Cararea tanarului ..
Autor: Loghin Daniel Gabriel
Album: Suflet pentru Dumnezeu
Categorie: Diverse

Cum isi va tinea tanarul curata cararea ? Indreptandu`se dupa Cuvantul Tau . ( Psalmul 119:9 )


Pentru ca inca sunt tanar si pentru ca majoritatea celor ce vizualizeaza pagina mea de facebook sunt tineri , am simtit sa las pe Duhul Domnului sa ne conduca si sa ne arate fiecaruia dintre noi cararea pe care pasii nostri o calca zi de zi .

Cararea la care fac referire este , de fapt , viata noastra care se scurge atat de repede si care este formata din totalitatea actiunilor nostre desfasurate in urma deciziilor luate cu mai multa sau mai putina intelepciune .

Orice tanar sau tanara ajunge la un moment dat in viata sa realizeze ca este pe picioarele lui si ca a ajuns sa fie o persoana responsabila .

Daca a fost o perioada in viata mea cand mama ma ajuta sa merg pe cararea vietii , dandu`mi educatie si imprima in viata mea dorinta ca drumul meu sa fie unul ascendent .. a venit timpul cand nu am mai fost dependent de ea si a trebuit ca eu sa iau decizii , iar deciziile pe care le luam aveau efect asupra mea in bine sau rau .. adica imi netezeau calea sau ma impiedicau in viata .

Multi tineri in ziua de azi nu realizeaza ca , in viata lor traita zi de zi , de fapt , isi croiesc o carare care ii va ridica sau ii va cobora , atat fireste cat si spiritual ..
Unii tineri pornesc pe cararea lor traind in desfrau , destrabalare , doresc sa fie independenti de parinti , aruncandu`le cuvinte grele , lipsite de respect , si aruncandu`se ei insisi in patimi ale alcoolului si drogurilor .
O astfel de carare nu poate duce pe acel tanar decat la dezastru fizic si spiritual .

Domnul Isus , aminteste in cuvantul Sau ca fiecare din noi .. tanar sau batran , ne putem alege singuri cararea pe care dorim sa mergem .
Este o cale ingusta si una larga ..

    ... lata este calea care duce la pierzare .... ingusta este calea care duce la viata ... ( Matei 7:13,14 )

As vrea sa te intreb , tu pe ce carare ai ales sa pasesti in viata aceasta ?
Esti tanar si poate spui :  Auzi , nu vreau sa`mi risipesc tineretea pe lucruri care nu ma distreaza , ca doar o viata am si vreau sa o traiesc din plin .. !!

Daca cumva esti unul din acest model , as vrea sa`ti aduc aminte sau sa`ti spun ceea ce zice Creatorul tau in Sfanta scriptura :

    Bucura`te tinere , in tineretea ta , fii cu inima vesela cat esti tanar , umbla pe caile alese de inima ta si placute ochilor tai ; dar sa stii ca pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecata . ( Eclesiastul 11:9 )

Dumnezeu nu ne interzice , noua tinerilor , sa nu ne bucuram in tineretea noastra , ci El ne face constienti ca drumul pe care il alegem noi .. cararea pe care o alege inima noastra ne va aduce sau ne va departa de prezenta lui Dumnezeu .

Eu , personal , multumesc Domnului ca m`a facut sa inteleg ca drumul pe care mergeam , ducea la pierzare , viata mea traita fara de ascultarea de voia Domnului Isus , ma departa de fata lui Dumnezeu pentru vecie , totusi , s`a indurat de mine si eu , ca si psalmistul pot spune .. El mi`a pus picioarele pe stanca si mi`a pus in gura o cantare noua .. slavit sa fie Domnul .. !!

Daca , tu , citind aceste randuri , te uiti la viata ta si vezi ca traiesti cum vrei tu , faci ce vrei tu , umbli unde vrei tu , vorbesti cum vrei tu , .. atunci inseamna ca drumul tau , cararea ta , te duce in jos , iar Domnul Isus doreste ca tu sa vii la El , sa`ti puna picioarele pe calea Lui .. doar tu sa spui ca si psalmistul :

  Doamne , calauzeste`ma pe calea placuta Tie .. ( Psalmul 5:8 )
    Arata`mi cararea pe care trebuie sa umblu . ( Psalmul 143.8 )

Pe cararea ingusta , tanarul nu poate intra decat prin pocainta , numai daca te intorci la Dumnezeu si renunti la viata ta veche .. cu alte cuvinte , schimbi macazul ca linia vietii tale sa nu te duca la pierzare , ci la viata vesnica .
Pocainta ta trebuie sa se vada de cei din casa ta si de cei din jurul tau . Adica esti unul din cei care au venit la crucea Domnului Isus si a vazut ca pentru pacatele tale a trebuit sa moara Fiul lui Dumnezeu .. iar tu ai ales ascultarea de Domnul Isus si ai pornit cu El pe calea ingusta cu crucea in spate .

    Daca voieste cineva sa vina dupa Mine , sa se lepede de sine , sa`si ia crucea in fiecare zi si sa Ma urmeze . ( Luca 9:23 )

Pentru alta categorie de tineri , care au pornit pe cararea ingusta si urca pe muntele mantuirii , David ne spune in cuvintele sale ca nu am scapat de pericol .. chiar daca avem " vechime " pe drumul mantuirii , tinerii trebuie sa inteleaga , ca fiecare are de dus o lupta cu " eul " sau , ca sa`si pastreze cararea curata .

Fiecare trebuie sa intelegem ca noi putem deosebi daca suntem pe calea Domnului sau pe calea lumii . Cum ?
Cararea Domnului intotdeauna este curata , viata pe care o traieste tanarul este o viata de ascultare de voia Domnului Isus , este o viata de sfintenie , chiar daca uneori pe aceasta carare intalnim si suferinta , cararea Domnului este aceea care te indeamna mereu la pocainta ..
Cand cineva ti`a gresit , daca esti pe cararea curata , tu vei putea sa`l ierti si sa`l iubesti , asa cum a facut si Domnul Isus .

Asadar , putem deosebi cele doua carari .. una este sfanta si ne indreapta spre sfintenie .. a doua este cararea lumii , plina de pofte si murdaria lumii acesteia .. este plina de neiertare , ura , destrabalare si intotdeauna aceasta carare te va indruma spre placerile lumii .
Stim ca avem un dusman , care este diavolul si care cauta cu orice pret sa ne aduca din nou pe calea cea murdara sau mai mult , se lupta cu fiecare din noi ca noi sa ne murdarim cararea cu pacat sau neascultare de Dumnezeu .

David , ca si noi , ne punem atunci intrebarea :  Cum isi va tinea tanarul curata cararea ?
Care este solutia pentru noi , ca sa ne pastram curata cararea ?
Iar raspunsul vine din partea Domnului .. singurul mod prin care noi , tinerii , sa ne pastram cararea curata este ca lasam apa vie sa ne spele inimile si sa lasam cuvantul Domnului sa ne calauzeasca ca o lumina in intuneric .

    Cuvantul Tau este .. o lumina pe cararea mea . ( Psalmul 119:105 )

Deci , daca noi vom avea ca temelie in viata noastra Cuvantul Sfant , daca iti vei face obicei sa citesti din Scriptura si sa traiesti ce citesti , atunci ai garantata curatia cararii tale .
Cararea tanarului , trebuie sa fie cararea Domnului , iar la sfarsitul alergarii fiecaruia dintre noi sa auzim pe Stapanul nostru care ne va zice : Vino rob bun si credincios de mosteneste Imparatia Cerurilor .. !!

Faca Domnul ca fiecare din noi sa ne uitam pe ce carare umbla pasii nostri zi de zi , prin viata noastra traita zi de zi , iar daca cumva am pasit alaturi de cararea cea curata , sa zicem si noi ca David :

    Vezi daca sunt o cale rea si du`ma pe calea Vesniciei .. !! ( Psalmul 139:24 )

AMIN


                                                                                             Daniel Gabriel

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/94308/cararea-tanarului