Adevărul despre SIDA
Autor: David Feddes  |  Album: fara album  |  Tematica: Sexualitate
Adaugata in 05/12/2007
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

„Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. Nu am venit să chem la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi". Marcu 2:17

Daniel are o soţie şi trei copii mici. Călătoreşte deseori departe de casă din cauza serviciului şi îşi petrece nopţile în diferite oraşe. Uneori, când este plecat, Daniel merge la prostituate sau la alte femei disponibile.

În ultimul timp, Daniel are probleme de sănătate. Se duce la medic. Un test al sângelui arată că are HIV, virusul care provoacă SIDA. Daniel nu este sigur care femeie i-a dat HIV şi nu are idee câte alte femei se poate să fii infectat.

Daniel nu vrea să ştie nimeni despre problema lui cu HIV. Este prea ruşinos să spună cuiva. Aşa că el continuă să întreţină relaţii sexuale cu soţia lui şi nu foloseşte prezervativ. Dacă ar face-o, soţia lui ar deveni bănuitoare şi s-ar întreba ce nu este în ordine.

Puţin mai târziu, soţia lui Daniel, Rebeca, bănuieşte ceva şi se întreabă dacă ea însăşi ar putea avea HIV. Dar nu vrea să facă un test şi dacă este infectată, nu vrea să afle nimeni. Între timp, cel mai mic copil al ei este încă alăptat şi Rebeca nu ştie dacă bebeluşul ei ar putea lua HIV prin alăptare. Nu a auzit niciodată de un medicament care ajută la protejarea de HIV a bebeluşilor care sug şi nu îndrăzneşte să-i dea copilului ei un înlocuitor pentru laptele matern. În comunitatea ei toate mamele îşi alăptează copiii, astfel încât orice mamă care opreşte alăptatul şi foloseşte lapte ca înlocuitor ar putea la fel de bine să poarte un semn: „Ceva nu este în ordine cu mine". Oamenii ar evita-o, de teama să nu se molipsească de ce are ea şi Rebeca nu vrea să fie dispreţuită şi izolată. Aşa că nu face un test şi continuă să-şi alăpteze bebeluşul.

Câteva luni mai târziu, rămâne gravidă cu un alt copil. Daniel şi Rebeca nu discută dacă bebeluşul lor nenăscut ar putea lua HIV, nu discută despre aceasta cu nimeni. Îşi continuă doar viaţa, ca de obicei.

Nu mult după ce se naşte copilul, Daniel se îmbolnăveşte atât de tare, încât nu mai are rost să pretindă că totul este în ordine. Oamenii află despre boala lui. Dar nici atunci niciunul dintre prietenii sau rudele lui nu spune de fapt multe despre SIDA. Doar îl evită pe Daniel. El nu-şi permite medicamentele care uneori le ajută pe victimele HIV/SIDA să trăiascăi mai mult. În cele din urmă, Daniel moare, lăsându-şi soţia şi copiii fără niciun venit.

Câţiva oameni de treabă încearcă să ajute familia, dar cei mai mulţi oameni îi evită. Rebeca şi copiii ei nu au mâncare suficientă. Primesc puţină mâncare, care îi ţine în viaţă, dar sunt subalimentaţi şi slăbiţi. Apoi HIV-ul Rebecăi devine SIDA. Fără o hrănire adecvată sau acces la medicamente, ea moare repede, lăsând în urma ei patru orfani tineri. Cei doi mai mici sunt HIV pozitivi şi sunt condamnaţi să moară în copilărie. Unul a luat virusul prin alăptare, celălalt l-a luat înainte de naştere de la mama infectată.

 

Nevoia de adevăr

Această poveste se bazează pe evenimente care li se întâmplă multor oameni diferiţi, în ziua de astăzi. SIDA este un ucigaş care loveşte bărbaţi, femei şi copii. În lupta împotriva SIDEI, una dintre cele mai importante arme este adevărul. Trebuie să spunem adevărul despre SIDA. Puterea mortală a SIDEI ar dispărea dacă fiecare ar şti adevărul, ar trăi conform lui şi ar spune celuilalt despre el.

Dacă Daniel ar fi trăit după adevărul lui Dumnezeu, potrivit caruia sexul este un dar frumos, de care trebuie să te bucuri numai în cadrul căsătoriei, nu ar fi luat niciodată virusul HIV. Şi chiar după ce l-a luat, cei din familia lui ar fi fost cruţaţi, dacă i-ar fi spus adevărul soţiei lui. După ce Rebeca a luat boala, şi-ar fi putut de asemenea proteja copilul pe care îl alăpta, dacă ar fi căutat adevărul despre starea ei şi ar fi ştiut că HIV se poate transmite uneori prin alăptare.

Dacă oamenii din comunitatea lor ar fi ştiut adevărul că HIV/SIDA nu se poate răspândi doar fiind lângă cineva şi dacă ar fi ascultat de adevărul lui Dumnezeu despre iubirea celor bolnavi şi în nevoie, familia nu ar fi fost evitată şi oamenii nu ar fi fost atât de tentaţi să ascundă adevărul despre faptul că au SIDA. Dacă Daniel şi Rebeca ar fi ştiut şi ar fi acţionat după adevărul că 30% dintre copiii născuţi din femei cu HIV iau boala din pântecele mamei, s-ar fi putut reţine de la a mai avea copii.

Odată ce răul este făcut, totuşi nu este destul să ni se reamintească adevărurile de care ar fi trebuit să ascultăm. Avem nevoie să privim drept în faţă păcatele şi greşelile noastre şi, mai presus de toate, avem nevoie să ştim că există speranţă în faţa bolii şi a morţii. În timp ce vom vedea adevărul despre SIDA, vom vedea că cel mai important adevăr este că Dumnezeu dă dragoste şi viaţă oamenilor, chiar şi în cele mai îngrozitoare situaţii, dacă se încred în Isus. Este posibil să înfrunţi ceva atât de îngrozitor ca SIDA, cu speranţă, nu cu disperare, când te întorci la Isus.

 

Statistici înspăimântătoare

Un adevăr important despre SIDA este că a devenit o epidemie întinsă şi îngrozitoare. La început, impactul ei teribil era concentrat asupra unei anumite minorităţi a populaţiei: bărbaţii homosexuali. La începutul anilor 80, când medicii au început să observe o ciudată boală nouă, au numit-o GRID, Imunodeficienţa Legată de Gay, pentru că cei mai mulţi oameni cu această boală erau bărbaţi homosexuali. Apoi s-a aflat că utilizatorii de droguri au luat boala, împărţind acele unul cu celălalt. Alţi câţiva oameni au luat SIDA prin transfuzii cu sânge infectat, înainte ca sângele să fie examinat pentru HIV. Dar, în zilele de început ale SIDEI, oamenii care nu erau bărbaţi homosexuali sau utilizatori de droguri erau destul de în siguranţă.

Bărbaţii homosexuali reprezintă încă grupul de risc cel mai ridicat, dar rata infecţiei printre heterosexuali este în creştere şi multe femei şi copii devin infectaţi. Cele trei moduri principale de a lua SIDA sunt: prin activitate sexuală, folosirea de droguri şi transmiterea de la părinte la copil. Nu iei SIDA dacă cineva strănută lângă tine sau dacă bei din acelaşi pahar, pentru că virusul nu trăieşte în salivă. Nu iei SIDA atingând sau strângând mâinile sau sărutând sau folosind toaleta care a fost folosită de o persoană infectată. Nu iei SIDA dacă un ţânţar înţeapă o persoană infectată şi apoi te înţeapă pe tine, pentru că, deşi sângele poartă virusul, HIV moare în ţânţar. Sunt multe lucruri care nu îţi vor da deloc SIDA, deci nu ar trebui să avem temeri inutile. Dar unele lucruri se ştie că transmit SIDA şi trebuie să fim atenţi la ele. Copiii nenăscuţi şi copiii alăptaţi o pot lua de la mame infectate. Dacă eşti tânăr sau adult, poţi lua SIDA folosind în comun un ac cu o persoană infectată sau prin activitate sexuală cu o persoană infectată.

Dr. Richard van Houten a întocmit nişte statistici înspăimântătoare. Nu mai departe decât în 1995, numai 8% dintre noile infecţii, în Canada, erau printre femei. Acum, 24% dintre canadienii nou infectaţi sunt femei - o schimbare mare, într-un timp scurt!

Năpasta SIDEI este teribilă în special în Africa. În 1990, Africa de Sud avea o rată a infecţiei mai mică de 1%; acum, rata printre femeile gravide este estimată la 25 %. Aceasta înseamnă că o femeie la fiecare patru femei gravide este infectată cu SIDA. Şi cum rata transmiterii HIV de la mamă la copil este cam de 30 %, un copil din 13 născuţi în Africa de Sud va avea SIDA şi va muri probabil în copilărie. Şi, dintre ceilalţi 12 copii, cel puţin doi îşi vor pierde mamele din cauza SIDEI.

Alte ţări africane sunt şi ele cuprinse în epidemia SIDA. În Zimbabwe 70 % dintre decesele copiilor sub vârsta de 5 ani sunt din cauza SIDEI. În Botswana, dacă ratele infectării nu descresc, aproape 90 % dintre toţi cei care au acum 15 ani vor muri de SIDA, înainte de a ajunge la 50 de ani. Speranţa de viaţă este sub 40 de ani şi poate scădea sub 30 de ani, până în 2010. Speranţa de viaţă este la fel de scăzută în Mozambic, Malawi şi Swaziland.

SIDA nu a atins încă acest nivel în Nigeria, care are cea mai mare populaţie din Africa. Dar în Nigeria problema se înrăutăţeşte. În anul 2000 rata de infectare a depăşit 5%.

În Africa, SIDA se răspândeşte acum rapid printre oamenii între 16 şi 25 de ani şi femeile se infectează mai uşor. Se estimează că, dintre cei cu vârsta între 15 şi 24 de ani care au SIDA, în întreaga lume, 60 % sunt femei. Mai mult de 40 de milioane de oameni din întreaga lume sunt acum infectaţi şi alte 22 de milioane au murit deja. În fiecare zi se nasc 1800 de copii infectaţi cu SIDA. În fiecare lună mor de SIDA 42000 de copii.

Aceasta este o tragedie teribilă pentru indivizi, familii şi prieteni. Este de asemenea fatal pentru ţări şi sistemele lor sociale. Când tinerii mor cu milioanele, daunele economice sunt severe. Chiar când oamenii sunt calificaţi şi gata pentru a deveni productivi, se duc. În Zambia numărul profesorilor de şcoală care mor de SIDA este egal cu aproximativ jumătate din numărul tuturor noilor profesori care sunt pregătiţi în fiecare an. SIDA poate distruge sistemele de educaţie şi sistemele economice şi poate face sisteme politice întregi mai puţin stabile ca oricând. Unele naţiuni care se îngrijorau cândva din cauza creşterii populaţiei, sunt îngrijorate acum că nu au destui oameni care să facă treaba şi să plătească taxele.

 

Ucigaş şi mincinos

Toată această oroare este lucrarea unui ucigaş vicios, care nu vrea să ştim adevărul despre SIDA. Boala însăşi poate fi numită un ucigaş, dar ucigaşul principal este Satan, prinţul întunericului şi al morţii. Cum multiplică Satan moartea? Prin minciuni. Cum a spus Isus, Satan „de la început a fost un ucigaş şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii" (Ioan 8:44). Lui Satan îi plac minciunile şi savurează moartea. I-a minţit pe primii noştri părinţi, Adam şi Eva, ca să aducă moarte rasei omeneşti. Şi astăzi mai foloseşte minciuni pentru a răspândi moartea. Aceasta este cu siguranţă adevărat despre SIDA – un ucigaş care este cu atât mai mortal cu cât adevărul este necunoscut sau ignorat.

Minciunile lui Satan sunt oribile şi el foloseşte minciuni diferite, pentru oameni diferiţi, în locuri diferite. Deseori foloseşte minciuna că a face sex cu oricine vrei este calea spre fericire. Dar adevărul este că oamenii sunt mult mai fericiţi când se reţin de la sex când sunt necăsătoriţi şi sunt credincioşi soţului sau soţiei lor când sunt căsătoriţi.

Dumnezeu spune că sexul este pentru căsătorie şi căsătoria pentru viaţă. Dumnezeu ne cheamă să ne abţinem de la sex în afara căsătoriei, pentru binele nostru. Dar Satan, mincinosul, spune: „Nu eşti decât un animal. Şi animalele au nevoi. Aşa ca urmează-ţi nevoile. N-ai ce face." Cu toate acestea, Biblia spune că Dumnezeu nu va lăsa să fii ispitit peste puterile tale şi va pregăti un mijloc să ieşi din ispită (1 Corinteni 10:13). Poţi trăi cum îţi porunceşte Dumnezeu, dacă Ii ceri lui Dumnezeu să te ajute.

Mulţi oficiali vor să lupte cu epidemia SIDA dând prezervative aproape oricui şi dând ace gratuite consumatorilor de droguri. Asemenea măsuri pot ajuta la reducerea riscului de SIDA pentru oamenii cu stiluri de viaţă păcătoase şi sper că unele vieţi sunt cruţate. Dar mi-e teamă că efectul general poate fi răspândirea minciunii lui Satan. Prezervativul şi acul proclamă: „Voi, oamenii, sunteţi doar animale. Nu se poate aştepta de la voi să faceţi nimic corect, aşa că nici să nu încercaţi. Iată un mod de a îmbunătăţi şansele voastre de supravieţuire, în timp ce faceţi ce este rău".

Dumnezeu oferă mult mai mult. Te cheamă la un mod de viaţă mai bun. Dumnezeu spune că poţi fi diferit şi Dumnezeu îţi dă puterea să te schimbi. Prezervativele pot oferi o anumită protecţie, dacă sunt folosite corect şi nu se rup, dar nu ar fi mai bine să tratăm sexul ca pe un dar de la Dumnezeu şi să ne vedem pe noi înşine şi unul pe celălalt ca purtători ai chipului lui Dumnezeu?

În unele părţi ale lumii, Satan răspândeşte o altă minciună: dacă nu ai parte de sex, poţi înnebuni, fiindcă dorinţa sexuală este naturală şi trebuie să i se dea curs. Dar adevărul este că oamenii care îşi controlează dorinţele sunt unii dintre cei mai sănătoşi, dintre cei mai înţelepţi oameni.

În unele locuri, oamenii sunt prostiţi să creadă că, dacă nu faci sex înainte de căsătorie, aceasta îţi poate opri capacitatea de a avea copii mai târziu. Adevărul este exact opusul: sexul cu diferiţi parteneri înainte de căsătorie îţi poate da boli care te fac steril şi incapabil să ai copii. Şi o minciună îndeosebi de fatală, în unele zone, este că, dacă ai SIDA, poţi scăpa de ea făcând sex cu o virgină. Adevărul este că a face un lucru atât de ticălos nu vindecă pe nimeni şi infectează o altă persoană, condamnând-o la moarte.

O altă minciună a lui Satan este că drogurile îţi pot rezolva problemele şi te fac să te simţi bine. Adevărul este că drogurile cauzează tot felul de probleme şi te fac să te simţi mai rău, pe termen lung. Şi dacă foloseşti în comun ace când prepari droguri, poţi să iei SIDA şi să mori.

Încă o minciună pe care Satan o foloseşte în unele culturi este că SIDA te poate infecta prin vrăjitoria altcuiva. Dar când Satan vrea să răspândească SIDA, nu caută un vrăjitor sau un blestem puternic. Caută moduri de a face ca oamenii să meargă împotriva planului lui Dumnezeu. SIDA nu se răspândeşte prin formule magice, ci prin anumite fluide ale trupului, în principal prin sânge şi spermă.

Satan foloseşte minciuni ca să infecteze oamenii cu SIDA şi, odată ce sunt infectaţi, foloseşte minciuni ca să-i ţină departe de adevăr. Mulţi care sunt infectaţi, nici nu ştiu. În Statele Unite, Centrele federale pentru Prevenirea şi Controlul Bolii au condus un studiu major despre bărbaţii gay şi bisexuali. S-a dovedit că 77 % dintre bărbaţii infectaţi nu erau conştienţi de situaţia că au HIV. Nu fuseseră trataţi recent – şi nu s-au văzut ca prezentând un risc ridicat. Nu ştiau adevărul despre starea lor.

Alţi oameni, chiar după ce află că sunt infectaţi, pur şi simplu nu vor să creadă. Se simt încă sănătoşi cea mai mare parte a timpului şi pot continua activităţi normale ani de zile. Nu iau măsuri să-şi protejeze sănătatea cât mai mult posibil şi nu iau măsuri să-i protejeze pe alţii.

Alţii pot privi în faţă faptul că sunt infectaţi şi pot urma toţi paşii medicali corecţi şi se pot purta faţă de alţii în cel mai responsabil mod, dar chiar şi atunci, arsenalul de minciuni al lui Satan are o altă armă a înşelătoriei. Dacă ai HIV/SIDA, Satan poate şopti: „Eşti un păcătos împuţit şi asta este tot ce eşti. Acum primeşti ce meriţi. Nu mai există speranţă pentru tine. Dumnezeu te urăşte. Alţi oameni te vor urî dacă vor afla. Te poţi urî la fel de bine şi tu pe tine însuţi. Nu există cale de scăpare. Moartea vine şi nu este speranţă pentru tine după moarte. Eşti condamnat la un viitor fără dragoste, fără pace, fără fericire". Numele Satan înseamnă „acuzator" şi acuzaţiile sunt dintre minciunile lui cele mai mortale.

De obicei Satan amestecă destul adevăr, cât să-şi facă minciunile convingătoare. De exemplu, este adevărat că tu şi cu mine suntem păcătoşi şi este adevărat că păcatul merită moartea. Dar nu este adevărat că nu eşti nimic altceva decât un păcătos. Eşti de asemenea o persoană preţioasă, creată după chipul lui Dumnezeu. Este adevărat că fiecare dintre noi Îl ofensăm pe Dumnezeu prin păcatul nostru, dar nu este adevărat că Dumnezeu te urăşte sau că nu mai poţi iubi niciodată. Isus a iubit şi a transformat hoţi, prostituate şi ucigaşi, aşa că de ce nu ne-ar putea iubi pe tine şi pe mine? Este adevărat că SIDA este o boală îngrozitoare şi că, dacă eşti infectat, ai timpuri grele înainte. Dar nu este adevărat că nu ai posibilitatea unui viitor fericit. Poţi avea cel mai minunat viitor pe care ţi-l poţi închipui, dacă te încrezi în Isus Hristos şi ai viaţă eternă în El. Satan îşi presară minciunile cu puţin adevăr ici şi colo, dar Isus Hristos este adevărul (Ioan 14:16) şi spune: „Pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni afară" (Ioan 6:37).

 

Vindecător şi prieten

Dacă eşti bolnav de păcat şi bolnav de SIDA, eşti chiar genul de persoană pe care Isus a venit să o mântuiască. Când era la o petrecere de păcătoşi, care erau dispreţuiţi de alţii, Isus a spus: „Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. Nu am venit să chem la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi" (Marcu 2:17). Dacă eşti vinovat de păcat şi eşti îngrozitor de bolnav, nu dispera. Fii bucuros că Isus vrea să fie prietenul tău şi să te ajute.

Duşmanii lui Isus L-au etichetat drept un prieten al păcătoşilor (Luca 7-34). Au vrut să o spună ca o insultă dar, pentru noi toţi care suntem păcătoşi, este minunat să ştim că Isus este prietenul nostru. Pentru toţi cei care sunt bolnavi, este o veste bună să audă adevărul că Isus a venit să-i vindece pe cei bolnavi, nu să-Şi piardă vremea cu oamenii mândri de trupurile şi sufletele lor sănătoase. Adevărul ultim despre SIDA este deci că acesta este felul de lucru de care Isus a venit să Se ocupe.

Biblia spune: „De aceea S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să nimicească lucrările Diavolului" (1 Ioan 3:8). Păcatul este lucrarea Diavolului. Moartea este lucrarea Diavolului. SIDA este lucrarea Diavolului. Minciunile lui Satan nu pot învinge adevărul lui Isus. Păcatele la care ne împinge Satan nu pot depăşi harul lui Isus. Teama şi ura care vin de la Satan nu pot anula dragostea lui Isus. Boala şi moartea răspândite de Satan nu pot opri puterea de înviere a lui Isus.

Dacă lumea alege să înfrunte maladia SIDA fără Dumnezeu şi fără Hristos, problema se va înrăutăţi. Cei care nu sunt copiii lui Dumnezeu prin credinţa în Isus sunt parte a unei împărăţii conduse de Satan. Cum spune Biblia: „Toată lumea zace în cel rău" (1 Ioan 5:19). Puterile lumeşti nu pot să se elibereze din strânsoarea lui Satan sau să respingă minciunile lui sau să învingă moartea. Lumea, ca întreg, nu se poate elibera de Satan şi tu şi cu mine nu ne putem ocupa de Satan, pe cont propriu. Nu putem să gândim mai repede decât Satan sau să-l biruim. Dar dacă ne încredem în Domnul şi luptăm cu armele Lui, vom cunoaşte adevărul şi adevărul ne va face liberi (Ioan 8:31-32).

Adevărul este că Isus a suferit şi Şi-a vărsat sângele, ca să plătească pentru vina noastră şi să ne elibereze de ruşinea noastră. A înviat dintre morţi, ca să dea viaţă eternă şi bucurie oamenilor care mor. Nu este doar o problemă de sănătate sau boală, de viaţă sau moarte. Este o problemă de rai sau iad. Fie că avem sau nu SIDA, toţi vom muri de ceva, la un moment dat şi apoi trebuie să intrăm în eternitate. Dumnezeul dragostei te cheamă să împarţi eternitatea cu El. Dar dacă nu-L vrei pe Domnul Isus în viaţa aceasta, nu Îl vei avea în viaţa care va veni. Singura alternativă la bucuria eternă cu Hristos este un iad fără sfârşit fără El. Deci te rog din toată inima şi îţi spun, cu autoritatea Dumnezeului Celui viu: Întoarce-te de la păcat şi întoarce-te la Isus. Primeşte dragostea Lui. Ascultă poruncile Lui. Cere-I să te cureţe cu sângele Lui şi să-ţi dea o putere nouă, prin Sfântul Lui Duh. Urmează-L pe Domnul pe cărarea vieţii. Aşteaptă cu nerăbdare să te bucuri de prietenia cu Dumnezeu şi de plăceri în noua Lui creaţie. „Crede în Domnul Isus Hristos şi vei fi mântuit" (Fapte 16:31).

Traducerea: Daniel Arion

Articol preluat cu permisiune de pe www.backtogod.net

nu cred nimik
NOI CEI INFECTATI LA VARSTA DE 2 ANI DIN VINA SITEMULUI MEDICAL CE VINA AVEM......CE O AVEA SATAN CU MINE.........CRED CA ASA E VIATA SI TREBUIE SA LUPTAM PT EA....
Adăugat în 11/06/2008
PT. ,,nu cred nimik”: dacă satan nu pervertea omenirea....această teribilă boală nu ajungea la tine...
dar a ajuns! și acum, ce?; necredința te scutește de ceva?

Mă doare, sincer pt. tine și pt. oricine este și ajunge în situația asta, și; cu durere în suflet mă aplec înaintea lui Dumnezeu să mijlocesc pt. asta.
Nu pot schimba starea și situația, deși Dumnezeu poate și asta; dar eu știu că pot participa prin rugăciune, motivând pe Bunul Dumnezeu să vă mântuiască sufletele și te rog cu inima plină de dure pt. suferința ta și plină de dragoste pt. sufletul tău:,,Crede în Domnul Isus și vei fi mântuit”- Fapte. 16,31
Adăugat în 13/10/2011 de Ioanhapca
Viata e un dar pretios, dar sa nu uitam ca cea de dincolo este adevarata viata.

Avem de luptat in fiecare zi cu multe probleme si problemele nu se termina decat o data cu viata.

Dar sa uitam ca Dumnezeu poate sa vindece orice boala, pentru ca in ranile lui Isus noi suntem tamaduiti. Credinta impreuna cu rugaciunea pot face minuni mari.

Dar, asa cum au spus cei trei tineri din Babilon, chiar daca Dumnezeu nu ne vindeca, noi sa Il urmam pana la capat ca sa nu pierdem premiul chemarii ceresti :viata vesnica.
Adăugat în 13/10/2011 de gabriela_esty
Statistici
  • Vizualizări: 5343
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 3
Opțiuni
Isaia 1:18 Veniţi totuşi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna.