Biserica locală şi administrarea banilor şi bunurilor materiale
Autor: DANIEL LUCESCU  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de danlucescu in 28/09/2008
    12345678910 0/10 X
Biserica locală şi administrarea banilor şi bunurilor materiale

 Ajutorarea săracilor, văduvelor, orfanilor, străinilor este un aspect pe care biserica lui Hristos nu trebuie să-l neglijeze. Această preocupare este legată atât de predicarea evangheliei cât şi de dovada părtăşiei creştine.

Principii biblice în lucrarea de ajutorare

Vom căuta aceste principii în special în Noul Testament acolo unde este descrisă lucrarea bisericii. Prioritatea este Evanghelia pentru că întâmpină nevoia cea mai profundă a omului-mântuirea dar nu vom putea predica evanghelia unor oameni flămânzi etc.” Un om flămând nu are urechi “spunea cineva.

           Trebuia să predic duminică într-o biserică de la ţară în care mergeam deseori şi cu câteva zile înainte am aflat că acolo în acea săptămână 2 familii au ajuns în aşa dificultate că nu au avut ce să mănânce. Am fost atât de marcat de acest lucru încât am zis că nu pot să mă duc să predic Evanghelia satul unor oameni flămânzi şi am renunţat să merg la ei atunci până am reuşit imediat să fac posibilă ajutorarea lor.

*pe cine ajutăm: mai ales pe sfinţi când sunt în nevoie (Ro; 12:13,1Cor 16:1) Atenţie! Cei ce nu vor să lucreze – nu pot fi ajutaţi (2Tes3: 6-15); ajutăm şi pe ceilalţi oameni.

* organizarea bisericii pentru a împlini această slujbă (Fapte 6; 1-6,1Cor 16:1-4 şi 2Cor 9:1)

- Arătarea exemplului altor sfinţi “râvna altora” 2Cor 8: 1-4 macedonenii exemplu pentru cei din Corint

  ~belşugul de dărnicie ca un har dat de Dumnezeu ~ deşi aveau lipsuri “sărăcie lucie” ~dărnicia o dovadă a părtăşiei cu alţi credincioşi

 - Exemplu lui Hristos care s-a făcut sărac pentru noi (vers.9)

- O dovadă a purităţii dragostei lor, a ascultării de Dumnezeu - să fie de bună voie; Dumnezeu răsplăteşte (1Cor 8:12 şi 1Cor 9:7-15) deplângem acele metode care pentru a obţine fonduri mai multe se recurge la a poruncii, a induce sentimente de vinovăţie, a arăta cu degetul pe cei care nu dau atunci, a face favoruri materiale sau aşa zis spirituale (slavă deşartă în biserică) şi altele

*transparenţa în administrarea bunurilor şi banilor 2Cor 8:21 “Căci căutăm să lucrăm cinstit nu numai înaintea Domnului, ci şi înaintea oamenilor “Aici Pavel nu invoca faptul că nu vă interesează cum sunt folosiţi banii ci spune în context a făcut tot ce a fost posibil ca nimeni să nu-I defaime în această lucrare. În Biblie nu este descurajat că cineva să pună întrebări sau să facă obiecţii, nu a fost considerat răzvrătit din contră cei care administrează vor fi întotdeauna bucuroşi să se supună unii altora în frica lui Dumnezeu. Fapte 6:1-6 arată că apostolii au luat măsuri de remediere sugerând că oameni de încredere să se ocupe de aceasta.

# Pavel nu a strâns el banii ci a cunoscut chemarea lui Dumnezeu către Tit care de bună voie a pornit... (2Cor 8:16)

# au fost antrenate mai multe persoane în această slujire (3 pers.) Tit, fratele a cărui laudă pentru evanghelie este răspândită în toate bisericile şi fratele a cărui râvna am încercat-o de atâtea ori în multe împrejurări, oamenii fiind mai sensibili la nevoile materiale ale oamenilor nu se cade a folosi fondurile adunate în alte scopuri decât cele anunţate.

Lucrarea, slujitorii lui Dumnezeu şi banii

Este adevărat că UNII vor trăi din evanghelie dar TOŢI trebuie să facă totul pentru evanghelie. “Banii pot devenii un scop în sine, în loc de a fi un mijloc pentru a atinge scopurile lui Dumnezeu" Getz Gene, Măsura unui om, p85, Ed Noua Speranţă, 1996

AVERTISMENTE PENTRU SLUJITORI

   $ Calea lui Balaam- 2Petru 2:1-3 şi 15-16. Sunt prooroci şi învăţători mincinoşi –au urmat calea lui Balaam care arata “nebunia prorocului” - este calea lăcomiei –adica vor să aibă un Câştig de la voi =PIERZAREA lor nu dormitează. Vezi şi Iuda 11 şi 16.

$ A sluji lui MAMONA-Matei 6:19-34, “Nimeni nu poate sluji la DOI STĂPÂNI”

Comori în cer? Comori pe pământ? Banii pot lua locul lui Dumnezeu

- Când ne îngrijorăm v.25 s.u. De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi...”

 - Când ne strângem comori pe pământ şi nu în cer

Acest pasaj este cât se poate de valabil pentru toţi creştinii dar mai ales pentru slujitori lui Dumnezeu. “Atitudinea lucrătorilor creştini în materie de bani va fi o indicaţie cât se poate de clară a faptului dacă ei au fost sau nu însărcinaţi de Dumnezeu. Dacă lucrarea e de la Dumnezeu ea va fi spirituală; şi dacă lucrarea e spirituală, modul de acoperire a nevoilor va fi spiritual”... Dacă un om se poate încrede în Dumnezeu să meargă şi să lucreze pentru El. Dacă nu să stea acasă, căci îi lipseşte cea dintâi calificare pentru lucrare. (Watchman Nee, Viaţa bisericii creştine normale, p111, Ed Living Stream Ministry, 1995)

$ Rădăcina tuturor relelor (IUBIREA DE BANI) 1 Timotei 6:10 Dacă vrei să depistezi cauza unui rău din viaţa unei persoane sau a unei comunităţi de credincioşi nu este exagerat să spunem că acesta este cel puţin una din urmările iubirii de bani şi nu va fi surprinzător sfârşitul acelor prinşi în această capcană “rătăcirea de la credinţă”. “Credinţa este cel mai important factor în serviciul lui Dumnezeu... Noi putem să mărturisim că avem credinţa în Dumnezeu pentru o varietate de lucruri intangibile dar atunci când vine problema banilor chestiunea este atât de practică încât realitatea credinţei noastre este pusă la încercare imediat." Watchman Nee, Viaţa bisericii creştine normale, p113, Ed Living Stream Ministry, 1995.

Astăzi încercăm să facem creştinismul acceptabil într-o lume materialistă uneori susţinând direct sau indirect susţinând o prosperitate nebiblica. Sunt prezentate exemple care ne induc ideea că cineva poate ajunge la prosperitate ca printr-o magie la îndemâna oricui. Să nu ne mirăm că mulţi credincioşi au ajuns victime a acelor aşa zise de ajutorare sau că apelează cu multă speranţă că Dumnezeu vă folosii orice loterie să le asigure un trai neaşteptat. Puţini putem spune “Pot totul în Hristos care mă întăreşte “(Filipeni 4:13) când este vorba de bani. De fapt la această făcea referire apostolul Pavel în contextul afirmaţiei de mai sus; adică “ştiu să fiu în belşug şi să fiu în lipsa “, binenteles în Hristos. “Nu că umblu după daruri... “slujirea lui nu era dependentă de resursele financiare ci de umblarea prin credinţă.

Apucăturile lui Ghehazi sau principiul de a primi sau nu daruri

De ce n-a vrut să ia Elisei daruri de Naaman sirianul cu toate insistenţele lui. Ca posibil răspuns am putea să ne gândim că Elisei a vrut să aibă un mesaj clar Evanghelia nu este pe bani. Naaman trebuia să înţeleagă că aici este vorba despre adevăratul Dumnezeu care are toate lucrurile. Şi într-adevăr 2Imparati 5 17 ne spune că Naaman a decis să nu mai aducă altor dumnezei jertfă ci numai Domnului. Ghehazi un prooroc mincinos al Vechiului Testament nu a înţeles acest lucru. Pentru el cum a procedat Elisei a fost o afacere în pierdere, o ocazie pieduta, “Iată că stăpânul meu (Elisei) A CRUŢAT pe sirianul acela (plin de bani) şi nu aprimit din mâna lui ce adusese...” (2 Împăraţi 5:20) Ghehazi a primit lepră o boală transmisibilă de care trebuie să ne ferim. Prea multe dialoguri între credincioşi se învârt în jurul banilor Un frate care a vizitat o biserică în America. A găsit să-mi împărtăşească foarte încântat că realizări remarcabile modul cum aceştia l-au tratat petrecându-şi timpul liber cu credincioşii de acolo pe un lac de agrement cu şalupe... etc cred că cititorii nu mai sunt curioşi să afle alte lucruri din acestea ci întristaţi că nu pot afla alte lucruri cu care suntem obişnuiţi că scriitorii Noului Testament să ne dezvăluie despre bisericile din acele vremuri. “Considerând toate aceste lucruri lecţia este clară. Liderii spirituali trebuie să fie precauţi. Din nefericire lumea secolului al 20 lea este plină de afacerişti religioşi. Chiar şi printre creştinii evanghelici sunt lideri care PROFITA FINANCIAR de pe urmă credincioşilor, recurg la” tactici de vinovăţie”, ‘minciuni nevinovate” şi aluzii “Nu-ţi pare rău de mine?” cu scopul de a lua bani" (Gene A Getz, Măsura unui om, p.90, Ed. Nouă Speranţă, 1996)

 Elisei şi Pavel şi alţii creştini ştiau că este un lucru ruşinos să spui că ai încredere în Dumnezeu şi totuşi să joci rolul unui sărac dezvăluindu-ţi nevoile şi stârnind milă altora, că e un lucru ruşinos pentru un slujitor a lui Dumnezeu să aibă un ochi asupra Lui şi un ochi asupra împrejurărilor. Consultând şi alte pasaje din Biblie care aduc în discuţie aspectele lucrării lui Dumnezeu şi banii va trebui periodic (zilnic, săptămânal, lunar, etc) să ne evaluăm situaţia noastră şi din acest punct de vedere crucial pentru un creştin. Dumnezeu ori Mamona, comori în cer ori comori pe pământ, încredere în Dumnezeu ori încredere în ce pot face banii, evlavia un izvor de câştig sau câştigul ce prisoseşte pentru cei cărora le slujim, trăim din evanghelie sau facem totul pentru evanghelie.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3035
  • Export PDF: 3
Opțiuni