Arta de a-ţi păstra atenţia îndreptată spre Christos -1-
Autor: John Ortberg  |  Album: John Ortberg  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 06/10/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 6 voturi
Arta de a-ţi păstra atenţia îndreptată spre Christos -1-

   Când cineva ajunge să creadă în Dumnezeu, să creadă că El este într-adevăr interesat de nevoile oamenilor, problema neputinţei învăţate se schimbă radical. A. Bandura este un psiholog de la Standford, care a condus cercetări în domeniul auto-eficienţei - convingerea că deţin contolul asupra evenimentelor din viaţa mea şi le pot mânui perfect, şi că mă pot descurca cu orice îmi iese-n cale. Cei care au un puternic sentiment de auto-eficienţă, este cel mai probabil că vor fi rezilienţi în faţa eşecului, vor putea ţine piept, în loc să se teamă. Auto-eficienţa este o încredere puternică în capacităţile proprii.

   Dar pentru cineva care crede în Dumnezeu, întrebarea nu este: DE CE SUNT CAPABIL? Adevărata întrebare este: CE AR VREA SĂ FACĂ DUMNEZEU PRIN MINE? "Pot totul în Cristos, care mă întăreşte." Acesta nu este un cec în alb. Scriind aceste cuvinte, apostolul Pavel nu a vrut ca noi să înţelegem că dacă suntem creştini putem bate recordul mondial la săritura în lungime sau că vom putea atinge note mai înalte decât Pavarotti. El vrea să spună că pot avea încredere că voi face faţă oricărui lucru pe care mi-l rezervă viaţa, că nu va trebui niciodată să mă dau bătut, că eforturile mele au putere - din cauza Celui care lucrează în mine.

   Vedem aici că optimismul şi speranţa nu sunt unul şi acelaşi lucru. Optimismul necesită ceea ce C. Lasch numeşte o convingere că lucrurile vor merge mai bine pentru mine. Speranţa include toate avantajele psihologice ale optimismului, dar este înrădăcinată în ceva mai adânc. Când sper, sunt convins că Dumnezeu este la lucru pentru a răscumpăra toate lucrurile, INDIFERENT DE MODUL ÎN CARE-MI MERG MIE TREBURILE ASTĂZI. Speranţa nu mă împiedică să mă aştept la ce e mai rău - "oamenii plini de speranţă sunt pregătiţi pentru ce e mai rău". Urmaşul lui Cristos este plin de SPERANŢĂ VITALĂ.

   Să reflectăm puţin ce înseamnă să cultivi o MINTE care este dominată de acest gând:"POT TOTUL ÎN CHRISTOS, CARE MĂ ÎNTĂREŞTE." Cum putem să ne dezvoltăm o minte care se focalizează spre Cristos în mijlocul furtunilor?

   Numaidecât ajungem la o descoperire uluitoare. Oamenii - inclusiv eu şi cu tine - sau cel puţin eu , sunt adesea extraordinar de mândri de modul în care-şi tratează mintea. Spre ce este focalizată mintea ta?

   Imaginează-ţi că ai cea mai grozavă maşină de curse din lume şi hotărăşti că vei participa la un concurs şi că vei face tot posibilul să-l câştigi. Cum ai putea să alimentezi cu benzină ieftină, care are cifra octanică mică, de la o staţie de benzină de la capătul lumii?

   Imaginează-ţi că te-ai hotărât foarte serios să concurezi la maratonul de la jocurile olimpice. Acesta devine un scop în viaţă pentru tine. Cât de pertinentă este presupunerea că de acum şi până la olimpiadă vei trece pe o dietă bazată pe ciocolată?

   Când se naşte un copil, părinţii sunt foarte atenţi la alimentaţia micuţului. Suntem foarte atenţi cu ce alimentăm lucrurile la care ţinem. Suntem atenţi cum ne alimentăm maşina, corpul, copiii şi chiar animalele din casă. Doar alimentaţia pentru corp este o industrie de miliarde de dolari. Se cheltuiesc miliarde de dolari doar pentru reclame, pentru a ne spune cum trebuie să mâncăm.

   Suntem foarte conştienţi de faptul că performanţa lucrurilor este dată de "carburantul" cu care acestea sunt alimentate. De aceea este foarte ciudat faptul că în cea mai importantă zonă a vieţii, tratăm nepăsători, într-un mod cu totul nonşalant, una dintre resursele noastre esenţiale: MINTEA. Alimentaţia minţii este un lucru de importanţă capitală, mult mai important chiar decât alimentaţia trupului. Apostolul Pavel scria: "Tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de iubit,...aceea să vă însufleţească." - cu alte cuvinte ACEEA SĂ VĂ HRĂNEASCĂ MINŢILE.

   Capacitatea pe care-o avem de a trăi plini de speranţă - de a rămâne focalizaţi pe Christos în mijlocul furtunii - depinde în mare măsură de hrana cu care ne alimentăm mintea. În acest fel vom putea să privim la Mântuitorul, şi nu la furtună.

   Vreau să-ţi fac cunoscute doua legi care-ţi guvernează viaţa. Prima ar putea fi numită LEGEA GÂNDIRII. Eşti ceea ce gândeşti. Psihologul A. Hart scrie: "Cercetările au arătat că gândurile omului influenţează fiecare aspect al fiinţei umane." Încrederea sau frica sunt generate de gândurile care ne ocupă mintea de obicei.

   În ultimii treizeci de ani, cea mai mare mişcare în psihologia americană este psihologia cognitivă - construită în jurul adevărului că modul în care gândeşti este cel mai determinant aspect al vieţii tale.   Modul în care gândeşti îţi creează atitudinile; modul în care gândeşti îţi modelează emoţiile; modul în care gândeşti îţi guvernează comportamentul; modul în care gândeşti îţi influenţează sistemul imunitar şi susceptibilitatea în faţa bolii. Tot ceea ce eşti gravitează-n jurul modului în care gândeşti.

   Sunt convins că şi acesta este unul dintre acele lucruri care confirmă ceea ce scriitorii Bibliei ştiau deja de mult. Pavel spunea: "Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă transformaţi, prin înnoirea minţi voastre."

   Isus spunea odată că un pom bun nu poate da roade rele, precum un pom rău nu poate da roade bune. Se referea la legătura dintre condiţia noastră interioară şi comportamentul nostru exterior. Pe termen lung, gândirea bună - percepţiile corecte, emoţiile şi dorinţele sănătoase, intenţiile onorabile - nu pot produce rezultate rele; o gândire rea, pe de altă parte, nu poate produce rezultate bune.

„Cand sper, sunt convins ca Dumnezeu este la lucru pentru a rascumpara toate lucrurile, INDIFERENT DE MODUL IN CARE-MI MERG MIE TREBURILE ASTAZI. Speranta nu ma impiedica sa ma astept la ce e mai rau - "oamenii plini de speranta sunt pregatiti pentru ce e mai rau". Urmasul lui Cristos este plin de SPERANTA VITALA.” Sunt atât de inspirate, de duhovnicești, aceste cuvinte! Mulțumim, sora Flori!
Adăugat în 08/10/2013 de loredanam
Textul dat noua este aliment tare pentru cei ce vor sa traiasca si sa le traiasca copiii. Da!Ttrebuie sa fim atenti la alimentatia copiilor nu numai cind sunt nou nascuti sau sugari ci sa-i insotim pe tot parcursul vietii ,pina am inteles caci stiu sa se hraneasca [ce sa manince, de unde si ce!]Raul stie sa desparta foarte mult generatiile ,mai ales in familie, dind copiilor nostri enorm de multe vitrine cu cele mai apetisante oferte. Din pacate ''pescuirea lui'' este colectiva! Adica ;moda, tehnologia, expresiiile folosite [mai ales cind sunt singuri ,pentru a se evindentia in fata semenilor lor...] si multe altele fac sa se nasca despartiri greu de suportat si si imaginat, acelea care aduc lacrimi , boli suferinta din partea parintilor si sfidare, neascultare din partea copiilor si ce este cel mai grav... o despartire sigura de Christos. Pavel in urma lui Isus,impreuna cu noi parintii ducem evanghelia hranei copiilor pentru a-i ferii si eliberara de sub puterea intunericului.Am ajuns la concluzia caci intr-adevar despartiti de El nu putem face nimic nici pentru noi dar mai ales pentru aceia pe care ii iubim atit demult, copiii si toata familia noastra.
As dori sa se continue mult, f mult acerste texte ce duc la formarea caracterului, a tacticii de lupta impotriva intunericului si la eliberarea prinsilor de razboi. Ai facut o alegere deosebit de buna in postarea textului, fi binecuvintata!
Adăugat în 11/10/2013 de sanda_tulics
Va admir harnicia in lucrul Domnului si discernamantul cu care alegeti ceea ce postati .Domnul sa va dea o rasplata deplina., cu belsug de binecuvantari.
Adăugat în 12/10/2013 de brandusa
Aceasta este hrana de care are nevoie omul cu atât mai mult cu cât este deja un copil al lui Dumnezeu. Domnul să vă binecuvânteze și să vă răsplătească toată osteneala.
Adăugat în 15/10/2013 de Ioanhapca
Ajută-ne Doamne să avem mintea concentrată spre Domnul nostru Isus Hristos
Adăugat în 26/02/2014 de COSTELMARYA
Multumiri de mesaje, sfinte binecuvântări.
Adăugat în 26/02/2014 de floridinmaracineni
Statistici
  • Vizualizări: 1194
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 2
  • Comentarii: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni