„Andrei, cel dintâi...”
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Misionari
Resursa adaugata de 12345 in 24/11/2023
    12345678910 0/10 X

Andrei, cel dintâi, a găsit pe fratele său Simon, și i-a zis: „Noi am găsit pe Mesia”. Și l-a dus la Isus” (Ioan 1:41-42a)

La sfârșitul lui noiembrie o parte din creștinătate îl pomenește pe Apostolul Andrei, supranumit „cel dintâi dintre apostoli”. În România este cinstit în mod deosebit deoarece se crede că Apostolul Andrei a adus pentru prima dată Evanghelia pe teritoriul țării. În continuare câteva mențiuni din Sfânta Scriptură vizavi de biografia Apostolului Andrei.

ANDREI CEL DINTÂI L-A GĂSIT PE MESIA. Andrei este primul care s-a hotărât să-L urmeze pe Hristos. Cum s-a întâmplat: Ioan Botezătorul „pe când privea pe Isus umblând a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” Doi din ucenicii lui Ioan l-au auzut rostind aceste vorbe și au mers după Isus. Acesta i-a văzut că merg după El și i-a întrebat: „Ce căutați?” Ei i-au răspuns: „Rabi (învățătorule), unde locuiești?” „Veniți de vedeți”, le-a zis Isus. S-au dus și din ziua aceia au rămas cu Domnul. Nu cunoaștem decât numele unuia dintre ucenici, acesta este Andrei, fratele lui Simon Petru. Această întâlnire a provocat în mintea și în inima lui Andrei o convingere fermă că Isus este Mesia, Cel așteptat de veacuri, și că trebuie să-l părăsească pe Ioan pentru a-L urma pe Isus. Andrei imediat ce-l întâlnește pe fratele său Simon, declară cu mult entuziasm: „Noi am găsit pe Mesia!” Ce anunț uluitor!

ANDREI ADUCE PE ALȚII LA MESIA. Deși a fost primul ucenic al lui Hristos, Andrei nu este menționat niciodată primul în lista celor 12 apostoli. Andrei nu este născut să fie lider, privilegiul acesta îi revine fratelui său Simon. Pe Andrei nu-l vom auzi rostind predici mișcătoare ca și pe Stefan. Andrei are însă o calitate deosebită. Cu discreție, lucrând din umbră, îi aduce pe alții la Hristos. El este exemplul clasic de om care face evanghelizare personală, de la om la om. De ce o așa afirmație? De trei ori vorbește Scriptura despre Andrei și în fiecare ipostază îl vedem aducând pe cineva la Domnul Isus. Andrei cum l-a întâlnit pe fratele său, l-a și adus la Isus (Ioan 1:41-42) Mai apoi, la Înmulțirea pâinilor a adus la Domnul un copilaș care avea cinci pâini de orz și doi pești. (Ioan 6:8-9) În fine, în ziua intrării în Ierusalim, Andrei le-a înlesnit unor greci evlavioși posibilitatea de a-L vedea pe Isus. (Ioan 12:20-22)

Să aduci un suflet la Dumnezeu, să câștigi un suflet pentru veșnicie, iată cel mai important lucru. Solomon în proverbele sale spune: „cel înțelept câștigă suflete.” (Proverbele 11:30b) Andrei, cu un mesaj simplu, doar cinci cuvinte, l-a câștigat pe fratele său Petru. Cu devărat, acesta ne învață că nu trebuie să fim neapărat mari predicatori în lucrarea de câștigare a sufletelor, ci mai degrabă să spunem despre Domnul Isus în cuvinte simple, având încrederea că Dumnezeu se va ocupa de restul.

ANDREI DEVOTAT LUI MESIA PÂNĂ LA CAPĂT. Scrierile creștine de mai târziu ne spun că Andrei după Conferința de la Ierusalim, relatată în Faptele Apostolilor 15, pleacă înspre Asia Mică, misionează în Tracia, și ajunge până la Nord de Marea Neagră. (De unde și apelativul de „sfântul rușilor”) Tradiția bisericească spune că Andrei a murit în Grecia condamnat la moarte de guvernatorul orașului Petras, datorită faptului că soția acestuia a devenit creștină ascultându-l pe Andrei. Un amănunt: crucea în formă de X pe care a fost răstignit îi poartă numele și astăzi. Ultimele cuvinte ale lui Andrei au fost: „Primește-mi Doamne duhul în Împărăția Ta veșnică.” Se spune că o creștină cu numele de Maximilia l-a dat jos de pe cruce și l-a îngropat.

Prin tot ce am spus despre Andrei, sau despre alte personaje ca și Andrei, nu dorim să ridicăm statuie unui om. Numai Dumnezeu merită toată lauda, admirația, închinarea, ascultarea și încrederea. Privind însă la Andrei putem împlini Sriptura care spune: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitați-vă cu băgare de seamă la sfârșitul felului lor de viețuire și URMAȚILE CREDINȚA.” (Evrei 13:7)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 201
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni