De ce-și pierd membrii, Bisericile tradiționale evanghelice?
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 06/05/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

De ce-și pierd membrii, Bisericile tradiționale evanghelice!

Scriu acest articol în urma mesajului transmis de Samy Tuțac și a priorităților subliniate de el cu privire la acest aspect, vizavi de creșterea numărului de membrii în Bisericile carismatice.
Deci strategia biblică, pentru pastorul Samy Tuțac, nu-i mai de actualitate, în simplitatea ei, ci ne trebuie una de companie și oameni de bussiness, care s-o promoveze.
Extraordinar, atunci ar trebui să schimbam și Scriptura.
Mă așteptam să spună că problema bisericilor tradiționale evanghelice este una spirituală, una de întoarcere la dragostea dintâi, una de schimbare a priorităților, de la materialism la Hristos, una de-a trece biserica la făcut ucenici, de la spectacole, una de la trecere a pastorilor de la lucru pentru salarii, la lucru pentru Domnul.
Cât despre bisericile alea carismatice, care sunt pline de "viață", a uitat pastorul Tuțac să spună că se înmulțesc pe baza faptului că dau oamenilor ce vor să audă, le dau teologia prosperității și circ ieftin cu râsete "sfinte" și miracole de doi bani, iau banii de pe oameni, mai abitir ca oamenii de bussiness.

O să răspund și eu pe puncte la această problemă și poate o să ajungă și pastorul Tuțac să citească:

1. Eu aș numi punctul numărul unu în ce privește pierderea membrilor în Bisericile tradiționale îndepărtarea noastră de Dumnezeu, de dragostea dintâi.
Pierdem membrii, deoarece nu mai suntem serioși pe Cale, umblăm toată ziua după materialism, uitând că prioritatea trebuie să fie Împărăția lui Dumnezeu și Neprihănirea. Am ajuns să nu mai fim lumină și din cauza noastră Numele Domnului să fie blamat. Am ajuns să nu mai citim Scriptura și să n-o mai aplicăm la viața noastră, să vorbim doar o credință de pe buze.
Pastorul Samy Tuțac  pune pe primul loc ca prioritate a trezirii noastre competența celor din conducerea bisericii, vizavi de competența celor din bisericile carismatice care aplică o strategie bazată pe tehnologie și până la "aparatul de cafea" (menționat in articol).
Extraordinar frate Samy Tuțac, dacă aducerea membrilor într-o biserică stă în aparatele de cafea, atunci întradevăr există o metanoia în mintea noastră în sens invers, o pocăință a pocăiților pentru lume.
Vreau să știi frate pastor, că în Biserică competența celor care slujesc Biserica stă în plinătatea Duhului Sfânt, în puterea primită de Sus și nu în aparate de cafea competente și performanțe lumești. Poți să ai o mie de aparate și bugete, proiecte, dacă nu ești plin de Duhul Sfânt și aliniat la Călăuzirea Duhului, toate-s degeaba.

2. A doua problema în biserică aș numi-o lipsă de strategie biblică a pastorilor și comitetelor actuale, lipsa de-a face ucenici în Biserici.
Biserica a pierdut strategia Biblică trasată de Dumnezeu Bisericii, le trebuie membrii, iar după ce-s botezați, în urma unei ridicări de mână, sunt lăsați pradă lumii în continuare și predicilor de Duminică.
Biblia în schimb are o strategie și ne dă o viziune clară cu privire la a face ucenici. Dacă ne uităm în Mat 28:17-20, vedem că Cel mai bun model de strateg, este însuși Dumnezeu. Dumnezeu a avut o strategie în planul de mântuire a omului și El este cel mai bun exemplu de elaborare a unei strategii. Pentru o lucrare eficienta, pastorul și slujitorii bisericii trebuie să aibe elaborată o strategie foarte bună care să cuprindă viziune biblica, cunoștințe biblice, motivatie biblică, resurse și un plan de acțiune, la fel bazate pe Scriptură.
Venim dintr-un mediu ortodox în care oamenii s-au obișnuit cu popa,  cam așa s-a implementat și-n bisericile noastre tradiționale și pastorii sunt mulțumiți, au un loc de muncă pe viață, un salariu bunicel și dacă stă fiecare în banca lui, lucrurile merg strună.
Însă nu asta a fost intenția lui Dumnezeu să-și pună niște pastori pe pământ și bisericile să graviteze în jurul lor.  Intenția lui Dumnezeu a fost ca să fie făcuți ucenici ai lui Hristos și toți să graviteze în jurul Său. Fiecare mădular în Trupul Domnului (Biserica) trebuie să fie madulare în Trup și să se supună Marelui Păstor, Hristos Domnul.
Frate creștin, dacă strategia Biblică ar fi aplicată și ar ajunge slujitori plini de Duhul Sfânt, atunci cu siguranță că nu s-ar căuta implicarea doar a intelectualilor și oamenilor de bussiness, ci motivația principală ar fi implicarea și slujirea oamenilor plini de Duhul Sfânt.
Că cei mai mulți care au evanghelizat România la începutul neoprotestantismului din România au fost oameni simplii, care cu ceapă, pită și slană, cu opinci în picioare și plini de Duhul Sfânt au plantat biserici în toată țara.
Astăzi însă s-au întors valorile, musai slujitorul trebuie să apară la patru ace, să aibe vilă mare și-o mașină care să-i fascineze pe toți când o văd.

3. A treia problemă a bisericilor noastre tradiționale este prezentarea Evangheliei  înaintea lumii, printr-un caracter schimbat.
Oamenii astăzi aud Evanghelia peste tot, la radio, internet, Evanghelizări ectc, marea problemă însă este transformarea noastră după Chipul Mântuitorului, maturizarea spirituală. Sigur că problema este complexă și ține de-a ne lăsa la îndemâna Duhului Sfânt și a Cuvântului lui Dumnezeu, pentru ca omul nou să crească și să se maturizeze. Asta ține mult de relația personală cu Domnul și de-o viziune biblică cu privire la sfințire a Bisericii locale. Daca însă strategia de-a face ucenici este deficitară și aproape inexistentă, nu o să existe nici creștere spirituală, ci crestini cu vieți asemănătoare celor din lume. O trezire în acest sens poate s-o facă doar Duhul Sfânt al lui Dumnezeu și noi ar trebui să renunțăm la noi și să ne întoarcem sincer la simplitatea Cuvântului și în smerenie să ne supunem Duhului Sfânt.
Extraordinar, fratele Tuțac spune la un asemenea capitol că trebuie implicați oamenii tineri și să facem apel la influența unor intelectuali și oameni puternici (de bussiness) în societate, asta în detrimentul celor de peste 60 de ani, care săracii ar trebui să iese la pensie, probabil.
Ai uitat frate Tuțac că biserica are nevoie de bătrâni și oameni cu experiență. Pe de alta parte ați adus pastori de tineret, i-ați implicat, le dați salarii și treaba tot nu merge. Stiți de ce? Fiindcă trebuie căutată plinătatea Duhului și călăuzirea Lui, nu doar dinamismul tineretului.
Ce a făcut strategia care-o sugerați? A umplut Bisericile de rock "creștin", de circ ieftin, de rupturi bazate pe influența pastorilor tineri, asta a generat nașterea bisericilor carismatice, care merg bazate pe o strategie de bussiness, strategia de-a le da oamenilor ce le place să audă.

Cât despre discursul acesta simplu și concis la care doriți să faceți apel frate Tuțac, este de fapt o oratorie ieftină, in cele mai multe cazuri, care-o vedem de multă vreme în Bisericile noastre și într-o formă mărită în Bisericile carismatice. Oratorie bazată pe povești și nu pe Scriptură, oratorie în care se lucrează la sentimente și nu sub călăuzirea Duhului, la nivelul minții și inimii omului prin puterea Duhului Sfant. Păstorași doar ieșiți de pe băncile facultății vin și-ți povestesc 75% din predică povești, inginerie și glume, prin care captează audiența și lucrează la sentimente, asta în detrimentul Cuvântului care-i puterea de Mântuire a celui care crede.

Mulțumesc frate Tuțac că mi-ați confirmat încă odată prin mesajul dumneavoastră, că noi bisericile tradiționale dormim bine, adormiți de acei "lideri" care ne cântă în strună, care ne dau ce ne place, să ne țină confortabili, atât pe noi cât și pe ei. Acei "lideri" care dau generației tinere acel chip al veacului acestuia, cu tobe, chitări și zbierete, că nu mai știi dacă ești în biserică sau la discotecă. Mi-ați confirmat încă odată că Hristos este singurul Mântuitor și Sfânta Scriptură este da și amin, acel izvor nesecat și mană din Cer, care-mi stâmpără sufletul în vremuri ca acestea.
Dacă dumneavoastră care sunteți văzut ca un exemplu în comunitate aveți asa o vizune a trezirii Bisericii, atunci ce să mai căutam la membrii de rând ai Bisericii?
Eu sunt de la ortodocși întors la Dumnezeu, vă spun aceste lucruri cu durere în inimă. Mă uit la o Biserică la care am venit și care tot mai mult seamănă cu cea ortodoxă, de dragul membrilor mulți și a salariilor cu care v-a obișnuit biserica, carismatismul a început să ne uniformizeze, teologii deocheate au pătruns și sunt predicate în multe Biserici, teologia prosperității, teologia bisericilor emergente, teologii carismatice, misticism ieftin, chipul lumii acesteia a reusit să pătrundă și să decimeze oile puține rămase încă, din bisericile noastre. Totul sub somnul lin al pastorilor plătiți și al oițelor crescute de zeci de ani în stilul acesta, să fie ascultătoare de voi și să aibe toată încrederea în leadership-ul vostru, uitând că Unicul Păstor neplătit al nostru este Hristos Domnul.
Și-n ultimul rând frate, pastorii au devenit un soi de popi. Eu vin de la ortodocși (cum am mai spus) și poate de aceea mi se trage "vedenia" asta. Au ajuns frate salariați, departe de enoriașul de rând, lacomi după bani și domni de două predici pe duminică.
Trupul lui Hristos (Biserica) înseamnă mai mult decat atâta, vă pune în mod clar pe picior de egalitate cu celelalte mădulare din Trup (Biserica). Bisericile evanghelice de astăzi au o ierarhie mascată și promovată. Ați ajuns așa însă promovați de enoriașii de rând, le convin și lor comoditatea asta și vouă (nouă) lucrătorilor.
Adică fiecare își vede de treabă, o să fie bine și aici pe pământ și dincolo. Noi avem grijă de pastori și ei au grijă sa ne bage-n cer și să ne predice ce dorim să auzim.
Poate că prin asta am vrut să spun, nu că "peștele se împute de la cap", ci că Biserica se trezește de la slujitorii ei, dacă vrem o trezire trebuie să se trezeasca cei care-și spun azi "ierarhi" și fiecare mădular din Trupul lui Hristos, de asemenea!

Simion Ioanas

Materialul fratelui Tuțac il puteți citi aici: https://ardeleanlogos.wordpress.com/biserica/de-ce-isi-pierd-membrii-bisericile-evanghelice-traditionale/

Amin! Capul Bisericii este Cristos si Biserica se inmulteste "cu ajutorul Duhului Sfant"!
Adăugat în 09/05/2017 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 706
  • Comentarii: 1
Opțiuni