adevarata pocainta vine in urma unei intalniri personale cu Dumnezeu!as aminti pe Iacov atunci cand i se arata in vis scara cerului!daca citim atenti Domnul ii spune:Eu sunt Dumnezeul lui Avram,Isac,dar nu spune ca e si al lui!!DE CE???Iacov cu toate ca se nascuse intr-o familie de oameni credinciosi cu o relatie personala cu Dumnezeu,ni il cunostea pe Dumnezeu din experienta personala!Abia dupa ce se intoarce de la Laban si dupa ce are loc intalnirea cu ingerul in noaptea aceeai s-a schimbat viata pana si mersul...si apoi si numele!!!de atunci a fost si dumnezeul lui!!DE RETINUT!!!pocainta nu se mosteneste de la parinti oricat de preasfinti ar fi ei!!ea vine dupa o intalnire reala,personala cu Dumnezeu,si atunci se vede si o schimbare in viata acelui om!!sa ajute Domnul generatia tanara sa il intalneasca cu adevarat pe adevaratul Dumnezeu!!DOAMNE AJUTA!!
Adăugat în 26/09/2009
Statistici
  • Vizualizări: 5996
  • Export PDF: 3
  • Recomandări email: 3
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 9
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni