Iubitul rănit -2-
Autor: Ph. Yancey  |  Album: Dezamăgit de Dumnezeu  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 19/04/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Iubitul rănit -2-

   Iubitul rănit

   Dumnezeu le-a dezvăluit profeţilor Săi cele mai adânci sentimente ale Sale.

   De pildă, iată ce a simţit El în legătura cu distrugerea Moabului, unul dintre adversarii Israelului:

   "Gem pentru Moab

    şi Mă jelesc pentru tot Moabul...

   Îmi jeleşte inima ca un fluier pentru Moab..."

   Cât despre Israel, poporul ales, ori de câte ori a fost supus ruşinii şi umilinţei, Dumnezeu a îndurat şi El ruşinea şi umilinţa. Israeliţii au privit îngroziţi cum soldaţii babilonieni au sfărâmat coloanele din lemn de cedru ale Templului - invadaseră însăşi Casa Domnului, iar Dumnezeu a perceput acea invazie ca pe propria Sa pângărire. Dărâmarea Templului a echivalat cu distrugerea locuinţei lui Dumnezeu pe pământ. Când evreii au fost duşi în captivitate, şi Dumnezu a fos dus în captivitate. Iar când cotropitorii şi-au împărţit între ei ceea ce mai rămăsese din Israel, ei şi-au bătut joc nu numai de israeliţi, ci de Însuşi Dumnezeul lor. "Când au venit printre neamuri, ori încotro se duceau, pângăreau Numele Meu cel Sfânt, aşa încât se zicea despre ei: 'Acesta este poporul Domnului, ei au trebuit sa iasa din ţara lor'."

   O singură propoziţie, de mare eleganţă a lui Isaia, rezumă punctul de vedere al lui Dumnezeu: "În toate necazurile lor n-au fost fără ajutor." Dumnezeu Şi-a ascuns faţa de ei, dar pe faţa Lui şiroiau lacrimile.

   (CU TOATE ACESTEA, SUNT GATA SĂ VĂ IERT ÎN ORICE CLIPĂ.)

   Dumnezeu Se oprea adesea în toiul mâniei - literalmente în mijlocul propoziţiei - şi-i implora pe israeliţi să se pocăiască. Ahab, cel mai nelegiuit împărat al Israelului, a mai primit o şansă, după minunea de pe muntele Carmel şi apoi alta şi alta... ". . . nu doresc moartea păcătosului. . .", i-a explicat Dumnezeu lui Ezechiel. "Întoarceţi-vă, întoarceţi-vă de la calea voastră cea rea. Pentru ce vreţi să muriţi, casa lui Israel?" El i-a spus lui Ieremia că, dacă se va găsi un singur om neprihănit în Ierusalim, va cruţa întregul oraş.

   Nici o carte nu explică mai bine dorinţa aprinsă a lui Dumnezeu de a ierta decât Cartea lui Iona. Aici este exprimată o singură profeţie: "Încă patruzeci de zile şi Ninive va fi nimicită!" Dar, spre nemulţumirea lui Iona, simpla enunţare a blestemului ce urma sa cadă asupra lor a aprins scânteia trezirii spirituale printre ninivenii atât de dispreţuiţi de evrei, determinându-L pe Dumnezeu sa renunţe la intenţia Sa de a-i pedepsi. Iona, care, mocnind de furie se adăpostise la umbra unui curcubete, a recunoscut în cele din urmă că Îl suspectase pe Dumnezeu de inimă slabă. "Căci ştiam că eşti un Dumnezeu milos şi plin de îndurare, îndelung răbdător şi bogat în bunătate şi că Te căieşti de rău!" Aşadar, tot acel scenariu fantastic creat în jurul profetului îndărătnic, furtuna de pe mare şi înghiţirea lui de către peştele mare pentru a-l întoarce din drum, au fost pricinuite de neîncrederea lui Iona în Dumnezeu - el era convins că Dumnezeu Se va arăta aspru şi nemilos faţă de locuitorii din Ninive. După cum spune Robert Frost, făcând referire la această istorie: "După cele întâmplate lui Iona, nu mai poţi avea încredere că Dumnezeu nu va fi şi altădată la fel de milostiv."

   DUREREA

   Deşi Dumnezeu a răspuns în mod direct la întrebările profeţilor, explicaţiile Sale nu i-au mulţumit pe israeliţi. Cunoaşterea cauzei unui dezastru nu ameliorează durerea şi nici nu face să dispară sentimentul de trădare. Într-adevăr, 'apărarea" raţionala a lui Dumnezeu pare să fie ceva secundar. Profeţii nu sunt atât de preocupaţi de latura intelectuală a întrebărilor lor, cât de SENTIMENTELE lui Dumnezeu. CE SIMTE DUMNEZEU? Pentru a înţelege, să ne gândim la imaginile umane pe care profeţii I le-au atribuit lui Dumnezeu în mod repetat ca părinte şi ca iubit.

   Să ne închipuim un soţ şi o soţie care au devenit părinţi pentru prima dată. Discuţiile lor par a se învârti în jurul unui subiect: copilul. Au impresia că micuţul acesta cu pielea încreţită şi roşie ca racul e cel mai frumos copil născut vreodată. Cheltuiesc o grămadă de bani cu aparatura necesară înregistrării primelor gângureli şi a primilor paşi ai micuţului - nişte deprinderi absolut fireşti, comune aproape tuturor oamenilor din lume. Comportamentul acesta ciudat demonstrează mândria noului părinte şi bucuria pe care i-o provoacă relaţia unică dintre el şi copilul lui.

   Tocmai o astfel de relaţie a căutat Dumnezeu prin alegerea poporului evreu. El Şi-a dorit ceea ce-şi doreşte orice părinte: o casă plină de copii, care răspund părinţilor cu aceeaşi dragoste. Vocea Lui răsună plină de mândrie când Îşi aminteste de vremurile de început: "Nu-Mi este Efraim un fiu scump, un copil iubit de Mine?" Dar bucuria păleşte brusc de la postura de părinte la cea de iubit, a unui iubit care a fost rănit. 'CU CE AM GREŞIT?' Se întreabă El plin de tristeţe, amărăciune şi mânie. MĂ simt ca un parinte respins de propriul său copil. Găsesc o fetiţă zăcând în şanţ, aproape moartă. O iau acasă la Mine şi fac din ea fiica Mea. O spăl, o hrănesc, o duc la şcoală. O iubesc, o îmbrac frumos, o împodobesc cu bijuterii. Apoi, într-o bună zi, ea fuge de acasă. La ureche îmi ajung zvonuri legate de depravarea în care ajunge să trăiască. Când vorbeşte despre Mine, aflu că ea are cuvinte urâte la adresa Mea.

   Dumnezeu nu Îşi ascunde durerea. El foloseşte un limbaj şocant...

   El S-a folosit apoi de povestea nefericită a lui Osea pentru a arăta propriile Sale răni sufleteşti.

......................

   Profeţii ni-L înfăţişează pe Dumnezeu luptându-Se să găsească un limbaj, oricare ar fi acela, care să ajungă la inima poporului Său.

   "Căci cum aş putea să Mă port altfel . . .?", o întrebare tulburatoare pe care Dumnezeu i-o adreseaza lui Ieremia, subliniază dilema lui Dumnezeu Atotputernic, care le-a dat oamenilor darul libertăţii.

   Barza cunoaşte din instinct anotimurile, mareele îşi urmează orarul cu stricteţe, zăpada dăinuie veşnic pe vârfurile cele mai înalte ale munţilor, însa fiinţele umane nu se aseamănă cu nici o altă faptură creată. Dumnezeu nu le poate controla, dar nici nu le poate înlătura pur şi simplu.

   El nu poate să-Şi ia gândul de la omenire!

Un deosebit de frumos text al dragostei nestrămutate a lui Dumnezeu de la noi , oamenii.
Este prea drept fata de cucvântul Lui ,ca să nu ne pedepsească atunci când greșim dar nu ne pedepsește spre moarte ci spre viață. Înțeleg din cele scrise , dragostea față de fiecare dintre cetăți, și oamenii ,locuitorii lor. Dumnezeu se coboară prin Duhul Sfânt și explică corecția aplicată fiecarui fiu, fiică neascultătoare, însotit de durerea pricinuită la vederea faptelor și auzirea vorbelor aruncate asupra Sa.Dumnezeu este și va rămâne în controlul vieții noastre veșnic .A Lui să fie mărirea în veci !
Ar trebui să-I înțelegem dragostea și grija de Parinte ,prin ascultare și iubire sfântă.
Fi fericită cu Mântuitorul sora Florica!
Adăugat în 19/04/2015 de sanda_tulics
Atentie la acest Philip Yancey. Nu inteleg lipsa de intelepciune in a-l populariza. Printre alte lucruri care ies din contextul biblic sanatos el are o intelegere speciala pentru homosexuali, intelegere care pare a fi dragoste crestineasca dar nu este.
Adăugat în 22/04/2015 de RadioUnison
Fratelui Berciancu considerație și respect; de unde să știe sora Florica Ficard ce preferinte sexuale are acest autor? Fiți bun, și foarte înțelept și aduceți pentru toți cititorii cu respect și pentru sora Ficard lămuriri pline de eadevăr, demonstrative celor ce susțineți. Mai mult decât atât ,atenționați administrația Resurse Creștine(la ;Raportează o problemă) despre toate defectele care le cunoașteți vis-a vis de toți autorii cu probleme de caracter, educație sau spirituale care sunt îngăduiți , primiți pe Resurse Cestine, astfel se poate curața site-eul de mizerii și de bănuilei asupra unor persoane atât de cinstite și devotate site-ului. (sora Florica Ficard este moderator de multe resurse, duce greul corecturii resurselor postate cu foarte multe greșeli gramaticale, se roagă pentru bunul mers al site-ului cu alte persoane iubitoare de Christos și adevar) Sunt sigură că ați înțeles intervenția mea ca fiind pacifistă, plină de respect pentru domnia voastră și a Radio-ului Unison, o defătare pentru mulți dintre noi.
Numai bine!
Adăugat în 22/04/2015 de sanda_tulics
Mărturisesc înaintea tuturor cititorilor şi în faţa lui Dumnezeu desigur, căci prin postarea acestor texte nu doresc nicidecum popularizarea niciunui scriitor creştin. Fac această lucrare în mod creştinesc, sinceră, dezinteresată. Fiţi binecuvântaţi toti cititorii.
Adăugat în 22/04/2015 de floridinmaracineni
Apreciez munca fiecaruia care se pune in slujba Domnului. Putem insa gresi si din neatentie si neveghere, chiar vrand sa facem bine. Despre Philip Yancey si felul in care gandeste se poate afla foarte usor, folosind Internetul. Despre parerea lui in legatura cu problema homosexualilor puteti citi aici:
http://philipyancey.com/q-and-a-topics/homosexuality.
Cineva s-a straduit sa adune informatii despre el. Trebuie cercetat tot si vazut ce este adevarat sau nu. Gasiti aici:
https://awakening2011.wordpress.com/2015/01/14/philip-yancey-lupi-in-haine-de-oi/
Adăugat în 07/05/2015 de RadioUnison
Mulţumiri pentru avertizare; mulţumiri pentru sfaturi şi trimiteri; fiţi binecuvântat.
Adăugat în 09/05/2015 de floridinmaracineni
Statistici
  • Vizualizări: 1081
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni