Taine revelate de Evanghelie
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 14/11/2023
    12345678910 0/10 X
„ci să păstreze taina credinței într-un cuget curat.” (1Timotei 3:9)
Se spune că Patriarhul Isaac pe când era tânăr avea obiceiul să iasă seara pe câmp și să cugete în taină. (Genesa 24:63) Vă propun, asemeni lui Isaac, să cugetăm, însă nu în taină, ci la tainele despre care vorbește Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu.
Taină înseamnă mister, secret, enigmă, ceva necunoscut, neînțeles, nedescoperit, nepătruns. Oamneii au fost întotdeuna interesați și fascinați de taine, de mistere. În Biblie se vorbește despre Taine, lucruri secrete, care au fost ținute ascunse vreme de generații, mistere revelate în zilele din urmă. (Coloseni 1:26) Istoria biblică ne prezintă oameni care au priceput sau pricep enigmele inexplicabile celor mai mulți. În capul listei se află Daniel care a fost supranumit „descoperitorul de taine”, și asta pentru că „Dumnezeu a făcut pe Daniel priceput în toate vedeniile și în toate visele. (Daniel 1:17) Prorocii Vechiului Testament în general aveau acces la informații necunoscute majorității. Este scris că: „Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-Și descopere taina Sa slujitorilor Săi prorocii”. (Amos 3:7) În Noul Testament Domnul Isus spune ucenicilor Săi: „Vouă va fost dat să cunoașteți tainele Împărăției lui Dumnezeu: dar pentru cei ce sunt afară din numărul vostru, toate lucrările sunt înfățișate în pilde”. (Marcu 4:11) Cu aceste lucruri în minte vă invit, cu ajutorul Duhului Sfânt, să cunoaștem două din tainele despre care vorbește Noul Testament, secrete ținute ascunse vreme de veacuri și descoperite în zilele din urmă.
Apostolul Pavel scrie despre o taină. (Efeseni 1:9,2:2,6:19) Care să fie această taină? În Epistola către Coloseni lămurește: „... taina lui Dumnezeu Tatăl, adică pe Hristos, în care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale științei... ” (Coloseni 1:26,2:2,4:3) Marea Taină a lui Dumnezeu este Hristos. De ce Fiul lui Dumnezeu este o taină? Pentru că Dumnezeu a ținut ascuns în revelația de Sine vechi testamentală faptul că are un fiu preaiubit. Persoana Domnului Isus este marele secret ascuns de veacuri și revelat prin Evanghelie. Unul din motivele majore pentru care cei din generația lui Isus nu au putut crede în El a fost faptul că Persoana Fiului lui Dumnezeu a fost un secret în revelația Vechiului Testament. (Faptele Apostolilor 3:17,13:27a) Așadar, subiectul principal al Evangheliei este o taină: Persoana Fiul lui Dumnezeu. (Efeseni 6:19) Deși Fiul lui Dumnezeu s-a descoperit evreilor și lumii întregi prin Evanghelie, pentru tare mulți El continuă să fie o taină. (2Corinteni 3:14-16) Pe de altă parte, cei care se întorc la Dumnezeu, privesc slava Domnului, dar ca într-o oglidă. Ce înseamnă asta? Că deși ajung să-L cunoască pe Fiul lui Dumnezeu, încă nu-L văd în toată slava. Atunci când se va întoarce Domnul Isus din cer se va sfârși complet Taina lui Dumnezeu. (1Corinteni 13:12a; 2Tesaloniceni 1:7; Apocalipsa 10:7)
Biblia vorbește despre taina lui Dumnezeu, taina Evangheliei, taina credinței, taina evlaviei, toate cu referire la Fiul lui Dumnezeu. Tot Biblia vorbește despre o altă taină, fundamental opusă, este vorba despre „taina fărădelegii”. (2Tesaloniceni 2:3-12) Lucrarea celui rău în vremurile din urmă este numită taina. De ce? Pentru că nici lucrarea celui rău nu a fost descoperită în toată dimensiunea ei până nu a venit Evanghelia. În ce constă această taină? În zilele din urmă apogeul lucrării lui Satan va duce la arătarea, la descoperirea lui Antihrist, numit și omul fărădelegii, fiul pierzării și potrivnicul. (1Ioan 2:18,4:3; 2Tesaloniceni 2:7-8) Lepădare de credință și arătarea lui Antihrist au ca scop îndepărtarea oamenilor de Dumnezeu și zeificarea lui Satan. Evanghelia ne spune că taina fărădelegii a și început să lucreze, oamenii însă nu văd nimic din această lucrare malefică până nu vin la lumina lui Hristos. (Apocalipsa 12:9) Evanghelia Fiului lui Dumnezeu descoperă totul.
Biblia spune, „ci să păstreze taina credinței într-un cuget curat.” Ce înseamnă să păstreze taina credinței într-un cuget curat? McDonald răspunde: „Asta înseamnă că ei (creștinii) trebuie să fie sănătoși, atât în doctrină, cât și în viața pe care o trăiesc. Nu e de ajuns să cunoască adevărul, ci mai trebuie să-l și trăiască în viața de toate zilele”.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 170
Opțiuni